Frågemöjligheten tillfälligt stängd

23 maj, 2016

På grund av viss överbelastning och semestertider måste vi tillfälligt stänga våra frågespalter här på Borättköparskolan och på Styrelsetips. Vi hoppas kunna öppna igen senare i juni.

Frågor/kommentarer

22 december, 2015

Vi får många frågor varje dag till vår Borättköparskola och har ibland svårt att hinna med. Försök leta i tidigare frågor/svar, innan du skickar din fråga. Om du vill ställa en fråga, ställ frågan under rätt lektion, och försök fatta dig kort och enkelt. Vi försöker besvara alla frågor, men svaret kan ibland dröja några dagar.

Har du förslag på något problem eller frågeställning som vi glömt ta upp här på Borättköparskolan? Tipsa oss gärna! Det finns plats för ytterligare några lektioner!

Vi tar tacksamt emot ett ekonomiskt bidrag om du haft stor nytta av vår sajt och våra svar. Läs här hur bidrag ges.

Varning för oseriös betygsättning

19 november, 2015

 

Det finns några andra sajter på internet som försöker samla och sprida information om bostadsrätter. Gemensamt är att de läser in mäklarannonser och årsredovisningar maskinellt, och utan någon större kvalitetskontroll. Den information de sammanställer blir därför full av fel. Sedan försöker de göra det vi gör, nämligen betygsätta bostadsrätts-föreningarna. Och då blir det ofta riktigt fel.

Ett exempel: ”Malmös 5 sämsta bostadsrättsföreningar”:


 
Vi på Borättupplysning har kontrollerat denna lista, och kommit fram till helt andra slutsatser. Alla dessa 5 föreningar är enligt vår bedömning helt normala, ganska bra föreningar! Och en av dem får t o m  en grön 9:a på vår betygsskala!

Övriga fyra föreningarna kan du se här.
 
Fem felaktiga analyser av fem möjliga, vem vågar lita på sådan information när man ska göra sitt livs stora bostadsaffär? 

När du ska köpa bostadsrätt, använd vår beprövade och lovordade Upplysningstjänst. Vi levererar individuellt framtagna och kontrollerade analyser, och det är vi ensamma om i Sverige. Vi har gjort det sedan 2010. Vi tar det här på allvar.
 
Fler synpunkter finns i kommentarerna nedan.
 

Stor artikelserie i Borås Tidning

24 oktober, 2015

Borås Tidning gjorde för några veckor sedan ett omfattande och ambitiöst reportage om kommunens bostadsrättsföreningar. En stort uppslagen artikelserie under tre dagar, bl a med en kartläggning av samtliga bostadsrättsföreningar med avseende på deras skuldsättning. I nätupplagen visas detta i en interaktiv karta med alla bostadsrättsföreningar utmärkta.

Kartläggningen gjordes delvis efter våra anvisningar, och påminner om de kartläggningar (betygslistor) som vi på Borättupplysning gjorde för några år sedan över bl a  Malmö och Stockholm. För att vara i dagspressen så är denna artikelserie och kartläggning unik. Stort beröm till journalist Hannele Parviainen för ett gediget och upplysande arbete!

Hela artikelserien finns på nätet men bakom en betalvägg. Det kostar dock bara 1 kr (första månaden) för att läsa hela materialet!

Rubriker:
Dold skuld – en tickande bomb
Se 192 föreningars skulder – klicka på kartan!
Högbelånade köpare drabbas dubbelt när räntan stiger
Expert: Mäklaren berättar bara halva sanningen
Efter konkursen: Vi blev lurade av staten
Kollektiva insatser bakom skuldfria föreningar
Han bor billigast i stan

Här kan du se det avsnitt där vi själva medverkar (Borås Tidning sönd 4 okt 2015).

(Ämne: Köpa bostadsrätt)

Spekulation i bostadsrätt – bostadskrasch?

6 oktober, 2015

 
Vart priserna på bostadsrätter är på väg, och vart hela bostadsmarknaden är på väg, det har nu blivit den stora frågan.

Flera signaler har kommit om att många nyproducerade bostadsrätter köps på ren spekulation, och detta bidrar naturligtvis till höga och upptrissade priser.

JM bostadsrätter köps på spekulation

Fastighetsmäklare bakom spekulation…

(Artiklarna publicerades ursprungligen på Dagens Industri, men pga betalvägg citeras här från annan sajt.)
 
Ytterligare en färsk artikel i DN: Spekulanter gör miljoner på nybyggen
 

Två andra mycket starka varningar om situationen på bostadsmarknaden har nyligen publicerats:

Professor Varnar för bostadskrasch

Konjunkturinstitutet varnar för bostadskrasch.

 

Vi för vår del kan bara uppmana till stor försiktighet vid köp av bostadsrätt. Undvik högbelånad nyproduktion, och undvik nybildade föreningar med svag ekonomi. Använd vår Upplysningstjänst. Vi analyserar även nyproduktioner och ombildningar.

Fler artiklar där vi omnämns

1 oktober, 2015

 

Allt oftare blir vi omnämnda i bloggar och i tidningsartiklar. Här är några exempel den senaste månaden:
 

I samband med en stor ombildning i Täby blev vi ombedda att ge vår syn på den kalkyl som presenterades. Detta resulterade i en artikel i Hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra.
 

Claes Hemberg är en uppskattad ekonom som bloggar på Avanza. I ett blogginlägg varnar han för de dolda skulder som man får ”på köpet” när man köper bostadsrätt. Vid en räntehöjning kan det innebära en obehaglig överraskning. Precis det vi själva varnat för i många år.
 

(Ämne: Köpa bostadsrätt)