2. Hur går ett köp till?

Att köpa bostadsrätt - grunderna

Vanligaste sättet att köpa bostadsrätt är via en mäklare. I det fallet sköter mäklaren allt det praktiska och juridiska, och det är bara att följa anvisningarna. Man måste lita på att mäklaren kan sin sak.

Men det finns bostadsrätter som säljs av säljaren direkt, och då är det viktigt att ha koll på några saker: Det viktigaste är att när man väl kommit överens med säljaren måste man ha ett skriftligt avtal. Man måste också försäkra sig om att säljaren verkligen är ägare till bostadsrätten. (Läs mer om att köpa privat i lektion 31)

Handpenning: det vanliga är att man betalar en handpenning på 10% när avtalet skrivs. Är mäklare inblandad betalar man till denne. Resten av köpesumman brukar man betala på tillträdesdagen.

Viktigt! En överlåtelse (försäljning) måste alltid godkännas av bostadsrättsföreningens styrelse (det är ju ett medlemskap det egentligen handlar om). De flesta överlåtelser brukar godkännas. Men man kan bli nekad medlemskap i följande tre fall: om man inte köper som privatperson utan som juridisk person (t ex ett företag), eller om man inte själv ska bo i lägenheten, eller om man har betalningsanmärkningar. Skulle man bli nekad medlemskap blir överlåtelsen ogiltig, det blir alltså inget köp, och ev. handpenning skall betalas tillbaka. Tycker man att motiveringen är felaktig kan man dock överklaga ett sådant beslut till hyresnämnden.

 

Sammanfattning: En lägenhetsöverlåtelse måste ha ett skriftligt avtal, och bostadsrättsföreningens godkännande.

 

© Borättupplysning Skåne

17 svar till “2. Hur går ett köp till?“

 1. and skriver:

  Hej
  Kan någon förklara för mig varför man betalar per månad efter man har köpt lägenheten? Man ska ju bara betala av sitt lån isf. Men man betalar månadsavgift också. Precis som hyresrätt. Vad är meningen att köpa då?

 2. Månadsavgiften (hyran) till föreningen används till driftskostnader, administration, underhåll och räntor. Det kan man läsa om i lektionerna 5 och 41.
  Sista frågan kan ibland vara befogad: ibland kan månadsavgiften vara lika hög som i motsvarande hyresrätter, och då känns bostadsrätten inte längre lika intressant.

 3. Sara skriver:

  Att köpa en lägenhet i ett flerfamiljshus kan tyckas onödigt. Men skillnaden är ju att du oftast (beroende på var du bor) får lägre månadsavgift i en bostadsrätt mot vad motsvarande lägenhet kostar att hyra. Ofta ingår också bredband och tv i summan, samt parkeringsplats. Du äger själv bostaden och kan göra lite mer som du vill i den, byta kök osv. När du sen behöver byta bostad så kan du tjäna pengar om priserna gått upp.

  Att köpa ett bostadsrättsradhus eller en bostadsrättsvilla är en annan femma. Då slipper du underhåll på radhusets utsida vilket iaf för mig är en stor fördel. Även här ingår ofta tv och bredband och ibland också parkeringsplats.

 4. Nacho skriver:

  Hi,
  I hope it is OK, that I write in English – I do read and understand Swedish, but it is difficult to explain our situation well in a foreign language.

  What exactly does the requirement of ”permanent boende” mean?

  Our situation is this:
  We live in a villa, but send our children to school in a city 1 hour away from our home. We wish to buy a bostadsrätt, which my wife can use as a ”second home” during the day, while the children are in school.

  Is this allowed? (I know the board decides, but are they likely to allow it?)

  Please feel free to reply in Swedish, thank you.

 5. Med permanent boende brukar man mena att man har det som sin huvudsakliga bostad. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att man är mantalsskriven där. Styrelsen har rätt att avslå en medlemsbegäran om det inte verkar troligt att det handlar om permanent boende. Observera att bevisbördan i praktiken faller på styrelsen. Som köpare behöver man bara uppge att man har för avsikt att flytta in, om man sen verkligen flyttar och bosätter sig permanent är en helt annan sak, många saker kan ju hända som gör att planerna faktiskt förändras. Har medlemskapet väl godkänts, finns det mycket små möjligheter för styrelsen att upphäva detta, så länge man sköter sig. Oavsett om man bor där eller inte.

 6. Emma skriver:

  Hej! Är det enklast att göra överföringen från mitt eget konto, (nu pratar jag om de 10% mäklaren vill ha ,handpenning). Eller är det enklare att gå till banken så de för över pengarna så det går riktigt till? Rätt stor summa pengar…

 7. Tja, gör det som fungerar och känns mest bekvämt. Känner du dig osäker så gå till banken för hjälp med betalningen. Internetbanker kan ju ha vissa begränsningar.

 8. Markus skriver:

  Hej!

  I ett bostadsrättshus, vad står man själv för och vad kan man få hjälp med att betala om något skulle gå sönder? Ex rör, avlopp, fasad osv?

 9. Det mesta har vi försökt reda ut i lektion 8. För övrigt får man försöka hitta svaren i föreningens stadgar.

 10. Bella skriver:

  Hej jag har en fråga till någon av er, kan man köpa en lägenhet och slippa betala hyra?

 11. Nej, i de allra flesta fall finns det an månadsavgift (hyra) som ska betalas. Det finns dock ett fåtal föreningar där denna avgift är 0 kr, men det finns som sagt bara några få sådana föreningar, inne i centrala Stockholm.

 12. Imad skriver:

  Hej !
  Fick höra att man bör ha 25% handpenning !! Är det nåt nytt ??

 13. Både ja och nej. Det som kallas handpenning i samband med köp av bostadsrätt brukar vara 10%, som betalas till köparen. Men måste du låna pengar till köpet får du kanske bara låna 75% av banken, och det innebär att du själv måste ha 25% kontant.

 14. Helena Wallén skriver:

  Hej
  Funderar på att köpa en lägenhet i Huddinge. Mäklaren säger att belåningen är bra 5000kr/kvm vilket jag läser här är bra.
  MEN hur kollar jag att detta stämmer?

 15. Detta kan man läsa om i lektion 22.

 16. Josefin Forsberg skriver:

  Hej Lennart. Vid ombildningen köpte jag och min vän två lägenheter. Vi bodde kvar i några år och nu sålde jag ena lägenheten och den andra hyrs ut, styrelsen har sagt ja.
  Nu är det så att jag och min vän har gått skilda vägar och han vägrar sälja sin halva ägande i bostaden. Hur gör man ? Jag vill sälja min del.
  Vänligen Josefin.

 17. Jag är inte helt införstådd med hur läget är med era två lägenheter, och inte heller under vilka villkor ni köpte dem. Men generellt sett gäller att har man köpt en lägenhet för gemensamt boende, då måste båda vara överens om den ska säljas. Jag föreslår att du kontaktar en familjejurist för rådgivning.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att kunna posta kommentarer.