Två bra tidningsartiklar

I helgen som gick kunde man läsa två bra artiklar om det som intresserar oss mest: bostadsrättsföreningarnas ekonomi.

 

Den första artikeln var i Dagens Nyheter (22/8): ”Skuldbomber tickar i landets bostadsrättsföreningar”. Kanske ingen nyhet, men bra att frågan lyfts än en gång. De exempel som lyfts fram är dock inte särskilt typiska: Sveriges tre mest skuldsatta föreningar, enligt uppgift. Med en belåning på 40.000 kr/kvm befinner sig dessa föreningar redan med ena benet hos konkursförvaltaren.

Hasselbladska Huset i Göteborg är ett exempel på en ombildning som gick snett, googla på namnet för att läsa mer om detta skräckexempel. Och bakom nybildade Hackspetten 10 står Bjerkborn, (ö)känd ombildare i Malmö med många bostadsrättsföreningar på sitt samvete. Järnlodet 23 är ett oäkta bostadsföretag som bara verkar mycket annorlunda.

Vad gäller frågan om skuldsättning och hög belåning: Vi anser att allt över 10.000kr/kvm är mycket högt, och 15.000kr/kvm är extremt högt. Sådana föreningar kommer med automatik få stora problem om räntorna skulle börja stiga. Hit hör tyvärr de flesta av dagens nyproduktioner.

 

Den andra artikel var i Göteborgsposten (23/8): ”Så granskar du föreningen innan bostadsköpet. I den artikeln har vi själva fått förmånen att medverka med våra bästa beräkningstips.

I artikeln intervjuas även SBC:s chefsekonom, med många bra råd. Dock tycker vi det är mycket märkligt att hon, fortfarande 2015, hävdar att begreppet soliditet är ett användbart begrepp i bostadsrättsammanhang. De flesta seriösa fastighetsekonomer har insett att detta begrepp är oanvändbart för att bedöma bostadsrättsföreningar. (Läs vår förklaring här.)

(Ämne: Köpa bostadsrätt)

Leave a Reply