16. Vad är reparationsfond?

Bostadsrättens reparationsfond – inre fond.

I vissa föreningar finns det en särskild reparationsfond knuten till varje lägenhet. Kallas  reparationsfond, inre underhållsfond, eller bara inre fond.

Det är framför allt i lite äldre Hsb-föreningar som detta förekommer. Varje år sätts det då in en viss summa på detta reparationskonto, det brukar röra sig om 1-2% av månadsavgiften. När året har gått har kontot alltså fyllts på med några hundra kronor, eller kanske en tusenlapp om det är en större lägenhet. Dessa pengar får bostadsrättshavaren plocka ut när han eller hon renoverar sin lägenhet, byter kylskåp, eller liknande. Föreningarna kan ha lite olika policy för hur uttagen av dessa pengar sker, men avsikten är att de ska användas till lägenhetens underhåll.

Reparationsfonden är från den tiden när man ansåg att det behövdes ett gemensamt sparande för att medlemmarna skulle underhålla sin lägenhet. Förr var också de avsatta beloppen relativt sett mycket mer värda. Idag har beloppen urholkats och blivit så små att det inte räcker till särskilt mycket. Allt fler föreningar bestämmer sig också för att upphöra med denna hantering, som ju dessutom tar tid att administrera.

I lägenhetsprospekten brukar det stå hur mycket som finns på lägenhetens reparationsfond, det brukar röra sig om högst några tusenlappar. Beloppet tillhör lägenheten, och tillfaller köparen som ett slags renoveringsbidrag.  Beloppet ska anges i köpeavtalet, och får därefter inte användas av säljaren om inte annat avtalats.

Sammanfattning:  Eventuell reparationsfond tillhör lägenheten, och tillfaller köparen.

 

© Borättupplysning Skåne

40 Responses to “16. Vad är reparationsfond?”

  1. Patrik skriver:

    Hej,

    Min dotter köpte en lägenhet där det står i objektbeskrivningen ”reparationsfond värde 3900kr”. En vecka efter kontraktsbeskrivningen så tar gamla ägaren ut alla pengar för att byte ut köksfläkten som gick sönder. Det står inget i köpekontraktet om reparationsfonden.
    Har gamla ägaren rätt at ta pengarna från reparationsfonden?

    /Patrik

    • Säljaren får inte röra den inre fonden efter det att köpekontraktet skrivs. Den tillhör bostadsrätten, och får bara disponeras av den nye ägaren.
      Men, i just detta fall bör man se det mer praktiskt. Om köksfläkten gick sönder, bör det väl ha skett pga ålder eller naturligt slitage, och då har ni egentligen inte rätt till ersättning eller ny fläkt, den gamla saknade antagligen ekonomiskt värde. Säljaren borde ha ställt frågan till er: Ska jag byta fläkt med hjälp av inre fonden, eller vill ni göra det själva?
      Visst, säljaren har begått ett formellt fel, och även styrelsen som godkänt uttaget, men ni har antagligen inte förlorat något ekonomiskt. Ni har ju fått en ny fläkt, och ni har sluppit besväret!

  2. Jack skriver:

    Hej!

    Jag har skrivit på ett kontrakt för en bostadsrätt. Några veckor senare försöker säljaren ta ut pengar från den inre fonden. Jag har inte läst eller tagit del av någon information varken i kontraktet eller med mäklaren att säljaren skulle ta ut pengar från den inre fonden efter att avtalet skrivits på. Säljaren har inte specificerat varför han vill ta ut pengarna.

    Hur ser det ut för mig juridiskt? Är pengarna från den inre fonden mina eller säljarens?

    • Inre fondens storlek bör stå i ert kontrakt, och får inte röras efter det att avtalet är påskrivet. Säljaren får inte ta ut pengar från fonden utan ditt medgivande. Se tidigare svar under i denna lektion.
      Så svaret är att det är pengar som tillhör lägenheten och ska bli dina, och du måste med hjälp av mäklaren få tillbaka dessa.

Leave a Reply