15. Fastighetsbeteckning, byggår, antal lägenheter…

 

Bostadsrätt – viktiga och mindre viktiga faktauppgifter

Det kan finnas väldigt många faktauppgifter i en lägenhetsbeskrivning. Några är viktiga, andra är mindre viktiga.

Bostadsrättsföreningens namn:  Den viktigaste uppgiften (tillsammans med årsredovisningen).

Antal lägenheter:  Bra att veta, eftersom den anger hur stor föreningen är, och därmed karaktären. Stora föreningar påminner mycket om hyresfastigheter, och brukar vara mycket stabila. I små föreningar blir det individuella deltagandet större, och risken också.

Lokaler:  Att en förening har affärs- eller kontorslokaler kan vara både bra och dåligt, det beror på. Å ena sidan kan de ge stora hyresintäkter, å andra sidan är det riskabelt om föreningen är för mycket beroende av dessa intäkter.

Fastighetsbeteckning:  Är det en viktig uppgift? Nej, inte när det gäller bostadsrätter, uppgiften är helt ointressant för den som ska köpa bostadsrätt. I vissa kontakter med Skattemyndigheten kan uppgiften dock behövas.

Organisationsnummer:  Föreningens bolagsnummer. Ointressant.

Byggår:  Kan vara intressant att veta hur gammalt huset är, men det framgår ju ofta av utseendet.

Ombildningsår:  i de fall när föreningen har köpt en befintlig hyresfastighet, alltså när bostadsrättsföreningen tog över.

Renoveringsår eller ombyggnadsår:  När det senast gjorts en omfattande förändring eller ombyggnad av fastigheten. Används ibland slarvigt efter alla slags smårenoveringar.

 

Viktigast  är  alltid  föreningens  namn  och  årsredovisningen.

 

© Borättupplysning Skåne

4 Responses to “15. Fastighetsbeteckning, byggår, antal lägenheter…”

 1. S M skriver:

  Skatteverket frågar efter fastighetsbeteckning men jag vet inte vad det är för något, kan ni hjälpa mig?

 2. Gustav skriver:

  Hej.

  Vi håller på att sälja vår bostadsrätt och har hamnat i dispyt med ordförande angående fastighetsbetckningen.
  När vi köpte vår lägenhet såldes den som en trea. I original utförande var lägenheten en tvåa med enormt vardagsrum så tidigare ägare hade byggt en vägg för att få tre rum. Både mäklaren som sålde till oss och och vår mäklare anser att lägenheten är en trea men ordförande hävdar att det är en två oavsett väggen. Enligt honom är det skatteverketsfastighetsbeteckning som styr.

  I väggen som uppfördes är det en passage, alltså inte en stängbar dörr. Varpå ordförande hävdar att det inte är ett rum för det inte går att stänga.

  Vad gäller egentligen?
  Är det en två eller en trea?
  Är det beteckningen eller utrymmena som styr?
  Spelar dörr verkligen roll?

  Sen vill jag tack för en bra sida som ger många svar på frågetecken speciellt då vi skall flytta till ett nybygge. Hatten av!

  Vänliga Hälsningar
  Gustav

  • Den korrekta uppgiften är den som står i fastighetsregistret och i den ursprungliga upplåtelsen, och då är det tydligen en tvåa, så där har ordföranden rätt. Men om det nu finns tre rum kan den utannonseras som en trea, men mäklaren måste vara tydlig i prospektet och beskrivningen att det är en ombyggd tvåa.

Leave a Reply