1. Vad är det man köper?

Att köpa bostadsrätt – ”köpa lägenhet”.

Vi börjar denna kurs med det mest grundläggande, nämligen ”vad är det egentligen man köper?”. Dvs vad är en bostadsrätt? En vanlig missuppfattning är nämligen att man ”köper en lägenhet”. I vardagligt tal kan man säga så, men i strikt mening är det fel. Det man köper är inte själva lägenheten, utan ett medlemskap i en bostadsrättsförening. Man köper in sig i bostadsrättsföreningen och blir delägare i denna ekonomisk förening. Men samtidigt följer också rätten att bo i lägenheten. Det är det som är själva innebörden i ordet ”bostadsrätt”.

I denna bostadsrätt får man bo så länge man vill, och så länge man betalar sina avgifter (”hyran”) och sköter sig. När man sen vill flytta säljer man sin bostadsrätt, dvs man säljer (överlåter) sin ekonomiska andel till en ny köpare.

Gäller det här också HSB-föreningar?

Ja, det är ingen skillnad. Dessa föreningar är anslutna till HSB (och byggda av HSB) och föreningen får hjälp med administration och kanske fastighetsförvaltning därifrån. Men de är fortfarande självständiga bostadsrättsföreningar med egen styrelse som beslutar om sina egna angelägenheter. Detsamma gäller också föreningar byggda och anslutna till Riksbyggen.

 

För att summera: att köpa bostadsrätt innebär att man blir medlem och delägare i en ekonomisk förening.

 

 © Borättupplysning Skåne

One Response to “1. Vad är det man köper?”

  1. Agneta skriver:

    Den här sidan är så pass bra att jag tycker den borde bli en artikelserie i en tidning som handlar om boende. Tex HSB-tidningen?

Leave a Reply