Kallelse till föreningsstämma, vissa form- och tidskrav mm.

Vi ska försöka besvara ett antal frågor kring hur man kallar till föreningens årsstämma, till extrastämma, och andra omständigheter kring detta. Reglerna finns i Lag om ekonomiska föreningar, Bostadsrättslagen, och i resp. bostadsrättsförenings stadgar.

 
(uppdaterad feb.2018)

Ordinarie årsstämma ska hållas senast ½ år efter redovisningsårets utgång. Kallelse till årsstämma kan ske tidigast sex veckor och senast två veckor innan stämman (stadgarna kan ange annat). Gäller även extrastämma.

Kallelse ska ske skriftligt genom anslag eller utdelning. I de flesta stadgar står det ”anslås på lämplig plats”, och då bör det ske i samtliga trappuppgångar. Bättre och vanligare är dock att kallelsen delas ut till alla medlemslägenheter, det anses alltid godkänt. Men det finns undantag, om speciella ärenden ska behandlas (t ex vissa stadgeändringar), då måste alla delges via sin postadress. Och vissa föreningar kan ha speciella regler i stadgarna, t ex att kallelse även ska skickas till de som har sin bostad uthyrd.

Kallelsen ska innehålla tid och plats, och vilka ärenden som ska behandlas. I praktiken innebär det att man brukar skicka med stämmans dagordning. Utöver formalia och de vanliga årsstämmopunkterna är det viktigt att alla ärenden redovisas tydligt, var för sig. Om styrelsen t ex har någon proposition, eller om det finns medlemsmotioner, ska dessa alltså tydligt specificeras som egna punkter på dagordningen. En punkt “Övriga frågor” kan även förekomma, men inga beslut får fattas på en sådan punkt, det blir i så fall enbart en diskussions- och informationspunkt.

Hur tydligt måste ett ärende beskrivas på dagordningen? Rent formellt räcker det med att ärendet beskrivs på en rad på dagordningen, men om det t ex finns ett förslag (proposition) från styrelsen bör hela förslaget bifogas kallelsen. Likaså bör ev. motioner bifogas i sin helhet.

När ska årsredovisningen delas ut? Den ska “hållas tillgänglig för medlemmarna senast två veckor innan årsmötet”, dvs den bör delas ut i samband med kallelsen. Annars måste medlemmarna i god tid få veta var och när den hålls tillgänglig. Samma gäller revisionsberättelsen (den är i praktiken är ett bihang till årsredovisningen).

En del styrelser vill att man föranmäler sig. Kan föranmälan ställas som krav? Nej (då måste det uttryckligen står så i stadgarna). Visserligen kan det vara bra för styrelsen att veta ungefär hur många som tänker komma, med tanke på t ex förtäring, men det kan inte vara ett krav, man ska kunna komma även oanmäld.

Vad kan hända om inte ovanstående regler följs?

Om inte kallelsen gått ut enligt reglerna kan stämman inte hållas, alternativt kan stämman ogiltigförklaras om någon medlem anser så. Om ett ärende inte är angett på dagordningen får det inte tas upp, och framför allt inte fattas beslut om. Om årsredovisningen inte funnits tillgänglig i tid får den inte behandlas, om någon medlem anser så. Viktigt är också att årsredovisningen är komplett, med alla underskrifter och revisorspåteckning, annars är den i princip ogiltig och kan inte behandlas.

Om extrastämma

När kan extra föreningsstämma inkallas, och av vem? Extrastämma kan inkallas antingen av styrelsen själv, eller på begäran av en revisor. Det kan vara en speciell fråga som måste fattas beslut om och som inte kan vänta. Extrastämma kan också begäras av enskilda medlemmar, men då måste minst 1/10-del av föreningens medlemmar ställa sig bakom. Begäran ska vara skriftlig och med angivande av skäl. Så måste det också gå till om t ex en enskild styrelseledamot eller en minoritet i styrelsen vill att extrastämma inkallas. Skriv en begäran, och få den underskriven av 10% av föreningens medlemmar (inklusive ledamoten själv). Om extrastämma är begärd är styrelsen skyldig att utfärda en kallelse inom två veckor, och stämma måste sedan hållas senast sex veckor efter kallelsen. Skulle styrelsen vägra kan man vända sig till Bolagsverket.

Vad händer med stämmoprotokollet?

Senast tre veckor efter stämman skall det justerade protokollet hållas tillgängligt hos föreningen”. Vi rekommenderar att stämmoprotokollet delas ut till alla medlemmar, och alltså senast inom tre veckor.

 

Detta var bara en kort sammanfattning av de viktigaste reglerna. Om det uppstår problem bör lagtexter och föreningens stadgar studeras.

Lag om ekonomiska föreningar, kap. 7

Bostadsrättslagen, kap. 9

 

© Borättupplysning Skåne

192 Responses to “Kallelse till föreningsstämma, vissa form- och tidskrav mm.”

  1. Mikaela skriver:

    Hej!

    Jag bor i en bostadsrättsförening som höll årsmöte nu i dagarna. I kallelsen som gick ut stod det dock att årsstämman skulle hållas onsdagen den 11 maj. Trött som jag var reagerade jag inte så mkt på detta, mer än att tiden var ändrad från nyhetsbrevet som utkommit tidigare. Jag gick dit ikväll, och det var ingen där. Jag är en engagerad medlem som anser att årsstämmor är viktiga då stora ekonomiska beslut fattas för föreningen. När jag ringer ordföranden säger han att mötes hölls i måndags men att årsmötet hade ansett att mötet var korrekt utlyst, något vi inte ens skulle anse i de andra föreningar där jag sitter med. Jag tror inte att detta går att driva, men jag vill gärna veta om denna årsstämma verkligen är korrekt utlyst?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Den 11 maj var en måndag, men det stod ”onsdag 11 maj” på kallelsen. Är då kallelsen felaktig? Felet borde naturligtvis ha rättats i god tid, men tydligen inte. På stämman har man sedan beslutat att kallelsen trots allt skulle godkännas. Jag är faktiskt osäker på hur en domstol skulle se på detta, om det skulle prövas. Det som brukar avgöra är om någon lidit ekonomisk skada, pga att denne missat stämman pga av felet i kallelsen. Men om ingen lidit ekonomisk skada, håller jag nog med om att det är utsiktslöst att försöka klandra stämman.

  2. Sanna skriver:

    Hej Lennart!

    Jag är styrelseledamot i min brf och vi hade planerat att hålla ordinarie årsstämma ikväll. Tyvärr dök inte vår ekonomiska förvaltare upp som planerat (misstag från deras sida, det kan ju hända alla), så styrelsen beslutade att inte hålla stämman eftersom vi inte anser att vi har kunskap att gå igenom årsredovisningen tillräckligt bra, samt att vi tycker att det är bra att någon ”neutral” kan vara ordförande på stämman. Kallelse till stämman var utdelad på rätt sätt och i rätt tid. Nu är frågan hur vi går vidare, stämma måste ju hållas! Behöver vi kalla på nytt med samma tidsfrister? Det är ju de facto ingen extrastämma, så jag skulle tro att vi bör ”kalla om” till ordinarie stämma. Enligt stadgarna ska ordinarie stämma hållas för maj månads utgång, men det hinner vi ju inte i så fall. Det kanske i och för sig kan bortses från i och med att vi ursprungligen har kallat på rätt sätt och att det dök upp en ”oförutsedd händelse” vid stämman. I den nya kallelsen, anser du att det räcker med att vi hänvisar till de motioner med svar som delades ut i den första kallelsen, eller bör vi dela ut dem på nytt (blir så mycket papper i onödan).

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Om jag uppfattar det rätt så var det styrelsen som ställde in stämman, innan den ens påbörjades. Eller påbörjades stämman, och senare avbröts, och fattades det något beslut om ajournering? Förutsättningarna är alltså lite oklara.
      I ert fall tror jag att ni måste kalla till ny ordinarie stämma så snart som möjligt (med de tidsfrister som gäller för kallelse till ordinarie stämma), och med en förklaring. Att den därmed kommer hållas i juni får man ta. Motionerna behöver inte delas ut igen, utan nämn bara att de redan är utdelade.

  3. ronny jonsson skriver:

    Har en styrelse skyldighet att kalla till extrastämma om det i och för sig inkommit mer än 10% av röstande medlemmars vilja att göra så MEN att det inte framgår vilket ärende det gäller. Inte heller förekommer ett yrkande.
    Eftersom det rör ett allmänt upprop och dessa medlemmar undertecknat detta obestämda upprop är det ju en fråga om dels vem man skall vända sig till för att få ett svar på vad som skall avhandlas och vilket yrkande som föreligger dels om varje medlem som undertecknat måste ange ett sådant ärende tex genom att någon av dessa skriver ett nytt korrekt. En annan fråga är om de nu görs om extrastämman kan då kan kräva styrelsens avgång UTAN att detta nämnts som ärende. Det tycks som om det skulle gälla en allmän diskussion de vill ha eller snarare ett protestmöte. I vart fall är situationen märklig och styrelsen har tydlig avsikt att följa gällande bestämmelser men inte på dessa villkor som inte är stadgeenliga enligt dess mening. Finns en praktisk lösning??? Här finns ju även tidsfrister som skall uppfyllas.

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Hej Ronny.
      Om medlemmarna vill ha en extrastämma måste styrelse utlysa en sådan. Det finns inga formella krav på hur tydligt ärendet är presenterat, eller att det måste finnas ett yrkande, LEF anger bara ”…när det för uppgivet ändamål skriftligen begärs…” (7 kap 5§). Om det råder oklarhet över vad som önskas avhandlas, kan styrelsen i kallelsen formulera det som: ”Diskussion enligt bifogad skrivelse”, och bifoga den aktuella skrivelsen (vilken för övrigt alltid bör bifogas). På stämman kan beslut fattas i det ärende som stämman ska avhandla, men inget annat.
      Frågan om styrelsens avgång, eller krav på val av ny styrelse, kan bara tas upp om det är angivet i kallelsen, eller i det ärende som ska behandlas. Men det kan naturligtvis resas sådana krav om det är en upprörd stämning på mötet. Lösningen i så fall är att man på stämman beslutar om ytterligare en extrastämma där frågan om nytt styrelseval tas upp (7 kap. 9§).

  4. Magnus skriver:

    Hej, jag har en fråga om ett svar som du lämnade februari 26, 2014 kl. 17:16 i den här tråden angående att ”diskutera styrelsens skötsel” under punkten Föredragning av styrelsens årsredovisning. Finns det något skrivet i LEF eller på annat ställe att hänvisa till om styrelsen inte vill tillåta en diskussion, av någon anledning.

    I LEF kap7 $ 11 står det: Styrelsen och verkställande direktören skall, om någon medlem begär det och styrelsen finner att det kan ske utan väsentlig nackdel för föreningen, på föreningsstämman lämna upplysningar om förhållanden som kan inverka på bedömningen av föreningens årsredovisning och dess ställning i övrigt eller av ett ärende på stämman.

    Kan man hävda den paragrafen?
    (Misstänker att vår styrelse inte kommer vilja tillåta oss att göra den formen av inlägg).

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Det är precis så, styrelsen ska svara på alla de frågor som ställs (om det inte är till ”väsentlig” nackdel för föreningen, och sådana frågor existerar knappast). Problemet uppstår om styrelsen eller ordföranden inte vill svara, eller inte vill tillåta diskussion. Då finns det tyvärr inga sanktioner eller straff, utan enda lösningen är då att försöka välja en bättre styrelse.

  5. Stefan skriver:

    Hej
    Jag undrar om det för en styrelse är tillåtet att gå från olje-eldning till fjärrvärme, vilket kostade föreningen 1 miljon, utan att det behövdes en extra stämma?
    Är inte detta ”en väsentlig förändring” för medlemmar och föreningen?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Enligt min mening borde styrelsen ha lyft frågan till föreningsstämman för beslut. Att göra något åt det i efterhand är dock utsiktslöst, då det tyvärr inte är ett uppenbart brott mot nuvarande lagtolkning.

  6. Pia Mård skriver:

    Har begärt extra stämma på grund av att vi inte har förtroende för kassör och ordförande. Bröder. Kallelse kom efter över en månad och trotts att det står i vår begäran att det råder misstro skriver de i kallelsen att det är meningslöst med stämman och att vi inte får agera

    Det var ingen dagordning med ,kan vi som begärt extra stämma göra en dagordning själva och dela ut på mötet ?
    Kan vi välja 2 nya ledamöter om mötet godkänner dagordningen eller hur gör vi annars? Det är med omedelbar verkan som vi vill avsätta delar av styrelsen och att vi omedelbart kan få tag i räkenskaperna
    Tacksam för svar

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Jag vet ju inte hur er begäran om extrastämma var formulerad, men generellt sett ska begäran bifogas kallelsen, och naturligtvis en dagordning. Nu får ni försöka ta upp de frågor som ni vill ha diskuterade, och även frågan om förtroendet för styrelsen och ev nyval.
      Skulle det inte fungera, eller ni vägras ta upp de era frågor ni ville ha belysta, ska ni vända er till Bolagsverket som kan kalla till ny stämma.

  7. Pia Mård skriver:

    Sedan 2005 har vi haft en delägarskaps förvaltning och på årsmöte aug 2014 bestämdes att vi skulle registrera oss som gemensamhetsanläggning och anta standard stadgar . Vi beslöt också att bom inte fick sättas över vägen.
    Till ansökan om gemensamhetsanläggning måste ytterligare ett möte hållas om stadgarna , mötet var förlagt en vardag mitt på dagen när alla jobbar 8 månader senare dvs april 2015 och då beslutar styrelsen dvs de 2 bröderna samt annan släkting desutom att sätta upp bom och rep 800 m skogsbilväg för ca 100 tusen, detta möte var fortfarande i delägarskaps föreningen
    Ny registrering blev först 1 månad senare.
    Kan de 2 bröderna med hjälp av annan släkt ensamma besluta i ett sånt stort ärende utan medlemmarnas godkännande och utan att föreningen ännu ej blivit registrerad
    Till saken hör att det är i egenintresse som de agerar
    Bommen är uppsatt på min mark ! Kan väl inte vara
    Riktigt. Tacksam för svar snarast
    Mvh Pia

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Dessa frågor har vi tyvärr ingen möjlighet att reda ut, är dessutom ingen bostadsrättsfråga.

  8. Sten skriver:

    Hej,
    En medlem i vår förening planerar att samla ihop tillräckligt med namn för att förekomma styrelsens kallelse till extrastämma för en stadgeändring som kräver 3/4 majoritet. Han söker blockera beslutet om stadgeändring. Hans plan är att sända en begäran om extrastämma till styrelsen i slutet av juni – början av juli.
    Tidpunkten är strategiskt vald och frågan är hur styrelsen skall agera då kravet på kallelse är att den skall sändas ut två veckor efter begäran har inkommit och att stämma skall hållas fyra veckor därefter. Detta är ju mitt i semestertiden och det är svårt (omöjligt) att samla styrelsen för möte och även få medlemmarna att närvara vid en eventuell extrastämma.
    Finns det någon lösning på detta?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Lösningen är trots allt att försöka hitta lämpligaste möjliga datum för extrastämman, och hålla den då. Man har ju trots allt ett ganska stort tidsspann om 5 veckor att spela med: tidigast 1 vecka efter begäran (dvs omedelbar kallelse och stämma), och upp till 6 veckor senare (kallelse efter 2 veckor, stämma 4 veckor därefter).
      Och ett styrelsemöte för att besluta om x-stämman kan ju hållas per telefon.

  9. Inga skriver:

    Hej Lennart,

    Efter att styrelseledamöter hoppat av så har vi för tillfället inte en komplett beslutsmässig styrelse. 1/10 har kallat till extra årstämma för nyval av styrelse, men en medlem menar att man inte kan göra det på eget mandat. Vi har bara två styrelsemedlemmar kvar när föreningens stadgar säger att man behöver 3 för att vara beslutsmässiga.

    Hur gör vi? Har vi medlemmar rätt att kalla till extra stämma utan att det sker via en inkomplett styrelse?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Det är styrelsen som i första hand ska kalla till extrastämman, även om styrelsen just nu inte är komplett eller beslutsmässig. Vill inte de kvarvarande ledamöterna göra detta kan man vända sig till Bolagsverket. Alternativt att valberedning eller revisor kallar till extrastämman (om styrelse helt saknas).

  10. Ahmed skriver:

    Hej,
    Jag är styrelsemedlem i föreningen som ska ha minst 4 ledamöter ( inkl ordförande). 2 ledamöter har lämnat styrelsen och föreningen pga flyttning till annan ort ( en av dessa var ordförande). I stadgarna står det så här : ”Styrelsen är beslutmässig när alla ledamöter är kallade och minst hälften eller tre är närvarande”. Lite luddigt text ! Hur går man vidare ? Fyllnadsval ? Kan en av dessa 2 styrelsemedlemmar kalla själv för extraårsstämma ? Eller…? Är tacksam för ett snabbt svar då det är kris.

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Se föregående fråga. Om det saknas suppleanter måste kvarvarande styrelseledamöter kalla till extrastämma för kompletterande val. Er styrelse måste bestå av minst 3 personer (ledamöter/suppleanter) för att vara beslutsmässig.

  11. Pawel skriver:

    Hej
    Jag bor i en bostadsrättsförening där det står att allt yttre skall föreningen stå för.
    Men när det väl händer något så gör dom absolut inget. Dom säger att dom ordagrant skiter i det. Alltså tex så har inte dräneringen utförts sedan radhuset byggdes. Nu är det så att det börjar lukta illa och betongen släpper på väggarna. Det börjar gå upp i en våning upp.
    Sedan är det så att våra garage dörrar knappt går att öppna.
    Jag har tagit upp det ett flertal gånger men fått samma svar. NEJ det kommer vi verkligen inte att göra något åt.
    Så hur går man tillväga att få något åtgärdat? Det är dessutom våran ordförande som säger så. Han svara. Tycker du att alla i föreningen ska stå för din garagedörr? Varför ska dom vilja det för? så det blir inget. Vill du få upp dörren får du antingen göra det själv eller anställa en snickare. Men då utan att vi kommer lägga nå pengar på det.
    Hur gör man då?
    Mvh

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      I alla bostadsrättsföreningar gäller det att föreningen står för det yttre underhållet. Men var gränsen går, exakt vad som åsyftas med ”det yttre underhållet”, finns inget svar på i lagen, men brukar vara mer eller mindre specificerat i föreningens stadgar. Om det uppstår diskussion eller oenighet om detta, finns det ingen annan framkomlig väg än att ta upp det på medlemsmöte. Och försöka välja styrelse som kan hantera dessa frågor på ett bra sätt.

      I just ditt fall kan man åtminstone säga att grund och dränering till föreningens ansvarsområde, medan garageporten är mer tveksamt, och kan bero på stadgarna.

  12. Per skriver:

    Hej,
    För inte så längesedan fick vi medlemmar i bostadsrättsföreningen en kallelse till föreningsstämma där vi skulle rösta för eller emot till ett hissprojekt. Resultatet blev ett nej.
    Nu har föreningen åter igen kallat till extrastämma för att rösta om exakt samma sak bara det att dom ändrat lite på vilkoren. Gratis hyra under tiden vi hyresgäster ej har tillgång till våran lägenhet och ingen hyreshöjning dom närmaste 2 åren.
    Får dom kalla till stämmor och rösta om samma sak tills dom får igenom projektet då det är tydligt att det är deras önskemål?
    Mvh

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      I lagen finns det ingen begränsning hur ofta man kan kalla till föreningsstämma. Har förslaget förändrats är det ju heller inte ”exakt samma sak” som det ska beslutas om. Men hade det varit exakt samma förslag bör det gå åtminstone 1 år innan man tar upp frågan igen för ny prövning, enligt min mening.

  13. Fredrik skriver:

    Hej,
    jag har en fråga rörande ombyggnation i trapphuset.
    Har en förening rätt att tvångsevakuera en inneboende då arbetet omöjliggör att denne bor kvar i sin bostadsrätt?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Frågan hör kanske inte hemma här. Men svaret måste ju bli att ingen kan bli tvångsevakuerad, men kan någon inte bo kvar måste föreningen ordna ett ersättningsboende, eller ersätta för de extra kostnader som kan uppstå.

  14. Lisbeth skriver:

    Hej
    Ang stadgeändring i bostrför.
    Årsstämman presenterar ett förslag till stadgeändring. Kan stämman ändra i förslaget och sedan godkänna ändringen under mötet. (Det handlar om smärre ändring av ordalydelse, ingen helt ny innebörd jämfört med förslaget).
    Måste förslag till stadgeändring se exakt likadant ut till extrastämman som förslaget gjorde till årsstämman?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      På den första stämman kan man göra smärre förändringar i texten, så som du nämner. På den andra stämman måste det dock vara exakt samma förslag som beslutades på första stämman. Tanken är att man på den andra stämman bara ska bekräfta vad som beslutades på den första stämman.

  15. Petter skriver:

    Hej,

    Fråga 1.
    Får en styrelse skicka ut en kallelse om extra stämma till oss medlemmar där det står att styrelsen ”hoppas på ett positivt beslut för” frågan?

    Fråga 2.
    Får styrelsen skicka ut meddelande till alla medlemmar efter kallelsen och innan stämman där det står ”Styrelsen ser många fördelar, ex. vis;” och sedan står det uppradat 4st fördelar och inga nackdelar? Jag trodde att styrelsen hade för avsikt att agera opartiskt i frågor som berör föreningen, särskilt om det rör sig om närmare 50 miljoner kronor.

    Fråga 3.
    Om/när en extra stämma hålls för att avsätta sittande styrelse och välja en ny. Får avgående ledamöterna själva vara med och rösta om frågan eller är de fråntagna den rätten?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      På fråga 1 och 2 är svaret att styrelsen får argumentera precis hur mycket man vill för sin sak. Styrelsen är aldrig opartisk, utan ska naturligtvis driva och argumentera för de frågor och de förslag som man tycker är rätt och riktiga. Sen blir det stämman som får besluta och avgöra frågan.

      Fråga 3: Om det blir en stämma där frågan om ny styrelse ska avgöras, då har alla närvarande röstberättigade medlemmar samma rösträtt, dvs även de som sitter i styrelsen, liksom de som är föreslagna. Alla har rätt att delta i omröstningen.

      (Ej att sammanblanda med frågan om ansvarsfrihet: då har sittande styrelseledamöter ej rösträtt, pga jäv.)

  16. Catarina skriver:

    Hej!
    För elva år sedan slog man ihop en lägenhet och en lokal här i huset till en lägenhet. Där har sonen till ordföranden bott fram till i somras då den såldes. På Hemnet var den annonserad som en lägenhet på 113 kvm. Månadsavgift är 4360 kr vilket ger 463kr/kvm/år. Snittavgift i föreningen är 702kr/kvm/år och vad vi har fått fram så betalar vi andra mellan 706 – 735 kr/kvm/år. Om det är som vi tror så har föreningen förlorat ca 250000 kr. Samma summa som sonen har tjänat under dessa år. Dessutom så köpte han lokalen för 14000 och säljer en lägenhet för 1,5 milj.
    Vi skrev en motion till årsstämman där vi ville ha en redogörelse för underlaget till prissättningen och vi föreslog en revision av avgifterna. Vi skrev också att vi önskade att alla skulle vara delaktiga i driftkostnaden.
    När kallelsen till årsstämman kom så var inte motionen med. Styrelsen avslår motionen och ger sin förklaring och skickar med olika bilagor från tidigare årsredovisningar. En förklaring är att ”bostaden är en sammanslagning av en liten lägenhet och en större lokal” och ”Grunderna för hyressättning av lokaler och bostäder är vitt skilda”. Efter kontakt med byggnadsnämnden vet vi att det inte finns något bygglov så det är verkligen en lokal. Vad jag förstår så får man inte bo i en lokal.
    Och trots att det i annonsen på Hemnet stod som en lägenhet så får nya ägare två fakturor, en för en lägenhet och en för en lokal. Avgiften för lokaldelen är 297kr/kvm/år. I lokaldelen på 72 kvm finns ett modernt kök, sovrum och badrum med bubbelbad.
    Pratade med vår auktoriserade revisor som inte hade en aning om att det var så stor skillnad.
    Hur kan vi få ordning på detta när inte motionen kommer upp på årsstämman? Kan styrelsen verkligen avslå en motion?
    Vad kan vi göra för att det ska gå rätt till?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Håller med om att det inte verkar ha gått rätt till när det gäller avgifts-sättningen. Tyvärr är det inte ovanligt med denna typ av oegentligheter där en ordförande på olika sätt skaffar sig förmåner. Utan insyn och utan kontroll kan sådant lätt pågå under många år. Att få ordning på det kan dock vara svårt.

      En motion till stämman ska styrelsen inte kunna hindra. Och om det ändå sker, måste hela frågan tas upp på stämman, och styrelsens agerande ifrågasättas. Missförhållanden kan bara lösas genom att medlemmarna reagerar och engageras, och att en ny styrelse väljs. Det är enda sättet att bringa reda i en bostadsrättsförening, och enda sättet att möjligen ställa tidigare ledamöter till svars.

  17. Medlemsansökan skriver:

    Kan man behandla en medlemsansökan på en extrastämma eller är det endast styrelsen som kan besluta?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Enligt Bostadsrättslagen 2:1 är det styrelsen som avgör frågan om medlemskap. Det tolkar jag som att frågan inte får avgöras på en föreningsstämma.

  18. Jonathan skriver:

    Vi har fått kallelse till årsstämma och överlämningsstämma. Den byggande styrelsen (det är en nyproduktion) vill få ansvarsfrihet och lämna över föreningen till oss. Eftersom bygget är inte helt färdigt (det kvarstår arbete utomhus som de lovar tar hand om efter stämman) är vi tveksam till att ge ansvarsfrihet till styrelsen. Samtidigt saknas ett giltig slutbesiktning för projektet. Har vi grunder för att neka ansvarsfrihet?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Egentligen inte. Såvida inte det finns starka misstankar att allt inte gått rätt till. Även om byggnationen inte är klar, eller besiktigad, så finns det väl ett avtal mellan bostadsrättsföreningen och byggföretaget, och det gäller ju fortfarande. Och problem löses på vanligt sätt, mellan beställare (föreningen) och byggentreprenör.

      För övrigt har det visat sig att det är praktiskt taget omöjligt att kräva ut ansvar av den byggande styrelsen (styrelseledamöterna), efter en dom i Högsta Domstolen, läs här

  19. Kjell skriver:

    Jag bor tillsammans med min hustru i en brf. Min hustru står som ensam ägare till bostaden. Kan jag som sammanboende ändå lämna in en motion till stämman eller måste det vara den som står som ensam ägare som skriver under motionen?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Årsmötet är ett medlemsmöte, och bara medlemmar kan lämna in motioner. Din motion måste alltså undertecknas av din hustru. Dock finns inget krav på handskriven namnunderskrift.

  20. Kjell skriver:

    Hej!
    Jag har lämnat in en motion med bilagor till stämman. Motionen avser krav på att våra stadgar behöver en översyn p.g.a. att styrelsen ej följer de åldersgränser som är inskrivna. De bilagor jag lämnat med styrker och belyser
    detta krav. Vår ordförande anser att det räcker med att motionen kommer med kallelsen till stämman, men inte bilagorna (4). Jag tycker att bilagorna behövs för att man skall kunna ta ställning till motionen. Vad gäller?

    • Lennart (Borättupplysning) skriver:

      Det finns inget entydigt svar. Själva motionen ska finnas tillgänglig minst 1 vecka innan stämman, och behöver alltså inte följa med kallelsen. Bilagorna tillhör motionen och ska naturligtvis också finnas tillgängliga. Sen har det viss praktisk betydelse hur omfattande bilagorna är. Är det många och omfattande bilagor kan jag tycka att en lagom kompromiss är att låta själva motionen bifogas kallelsen, men att bilagorna bara hålls tillgängliga (t ex att avhämtas någonstans) för de som är särskilt intresserade.

Leave a Reply