HSB Brf Ida i svindlerihärva

18 september, 2017

Obs! Uppdaterad 6 nov, se senaste kommentaren!
.

HSB Brf Ida är en mycket stor bostadsrättsförening, med 738 lägenheter. Byggd under miljonprogrammets dagar i det område i Malmö som kallas Rosengård. Nu har det uppdagats att föreningen troligen svindlats på mycket stora belopp, kanske så mycket som 100 – 150 miljoner kronor! Första att skriva om detta var Sydsvenskan.

Följande verkar ha hänt: Under 2016 och 2017 igångsattes ett stort antal mycket dyra renoveringsprojekt. Tvivelaktiga firmor anlitades, som i efterhand verkar ha kopplingar till ekonomisk brottslighet. Över 150 miljoner kronor har på kort tid lånats upp och betalats ut, tydligen i förskott, till dessa företag, för arbete som knappt påbörjats. Nordea har nu stoppat ytterligare utlåning, och föreningen har hamnat i ekonomisk kris.

Något årsmöte för 2016 har ännu inte hållits, och föreningens revisorer vägrar skriva under årsredovisningen. Många styrelseledamöter har avgått, och ordföranden går inte att få tag på. Ett informationsmöte har nyligen hållits under tumultartade former.

Alla pågående renoveringsprojekt och utbetalningar har nu stoppats. En särskild revision av projekten har påbörjats, och polisanmälan har gjorts.

Detta kan mycket väl vara en av de största bedrägerierna som skådats inom bostadsrättsvärlden. Det är gigantiska belopp det handlar om. Men än så länga saknas många fakta, historien har just börjat rullas upp.

Värt att notera också är att detta är en HSB-förening. Alla transaktioner och all fakturahantering har skötts av HSB Malmö. HSB har också särskild insyn och delaktighet i föreningen, bl a i form av en egen styrelseledamot. Föreningen har dessutom varit ”HSB-certifierad”. Det är mycket anmärkningsvärt, att dessa tveksamma avtal och transaktioner inte har upptäckts och stoppats av HSB på ett mycket tidigare stadium.

I vissa kommentarer har det påståtts att föreningens skulder, som nu är uppe i 335 miljoner, skulle vara problemet. Men det motsvarande bara ca 6000 kr/kvm, och är i och för sig inte alarmerande högt. De flesta nyproducerade föreningar har dubbelt så stora skulder.

Problemet är istället att styrelsen tecknat tvivelaktiga avtal, och gjort stora utbetalningar, till företag kopplat till ekonomisk brottslighet. Huruvida styrelseledamöter varit delaktiga i eller införstådda med detta svindleri vet vi ännu inte. Men pengarna är antagligen förlorade för alltid.

Fortsättning följer. Än så länge är det bara Sydsvenskan som skrivit om detta, och endast för dess prenumeranter (premiekunder). Vi på Borättupplysning följer dock detta, och kommer återrapportera kontinuerligt.

Nu finns även viss information på föreningens hemsida, HSB Brf Ida.

Uppdaterat information finns i kommentarerna nedan.

Nu öppnar vi igen!

31 augusti, 2017

Vi har en längre tid haft frågefunktionen avstängd, men nu öppnar vi igen. Ställ din fråga under rätt lektion, och var kortfattad. Vissa frågor kan vi dock inte besvara, t ex a ombyggnads- och renoveringsfrågor av teknisk art, eller konflikter grannar emellan.

Vi kommer även uppdatera våra lektioner, och komplettera med några nya. Vi tar tacksamt emot bidrag, Swishkonto 1233 943 693, du som uppskattar vår Borättköparskola!

Men framför allt glöm inte vår pålitliga Upplysningstjänst, om du står i begrepp att köpa bostadsrätt!

Varning för oseriös betygsättning

19 november, 2015

 

Det finns några andra sajter på internet som försöker samla och sprida information om bostadsrätter. Gemensamt är att de läser in mäklarannonser och årsredovisningar maskinellt, och utan någon större kvalitetskontroll. Den information de sammanställer blir därför full av fel. Sedan försöker de göra det vi gör, nämligen betygsätta bostadsrätts-föreningarna. Och då blir det ofta riktigt fel.

Ett exempel: ”Malmös 5 sämsta bostadsrättsföreningar”:


 
Vi på Borättupplysning har kontrollerat denna lista, och kommit fram till helt andra slutsatser. Alla dessa 5 föreningar är enligt vår bedömning helt normala, ganska bra föreningar! Och en av dem får t o m  en grön 9:a på vår betygsskala!

Övriga fyra föreningarna kan du se här.
 
Fem felaktiga analyser av fem möjliga, vem vågar lita på sådan information när man ska göra sitt livs stora bostadsaffär? 

När du ska köpa bostadsrätt, använd vår beprövade och lovordade Upplysningstjänst. Vi levererar individuellt framtagna och kontrollerade analyser, och det är vi ensamma om i Sverige. Vi har gjort det sedan 2010. Vi tar det här på allvar.
 
Fler synpunkter finns i kommentarerna nedan.
 

Stor artikelserie i Borås Tidning

24 oktober, 2015

Borås Tidning gjorde för några veckor sedan ett omfattande och ambitiöst reportage om kommunens bostadsrättsföreningar. En stort uppslagen artikelserie under tre dagar, bl a med en kartläggning av samtliga bostadsrättsföreningar med avseende på deras skuldsättning. I nätupplagen visas detta i en interaktiv karta med alla bostadsrättsföreningar utmärkta.

Kartläggningen gjordes delvis efter våra anvisningar, och påminner om de kartläggningar (betygslistor) som vi på Borättupplysning gjorde för några år sedan över bl a  Malmö och Stockholm. För att vara i dagspressen så är denna artikelserie och kartläggning unik. Stort beröm till journalist Hannele Parviainen för ett gediget och upplysande arbete!

Hela artikelserien finns på nätet men bakom en betalvägg. Det kostar dock bara 1 kr (första månaden) för att läsa hela materialet!

Rubriker:
Dold skuld – en tickande bomb
Se 192 föreningars skulder – klicka på kartan!
Högbelånade köpare drabbas dubbelt när räntan stiger
Expert: Mäklaren berättar bara halva sanningen
Efter konkursen: Vi blev lurade av staten
Kollektiva insatser bakom skuldfria föreningar
Han bor billigast i stan

Här kan du se det avsnitt där vi själva medverkar (Borås Tidning sönd 4 okt 2015).

(Ämne: Köpa bostadsrätt)

Spekulation i bostadsrätt – bostadskrasch?

6 oktober, 2015

 
Vart priserna på bostadsrätter är på väg, och vart hela bostadsmarknaden är på väg, det har nu blivit den stora frågan.

Flera signaler har kommit om att många nyproducerade bostadsrätter köps på ren spekulation, och detta bidrar naturligtvis till höga och upptrissade priser.

JM bostadsrätter köps på spekulation

Fastighetsmäklare bakom spekulation…

(Artiklarna publicerades ursprungligen på Dagens Industri, men pga betalvägg citeras här från annan sajt.)
 
Ytterligare en färsk artikel i DN: Spekulanter gör miljoner på nybyggen
 

Två andra mycket starka varningar om situationen på bostadsmarknaden har nyligen publicerats:

Professor Varnar för bostadskrasch

Konjunkturinstitutet varnar för bostadskrasch.

 

Vi för vår del kan bara uppmana till stor försiktighet vid köp av bostadsrätt. Undvik högbelånad nyproduktion, och undvik nybildade föreningar med svag ekonomi. Använd vår Upplysningstjänst. Vi analyserar även nyproduktioner och ombildningar.

Fler artiklar där vi omnämns

1 oktober, 2015

 

Allt oftare blir vi omnämnda i bloggar och i tidningsartiklar. Här är några exempel den senaste månaden:
 

I samband med en stor ombildning i Täby blev vi ombedda att ge vår syn på den kalkyl som presenterades. Detta resulterade i en artikel i Hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra.
 

Claes Hemberg är en uppskattad ekonom som bloggar på Avanza. I ett blogginlägg varnar han för de dolda skulder som man får ”på köpet” när man köper bostadsrätt. Vid en räntehöjning kan det innebära en obehaglig överraskning. Precis det vi själva varnat för i många år.
 

(Ämne: Köpa bostadsrätt)