Ställ gärna frågor…

Vi tar gärna emot frågor kring bostadsrätt. Ställ din fråga under en passande lektion, och försök vara kortfattad. Vissa frågor kan vi dock inte besvara, t ex a ombyggnads- och renoveringsfrågor av teknisk art, eller konflikter grannar emellan.

Vi tar gärna emot ekonomiskt stöd, då denna sida bedrivs helt ideellt. Får du svar på en fråga bör du definitivt bidra!
Swish 1233 943 693 Plusgiro 120509-5 Bg 461-0705
Förslag på belopp 50/100/200kr.

Står du i begrepp att köpa bostadsrätt ska du använda dig av vår välrenommerade Upplysningstjänst, finns i flera varianter.

8 svar till “Ställ gärna frågor…“

 1. Johan Lind skriver:

  Hej och hjälp!

  Jag behöver juridisk rådgivning om hur jag ska få behålla min terrass och spa?

  Vi har årsmöte i brf tegelstenen den 26 april och det har inkommit en motion från två styrelsemedlemmar där de påstår att bl a jag har tillskansat mig större uteplats och protesterar mot min och min grannes användning av spa.

  För 3,5 år sedan köpte jag en bostadsrätt i Helsingborg med en större terrass. Har det skett några förändringar av min terrass har det skett av tidigare ägare? Men jag har betalat för nuvarande utseende och vill behålla min terrass. Jag kontrollerade nog med tidigare ordförande om det var ok att ha ett spa på min terrass och fick klartecken. Trots detta uppstod protester och angående vattenkostnader från en styrelsemedlem. Jag redovisade vattenkostnaderna och erbjöd mig dessutom att betala dessa (försumbara). Det röstades igenom i dåvarande styrelse att jag skulle få ha mitt spa. Argumenten har skiftat och nu menar de på att vi försämrar miljön när vi släpper ut vattnet. Fast det har egentligen aldrig handlat om mitt spa. Istället har delar av styrelsen (de har lägenheten ovanför honom) retat upp sig på min grannes spa som de kan se när de tittar ner på hans terrass. De har försökt få bort hans spa genom att anmäla honom för diverse misskötsel, för höga ljudnivåer, utsläpp av vatten, för hög häck osv. Dock inget de kunnat styrka. Fast nu vill man alltså åt oss båda genom att få igenom någon slags förbud mot spa eller användningen av kranvatten till spa, och att en betydande del av min uteplats ska gå till föreningens gemensamma yta.

  En stor orsak till detta är att vi på bottenvåningen inte ville betala för en utbyggnad och breddning av deras balkonger i sommar. Det skulle ju innebära billig balkongutbyggnad till dessa styrelsemedlemmar, men sänker värdet på våra som får ett mindre ljusinsläpp. Förslaget röstades ner 2 ggr på två olika stämmor. Vi har har alltså en jävig styrelse som bara vill se efter sina egna intressen, ingen annan har klagat på mitt eller grannens spa. Hur som helst känns detta som en häxjakt från en jävig styrelse. Vad kan jag göra? Vilken rätt har de egentligen? Då de sitter i styrelsen kan de också påverka styrelsen och medlemmarna mer än mig. Vilken juridisk rätt har jag? Bryter de mot någon lag när de anklagar mig falskt för att ha tillskansat mig för stor terrass? Jag har ju betalt för denna yta? Kan jag på årsstämman hänvisa till någon lag?

  Jag är jättetacksam för svar!
  Mvh Johan Lind

  • Denna fråga är tyvärr alltför komplicerad för att vi ska kunna bevara den i denna spalt. Man måste sätta sig in i alla detaljer om hur ärendena har handlagts och hur beslut har fattats, och studera situationen på plats. Det är inget vi kan göra, utan man får antagligen anlita någon lokal jurist, om det står stora ekonomiska värden på spel.

   (stöd oss gärna ekonomiskt)

 2. Anki Hammar skriver:

  Hej!
  Får man installera en AC i en bostadsrätt? När det innebär att man måste göra ett hål i ytterväggen.

 3. Leo skriver:

  Jag får intryck av att skulderna per kvm bostadsyta i nybyggnadsprojekt har blivit allt högre över tid (i vissa fall cirka 20 000 kr/ kvm). Beror detta på att byggbolagen ”överlåter” allt större skulder till nybildade föreningar (för att lägenheterna, ytligt betraktat, ska se billigare ut)? Hur går i så fall detta till, rent tekniskt?

  • Det är riktigt att skulderna (belåningen) i nyproduktion har ökat de senaste åren. Det beror på de sjunkande räntorna, det går helt enkelt att låna större belopp till en given räntekostnad. Eftersom räntekostnaden påverkar månadsavgiften, finns det dock begränsningar för hur hög belåningen kan vara, men gränsen har alltså höjts, och ligger numera ofta på 15000 kr/kvm/år.
   Hur det ”tekniskt” går till är inget konstigt: Bygget av föreningen finansieras dels genom medlemmarnas insatser, dels genom ett fastighetslån. Det är byggbolaget som bestämmer hur högt fastighetslånet ska vara, eftersom det är de som utformar den ekonomiska planen.

 4. Alexander skriver:

  3 månader efter köp av BR gick låskolven sönder i dörren och behövde bytas. Ansvaret för denna ligger på br-innehavaren enligt stadgarna. Kan man kräva säljaren på ersättning för åtgärd med installation och byte av låskolv?

  • Nej, detta kan du inte få ersättning för, om inte saken är ny och det finns garanti kvar. Allt i en lägenhet kan gå sönder, plötsligt och oväntat. Inget du i normala fall kan skylla på tidigare innehavare.

Lämna ett svar