28. Vad kostar det att underhålla en bostadsrätt?

Bostadsrätt och kostnader för underhåll.

När man köper bostadsrätt tänker man kanske inte i första hand på det underhållsansvar man drar på sig. Är lägenheten ny eller nyrenoverad är det ju bara att flytta in! Och är lägenheten gammal och i uppenbart behov av renovering, ja då kalkylerar man ju med en viss renoveringskostnad redan från början.

Att renovera ett badrum kostar 75-100 000, ett kök ungefär lika mycket. Med rot-avdrag ca 50 000, och gör-det-själv 20 000 och uppåt. Att totalrenovera en normalstor lägenhet kan kosta allt mellan 100 – 300 000 eller mer, beroende på materialval, mängd eget arbete, rot-avdrag, etc. Detta är naturligtvis mycket grova uppskattningar, men bara så att man får ett idé om vad det kan kosta.

Men sen då, när man flyttat in i sin bostadsrätt, vad kan då hända? Det vanligaste är väl att någon av vitvarorna går sönder: kyl, frys, disk eller tvätt. När det händer måste man ut med minst 5 000, så den beredskapen måsta man ha. Annars är det inte så mycket man behöver oroa sig för, förutsatt man har en hemförsäkring och bostadsrättstillägg.

Men när man bott i lägenheten några år kommer nya renoveringsbehov, och försöker man räkna på vad boende i bostadsrätt kan kosta över en längre tid hamnar man på 5 – 10 000 per år, i genomsnitt. Fast utgifterna kommer ofta ojämt, t ex när det blir dags för badrumsrenovering, som kanske behövs först om 10-20 år.

Så det är inte bara räntekostnader och månadsavgiften att tänka på. Man måste också ha pengar till plötsliga reparationer och framtida renoveringar. Spara eller kalkylera med 500 kr/månad för detta, eller 10-20% av din månadsavgiftskostnad.

Vissa föreningar har en reparationsfond till detta (Lektion 16), men beloppen är ofta små och räcker inte särskilt långt.

 

© Borättupplysning Skåne

2 Responses to “28. Vad kostar det att underhålla en bostadsrätt?”

  1. pat skriver:

    Hej jag har 78 kvm lägenhet. jag ska renovera allt, hur mycket kosta?

    • I lektionen finns det siffror att gå på. Allt hänger ju på vad du menar med ”renovera allt”, och vem som ska göra det. Enbart materialkostnaden ligger i runda slängar på 100.000 kr. Anlitar du någon att göra arbetet tillkommer ytterligare 100-200.000 kr, beroende på vem du anlitar och om du får ROT-avdrag.

Leave a Reply