Varning för nybildade bostadsrätter!

Sveriges Radio Ekot har gjort en undersökning av nyombildade bostadsrättsföreningar, och konstaterar att väldigt många har tvingats till kraftiga avgiftshöjningar efter ombildningen. Anledningen är bl a att man har underskattat fastighetens reparationsbehov, och startat föreningen med alltför låg månadsavgift. Det här är något vi på Borättupplysning ständigt försökt varna för.

Tyvärr förekommer det mycket ruffel och båg i denna bransch, och det är stora summor det handlar om. De som drabbas är vanliga men aningslösa bostadsköpare. Ibland handlar det om rena bedrägerier i samband med ombildningarna.

Upplägget är så här: Ett antal hyresgäster vill ombilda sitt hus till bostadsrätt, och bildar en bostadsrättsförening. Med hjälp av en ombildningskonsult gör de upp en ekonomisk plan, och den blir ofta av det oseriösa slaget, en sk glädjekalkyl, där man medvetet eller omedvetet underskattar de kommande kostnaderna. På så sätt kommer man fram till en mycket låg månadsavgift och boendekostnad. Syftet är bl a att locka över de tveksamma.

Efter ombildningen går det att sälja lägenheterna för ett mycket högt pris pga den låga månadsavgiften, och då brukar en del av initiativtagarna sälja och ”ta hem vinsten”. Nya aningslösa köpare kommer in i föreningen, ny styrelse tillsätts, och upptäcker så småningom att föreningens ekonomi är i botten, med stora avgiftshöjningar som följd.

Varning alltså för nybildade föreningar med låg avgift!

Alla nybildade bostadsrättsföreningar är naturligtvis inte dåliga, det finns många med bra ekonomi. Men man bör vara mycket försiktig, och kolla upp föreningens ekonomi noga, t ex genom en  Borättupplysning.

 

Läs mer i lektion 37:  Ekonomisk plan, vad är det?

2 Responses to “Varning för nybildade bostadsrätter!”

 1. Anders Hallberg skriver:

  Hej,

  Går det att avgöra utifrån en BRF:s årsredovisning om de använder sig av den numera förbjudna modellen med progressiv avskrivning? Alla relativt nya föreningar känns nuförtiden som högriskobjekt.

  Vänliga hälsningar,

  Anders Hallberg

  • Det brukar stå i klartext på vilket sätt byggnaden skrivs av. Enbart utifrån siffrorna kan det vara svårt att avgöra. Viktigt att förstå är dock att de flesta aktörer i branschen är överens om att avskrivningsmetoden inte ska ha någon avgörande påverkan på föreningens ekonomi eller månadsavgiftens storlek. Många nyproduktioner lägger t ex in rak avskrivning, men låter inte detta påverka årsavgiften, eftersom avskrivning ju inte påverkar likviditeten.
   Men oavsett detta, du har rätt i att många nyproduktioner är högriskobjekt.

Leave a Reply