Om 2:handsuthyrning

 

Med anledning av diskussioner och tidningsartiklar om 2:handsuthyrning har vi försökt sammanfatta vad som gäller, utifrån lag och praxis.
   
Lektion 48.  >>>

2 Responses to “Om 2:handsuthyrning”

 1. Kent Johansson skriver:

  I väntan på egen pension.

  Redan 2006 när mamma kom in på ett äldreboende behöll vi hennes brf lägenhet. Vi ansökte inte om att hyra ut den i andra hand eftersom det var viktigare för oss att när som helst komma upp och bo där eftersom vi båda bor i Stockholm. Och mamma bor i Norrland. Vi betalade avgiften till föreningen fram till 2014. Mamma dog 2013. 3,5 år fick jag hyra ut lägenheten i andra hand efter mammas död som är helt enligt vad Bostadsrättslagen säger. Jag köpte alltså ut min bror med avsikt att flytta upp vid min pension. Nu har jag betalat avgiften själv i drygt 2 år. Jag har 4 år kvar innan pension. Har inte Hyresnämnden rättspraxis på 4 år. Föreningen kommer med osanning om att jag inte städar trappen eller källargången enligt städschema. Men det gör jag visst de gånger jag är där uppe. Nu läste jag att Föreningen inte kan kräva städning utan enbart fråga om man kan städa. Det är just av det skälet jag inte får hyra ut min lägenhet i väntan på pension Jag kan inte städa vid alla tillfällen. Jag missar trappstädning 1 ggr/ år och källarstädningen 1ggr/år. Annars gör jag trappstädning 20 min och gräsklippning 45 min eftersom jag alltid bor där under sommaren, Jul och påsk och städar efter schemat. Men om det inte är tvingande varför ser Hyresnämnden det som ett själ till att neka mig. Föreningens ordf. kommer med mer osanning. Bl.a att det är väldigt många 80 åringar som bor i huset. Endast 4 st räknade jag det till och 13 st under 80 år. Föreningen har kommit med olika skäl varje gång och jag har bevisat att styrelsen kommit med osanning. Men det verkar inte hjälpa. Huset har 12 st lägenheter med 6 st ledamöter.
  Jag kommer söka igen. Hyresnämnden borde väl veta vad Bostadsrättslagen säger ang. Andrahandsuthyrning gällande vid dödsfall. Istället får jag höra att brf varit snäll som låtit mig hyra ut i 3, 5 år efter dödsfallet när dom bara följt lagen.
  Känner mig rättslös. Vore bra om jag fick höra hur ni ser på saken.
  Kent

  • Jag kan bara råda dig att överklaga till Hyresnämnden, om du inte redan gjort det, så får de avgöra frågan. Jag är inte riktigt klar på om så har skett. Själv har jag ingen tydlig åsikt, då det verkar vara ett gränsfall. Motivet andrahandsuthyrning i väntan på pensionering gäller max 4 år, och du verkar redan ha ”förbrukat” två av dom åren. Men jag håller med om att ev deltagande i städning mm inte ska påverka beslutet.

Leave a Reply