Nu öppnar vi frågelådan igen!

31 augusti, 2017

En längre tid har vi haft frågefunktionen avstängd pga bristande tid. Nu öppnar vi igen, och välkomnar frågor kring styrelsearbete, ekonomi och föreningsrätt. Ställ din fråga under adekvat avsnitt (till höger). Vi försöker besvara alla frågor så snart vi kan, inom några dagar. Samtidigt välkomnar vi bidrag till vår verksamhet, Swish-nr 1233 943 693, det underlättar!

Lagändringar på gång

29 november, 2015

Lagen om ekonomiska föreningar ska äntligen fräschas upp. Regeringen har lagt ett förslag som ska börja gälla sommaren 2016. Förändringarna berör även Bostadsrättslagen, och kan även innebära stadgeförändringar.

En av de mest påtagliga förändringarna är att kallelsetiden till föreningsstämma kommer förlängas till minst 4 veckor (extrastämma minst 2 veckor). En annan förändring är att man vill öppna upp för kallelser via mail, och att det ska bli lättare att välja utomstående till styrelsen (styrelseproffs).

Läs en bra sammanfattning av förändringarna i tidningen Allt om Bostadsrätt (bra tidning!).

Läs hela propositionen på Regeringens hemsida (särskilt kapitlen 10-12).

SVT-program om bostadsrättstvist

16 november, 2015

För en tid sedan visades ett intressant rättsfall i SVT-serien ”Domstolen – friad eller fälld”. Det gällde en oförsonlig tvist i en liten bostadsrättsförening i Stockholm. Programmet finns fortfarande att se på SVT Play.

Mycket kort sammanfattning: Omfattande fuktskador i litet hus. Ordförande ges fria händer att åtgärda, delvis till egen vinning, visar det sig. Övriga medlemmar protesterar till slut, stämmer varandra på miljonbelopp.

Nya redovisningsregler på gång

4 oktober, 2015

 
Redovisning i bostadsrätt

Att det finns mycket som behöver förbättras vad gäller årsredovisningar och ekonomiska planer, det är allt fler eniga om. Nu har det tillsatts en enmansutredning som ska se över saken. Syftet är att stärka ”konsumentskyddet”, dvs bostadsköparens möjlighet att förstå det ekonomiska läget i en bostadsrättsförening.
SvD: Bättre skydd för miljoner borättsägare

Utredningsdirektivet i sammanfattning.

Tidigare i somras gick de stora bostadsrättsorganisationerna och FAR ut och pläderade för ungefär samma sak: Redovisningen i bostadsrättsföreningar måste bli mer förståelig och mer anpassad till bostadsrättens speciella förutsättningar:

Så måste reglerna för bostadsrätter förändras

Bägge förslagen ligger glädjande nog i linje med vad vi på Borättupplysning länge förespråkat.

Uthyrning i 2:a hand

11 september, 2015

 
Med anledning av pågående debatt om 2:handsuthyrning har vi försökt sammanfatta vad som gäller på Borättköparskolan lektion 48.

 

Det har skrivits flera artiklar i SvD kring problemet med andrahandsuthyrning:

Hyresnämnden stoppar Airbnb-uthyrning

Tusentals svenska Airbnb-bostäder kan vara olagliga

Airbnb stoppade kontroller från borättsförening