38. Hur mycket får man bygga om i en bostadsrätt?
Bostadsrätt – bygga om och renovera
Ja, vad får du göra i en bostadsrätt, hur mycket får du ändra om? Svaret finns i föreningens stadgar. Grundprincipen är att du får ändra på allt som är ditt ansvar (se lektion 8).
Det här brukar du få göra:
Väggar och golv: Att måla om, tapetsera och lägga nya golv är väl en självklarhet. Viktigt att nya golv läggs rätt, med ljuddämning under.
Lägenhetsinredning: Garderober, hyllor och liknande får flyttas, tas bort eller monteras in, helt fritt.
Dörrar: innerdörrar och dörrkarmar kan tas bort eller bytas ut, liksom glaspartier och liknande. Ytterdörren får också bytas, men standard och utseendet måste stämma med föreningens. (I vissa föreningar är dock ytterdörren föreningens ansvar.)
Badrum: Du får renovera badrummet, och göra om det helt och hållet om du vill, bara det görs korrekt och fackmannamässigt. Men vattenanslutningar och avlopp får inte ändras hur som helst. Golvbrunn-byte brukar bekostas av föreningen, och den brukar inte kunna flyttas, i alla fall inte utan styrelsens godkännande. Även byte av radiator till handdukstork brukar kräva ett godkännande.
Köket: det är fritt fram att byta all köksinredning. Men samma restriktioner gäller som i badrummet: Ändrade vatten- och avlopps-anslutningar kräver samråd med styrelsen. Köksfläkt får i regel inte anslutas till centralventilationen, enbart kolfilterfläkt. Undantaget är där fläkten ingår i ventilationssystemet, där får du inte byta den ytan föreningens godkännande.
Väggar: Icke bärande väggar brukar få rivas eller flyttas, men kontrollera alltid med styrelsen först. Bärande väggar får dock aldrig röras! Här krävs noggrann utredning av byggnadsingenjör, bygglov, och styrelsens skriftliga godkännande, och beviljas sällan.
Balkong / terass: Större arrangemang som balkonginglasning, vindskydd och markis brukar alltid kräva tillstånd av föreningen. Du får heller inte måla om, inte på ett utåt sett avvikande sätt. Uppsättning av parabol hanteras väldigt olika, men brukar få sättas upp om det görs inne på balkongen.
Fönster: Fönstrena är föreningens ansvar, dom får inte bytas eller ändras, bara målas om på insidan. Persiennerna är dina.
Element / radiatorer: Om det är vattenburen värme är det föreningens ansvar, radiatorer får alltså inte monteras bort eller flyttas, inte utan styrelsen medgivande.
Elinstallationer: All el, kontakter och lamparmaturer är ditt ansvar, även elcentralen, och du får dra nytt och lägga till, bara det görs av behörig elektriker.
Ventilationsanordningar: Ventilationen kan fungera lite olika i olika typer av fastigheter. Du får i regel inte sätta igen eller ta bort befintliga ventiler, dom finns ju där för din hälsas skull. Rådgör alltid med styrelsen om du behöver ändra på något.
Obs 1 De flesta föreningar har regler och restriktioner för när du får utföra s.k. störande arbeten, det brukar t ex inte vara tillåtet på kvällstid och vissa tider på helgerna, för grannsämjans skull.
Obs 2 Det finns en del kulturminnesskyddade byggnader, och där kan det finnas speciella regler för vad som inte får ändras.
Läs också: Vad kostar det att underhålla en bostadsrätt? Lektion 28
© Borättupplysning Skåne
Hej
Vi har ett rum med två dörrar och där vi vill bomma igen den ena dörren så att det bara finns en ingång till rummet. Kan föreningen/styrelsen har något att säga till om angående detta eller det får vi göra som vi vill med?
Detta är ett solklart fall. Inget tillstånd behövs. Det är bara att sätta igen dörren.
Hej, vi bor i en bostadsrättslägenhet med två likadana element bredvid varandra i ett av rummen. Föreningen har anlitat en entreprenör som skulle gå in i alla lägenheter och fördela värmen. I vår lägenhet förstörde de ena elementet, vilket nu måste bytas. Elementen är gamla och har börjat gulna, vilket gör att vi inte kan få ett nytt element som ser likadant ut som det andra. Kan vi kräva att de byter båda elementen för att det ska bli enhetligt? Två olika element bredvid varandra ser ju inte klokt ut, och vi tror att det kommer sänka värdet på vår lägenhet.
Nej, föreningen har ingen skyldighet att byta även det andra elementet, enbart pga av utseendemässiga skäl. Däremot kan ni själva bekosta ett nytt sådant, men obs, bytet måste ske i samråd med föreningen.
Hej!
Vi vill kunna sätta in två stycken pentry (med rinnande varm och kall vatten) Tänkte att det skulle gå att koppla den ena på toalettens ledningar samt den andra på köket. Båda ligger vägg i vägg.
https://www.dropbox.com/s/5lgrxdpa6wcily4/planritning.png?dl=0
Nu handlar det inte om ändring eller flytt av ledningar utan enbart om påkoppling, kan man tolka det så?!
Tips mottages varmt!
Med vänliga hälsningar,
Johan
Enligt min mening är dessa ingrepp så små att det inte ska gå att neka dig göra dessa ombyggnader. Bostadsrättslagen: ”Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd… om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen”.
Den fråga jag däremot som styrelseledamot skulle ställa är vad syftet med två extra pentry är. Hotellverksamhet, eller vad…?
Hej,
Jag önskar bygga ut en toalett med ett duschutrymme i en bostadsrätt. Intill toaletten finns ett klädförråd. Väggen mellan dem är inte bärande. De hantverkare, som har tittat på det, har sagt att det är enkelt att göra ett duschutrymme av klädförrådet och använda handfatets avlopp till golvbrunn. Däremot behöver man höja golvet lite för golvbrunnen och för att skapa rätt lutning. Det krävs däremot inget bilande i befintligt golv. Ingrepp på befintliga vattenledningar är relativt små. Det krävs enbart förlängning av dem fram till duschen. Denna förändring skulle inte påverka någon av mina grannar på ett väsentlig sätt annat än en tillfällig vattenavstängning när rören förlängs. Detta är också ett ”våtutrymme” i fastigheten, eftersom grannlägenheten har ett stort badrum intill min toalett.
Styrelsen avslog min ansökan med motiveringen att de vill att lägenheterna ska behålla sin ursprungliga planlösning och att de inte vill att toalett- och badutrymmen förändras i lägenheterna.
Jag har försökt att läsa svar på tidigare frågor, men jag blir inte riktigt klar på vad som egentligen gäller? Och krävs det eventuellt en bygganmälan för en sådan förändring?
Vänliga hälsningar,
Lisa
Om det krävs bygganmälan eller inte vill jag inte svara på, den frågan måste du ställa till kommunen.
Men angående styrelsens avslag: Det går inte bara att hänvisa till ”ursprunglig planlösning” eller allmänna åsikter om att lägenheterna ska bevaras (såvida det inte föreligger någon form av kulturminnesskydd). Medlemmarnas rättighet att göra förändringar är stor, och stöds av lagen: ”Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd… om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen”.
Du bör alltså överklaga beslutet till styrelsen, och om nödvändigt vända dig till hyresnämnden.
Hej,
Jag vill flytta på min toalettstol och föreningen säger att det inte går. Däremot är det ok att flytta handfatet till den plats där jag vill ha toaletten. Är detta rimligt? Det är ju nödvändigt att bila oavsett vad man flyttar eller är det svårare med flytt av toalettstol?
Vänlig hälsningar
Linda
Jo, visst kan det vara svårare med ett toalettavlopp, eftersom det är så mycket grövre. Men vad som är möjligt eller inte möjligt i just din lägenhet kan naturligtvis inte jag avgöra. Om du ska lyckas ändra styrelsens bedömning måste du själv anlita sakkunnig ingenjör som kan stödja din sak.
Hej!
Vid obligatorisk OVK i vår förening så framkom det att tidigare bostadsrättsinnehavare hade sänkt taket i badrummet och installerat en slang från ny ventilationsdon till det ursprungliga ventilationsgallret. Enligt besiktningsfirman ska denna slang bytas ut mot ett ”korrekt” rör. Taket måste således öppnas upp och slangen måste bytas ut mot ett rör för att få godkänt på OVKn.
Vem är finansiellt ansvarig för att justera detta? Föreningen menar att de inte blivit informerade av tidigare lägenhetinnehavare om förändringen i taket. Bör inte min BRF stå för denna kostnad ändå?
Tack på förhand!
Eftersom det gjorts ett ingrepp, en förändring, av ventilationen av föregående innehavare, blir det nog nuvarande innehavare, dvs du, som får stå för kostnaden att rätta till detta. Det kan inte vara meningen att föreningen, dvs övriga medlemmar, ska betala om en medlem gör en felaktig eller otillåten installation.
Hej,
Jag och min sambo har köpt en bostadsrätt, vi har precis fått tillträde och ska nu börja renovera. Vi har en idé om att göra en trä fondvägg i vardagsrummet med plankor eller panel. Är detta någonting som styrelsen måste godkänna?
Tack på förhand!
Nej, detta behöver ni inget tillstånd till.
Hej! När yttertempen går ner under minus 5 så får vi väldigt kallt i kök och badrum. Detta enligt styrelsen för att det går ventilationskanaler i väggen på dessa ställen. En termometer ger ca 16-17 grader på dessa ställen, ännu lägre på golvet. Vad gäller egentligen, finns det tempgränser, och har föreningen ett ansvar?
Om det är så låg temperatur så är det inte godkänt, och föreningen måste vidta någon åtgärd. Börja med att klaga till styrelsen (om ni inte redan gjort det), och om inte det hjälper vänd er till kommunen.
Nya Folkhälsomyndigheten har rekommendationer om inomhusklimatet: http://www.folkhalsomyndigheten.se/documents/publicerat-material/foreskrifter/fohmfs-2014-17.pdf
Socialstyrelsens råd var desamma, men mer utförliga (gäller fortfarande?):
http://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12940/temperatur-inomhus.pdf
Man kan alltså anmäla till miljöförvaltningen och be att en utredning görs, innebär att föreningen (styrelsen) måste göra en utredning. Att mäta temperaturrätt är en hel vetenskap. Om det visar för låga värden måste föreningen vidta åtgärder.
Hej, jag har köpt en bostadsrätt i två plan och förra ägaren ansökte om bygglov och fick det godkänt att få anlägga ett pentry på nedre våningen. Det har kommit fram i efterhand att förra ägaren inte informerade styrelsen om detta och jag fick inte veta något om pentryt när jag köpte lägenheten. Nu vill styrelsen att jag ska återställa lägenheten och ta bort pentryt. Kan styrelsen kräva det av mig? De borde väl kontakta den förra ägaren av bostadsrätten att han ska bekosta att återställa lägenheten till dess ursprung. Jag köpte ju lägenheten i befintligt skick.
Frågan man måste ställa är: Varför vill styrelsen att pentryt ska tas bort?
Visserligen krävs styrelsens tillstånd vid vissa ombyggnader , men om en ombyggnad inte innebär skada för föreningen eller annan medlem, och det dessutom finns bygglov, då har styrelsen i praktiken små möjligheter att neka.
I den nu uppkomna situationen måste alltså styrelsen presentera mycket goda skäl till varför lägenheten måste återställas, annars måste de alltså acceptara och godkänna ombyggnaden.
Skulle det vara så att det finns starka skäl till att ombyggnaden aldrig borde ha godkänts, då blir det en ansvarsfråga mellan dig och förre ägaren att reda ut.
Hej, efter fredags och lördags stormen, bestämde jag för att inglasa min balkong på 3 våningen.
Jag fick veta att vi behöver inte söka bygglov för balkonginglasning. Stämmer detta?
Jag bor i Brf Malmöhus 22, Riksbyggen
Jag vet inte vem du frågat, men har du frågat styrelsen så är det helt ok. Ofta har bostadsrättsföreningarna ett löpande bygglov för balkonginglasningar.
Hejsan! Jag bor i en bostadsrätt med balkong på baksidan av huset med väldigt lite insyn pga. en enorm buske. Jag bodde tidigare med uteplats och har nu fått ett rolig men lite tokig idé.
Min lägenhet, och därför också balkong, ligger väldigt nära marken. Som närmast är det bara 40-50cm, som längst är det kanske 80-90cm. Min idé är att öppna balkongen på en av de tre sidorna (bara plocka bort räcket som sitter med bultar) så jag kan gå ner på baksidan och kanske ha en stol där. Kanske sätta dit ett steg i trä eller så. Vad tror ni om det? Behövs några slags bygglov? Försäkringsförändring?
Tack på förhand!
Bygglovsfrågan vågar jag inte svara på, men däremot måste du ha styrelsens godkännande. Om förändringen inte innebär någon nackdel för någon av dina grannar, borde den godkännas.
Hej!
Jag bor i en lägenhet i ett flerfamiljshus. Jag har precis påbörjat en renovering av mitt badrum med hjälp av kvalificerade fackmän i enlighet med gällande normer och regler. Styrelsen kan få kopia på dokumentation, våtrumscertifikat, försäkringar etc. från min entreprenör. Renoveringen innebär att badrummet byggs ut så att en intilliggande garderob blir del av badrummet. Allt är godkänt av styrelsen i förväg. Renovering är helt och hållet mitt eget önskemål. Det är alltså inte så att det nuvarande badrummet är undermåligt eller felaktigt och därför MÅSTE renoveras.
Enligt föreningens stadgar ansvarar föreningen för reparation av stamledningar. Enligt stadgarna ansvarar däremot jag för fuktisolerande skikt, väggar, golv, tak, golvbrunn, utrustning och inredning i badrum inklusive ledningar och övriga installationer för vatten, avlopp, värme, ventilation och el såvida dessa befinner sig i lägenheten och inte är stamledningar.
I samband med renoveringen kräver styrelsen att brandskydd ska läggas under golvet i den nuvarande garderoben (som alltså ska bli del av badrummet). Styrelsen kräver också att få besiktiga hela renoveringen i flera omgångar under bygget, inklusive de saker som enligt stadgarna är mitt ansvarsområde.
Styrelsen vill anlita en extern konsult för besiktningarna och kräver att jag bekostar detta. Denna konsult kommer att kosta uppemot 22 000 kr, vilket i min mening är en milt sagt oskäligt hög kostnad i sammanhanget. Badrummet blir ca 6 kvm stort efter renoveringen, så det är inget stort badrum. Kostnaden för renovering beräknas i övrigt bli ca 100 000 kr.
Mina frågor:
1. Kan styrelsen kräva att få besiktiga även de delar som de inte ansvarar för och dessutom kräva att jag bekostar detta? Att styrelsen låter mig bekosta besiktningen av de delar som de ansvarar för, d.v.s. stammar och bjälklag har jag mindre att invända emot, eftersom initiativet till renoveringen är mitt, även om inte heller det är helt självklart i min mening.
2. Kan styrelsen kräva att jag bekostar brandisoleringen över huvud taget? Det fanns alltså ingen brandisolering under garderoben tidigare såvitt jag vet.
3. När kan kostnaden för besiktning av ett litet, normalt badrum anses oskälig? I min förra bostad vill jag minnas att brf tog ut en kostnad om 500 kr för besiktning som jämförelse. Söker jag på nätet finns gott om besiktningsmän som inspekterar för 5 000 kr eller mindre.
Det finns styrelser som blir övernitiska och som ibland fattar beslut som inte har fullt täckning i lagen. Jag vet inte om det finns specialformuleringar i era stadgar, men i mina ögon verkar din styrelse ställa orimliga krav.
Besiktning kan bara krävas av de delar som föreningen ansvarar för, t ex vatten-avlopp. Denna besiktning kan möjligen du få bekosta, om du gjort några förändringar där, men rimligen ska det inte kosta mer än någon tusenlapp eller två. Ingen annan besiktning från styrelsens sida ska behövas, och framför allt inte behöva betalas av dig.
Frågan om brandskydd förstår jag inte, har inte hört talas om liknande fall.
Stort tack Lennart!
Ditt svar bekräftar precis vad jag trott. Mitt förslag till styrelsen kommer vara precis detta: jag bekostar inspektionen av de delar som föreningen ansvarar för som berörs av renoveringen, till ett skäligt pris. Styrelsen får gärna inspektera det jag ansvar för, men får då bekosta detta själva.
Vad gäller brandisoleringen så kräver alltså styrelsen att denna läggs under garderobsgolvet. Är själv inte kunnig i reglerna kring brandskydd, så jag kan inte avgöra om det är ett rimligt krav. Men min tanke är att om jag därmed förbättrar brandskyddet i bjälklaget, som ju är föreningens ansvarsområde, så är det inte orimligt att föreningen i princip bär kostnaden för denna förbättring.
Hej!
Om en styrelse har beslutat att en medlem skall få bygga en altan med staket runt om sin uteplats (som ingår i lägenhetskontraktet), så att det ser ut som en utbyggnad, men majoriteten av övriga medlemmar anser att det blivit för stort/oproportionerligt till huset och gårdens utseende, kan man då genom att skriva en motion till årsmötet, tvinga styrelsen att ompröva beslutet så att frågan hänskjuts till medlemmarna att rösta om? I våra stadgar står endast det omvända fallet nämnt, nämligen att föreningen inte får bygga eller göra någon större förändring utan stämmans godkännande. Hoppas det går bra att svara på detta.
Ja, det går att fatta beslut på stämman om riktlinjer för hur utbyggnader ska få se ut och hur stora de får vara. Men det måste vara generella riktlinjer, som gäller lika för alla.
Hur ni ska göra med den befintliga altanen är svårare. Ett stämmobeslut kan ändra på styrelsens godkännande, men då måste lägenhetsinnehavaren kompenseras ekonomiskt.
Fråga: är altanen inte bygglovspliktigt, och finns det bygglov?
Hej igen! Nej, det finns inget bygglov. Verkar som att de, efter att ha sänkt staketet som till största delen består av grova fyrkantiga ”ribbor” (som det går att se emellan) från 1,8 m höjd till 1,6, befinner sig inom ramen för vad som får byggas på höjden – det är i alla fall vad vi tror. Altanen är 4,3 m bred och cirka 7,7 m lång.
Hej!
Jag har en liknande fråga som ställts tidigare: Jag och min sambo vill gärna göra en ombyggnation av vår gästtoalett, som ligger vägg i vägg med befintligt badrum. Ombyggnationen skulle innebära våtrumsanpassning och installering av dusch i gästtoaletten. Vi har kontrollerat möjligheterna för detta med de hantverkare som vanligtvis anlitas av bostadsrättsföreningen, och de ser inga problem med ombyggnationen – befintligt avlopp kan exempelvis användas. Styrelsen vill däremot avslå vår förfrågan. Motiveringen är att det skulle innebära merkostnader för föreningen vid framtida stambyte och/eller byte av trycksatta rör. Stambyte ligger 15-20 år fram i tiden. Byte av trycksatta rör kan eventuellt komma ifråga tidigare. Vi förstår problematiken som styrelsen hänvisar till men undrar om det inte finns rimliga lösningar på detta, exempelvis genom höjd avgift för vår del. Vi undrar också om detta verkligen är att betrakta som en ”påtaglig skada eller olägenhet för föreningen”.
Som jag bedömer det är styrelsens avslag inte motiverat. Medlems rätt att förändra inne i lägenheten är stor, och den ombyggnad ni förslår är i mina ögon inte till påtaglig skada eller nackdel för föreningen. Förändringar av stam och rör som föreningen ansvarar för blir ju ytterst marginellt eller obefintligt, de förändringar som behövs görs ju inne i er lägenhet och som ni ansvarar för.
Hej,
En medlem har hört av sig till styrelsen och vill förändra lite i lägenheten. Vissa punkter är OK, men har några frågor. Det är en lägenhet med en sk ”uthyrningsdel”. Det är två dörrar till lägenheten. Den ena dörr går till en hall,liten toalett samt sovrum. Hon vill först och främst sätta upp en vägg mellan dessa två så att hon bildar två stycken separata lägenheter. Det är OK så länge hon bor där, men den dag hon tänker sälja så får hon återställa lägenheten så att det blir en enda. Kan vi kräva detta? Får man först och främst dela en lägenhet så det blir två stycken?
Sedan vill hon bygga om toaletten. Det är en garderob bakom. Hon vill riva den, bygga om toaletten så att en dusch kan installeras. Kan vi neka detta?
Sedan vill hon installera in kokvrå i sovrummet med kolfilterfläkt. Vi har ju självdragen ventilation. Skulle inte denna förändring med ny vägg störa ”luftflödet” i lägenheten?
Sista frågan: i badrummet vill hon bygga om så att dusch får plats, detta innebär att hon vill täcka över badrumsfönstret från insidan. Vad händer när vi renovera/måla om våra fönster. Jag antar att hantverkarna måste öppna ett fönster för att kunna måla den.
Svåra frågor, och jag kan inte svara bestämt på dessa. Men för en sådan ombyggnad krävs antagligen bygglov, detta bör i alla fall prövas.
En permanent uppdelning i två lägenheter är inte lämpligt enligt min mening, då det förändrar lägenheten på ett avgörande sätt. Bl a pga ventilationsfrågan, som du riktigt påpekar. Lägenhetsägaren har ju inte heller längre full kontroll över hela lägenheten. Att sätta igen en dörr provisoriskt kan man kanske, men den ska gå att öppna upp igen.
Att bygga om en toalett och installera dusch tycker jag är helt ok, om det bara görs på rätt sätt. Kokvrå i ett sovrum, tja, kanske det, det finns ju inget direkt förbud mot att laga mat i ett sovrum. Att täcka för badrumsfönstret från insidan får bara göras provisoriskt, det ska gå att öppna upp vid behov. Du har helt rätt att ni (föreningen) måste kunna komma åt fönstret.
Hej
Min närmsta granne har en liten lägenhet och för att utnyttja ytan bättre har han byggt en säng ”högt upp” med stege så han kan sitta under sängen. Sängen är förankrad i väggen mellan våra lägenheter. Mitt problem är att det hörs tydligt in till min lägenhet då han går upp och går ner för stegen och i vissa fall diverse andra aktiviteter. Det knarrar och knakar och det är förstås mycket irriterande.
Min fråga är om han har rätt att förankra sin säng (eller andra saker) så att det blir störande för grannar? Kan jag eller föreningen (brf styrelsen) kräva att han tar bort sängen så jag slipper höra honom?
Du ska klaga till styrelsen och be att de hjälper dig att få detta problem löst. Min bedömning är att din granne gjort en förändring i sin lägenhet som är till nackdel för dig, och stör dig. Lösningen bör vara att grannens säng inte får förankras i väggen, utan måste stagas på något annat sätt.
Hej!
Vi har en 1:a på 24 kvm som vi vill renovera lite. Vi hade tänkt att bygga ett sovloft med plats för en 140 säng så att det blir som en liten övervåning, och befriar yta på golvet. Samt bygga en liten arbetsyta under loftet med ett kylskåp och liten ugn.
Måste man ha tillstånd ifrån föreningen för att göra detta ? Ingenting bärande kommer att plockas bort och inga nya avlopp eller så skall dras.
En godkänd snickare kommer självklart att anlitas.
Tack på förhand!
Mvh
Robert
Nej, inga tillstånd behövs för sådant. Inte ens en ”godkänd snickare” behövs! Tänk dock på problemet som beskrevs i föregående fråga…
Enligt bostadsrättslagen 7§ får styrelsen i en BRF inte vägra medge tillstånd till en åtgärd enl punkterna 1, 2 0ch 3 om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Att sätta in ett nytt fönster i en tegelfasad (som utförs fackmannamässigt) för att göra om en klädkammare till ett mindre rum (barnrum) innebär detta påtaglig skada eller olägenhet för föreningen? Befintligt ventilationssystem påverkas inte. Ventiler i den nya innerväggen mellan de båda rummen sätts in. Berörd granne mittemot har inget att erinra.
Enligt förarbetena i bostadsrättslagen var avsikten med formuleringen i lagen att styrelsen begränsas i sin tillståndsverksamhet genom att de inte godtyckligt kan underkänna åtgärden om den inte kan leda till påtaglig skada. Det krävs därför tunga skäl för styrelsens ställningstagande.
Skälet att neka är: ”fasaden är en mycket viktig del av föreningens ansvar”.
Är detta påtaglig skada eller olägenhet för föreningen?
Vänliga hälsningar
Leif Fred
Jag tycker du gör ett tankefel här. §7 (7 kap) handlar om möjligheten att ändra INNE I sin bostadsrätt. Att ta upp ett nytt fönster innebär ett ingrepp i fasaden, i det yttre skalet, som ligger helt under föreningens och styrelsens ansvar. Sådana ingrepp behandlas inte alls i Bostadsrättslagen, eftersom det torde vara självklart att enskilda medlemmar inte får ”bygga om på utsidan” av fastigheten. Frågan om ”påtaglig skada eller olägenhet” är alltså inte relevant när det gäller ingrepp i fastighetens utsida, utan där råder i princip ett absolut förbud.