Se upp med nybyggda bostadsrättsföreningar

Nyligende publicerades en mycket intressant artikel på SvD och  E24 om problem i nybyggda bostadsrättsföreningar. Vi kan bara hålla med om det som sägs i artikeln:

Det är inte alltid som den byggande styrelsen haft de boendes bästa för ögonen, säger Sverker Thorslund, tidigare Konsumentverkets expert på bostadsfrågor.

Och Jörn Liljeström, Lex Advokatbyrå:  – Dett är ett återkommande problem att byggande styrelser sätter en för låg årsavgift. En låg avgift underlättar försäljningen, men kan vara missvisande på sikt.

Detta är precis vad vi hävdar och har hävdat under flera år: Många nybyggda (och även nyombildade) bostadsrättsföreningar bygger på glädjekalkyler, med för låg månadsavgift i starten. Ibland kan det bero på ren okunskap och oskicklighet, men lika ofta är det ett medvetet drag för att locka till sig köpare, eller vid nyombildning att ”underlätta” bildandet av bostadsrättsföreningen.

Ett mycket bra tips som nämns av Jörn Liljeström är:

De som flyttar in i nybyggda bostadsrätter bör bilda styrelse så fort som möjligt. Den nya styrelsen behöver inte ge ansvarsfrihet till den byggande styrelsen på första stämman.  Det handlar inte om att försöka klämma åt den gamla, byggande styrelsen, utan för att få tid för att sätta sig in i alla frågor, säger Jörn Liljeström.

Detta är ett utmärkt tips! Det ger nämligen den nya egna styrelsen en respit på 1 år att sätta sig in i och reda ut om allt är i sin ordning eller inte, i den nya bostadsrättsföreningen.

Intressant är också Sverker Thorslund känga till revisorerna: – De tillstyrker ansvarsfrihet till byggande styrelsen i hög grad fast de inte borde.

Detta är också något vi på Borättupplysning kunnat konstatera. Om det och revisorernas roll kommer vi skriva mer om här på Borättköparskolan.

Men du som är på väg att köpa bostadsrätt, oavsett om det är nyproduktion eller befintlig bostadsrätt, det är alltså av största vikt att du kontrollerar bostadsrättsföreningens ekonomi, t ex genom våra beräknings-tips (lektion 20-22) här på Borättköparskolan, eller genom våra betygslistor, eller vår tjänst Borättupplysning.

 

 

Ett svar till “Se upp med nybyggda bostadsrättsföreningar“

  1. Roland Persson skriver:

    Om man kan tänka sig att bo utanför storstäderna med rimlig pendelavstånd rekomenderar jag det starkt. Jag sålde min bostadsrätt i Malmö 2009 för 900.000 kronor och köpte ett hus i Sjöbo kommun för 1,100.000 kronor.
    Jag har arbetskamrater i Malmö som har hyror på 6-7.000 kronor i månaden. Jag har en årssnittsboendekostnad på MAX 3.000 kronor i månaden. Våga vägra bostadsrätter i städer. Flytta ut och gör landsbygden levande. Du kommer att tjäna på det!

Lämna ett svar