40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?

Uppsägning av bostadsrätt  (vräkning)

Hur förhåller det sig egentligen, kan man bli uppsagd? Man äger ju sin bostadsrätt, då kan man väl inte bli vräkt hur som helst, eller?

Vi har i olika sammanhang berättat om de rättigheter man har i en bostadsrätt. Man äger sin bostadsrätt, och den är upplåten “utan tidsbegränsning“, som det står i stadgar och i bostadsrättslagen.

Men, man har också en hel del skyldigheter.

Först och främst att betala månadsavgiften i tid. Detta är lika viktigt som i en hyreslägenhet. Betalar man inte sin avgift i tid, så kan styrelsen säga upp dig direkt (det kallas att bostadsrätten “förverkas“).

Och det finns fler skyldigheter: Man måste sköta sig, dvs man får inte störa sina grannar, eller bryta mot de regler som gäller i föreningen. Man får inte heller hyra ut bostadsrätten utan tillåtelse, eller att grovt missköta lägenheten, eller att vägra styrelsen tillträde för inspektion eller nödvändiga arbeten. Bryter man mot något av detta, och man inte rättar sig efter anmaningar, så kan man också bli uppsagd.

Man kan också missköta sina banklån på lägenheten. Då kan banken ta lägenheten i beslag och tvinga fram en tvångsförsäljning, som yttersta åtgärd.

Man bör alltså betala sin månadsavgift i tid, och följa de regler som finns i bostadsrättsföreningen, så går det bra!

Men om man skulle bli uppsagd, förlorar man då bostadsrätten direkt?

Nej, gäller det försenad avgiftsbetalning har man alltid en chans till att betala, om det görs inom tre veckor efter påminnelse.  Och i övriga fall kan man få saken prövad i hyresnämnden. Men förlorar man i hyresnämnden då blir man anmodad att frivilligt flytta och sälja sin bostadsrätt. I sista hand blir man dock avhyst, “vräkt”, och bostadsrätten säljs på exekutiv auktion. Detta sker via tingsrätt och Kronofogden. Skulder måsta sedan regleras, men det som ev. blir över får man förstås behålla.

 

© Borättupplysning Skåne

309 Responses to “40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?”

 1. Per skriver:

  Hej!
  Jag bor i en liten Brf med sex lägenheter. Min granne har en familj över sig som stör mycket sent på kvällarna/nätterna! Vi har haft möte angående detta och talat om för dom hur högljudda dom är men ingen bättring blir det. Vi vill vräka dom nu!! Men hur ska vi gå till väga med det, kan ni ge oss svar på detta? Då vore vi mycket tacksamma.
  Mvh Per.

 2. Uppsägning görs av styrelsen och är ganska noggrannt reglerad i lagen, bl a Bostadsrättslagen kap.7. Första steget är att lämna en skriftlig tillsägelse att störningarna omedelbart måste upphöra, samt att underrätta socialnämnden. Störningarna måste också dokumenteras under en längre tid, med klockslag och typ av störning, och måste kunna intygas av flera personer. Steg två är att lämna en skriftlig uppsägning, samt meddela socialnämnden om uppsägningen. Steg 3 (?) är att den uppsagde kan överklaga till hyresnämnden, och där är det viktigt att verkligen kunna bevisa störningarna.
  Viktigt är att allt går rätt till och sker på ett formellt korrekt sätt, och formulerat på rätt sätt. Kontakta jurist eller annan erfaren handläggare om ni saknar erforderlig kunskap.

 3. Rikard skriver:

  Hej!
  Jag har en granne som påstår att vi har för hög musik för ofta. Vi hade relativt hög musik under en tid då vi flyttade in, men inte sent på kvällen eller så, utan det var under dagen. Finns det någon ljudnivå som räknas in som normal? Jag måste ju få lyssna på musik och leva mitt liv till en viss gräns kan man tycka. För mig är det i alla fall inte normalt att man inte kan föra något ljud under dagen så därför vill man ju veta vilken dB nivå som räknas som normal?
  Mvh Rikard

 4. Vad jag vet finns det inga fastställda dB-gränser. Att spela musik under dagen är naturligtvis normalt och tillåtet, men kraftiga musikanläggningar kan göra att särskilt basljud hörs mycket till grannarna, mer än man tror. Vad som är acceptabelt och normalt måste du och dina grannar (och styrelsen) tillsammans komma överens om.
  Allmänt vedertaget är dock att efter 22 på kvällen ska det vara ”tyst i huset”.

 5. lena skriver:

  hej igen
  undrar om jag kan ge mina föräldrar bostadsrätten i gåva,
  köpte den för 50 tusen i dag värd ca 800 – 1 miljon
  är det något jag behöver tänka på
  mvh lena

  • Hej
   Naturligtvis kan du skänka bort lägenheten, men i vanlig ordning måste föräldrarna godkännas som nya medlemmar, men det borde inte vara några problem med det. Och de ekonomiska konsekvenserna kring en sådan gåva måste du kontrollera med bank och skattemyndigheten, det är inget vi kan svara på.

 6. Petter skriver:

  Om man har en person i föreningen som tidigare inte släppte in eller öppnade dörren för någon, inte ens när styrelsen skulle göra annonserade kontroller av samtliga lägenheterna. Nu har sjutillhållarlåset blivit bortborrat av låssmed under insyn av polis så nu kommer vi in i lägenheten men den är en sanitär olägenhet då det är sopor i hela lägenheten upp till midjehöjd i hela lägenheten. Föreningen måste utföra vissa arbeten i samtliga lägenheter men hantverkarna vägrar gå in i den lägenheten då de inte klarar av stanken i lägenheten och inte kommer fram till det som ska åtgärdas p.g.a. alla sopor. Detta trots att lägenhets innehavaren fått skriftlig tillsägelse om att städa. Föreningen har varit i kontakt med kommunen men de säger att de inte kan göra något då lägenhetsinnehavaren frånsäger sig all hjälp.
  Om föreningen vill vräka lägenhetsinnehavaren av sanitära skäl samt att personen inte uppfyller de krav som styrelsen och stadgarna anger, hur går man tillväga då?

 7. Det som beskrivs kan naturligtvis vara ett stort problem, både för grannar, för föreningen, och för den enskilde. I princip får man ha det hur som helst i sin egen lägenhet, MEN, det får inte innebära en sanitär olägenhet för omgivningen, OCH, föreningen måste få tillträde för de arbeten som kan behöva utföras i lägenheten.

  I ert fall verkar Bostadsrättslagens regler om förverkande kunna tillämpas, och en uppsägning kunna ske. Hur det går till är beskrivet i ett tidigare svar på denna sida.

  Jag tycker dock att kommunen borde gå in och hjälpa denna människa som uppenbarligen har problem med sitt boende. Men min erfarenhet är att kommunen inte gör detta förrän de blir absolut tvungna, och då kan en uppsägning vara ett nödvändigt ”påtryckningsmedel”.

 8. Daniel skriver:

  Jag flyttade hemifrån till en bostadsrätt september 2012 och har haft det riktigt jobbigt med min granne som bor över mig, hon bankar i mitt tak så fort jag öppnar garderoben, eller spelar musik som har en fullt acceptabel ljudnivå med bas sänkt. Hon har klagat till styrelsen flertalet ggr, och jag har haft kontakt med styrelsen men dom är på min sida för hon har klagat förut på allt och alla som bott här innan. Jag kan alltså inte ens titta på tv eller prata i telefon innan hon klagar. Det har gott så långt att hon har skickat brev till mina föräldrar. Ingen annan granne stör sig på mig. Det här som står ovan är bara toppen på isberget. Så min fråga är nu hur långt kan hon gå? Kan det sluta med att jag får en varning? Eller kan jag försöka ge henne en varning för det räknas väl som trakasserier?

 9. Förutsatt att allt är så som du beskriver det, så visar det hur svårt det är att hantera och bedömma ”störningar” mellan grannar. När en medlem klagar på att grannen stör, så kan det ibland visa sig att det är precis tvärtom: det är den som påstår sig bliva störd, som stör och trakasserar! I ditt fall bör DU klaga till styrelsen, som har en skyldighet att agera. Ett sätt de borde pröva är att kalla er bägge två till ett gemensamt möte för att diskutera igenom problemet. Det verkar som om det är hon som ska ha en varning, inte du.

 10. Martin skriver:

  Hej!
  Vad kan man göra om man tror att man fått en varning man inte ska ha? Till saken hör att grannen ovanpå håller på att renovera, ibland på sena kvällar. I varningen jag fått står det endast att ”Det har kommit in mycket klagomål på bråk, skrik och allmänt stökigt från Din lägenhet”. Jag har hunnit vara hemma en knapp vecka från en fyra veckor lång resa när jag fick det här brevet. Den enda händelsen jag kan komma på är när jag råkade slå omkull ett dricksglas så det gick i kras kl 2 på natten, men kan man få en varning för en enskild olyckshändelse? Kan det vara så att man blir varnad för någon händelse flera månader i efterhand? Min misstanke är att jag blivit förväxlad och att det egentligen är grannen ovanpå som egentligen borde ha varningen. Är det möjligt att göra något åt en varning i efterhand? Och vad har jag för rättighet när det gäller att få se tidpunkten för när jag påståtts ha stört? Vad gäller föresten vid utdelande av varningar? I mitt fall har det enbart kommit ett ofrankerat brev i brevlådan.

  • Du ska framför allt ta kontakt med styrelsen, be att få träffa dem, och förklara att du är ”oskyldig”. Du har rätt att få veta vad du beskyllts för, och när det ska ha inträffat. Det kan naturligtvis vara som du själv antyder, att oljud från din granne har förväxlats med att komma från dig.
   En varning kan vara precis som den du fått, ett enkelt brev eller en skrivelse från styrelsen. En varning ska avse en allvarlig och upprepad störning, det får inte handla om bagateller, eller någon enstaka händelse, och det får inte gå månader. Om störningarna upphör så betyder den utdelade varningen inget mer, syftet är ju uppnått. Men om störningarna fortsätter, trots varningen, kan styrelsen gå vidare med en uppsägning.
   Styrelsen har alltså en skyldighet att agera om det kommer in klagomål, men har också en skyldighet att undersöka saken ordentligt, och inte skicka ut varningar utan att ha ordentligt underlag. I ditt fall verkar det som att styrelsen inte undersökt saken tillräckligt, och det ska du framföra till dem. Det är viktigt att du gör det, och kräv att de ”tar tillbaka” varningen.

 11. Erik skriver:

  Hejsan!
  Jag undrar om man kan bli vräkt utav att ha betalningsanmärkning (inget med lägenheten att göra, den är betald). Är väldigt tacksam för svar.

 12. S O skriver:

  Hej,
  Såg din utmärkta hemsida , och skulle vilja ställa en fråga om vräkning från en bostadsrätt.

  Har en släkting som berättade att h*n blivit vräkt från sin bostadsrätt för ett antal månader sedan. H*n har diverse problem och har uppenbarligen inte skött sina betalningar, så jag kan tänka mej att föreningen haft skäl att agera. H*n köpte bostadsrätten för några år sedan kontant efter ett arv. Nu påstår h*n att h*n inte fått några pengar från försäljningen av lägenheten.
  Föreningen kan väl inte sälja lägenheten utan medgivande, och hur som helst måste det ju blivit ett netto, som borde betalats in när affären var klar.
  Kan du tipsa mej om hur jag ska gå vidare för att ev. kunna hjälpa min släkting?

  Bästa hälsningar, S O

 13. Det du ska göra är att ta reda på omständigheterna, genom att kontakta
  ordföranden i bostadsrättsföreningen.
  Är lägenheten såld? Och i så fall varför?
  Sådan försäljning sker alltid genom kronofogden, och du kan i så fall kontakta dem för att kontrollera läget.
  Din släkting ska få det som blir över, efter att bostadsrättsföreningen fått
  ersättning för obetalda avgifter och andra kostnader, och kronofogdens
  omkostnader i samband med försäljning.

 14. Roger skriver:

  Hej, jag undrar om man kan frånta en person medlemskapet i en bostadsrättsförening om det finns starka/övertygande misstankar om att personen använder lägenheten i spekulativt vinstsyfte och inte permanent boende som den enligt stadgarna ska vara avsedd för? Vill säga att personen bara renoverar lägenheten och säljer den vidare utan att bosätta sig där.

  • Nej, det går inte. Har en person antagits som medlem, så är personen medlem och kan inte sägas upp på den grunden du anger. Att renovera en lägenhet och sedan flytta är inte olagligt, inte heller att göra en vinst vid försäljningen.
   Däremot är det du anger en grund för att NEKA medlemskap i första vändan (men mycket svårt att bevisa). Personligen delar jag din åsikt om denna företeelse. Men samtidigt finns det faktiskt nedgångna lägenheter som är svårsålda annat än till ”proffsrenoverare”, och i sådana fall kanske det är ok.

 15. Margareta skriver:

  Hej!

  Jag äger en bostadsrätt och har nyligen skaffat en hund. Nu har jag blivit utskälld av en dam i styrelsen för att min hund ”skäller konstant” vilket han absolut inte gör. Han skäller aldrig när jag är hemma vilket hon påstår att han gör samt att han skäller på nätterna, vilket han inte heller gör när jag är hemma. Jag vet inte om han skäller när jag inte är hemma men enligt alla mina närmaste grannar som jag har pratat med idag har han skällt till lite men han skäller inte så att det stör dem.
  Dessutom finns det en annan hund i föreningen som tillhör ordförande och den hunden ylar och skäller så fort den blir ensam vilket hon bestämt hävdar att den inte gör trots att flera av mina grannar också har hört den hunden skälla.
  Kan jag få en skriftlig anmodan på grund av att min hund skäller vid enstaka tillfällen?

 16. Att ha hund i en lägenhet som skäller någon gång då och då måste anses vara helt acceptabelt. Problemet kan uppstå om hunden skäller konstant och ihållande, och på olämpliga tidpunkter på dygnet.
  Du borde inte behöva oroa dig, och ska tills vidare inte bry dig om styrelseledamotens ”utskällning”. Men ibland vet man inte vad en styrelse kan hitta på. Skulle styrelsen börja klaga får du ta hjälp och stöd av dina grannar.
  Men som sagt, du kan aldrig bli uppsagd bara för att din hund skäller till någon gång.

  • Ursula Beck skriver:

   hej jag flyttade till min bostadsrätt för 2 år sen med hund som också skällde när vi gick ut på loftgången + på min balkong under uppsikt ngn ngn då min granne ovanpå mig tog till en träklubba o började slå på balkongräcket så det sjöng om det i hela kvarteret i ilska/ Är ditt verkligen tillåtet o bör inte Styrelsen ha gått in o varnat honom för detta beteendet + han var inne i min lgh när jag var utomhus o kissade av min hund för jag låser inte alltid min dörr. sen vill jag fråga hur mycket upplysningar kan de veta om mina tillgångar i styrelsen eftersom de gärna vill veta allt om min ekonomi mina grannar alltså, + där jag bor hälsar inte de fruar som är gifta med deras gubbar som är i styrelsen detta är på sk fina Bovieran där detta händer / Jag kallar det ngn slags hierarki som existerade för 40 år sen/Tacksam för svar

  • Styrelsen bör absolut ge en varning till din granne, och att denna gått in i din lägenhet är faktiskt hemfridsbrott, och kan polisanmälas.
   Och naturligtvis har styrelsen eller dina andra grannar ingen rättighet att ”snoka” i din ekonomi.

 17. Bengt skriver:

  Hej!

  Vad avser skriftlig tillsägelse så svarar du att detta måste meddelas lgh-innehavaren och att även socialnämnden ska underrättas. Dessutom måste störningarna dokumenteras under en längre tid, med klockslag och typ av störning, samt måste kunna intygas av flera personer.

  Frågor:
  1) Kan lgh-innehavare begära att få bekräftelse/dokumentation på klockslag/tid och vem som inrapporterat störningarna?
  2) Vad menas med ”störningar under en längre tid” i detta avseende, dvs vad är en ”längre tid”?
  3) Hur många förseelser ska inträffa innan en skriftlig anmälan delges lgh-innehavaren?
  4) Är fyra störningar under en 7-årsperiod att betrakta som upprepade förseelser?
  5) Vem kontaktar Hyresnämnden för prövning av ärendet?
  6) Är Hyresnämnden ett stöd för lgh-innehavare eller företräder Hyresnämnden brf?
  7) Är Hyresnämndens stöd kostnadsfri?
  8) Vilken juridisk hjälp kan lgh-innehavare få?
  9) Om brf anser att lgh-innehavare åstadkommit störningar som kan dokumenteras och vill ”vräka” lgh-innehavaren – hur lång tid har då lgh-innehavaren på sig att sälja lägenheten och skaffa ny bostad?
  10) Hur lång tid efter en störning ska brf meddela lgh-innehavaren?
  11) Är det vanligt förekommenade att brf vräker lgh-innehavare – eller brukar lgh-innehavare och brf komma ”överens”?

  • Du verkar vilja ha exakta svar, men det finns inga exakta svar på många av dina frågor. Det finns kanske rättsfall där det ges viss vägledning, man då får man leta på nätet. Jag kan bara ge mina spontana svar.

   1. Man bör ju ha rätt att få veta vad man anklagas för, och när det ska ha hänt. Men inte nödvändigtvis vem som har klagat.
   2. Att det upprepats åtminstone flera gånger, under flera veckor eller månader.
   3. Se föregående.
   4. Nej, det är alldeles för sällan!
   5. Den som blivit anklagad, men först när man blivit uppsagd.
   6. Hyresnämnden ska väl vara opartisk.
   7. Ja, det är kostnadsfritt.
   8. Osäkert, kanske via rättsskydd i hemförsäkring, annars inget. Någon annan som vet?
   9. ”Skälig tid”, som det uttrycks i lagtext. Några månader kanske.
   10. Så snart som möjligt, inom en vecka.
   11. Det är ovanligt med vräkning, men förekommer. De flesta störningsfall brukar redas ut och upphör.

   Men man får inte glömma styrelsens skyldighet att utreda noga, vilket innebär att förhöra sig hos fler grannar, och även höra den anklagades version. Det är nämligen inte ovanligt att sanningen ibland är den rakt motsatta, att det är den anklagande parten som är den som stör och trakasserar!

 18. Goli skriver:

  Hej, jag bor med min pappa och äldre syster och min lillebror som är 13 alltså ett barn och på grund av sen månadsavgift har vi blivit vräkta fast vi har inte vetat om att min pappa inte betalar hyra. Vi betalar hyra till han men han har inte brytt sig om att betala vi visste inte om det förän han kom men brev att vi ska bli utslänga. Vad kan vi göra på grund av att vi har en minderårig hemma kan vi bli vräkta eller vad kan man göra åt det.

  • Tråkig historia. Om det bara är någon enstaka gång avgiften inte betalats så kan ni betala i efterhand, och få tillbaka lägenheten. Annars måste ni kontakta de sociala myndigheterna så kanske de kan hjälpa er, dom ska ha fått information om er uppsägning. Om uppsägningen på något sätt inte gått rätt till är den ogiltig, annars kan tingsrätten pröva ert fall.

 19. Jennie skriver:

  Hej
  Har två bekanta som bor i samma hus och de är i konflikt med styrelsen efter att styrelsen tilllåtit ett hunddagis i fastigheten, nu är dagiset borta men mina bekanta anses ”jobbiga” av styrelsen och de hotas nu med vräkning. Båda har skött sina betalningar och bott länge i lägenheterna som de ägt i ca 30 år. Kan de bli vräkta för att de i styrelsen tycker de är jobbiga?

  • Nej, naturligtvis inte. En bostadsrättshavare har minst lika starkt skydd som en hyresgäst. Vräkning kan bara komma ifråga om man allvarligt missköter sig, eller inte betalar sin avgift. Allt är noga reglerat i Bostadsrättslagen 7 kap. § 9 och 18.

 20. SK191 skriver:

  Hej
  Jag har en fråga, om man bor i en bostadsrättsförening, och det bor en person som är dömd för brott och fortsätter med att begå brott (lagförd). Vad säger lagen om förverkande av lägenheten. Vad krävs enligt lagen?
  Mvh

 21. Hej
  Det är först när brottsligheten drabbar föreningen eller grannarna, eller om lägenheten används i brottslig verksamhet, som man kan göra något.
  Bostadsrättslagen: 7 kap. § 8-9 och 18 p.8

 22. Kim skriver:

  Hej! Jag och min sambo flyttade in i vår bostadsrätt för bara två dagar sedan nu, vi har varit i kontakt med grannarna som har hälsat oss hjärtligt välkommna till området samt att några till och med har erbjudit sig att hjälpa till med sista bitarna i flytten. Sen ikväll knackade de på dörren och de va en av grannarna som vi inte har hunnit presentera oss för och han började omedelbart klaga på ljudnivån och han tyckte att vi skulle vara tysta efter kl.21. (För hans sambo började jobba kl.07) de står i kontraktet att de ska vara ”tyst i huset” efter kl.22. Så min fråga lyder såklart: Hur tyst? Måste jag och min sambo krypa till sängs kl.22 varje kväll nu tysta som möss? Kommer vi aldrig få ha vänner hos oss som vi kan umgås med? Eller innebär de bara att man inte ska ”dunka musik och vråla?” Tack för ditt svar. En upprörd kalmarit

  • Den här frågan dyker ständigt upp. Det finns inga exakta regler, förutom den vedertagna att det ska vara ”tyst” efter kl 22. Men vad som anses tyst, och vad som är normalt ljud och oljud är i högsta graden en subjektiv fråga. Ju senare på kvällen, desto tystare bör det bli, det kan nog alla vara överens om. Och enstaka festkvällar måste alla acceptera. Man måste jämka och komma överens med sina grannar. Ta hjälp av styrelsen om ni inte kan bli överens.

 23. Taljin skriver:

  hej
  kan styrelsen sälja och omvandla bostadsrätt till hyresrätt utan min vilja där jag har en lägenhet. Om ja, så undrar jag måste de köpa ut mig till priset jag begär eller marknadspris dvs vad jag betalade för den för snart ett år sen.

  • Inte säkert att jag förstår situationen. Men innehar du en bostadsrätt så gäller den ”för evigt”, dvs du kan inte bli uppsagt eller tvingad att sälja, så länge du betalar din avgift och inte bryter mot de regler som finns.
   Dessutom verkar det konstigt att förvandla bostadsrätt till hyresrätt, det är inget jag hört talas om.

 24. Emil skriver:

  Hej!
  Har haft störningsjour här nu 3 ggr på kort tid. Då mina grannar gaddat ihop sig. Nu blir jag säkerligen vräkt.
  MEN får jag försöka sälja den? då jag vet att den stigit i pris sen jag köpte den. Eller kan föreningen ”tvångslösa” ut mig för nån minimi summa?
  Har renoverat en del också. Har väldigt god ekonomi och har aldrig varit försenad med en räkning. Så detta handlar enbart om att jag enligt grannarna varit lite högljudd ett par helger, vilket jag bara kan hålla med om i ett av fallen. Eller kommer Hsb kalla mig först för nåt möte eller hur funkar det?
  Tacksam för svar.

 25. Innan du blir uppsagd ska du ha fått en skriftlig varning från styrelsen. Och i det läget ska du få en möjlighet att ge din version och diskutera med styrelsen.
  Skulle dina störningar vara allvarliga och pågått länge, så att du blir uppsagd, då är det i första hand du själv som säljer din bostad och flyttar. Bara om du själv vägrar kan ärendet gå till avhysning och lägenheten säljas på exekutiv auktion av kronofogden.

 26. Lina skriver:

  Hej!
  Min mor köpte en bostadsrätt åt min bror för 2-3 år sedan och han har varit ganska så högljudd i och med fester som hållits där. Vet inte hur många anmärkningar han fått men jag vet att om han är högljudd en gång till så förlorar mamma lägenheten, det är vad de sagt iaf. Störningsjouren har även varit där ett par gånger men han har endast behövt betala för två..
  Grejen är den att jag ska få ta över lägenheten, mamma kommer alltså fortfarande äga den men istället för min bror kommer jag bo där. Min fråga är nu ifall hans anmärkningar stannar kvar trots att han flyttar och den boende byts ut?

  • Det är ägaren, dvs din mamma, som har det egentliga ansvaret för bostadsrätten, så anmärkningarna ”finns kvar” även om din bror flyttar. Räkna med att styrelsens toleransnivå inte kommer vara särskilt hög, bara för att du flyttar in. Bäst är att ta kontakt med styrelsen och ärligen lova att inte störa så som din bror gjort, det kan hjälpa.

 27. Anders Hedlund skriver:

  Hej!
  Jag undrar om det finns någon möjlighet att avhysa någon från sin bostadsrätt om personen i fråga gör ett hemfridsbrott och uppträder hotfullt mot någon i styrelsen?

  • Det går inte att svara på utan att känna till detaljerna. Man får titta i bostadsrättslagen, men framför allt måste man först försöka lösa problemet diskussionsvägen, och om det inte hjälper utdela skriftlig varning, och kontakta sociala myndigheter, och i förekommande fall göra polisanmälan. Avhysning är den sista utvägen i särskilt allvarliga fall, och när allt annat prövats.

 28. Dan Hermodsson skriver:

  Hej!
  Jag bor i en bostadsrätt och har en Rottweiler som några av mina grannar är rädda för och vissa av dem sitter i styrelsen, Hunden har aldrig gjort något/någon skada. Det började med att dem kräver munkorg på hunden, och nu fick jag ett brev från styrelsen att dem hade gjort namninsamling och att han inte får vistas eller bo på området.
  Visst han kan skälla på andra hundar när vi är ute, och vaktar sin tomt, men han skäller inte mer än mina grannars hundar. Jag har alltid honom i koppel.
  1) Kan dom tvinga mig att göra mig av med honom?
  2) Kan dom vräka mig på grund av detta?

  • Det är synd om dina grannar är rädda för din hund, det måste man nog ha förståelse för. Jag föreslår att du försöker få till ett möte med styrelsen och de grannar som står bakom namninsamlingen.
   Du kan inte bli väkt av denna anledning, och du kan inte tvingas göra dig av med din hund, så länge den inte skadat någon. Men du måste få till en dialog med dina grannar, och framför allt hantera din hund så att grannarna kan känna sig trygga.

 29. Thomas skriver:

  (inlägget är nerkortat)
  Hej
  I vår förening finns det två falanger gällande tomternas skötsel och styrelsen tillhör en falang som kräver att det inte får finnas ett grässtrå som växer ojämnt eller en häck eller buskar som hindrar insyn (vi bor i ett radhusområde på landsorten). Nu i dagarna fick jag ett brev i brevlådan om att min tomt skulle vara vanvårdad (den är inte ens ovårdad), och att de personer som fick detta brev skall ändra sig annars skulle skriftlig varning utges och efter det skulle en advokat kontaktas för avhysning.

  Kan dom, utan specifikation om hur tomten skall vara klippt, vräka en bostadsrättshavare på så subjektiva grunder?

 30. Nej, en sådan uppsägning skulle aldrig hålla i domstol. Hur man sköter sin tomt är en privatsak. Det ska väldigt mycket till för att det ska anses vara vanvårdat, det ska i så fall ha beslutats så i samråd med kommunen.

 31. Lelle skriver:

  Hej!
  Mottog idag ett brev från Brf.
  ANMODAN ATT VIDTA RÄTTELSE
  De störningar somDu/Ni förorsakat inom fastigheten uppges bestå av:
  Störande av närboende med ohälsosamt ljud

  Har bott i lägenheten i 15 år och aldrig några klagomål.
  Inga tidpunkter anges eller vad det skulle vara för ljud.

  Hur skall man gå vidare med detta?

 32. Ronnie skriver:

  Hej,
  Har en bekant vars son är mentalt handikappad och bor med sin mamma i en lägenhet. De har nyligen fått ett brev där Brf har uttryckt att de vill vräka pga störning. Det har tydligen påkallats vakter 2 gånger på två år, eftersom sonen är högljud (sjunger/får anfall och skriker osv).
  Min fråga är:
  De har bott i samma lägenhet i nästan 30 år med sonen som är handikappad. Finns det särskilda bestämmelser eller argument man kan använda för att ta bort avflyttningsanmälan från Brf eftersom sonen är handikappad? Och hur skulle man på bästa sätt driva ärendet vidare?
  Tack//Ronnie

  • Två gånger på två år låter inte mycket, men det kanske har förekommit många andra störningar däremellan. Det här är en svår fråga, där hänsyn måste tas både till era bekantas situation, och till alla grannar som rimligen har rätt till ett relativt störningsfritt boende. Några särskilda bestämmelser eller lagar kring detta finns inte vad jag vet, sådana här ärenden måste hanteras i dialog med de sociala myndigheterna.

 33. Ann skriver:

  Hej,
  kan styrelsen kräva att häcken skall vara i viss höjd och hur skötseltomten skall skötas, vad har man för skyldigheter som br innehavare?
  Kan lösa katter förbjudas i brf, eller måste föreningen följa ortens sed och svensk lag, måste ev förbud finnas i stadgarna för att gälla?
  Tacksam för svar. Med vänlig hälsning
  Ann

  • Styrelsen har rätt att sätta upp ordningsregler för föreningen, men de får inte avvika för mycket från ”ortens sed”, och naturligtvis inte strida mot svensk lag. Ordningsregler brukar inte stå i stadgarna. När det gäller tomtens skötsel kan styrelsen inte reglera detta i detalj, t ex inte vad gäller häckars höjd och gräsklippning. Angående lösa katter är jag tveksam, men om det är ett problem med lösspringande katter måste man ta en diskussion om detta.

 34. Ann skriver:

  Tack för ert svar,
  Vi är ett par stycken som fått rekommenderat brev angående att vi inte sköter om skötseltomt, att det inte får finnas skräp och andra föremål på uteplatsen samt att en rastat sin hund på skötseltomten och ”detta får absolut inte upprepas”. Och det är ingen av dessa personer som på något sätt allvarligt brister gällande skötsel, det finns andra boende med lika eller ännu ”sämre” skötta häckar men dessa har INTE fått något rekommenderat brev. Vad kan man göra, hur går man vidare med detta?
  Med vänlig hälsning Ann

  • Ni skulle egenligen inte behöva göra någonting, eftersom detta aldrig kan utgöra grund för en vräkning. Men det kan trots det vara bra att försöka få till en dialog med styrelsen, och lösa konflikten i godo. Tyvärr finns det många liknande styrelser med ett överdrivet kontrollbehov, och att skicka klagomål i rekommenderat brev tyder också på dåligt omdöme och osmidig hantering av frågan. Mitt råd är alltså att gå ihop med övriga ”drabbade” och diskutera med styrelsen. Och om det inte löser sig ta upp frågan på nästa medlemsstämma.

 35. sandra skriver:

  Hej, har nyligen köpt två katter som leker och busar dygnet runt. Grannen under mig har klagat på att det förs mycket oljud och gick då till styrelsen som sa att jag måste sluta störa grannen. Jag sa att det inte var mycket jag kunde göra, jag kan ju inte stänga in katterna eller hålla i dem hela natten. Vad exakt kan styrelsen göra mot mig om katterna inte sluta störa? Kan jag tvingas göra mig av med dem, kan jag bli vräkt? Kan nått hända alls? Personen som klagar är mycket god vän med ordförande i styrelsen som verkar ta sida mot mig.

  • I detta och många liknande fall måste man tillsammans försöka hitta en lösning. Att grannar klagar på varandra är ett mycket vanligt problem, och en styrelse får inte vara alltför snabb att döma, utan att undersöka saken närmare. I just detta fallet måste ni grannar tillsammans prata er igenom problemet, och tillsammans med styrelsen försöka komma fram till OM det verkligen är en störning, och HUR den i så fall kan minskas. Grannen har naturligtvis rätt att ha ett någorlunda störningsfritt boende, och du har lika stor rätt att få ha katter hemma. Om katterna stör på natten kan en lösning vara att de inte är just ovanför grannens sovrum, som exempel. Diskutera problemet, så bör ni kunna hitta en lösning som kan accepteras av er båda.

  • OBS! OBS! OBS!
   Vi kan tyvärr inte svara på fler frågor som rör konflikter och klagomål grannar emellan. Tidigare frågor och svar täcker redan många olika varianter.

   Bara nya principiellt viktiga frågeställningar kring uppsägningar kommer i fortsättningen besvaras.

 36. Ia skriver:

  Hej.
  Min granne köpte sin bostadsrätt för ca 6 år sen. Hon bor med sina två barn (minderåriga) och sambo. Hon har fått ett brev om att hon förverkat rätten till lägenheten/radhuset eftersom hon varit försenad med månadsavgiften till föreningen. Hon har betalat in sent 4 ggr på ett år men då även betalat in påminelseavgift inom en månad från original fakturans datum. Detta pga av att hon varit sjukskriven för utbrändhet och så smått nu börjat med arbetsrehabilitering. Plus att hennes barn varit sjuka och i vissa fall krävt sjukhusvistelse.
  Kan hon bli vräkt? Kan hon på något vis kämpa för att få bo kvar?
  Till saken hör att dom inte har möjlighet just nu att köpa en ny bostad, hyreslägenheter är flera års väntetid på och socialen kan enbart hjälpa med boende på vandrarhem en kort tid. Dom kommer bli bostadslösa om dom vräks.
  Jätte tacksam för ett svar.
  // Mvh Ia

  • Din granne ska vända sig till hyresnämnden på orten. De medverkar till en medling, och jag tror nog att din granne har goda möjligheter att få behålla sin bostadsrätt, särskilt med tanke på omständigheterna. Skulle medlingen inte lyckas, måste föreningen driva ärendet till tingsrätten, och där har föreningen små chanser att vinna. 4 ggr försenad betalning anses nog inte tillräckligt för en uppsägning, enligt nuvarande praxis.

 37. Carina skriver:

  HEJ, bor i en brf. Ordföranden verkar tro att detta är hans privata område. Vill att vi inte parkerar på en parkering som inte är en handikappsparkering då där inte finns några skyltar som visar detta. Han parkerade där själv alltid men när vi började parkera där blev han upprörd o sa att vi var tvungna att flytta på bilen. Annars skulle han skicka oss tillbaka till där vi bott innan, för det hade han gjort förr!! Vad ska vi göra! Det var ju ett hot!!

 38. Sebastian skriver:

  Hej!
  Jag är i farten med att köpa bostadsrätt och i en del ”trivelsregler” eller liknande dokument för olika BRF finns det ibland förbud mot ”kamphundar”.
  Jag har en 8,5 år gammal American Staffordshire Terrier som genomfört Svenska Kennelklubens mentalbeskrivning med strålande resultat, vars mor var elitchampion i lydnad, vars far var utställningschampion mm. Han har heller aldrig varit inblandad i några våldsamheter överhuvudtaget.
  Kan en BRF förbjuda mig tillträde i föreningen endast pga att jag har en familjehund av en speciell ras?

 39. Nej, det ska dom inte kunna. För att kunna neka någon medlemskap måste det finnas mycket starka skäl, antingen att man inte förväntas kunna betala för för sig (månadsavgiften), eller att man är ökänd som en fridstörare. Att ha hund kan aldrig vara ett skäl, oavsett hundras.

 40. Jakob skriver:

  Hej!
  Bor i en brf och våran ordförande har blivit smått ”maktgalen” och har skapat något slags ”häxjakt” på mig. Hon och hennes man kommer in och skriker på mig att dom ska ringa polisen och att jag borde läsa igenom trivselreglerna, när jag och tre kompisar sitter med kvällens andra öl och spelar något hög musik, inte allvarligt högt utan lite lugnt, vi har bara en hemmakväll hos mig.

  Fick skäll här om dagen och en uppmaning om att vissa hänsyn och respekt för alla som bor i huset. Det som inträffat här va att jag klev ut ur min dörr samtidigt som henne fast hon förklarat att jag måste vänta på att hon är klar och gått ner en våning, eftersom hennes hundar inte kan uppföra sig och skäller så det dånar i hela trapphuset.
  Frågan här är, eftersom hon är ordförande, vad har hon för rätt/makt över att bestämma över mig? Ska inte jag få gå utanför min dörr och gå ut när jag vill?

  • Tråkigt att ni inte drar jämt. Och jag misstänker att ordförandens version kanske är något annorlunda. Det är klart att du får gå ut när du vill, men det kanske vore bra om ni kom överens, om det nu är problem med hennes hundar. Som ordförande har hon ett visst övertag om konflikten eskalerar, så därför är mitt bästa råd att försöka prata igenom problemen innan det blir värre.

 41. Jens skriver:

  Hejsan!
  Jag blev ordförande i en Brf för knappt ett år sen och är rätt grön på allt.
  Vi hade en osäker person som ville köpa en av bostäderna i huset och efter många diskussioner och kontrollupplysningar så godkände vi personen med en förälder som borgenär.
  Nu har personen bott här i knappt två veckor och jag har redan fått flera klagomål på personen. Det visar sig att personen använder narkotika, är vaken endast nätter och springer runt i huset och följer inga ordningsregler som finns. Vi har haft kontakt med föräldern och meddelat att personen stör grannarna på obehagligt sätt. Och senast idag lyckade personen att ta sig in i en av elcentralerna och stänga ner strömmen i vissa lägenheter. En annan styrelsemedlem vars lägenhet blev strömlös gick ner för kolla vad som hänt och hittade personen påverkad, och blev tillsagd.
  Jag undrar nu hur mycket kan vi stå ut med innan vi har rätt att neka deras medlemskap och så sätt tvinga dem sälja då dem stör hela huset och områdets lugn.
  Tacksam för svar
  Mvh Jens

  • Det är alltid besvärligt när en sådan situation uppstår. Men medlemskapet kan man inte göra något åt i detta läge, nu handlar det enbart om ett ”störningsärende”, dv att personen stör övriga boende på ett sådant allvarligt sätt att det bara går att lösa genom en uppsägning (vräkning). Och då gäller det att hantera detta på rätt sätt, och det har beskrivits tidigare i detta forum. Man försöker först lösa det med samtal (vilket ni kanske redan försökt), därefter lämnas (en eller flera) skriftliga tillsägelser. Och därefter gör man en formell uppsägning enligt de regler som finns (vilket bl a innebär kopia till kommunen). Viktigt att dokumentera noga allt som händer, och ha vittnen.

 42. Ulla skriver:

  Hej!
  Varför får man inte använda sin bostadsrättslägenhet till att återkommande laga mat för catering, till olika fester, skola, dagis, företag etc. om man har ett registrerat företag för detta ändamål.

  Mvh Ulla

  • Enligt bostadsrättslagen får man bara använda lägenheten till det den är avsedd för, i detta fall till boende. Som enskild näringsidkare kan man också ha sitt kontor hemma, eller bedriva mindre verksamhet så länge det inte stör grannarna eller föreningen.

   När det gäller företagsmässig catering finns det två skäl att inte tillåta det. Dels kan det alltså innebära störningar vad gäller lukt, ventilation, avlopp, och i samband med transporten av maten. Men framför allt är sådan verksamhet tillståndspliktig, dvs får bara bedrivas i därför ändamålsenliga lokaler, godkända av kommunen. Sådan verksamhet kan aldrig tillåtas i en bostad.

 43. maria skriver:

  (nerkortat)

  Hej!
  Jag och min son bor i en brf. Min son har köpt en moped och parkerat framför lägenhetshuset eftersom det finns inte lediga platser på mopedparkeringen. … i början av januari blev mopeden stulen. … denna vecka lånade min son en moped från en kompis. han blev rädd att den kommer att bli stulen igen och parkerade mopeden i barnvagnsförrådet för en natt… det kom en vaktmästare och började skrika till min son att vi får inte bo i föreningen länge… jag begriper att det är emot reglerna att parkera inne i huset en moped som har flera liter bensin men kan det gå så långt till att bli utkastade från lägenheten på grund av det??

  tack på förhand! !

  • Det är riktigt att mopeder inte brukar få parkeras ”inomhus” i barnvagnsförråd etc. Men om man gör fel någon gång är det aldrig skäl till uppsägning, eller ens hot om uppsägning. Att ni blivit tillsagda är en sak, och ok, men något mer kan inte hända, om ni försöker följa de regler som finns.

 44. Kristin skriver:

  Hej,
  min granne samlar på sopor och använder trappuppgången till att sortera sina ”fynd”. Jag vet att hon har fått sin lägenhet sanerad av föreningen innan jag flyttade in för tre år sedan, gissar att den är i samma skick nu som då för den sprider en doft av inpyrd rök, urin och sopor som sitter kvar i flera timmar efter att hon öppnat sin dörr. Jag brukar öppna fönstrena i trappuppgången för att försöka vädra bort lukten, men har blivit utskälld av grannen när hon sett mig göra det. Lukten kommer in i min lägenhet när jag kommer hem och snabbt stänger dörren efter mig.
  Min fråga är hur jag ska lyfta denna fråga till styrelsen då detta börjar gå mig lite på nerverna.
  Mvh Kristin

  • Det här måste styrelsen ta tag i, och du ska alltså klaga till styrelsen. Som lägenhetsinnehavare ska man (enligt bostadsrättslagen) ”bevara sundhet, ordning och gott skick inom och utanför huset”. Det du beskriver måsta anses vara en sådan störning i boendet som man inte ska acceptera. Styrelsen måste alltså kontakta innehavaren och inspektera lägenheten, och ge en tillsägelse (varning om uppsägning). Man måste också ta hjälp av de sociala myndigheterna i ett sådant här fall.

 45. björn skriver:

  hej
  min bror ska sälja sin lägenhet då han blivit vräkt, han har accepterat det och vill sälja lägenheten till mig. han har fått till svar av föreningen att han inte får sälja den till en familjemedlem, stämmer detta?

 46. (ursäkta sent svar, frågan glömdes bort)

  Antagligen har styrelsen bedömt att det kanske är en skentransaktion, och att din bror kommer bo kvar. Det är ganska rimligt att de fattat ett sådant beslut, men du har rätt att få det prövat hos hyresnämnden, som då får avgöra frågan.

 47. Heléne skriver:

  Hej, senast ikväll fick jag utrymma lägenheten med mina två små barn efter att en förbigående sett hur rökfylld vår grannes lägenhet var. Denna gång hade den svårt alkoholiserade mannen satt mat i ugnen och sedan däckat. Tyvärr tycker inte mannen att han har några problem och vägrade lämna lägenheten. Eftersom det inte blev någon brand utan endast rök, så kunde varken polis eller ambulanspersonal tvinga honom med sig. Vi är rädda att en brand kommer att uppstå dels för att det är andra gången han glömmer stänga spisen och att han är storrökare inomhus. Ibland går han ut naken och rökar på sin tomt. En annan gång trillade han omkull utanför vår radhusdörr och försökte ta sig in till oss. Han kissar ute mot planket mot vår uteplats när vi sitter där. … Mannen är dömd för kvinnomisshandel. Har ett aggressivt sätt mot grannarna. Hyran sköter en släkting. Kan vi avhysa denna man pga försummelse och störning? Hjälp och råd önskas av en mycket orolig mamma.

  • Denna typ av fall är alltid besvärliga och svåra för alla inblandande. Men störningar måste vara mycket allvarliga för att en vräkning ska kunna godkännas, och jag är inte säkert att det du redogör för räcker. Men man kan alltid försöka med att ge en varning och anmaning till rättelse. Särskilt om han uppträder hotfullt, för det är allvarligt. Angående brandrisk, ska ni kontakta de sociala myndigheterna och kräva att en timer monteras till hans spis, och att det finns fungerande brandvarnare i hans lägenhet ska föreningen ordna.

 48. Jonas skriver:

  Tjena

  Jag har en följdfråga till det Maria skriver (19 februari 2014). Jag har haft min moppe parkerad på gården i ett cykelställ. Den har upptagit två cykelplatser men även med de barncyklar och trehjulingar som står där så finns det gott om tomma platser. Det har aldrig funnits någon annan moppe på gården de senaste 3 åren. Nu har styrelsen – förmodligen på uppmaning av vicevärden – förbjudit moppar på gården, alltså bara pga min moppe. Jag känner mig tämligen orättvist hanterad eftersom jag aldrig stått ivägen (moppen har stått i ett hörn) och aldrig startat den på gården. Finns det några gränser för vilka regler styrelsen kan hitta på och var regleras det?

  • Ordningsregler måste kunna uppfattas som rimliga, och ska finnas av särskilda skäl. Jag kan inte alla omständigheter kring er gård, men nog verkar det konstigt. Fråga styrelsen varför de förbjuder mopeder på gården. Du har också möjlighet att ta upp frågan på nästa föreningsstämma.

 49. Robin skriver:

  Hej,

  Min bostadsrättförening har sedan några månader tillbaka börjat hyra ut lokalen under min lägenhet till en företagare som spelar stråkinstrument. Godkännandet av detta skedde strax innan jag flyttade hit och blev medlem i föreningen. De påstår att de gjort ”ljudtester” och att de då inte hört ”något”. Själv kan jag höra exakt vilka musikstycken de spelar och blir uppenbart störd av detta. Speciellt när man jobbar hemifrån eller är hemma och är sjuk och behöver få sömn. De börjar ofta spela 09:00. ”Vi kan inte stoppa /hen/ från att utföra sin affärsverksamhet”, är svaret jag fick från styrelsen.

  Är detta OK? Kan en förening, som jag betalar avgift till, hyra ut en lokal till ett företag, vars verksamhet uppenbart stör mig som medlem? Räcker ”ljudtester” för att befoga detta, eller räcker MIN subjektiva bedömning om att JAG blir störd? Hur går man till väga för att lösa detta?

  Tack på förhand, /Robin

  • Det är så här: Det räcker inte med att just du upplever att det stör, det måste kunna uppmätas en objektiv hög ljudnivå. Du kan vända dig till miljöförvaltningen, som då kommer uppmana styrelsen att göra en ny mätning. Men jag förstår dig, blir du störd så blir det till slut outhärdligt. Särskilt om du är hemma mycket om dagarna. Jag föreslår att du försöker få till någon form av överenskommelse med styrelsen och med företagaren, så att han/hon bara spelar vissa bestämda tider. Om inte det hjälper, eller det inte räcker, och du inte kan vänja dig vid spelandet, då tror jag tyvärr enda utvägen är att hitta ett annat boende.

 50. Johan skriver:

  Hej!

  Jag har några frågor,
  bostadsrätten tvingar mig att vara med på bostadsrättsföreningsmöten. Jag säger att jag överlåter besluten som tas till er andra i föreningen. De har väl ingen rätt att tvinga mig delta? Vi har även gemensam städning av gården lite då och då som jag sällan kan näravara på. De brukar ta ut en avgift på 500:- för varje gång jag inte är med. Har de rätt att göra det?
  Överlag tycker ordförande att jag är med för sällan på de gemensamma städningarna, kan det vara skäl för uppsägning?

  • Det är inte tillåtet att ta ut någon ”straffavgift” för de som inte vill eller kan delta i gemensamma arbetsdagar. Det är inte heller möjligt att kräva ett aktivt deltagande eller arbete i någon form i en bostadsrättsförening. Även om det kan förekomma sådana regler i vissa föreningar, så kan styrelsen inte straffa någon som inte vill delta. Och det kan absolut aldrig bli tal om uppsägning.

   Det en styrelse kan göra för att uppmuntra ett aktivt deltagande, är att ”bjuda på något” i samband med arbetsdagarna (t ex fika/middag), eller att erbjuda medlemmarna s k ”självförvaltning”, dvs viss reglerad ersättning för enklare arbetsuppgifter (se skatteverkets broschyr SKV 378 sid 20.) Hyres- eller avgiftsreduktion är dock inte tillåtet.

 51. Suzi skriver:

  Hejsan! Jag har precis fått nya grannar men tyvärr så har dom två jobbiga skällande hundar!!! Jag har själv en hund och har frågat samt sagt till mina grannar att säga till om han skäller, vilket han inte gör ! Men grannens hundar skäller MYCKET och HÖGT och jag hör ju detta enda in i min egna lägenhet, de är störande för mig och för min egna hund.. Hur går man till väga? Kan dom bli vräkta för något sådant?

 52. Linda skriver:

  Hej!
  Jag bor i en bostadsrättsförening där man tydligen beslutat, utan att konsultera oss boende, att ett daghem ska få husera i en av föreningens lokaler. Detta är helt ok tycker jag men i samband med detta så kommer man ändra om på gården och sätta upp staket, göra gården till någon form av inhägnad så inte barnen rymmer. I min familj så mottogs denna nyhet inte med glädje då vi har egna barn som gärna leker på gården. Hela gården ”förstörs” av att styrelsen beslutat om detta. Min undran är, får styrelsen verkligen besluta om detta helt utan oss medlemmars ”input” och vetskap? Vad kan jag göra?
  Tacksam för alla tips och råd
  //Linda

  • Det finns inga enkla sätt att lösa ett sådant problem. Man får klaga hos styrelsen, och styrelsen bör försöka samla alla inblandade parter för att tillsammans försöka hitta en lösning.

  • Vad gäller lokalen så är det styrelsen som beslutar om uthyrningen, men styrelsen måste också kunna garantera att det inte uppstår störningar för föreningens medlemmar och andra grannar. När det gäller gården är det däremot en annan sak. Gården är ju föreningens egen ”allmänning”, och den får inte styrelsen ta i anspråk, eller omdisponera på något väsentligt sätt, utan att medlemmarna tillfrågas, t ex på en föreningsstämma.

   Det du kan göra nu är att ta upp frågan på en föreningsstämma, t ex försöka få ihop en extrastämma, och ifrågasätta beslutet. Men om det finns ett bindande avtal om uthyrningen och användandet av gården kan det bli svårt att få detta hävt. Alltså svårt att göra något åt det just nu, förutom att tillsätta annan styrelse.

 53. Åsa E Melander skriver:

  Hejsan,
  Jag har en fråga om likhetsprincipen och hur man ska göra om denna åsidosatts.

  Jag köpte en lägenhet, som var ett saneringsobjekt och totalrenoverade den. Tyvärr hamnade jag redan från start på kant med områdets socialt obegåvade förvaltare. Om honom säger de som bott här länge:
  ”Han är rätt besvärlig att ha att göra med – det gäller att hålla sig väl med honom. Men han är enormt mycket bättre än vår förre, som var förj–lig, så det här är bra i jämförelse.”
  Mig kallade han ”lilla gumman” den allra första gången jag mötte honom – ingen bra start – och därefter har det bara blivit värre och värre.
  (Se t.ex http://asaemelander.se/2009/september/sakta-men-sakert.html. HSB gav ett pris-tak på en summa och fakturerade mig sedan på en mångdubblad summa, vilket ledde till diskussioner och konflikt. Förvaltaren sa då: ”Men alla saltar sina ROT-avdrag, Åsa, och det får du acceptera”. Det kunde jag som aktiv lokalpolitiker förstås inte göra, för det skulle ha kunnat skada både mig och partiet. Detta har sedan legat mig i fatet i samtliga kontakter med HSB Bosvedjan.)

  När jag bott här något år, var det dags att byta ut den gamla fallfärdiga altanen.
  I mycket god tid kontaktade jag styrelsen (både skriftligt och via mail med frågor och bilder på andra fina altaner i området), för att få veta hur jag fick utforma altanens utseende, höjd och storlek. Jag fick svaret att det inte var styrelsens ansvar, utan förvaltarens. Denne sitter adjungerad i styrelsen, så han hade redan fått mina frågor, men jag bad om ursäkt för mitt misstag och skickade både mail och utskrifter till honom. Därefter stannade ärendet helt. Jag sökte honom både genom besök och telefonsamtal – även röstbrevlådemeddelanden – men jag lyckades inte komma i kontakt med honom. Dagarna innan byggstart ringde jag en sista gång, men då hade han gått på semester.
  Jag beslöt då att bygga min altan så lik alla andras som möjligt – detta för att undvika kritik från och konflikt med förvaltaren. En granne i huset nedanför höll också på med sin altan. Han hade haft förvaltaren på besök och denne hade gett grönt ljus för hans altanbygge. Jag tänkte att eftersom han fått okej på en viss storlek, så innebär detta att det är okej för mig också. Detta visade sig vara ett enormt misstag. Hans ”ok” gällde inte för mig.
  Jag fick vid två tillfällen en HSB-broschyr i postboxen. Detta trodde jag var något allmänt informationsutskick, eftersom det var sommar och många byggde altaner. Att detta skulle vara något specifikt riktat till mig uppfattade jag inte.
  Plötsligt fick jag ett brev med en anmodan om rättelse och ett hot om förverkad besittningsrätt. Jag och min familj tänkte att det förstås måste vara något missförstånd, men icke. Detta var på fullt allvar.
  Man hade också anmält mig till socialförvaltningen för ”störande”. Att detta gällde fel altanmått framgick emellertid inte — det stod att jag inte följt trivselreglerna. Jag som aldrig stört mina grannar, aldrig spelat musik högt eller ens stängt en dörr för hårt, upplevde detta som oerhört kränkande.
  Jag och min pappa bad om ett möte. Vi fick träffa styrelsens ordförande och vice ordförande. Den först nämnde var mycket otrevlig i tonen och sa förfärliga saker. Han menade t.ex. att förvaltaren kunde gå ed på att han varit hos mig i maj tillsammans med två snickare, och att de då visat mig hur min altan skulle få byggas. Detta är inte sant och vi önskade få veta vilket datum han angett och vilka snickarna var – detta för att jag kan bevisa att det aldrig har hänt. Men ordförande och vice ordförande sa att de inte var skyldiga att berätta detta för mig. Förvaltaren sa sig kunna gå ed på detta och det räckte för dem. Vi sa att vi också kunde gå ed på att det INTE hänt, men de sa att de hade fullt förtroende för sin förvaltare.
  Ordförande sa också att jag sagt följande till mina grannar:
  – Jag ger f-n i Bosvedjans regler och bygger precis som jag vill.
  Inte heller detta är sant och jag tycker mig kunna bevisa även detta. Varför skulle jag annars ha ansträngt mig så mycket för att få svar på hur jag fick bygga?
  Ordförande och vice ordförande vägrade berätta vilken granne/vilka grannar jag ska ha sagt detta till. De menade att förvaltaren berättat detta för dem och de tror på honom. Och de hade inga skyldigheter att berätta för mig vem eller vilka dessa personer var.
  Det är djupt olustigt att inte veta ifall det är någon/några av mina trevliga grannar som farit med osanning till förvaltaren eller om det är förvaltaren som ljugit för styrelsen för att rädda sitt eget skinn.

  Flera andra i området byggde som sagt också altaner under sommaren, och flera av dem var av ungefär samma mått som min och den i grannhuset. Ingen av dessa har fått samma anmodan om rättelse som jag. En av dem har t.o.m. haft förvaltaren på plats innan byggstart och denne ska då ha sagt:
  ”Bygg som du vill. Jag bryr mig inte, för det här är styrelsens bord – inte mitt.”
  Efter ett tag fick jag ett brev från HSB Bosvedjans advokat. Denne informerade om att det som väntade mig var tingsrätt och förverkan av besittningsrätt.
  Jag ringde hyresgästföreningens jurister och de ansåg att detta var ett solklart fall, där likabehandlingsprincipen åsidosatts.
  Jag hade ett telefonsamtal med HSB-advokaten och han i sin tur talade med styrelsen. Sen ringde han mig och sa att han bara gav mig tre dagar – sen skulle han lämna in ärendet till tingsrätten och låta det ha sin gång där. Jag frågade varför det inte skedde någon förhandling eller medling mellan mig och styrelsen, men han sa att detta inte var nödvändigt.
  Eftersom jag inte vågar ge mig i juridisk strid mot HSB, så skrev jag på dokumentet han skickade mig, trots att han inte alls hållit vad han lovat angående innehållet i det. Jag bad nämligen om att få inskrivet att jag skulle få gå fri från detta, ifall jag sålde och flyttade från området, och han svarade: ”Självklart! Det är inget problem.”
  Nu är jag alltså ålagd att riva min altan och minska djupet med de 40-50 cm som anses vara för mycket. Rivningen ska ske senast den sista december 2014. Och om jag flyttar så måste jag få näste ägare att ta på sig denna rivning/åtgärd, annars kommer HSB Bosvedjan att leja snickare för detta och sedan kräva mig på kostnaden.
  Till sak hör, att altanerna i vårt område är av sååååå många olika utföranden och i såååå olika skick. Min är varken störst eller sist byggd. Min är dessutom gjord för att stilmässigt smälta in med de kringliggandes altaner.
  Styrelsen sa att ingen som byggt för stort efter mig får behålla sina altaner, men det är inte sant. Jag har talat med flera, så jag vet att de inte anmodats att riva/åtgärda.

  Får det vara så här? Får det gå till så här?
  Mitt altanbygge och allt elände som detta fört med sig, har helt förstört min boendetrivsel, hemkänsla och inre harmoni.
  Det som skulle bli en härlig utomhusplats till min lilla 2:a, blev istället en källa till vantrivsel, oro och olust.
  Vad är dina tankar kring det här? Hur ser du på det som hänt?

  Bekymrade hälsningar,
  Åsa E Melander

  • Det verkar ha uppstått en mycket infekterad konflikt under en längre tid, och om det är precis så som du beskriver det så har det naturligtvis handlagts på ett mycket felaktigt sätt av styrelsen, och likhetsprincipen verkar vara som bortblåst. Men för övrigt vill vi inte uttala oss, eftersom det är viktigt att höra bägge sidornas versioner innan man uttalar sig mer bestämt, och dessutom måste man se altanbyggena i verkligheten.
   Den enda möjliga lösningen är nu att ta upp problemen på föreningsstämma, diskutera med andra grannar, och möjligen kanske få ortens tidning att intressera sig för fallet.

 54. Eva skriver:

  Hej
  Jag undrar följande
  har en son som spelat hög musik och fått klagomål. för cirka 2 år sedan så hade han ett möte med föreningen om detta. och lovade bättring
  Nu har det tyvärr hänt igen och nu undrar jag, får han ha med sig någon på ett nytt mötet som stödperson? i själ och hjärta är det en lugn och fin kille – men har någon i huset som inte gillar honom alls.
  Vad gäller, som sagt så undrar jag om han får han med sig någon.

  • Ja, det tycker jag absolut. Men det finns inga regler om detta.

   Dessutom, störningar två gånger på två år är vekligen inte mycket, och bör på sin höjd bara resultera i en ny tillsägelse. Inget annat.

 55. Fredrik skriver:

  Hej

  Har nu fått ett brev agående uppsägning av min bostadsrätt då jag betalt in hyran försent ett par gånger.
  Den senaste är nu då jag bad om autogiro men denna inte gick igenom, jag fick inget brev angående detta och har då antagit de dragit min hyra på autogiro.
  Nu 4 veckor senare ser jag detta och jag hade bara tre veckor på mig att betala det.
  Kan jag överklaga detta med min version ?

 56. Annsofie skriver:

  Hej! Jag bor i en liten bostadsrätt 10 lägenheter.
  För ca 1 1/2 år sedan flyttade det in ny granne. Han har ej följt våra regler fast han blev tillsagd flera gånger och det blev så lågt att han hotade och förföljde vårt ordförande, han fick tillsägelser men ville inte förstå.
  Styrelsen avgick och nu undrar jag hur kan vi i den nya styrelsen ska agera då han inte vill ändra på sig utan anser att allt är styrelsens fel, fast vi har gjort ordentliga regler och förordningar samt att allt är upptaget i våra medlemsmöten. Nu är det jättejobbigt då alla mår dåligt och törs inte säga nåt. vad kan vi göra.. vill gärna ha ett svar

  • Det här är alltid mycket svåra fall, och särskilt svårt blir det i en så liten förening, där alla på något sätt blir indragna eller berörda. Med reservation för att jag inte känner hela historien, det enda jag kan utgå från är ju din korta beskrivning, så finns det bara ett sätt att hantera sådana fall. Dokumentera, dokumentera, dokumentera. Och om det är störningar som ni inte kan acceptera, så ge skriftlig tillsägelse, och gärna ytterligare en om det fortsätter. Därefter kan ni göra en uppsägning, men var beredd att kunna försvara uppsägningen i hyresnämnden. Framför allt, hantera det professionellt, enligt stadgar och lagar. Bostadsrättslagen 7 kap. §§ 8-9, 18-30. Ta gärna hjälp av någon sakkunnig.

 57. Cyrus skriver:

  Jag har en granne son är besvärligt med sina hundar , och troligen fått varning om detta som är problem med lösa hundar och hundarna som skäller i besvärliga tider. Just denna granne har svår rökningsvana som direkt blåser cigaret rök inne in min balkong och t o m i min lägenhet genom ventilationer. Jag har astma och allergi och reumatiska besvär och mtcket allergiskt mot chemikalier in cigaretsrök . Grannen har minskat sin rökning men det finns alltid risken med att hon börrjar trappa up det igen. Dessutom är hon väldigt högljud när hon pratar i sin mobil på sit uteplats. Jag har också börjat prata med mycket lågtnivå i min mobil när hon pratar eller skriker i sin mobil för att visa hur man borde göra. Jag har varit aktiv för att anmälla hennes hund besavär till styrelsen och även genom dem till polisen. Hon har även fått varning med att polisen har varit här på besök. När Jag befinner mig i min balkong börjar hon röka som leder till min hostning. Resultatet blir att hon blir jätte arg och kastar rasistiska slagsord. Jag har kontaktat polisen bland annat om detta problem och fått besked att nästa gång hon sager något förnedrande och rasistiskt kommer dem att inblanda sig. Frågan är hur styrelsen kan hjälpa till för att denna granne stoppar sina besvärliga vanor ( Jag är medvetet att rökning är tyvärr inte förbjuden enligt lagen in allmänhet !! ) och / eller kontakt med polisen är den enda utvägen ?! Tack

 58. Annsofie Andersson skriver:

  En enkel följdfråga:
  Kan den tidigare styrelsen skriva ned, och vi kan använda detta vid ett eventuellt uppsägning?
  Jag upplyser också att tidigare ordförande tvingades sälja pga psykisk påfrestning efter hans förföljese…
  Fia

 59. Gunilla skriver:

  Hej,
  I England köper folk bostäder, hyr ut dom och betalar av sitt bostadslån med hyrespengarna. Finns det möjlighet att göra samma sak i Sverige?

 60. Kalle skriver:

  Jag undrar om styrelsen kan sekretessbelägga handlingar etc. Jag har en köpare som vill se ekonomi i detalj, arvoden, andrahandsuthyrningar. Som jag har förstått är detta offentligt för medlemmarna? Svaret från styrelsen är att viss information endast de har rätten till.

  • Det finns faktiskt ingen ”offentlighetsprincip” i en bostadsrättförening, inte ens medlemmarna själva har rätt att få veta! Styrelsen kan alltså själv bestämma vilken information de ska lämna ut och vilka frågor de vill svara på. Det finns dock två undantag: På årsstämman är de skyldiga att svara på alla frågor ”som inte kan skada föreningen”. Och listan över föreningens medlemmar är faktiskt en offentlig handling!

 61. Daniel skriver:

  Hej, jag har blivit vräkt. Det är en rättvis bedömt eftersom jag i många år
  och nu först lever nykter. Stört grannar med sopor på balkongen och missat betalat räkningar som gått till inkasso och vållat en vattenskada.
  är fullt medveten av det dåliga jag har gjort. men lever nu ett nyktert liv och försöker styra upp mitt liv. Då jag har betalningsanmärkningar av mitt gamla liv så är det svårt för mig att få lägenhet, samt nu en vräkning på mig. Nu har jag 30 dagar på mig att flytta och sälja min lägenhet. hur kan jag fixa det på sådan kort tid? Min far har gått med på att hjälpa mig kanske om han får ta över min lägenhet?. rusta upp den och sälja den på 3-6 månader får man göra så?

  Naturligtvis vill jag och förstår jag att jag behöver skaffa ett annat boende. hur går man tillväga då? är inte intresserad att bo kvar men jag vill kunna renovera och sälja och gå vidare. Samt få ett nytt boende och fortsätta min nya bana på mitt nya liv.

  måste berömma er för er suveräna sida

  mvh Danne

  • Det enda vi egentligen kan svara på är frågan om din far kan överta lägenheten under en övergångsperiod. Jag tror inte det. Du kan inte räkna med att styrelsen ska godkänna din far som ”köpare”, för det skulle uppfattas som enbart ett bulvanköp, och att du då skulle fortsätta bo kvar ”som vanligt”. Enda möjligheten som jag ser det är att du lyckas förhandla dig fram till en respit på ytterligare några månader, så att du kan ställa iordning lägenheten och ordna försäljningen på ett planerat sätt. Det borde varje förstående och förnuftig styrelse gå med på.

 62. Samouil skriver:

  Jag fick ett brev från förening angående min hyrning av min lägenhet. Förening har tillåt 2 år men de vill inte förlänga ännu mer. De har skickat arende till tingsrätt. Betalning var försent fora året på grund av arbetsbrist, men det har ordnat sig med åra skiftet.
  Jag vill bara fråga.
  De är en antal medlemmar i föreningen. Jag har be ordförande på en mötte med de medlemmar so att jag kan förklara min situation, men han vägrade. Kan han ta beslut själv;
  Har jag chance att förlorar i tingsrätt;

  Förlåt i förhand av min skriftlig utryckning men jag är en invandrare.

  • Jag förstår inte riktigt, men jag gissar att det handlar om en andrahanduthyrning som inte fått förlängt godkännande. Eftersom ärendet (uppsägning?) tydligen redan skickats till tingsrätten finns det inget annat att göra än att avvakta deras beslut.

 63. Kim Petrusson skriver:

  Hej!

  Vi har en boende som röker ur sitt sovrumsfönster, fimpar på fönsterblecket och slänger dem sedan ut på den gemensamma loftgången av trä. Är detta en tillräcklig grund för en uppsägning om varningar ignoreras?

  Mvh,
  Kim Petrusson

  • Viktigt att störningarna dokumenteras, och att tillsägelser ges skriftligt. Och ja, det kan vara tillräcklig grund för uppsägning från, om rättelse inte sker. (Men antagligen inte tillräckligt för att godkännas av hyresnämnd, men det är en senare fråga). Viktigt att driva ärendet formellt rätt, se Brl 7 kap §§ 9 och 18. Då blir det upp till den boende att få det prövat i Hyresnämnden. De flesta brukar istället ta sitt förnuft till fånga och skärpa sig, vilket är avsikten med en uppsägning.

 64. Sten E Karlsson skriver:

  I vår förening har styrelsen drivit igenom ändring i stadgarna, angående renovering av badrum: “renovering ska ske på anmodan av styrelsen

  Denna makt är styrelsen beredd att använda, med vräkning som yttersta hot.

  Styrelsen har ingen teknisk kompetens. Genomförd besiktning av alla badrum visar ingen fukt, inte ens i de av styrelsen utpekade. En uppmaning till att kontrollera hela anläggningens kondition avvisas.

  VA-anläggningen är nästan 30 år, och kan stå inför omfattande renovering (stambyte) inom t.ex. 10-15år. Enskilda renoveringar av ”torra” badrum riskerar att bli helt onödiga, och för några medlemmar mycket kostsamma.

  För hyresgäster finns väl täckande lagar som skyddar integritet, och mot dyra pålagor. Däremot kan man känna sig helt rättslös inför en bostadsrättsstyrelse där kompetensen svajar.

  • Den här nya skrivningen i era stadgar vad gäller badrum att ”renovering ska ske på anmodan av styrelsen” är inte i linje med bostadsrättslagen, och alltså troligen ogiltig. Det är bara om styrelsen kan påvisa att lägenheten (badrummet) ”vanvårdats”, t ex pga vattenskada som påverkar grannar och fastighetsstomme, som man kan förelägga innehavaren att åtgärda problemet. Så hur detta än är formulerat i era stadgarna, kan styrelsen inte godtyckligt tvinga fram en renovering, om det inte verkligen behövs.

 65. Sten E Karlsson skriver:

  Tackar för svaret om tvångsparagrafen i min förenings stadgar.
  Visade din kommentar för styrelsen.
  Förutom en mängd beskyllningar om bristande solidaritet m.m. och att jag bör lämna föreningen, så är kanske åsikten, om din kommentar till våra stadgar är intressant. (Har den skriftligt via mail)

  ”Den som svarat på din fråga snackar i nattmössan. Normalt sett kan inte föreningen tvinga någon att utföra något inom sin lägenhet. För att det ska kunna ske måste kravet föras in i stadgarna, då har ju medlemmarna själva påtagit sig kravet. Det är precis det vi gjort.“
  I vår förening har alltså en majoritet skaffat sig makt tvinga enskilda medlemmar till dyra renoveringar. Min fråga återstår, är man rättslös I en brf? Vem skyddar mot vräkning.

  • Det är inte jag som har nattmössan på mig, utan snarare styrelsen i din förening. För att styrelsen ska kunna tvinga någon att utföra något i lägenheten måste det finnas ett ordentligt skäl (vanvård, fuktskada, etc), och då behövs inga specialstadgar, det räcker med bostadsrättslagen. Men finns inget fullgott skäl, då går det inte, styrelsen kan aldrig godtyckligt lägga sig i innehavarens underhåll av sin bostadsrätt.
   Däremot kan föreningen, t ex i samband med stambyte, via stämmobeslut, tillfälligt ta över underhållskyldigheten för ex medlemmarnas badrum. Men då gäller det alla, och bara i samband med detta stambyte, och föreningen betalar.
   Skulle ni inte komma överens får ni ta det i hyresnämnden, hyresnämnden är även ditt skydd för att inte bli uppsagt på felaktiga grunder.

 66. Staffan skriver:

  Hej.

  Bor i en bostadsrätt och bott här i ca 14år. Aldrig varit sen med en betalning.
  Idag kom helt plötsligt en styrelsemedlem och ringde på, hon hade fått på sitt bord att säga till mig att jag ska ha missat en betalning för Mars 2013.
  Kan dom verkligen kräva betalning för en hyra som ligger 1½ år tillbaka i tiden? Jag har aldrig fått en påminnelse eller dyligt.

  mvh.
  Staffan

  • Det här är naturligtvis ovanligt, att du inte fått någon påminnelse. Men tydligen har det blivit en miss någonstans, om det nu stämmer att du inte har betalt. Och ja, det går att kräva ut obetalda avgifter upp till 3 år tillbaka, om vi tolkat rättsläget rätt.
   Det du måste göra är att kolla om du verkligen har missat en betalning. Eller om du har betalt, att du kan bevisa det. Det är tyvärr så att det är du som måste bevisa att du har betalt, annars måste du betala.

 67. Marie skriver:

  Bakgrunden är att vi fått klagomål på att det låter mkt när vi går inomhus, spec när mina barn går. Golven las in av det äldre par som ägde lghtn före mig och det ”lät minsann inget från dem”. Så nått gör vi annorlunda, om det är stegen, att det nu bor barn i yngre tonåren eller har andra möbler, inga mattor, etc. Iaf… något måste göras med golven, enligt styrelsen. De ska kolla om man kan göra ljudmätningar och om man kan få bidrag för att lägga om golven.
  Nu min fråga: Jag har inte råd att lägga om golven. Köpte lghtn för att den va fräsch och sånt inte skulle behöva göras. Om jag inte har råd, men styrelsen säger att åtgärden måste utföras, kan de säga upp mig då?

  • Den första frågan man måste ställa sig är om det verkligen är allvarliga störningar från er lägenhet som beror på golven, eller om det bara är en ”upplevd” störning, dvs ljud som man faktiskt måste acceptera i ett flerfamiljshus. Min första tanke var just att det bara handlar om att nu är det ni som bor där, och att ni kanske hörs lite mer än det äldre par som bodde där innan.
   Det måste gå att bevisa på ett mätbart sätt att ljudnivåerna är oacceptabla, för att ni ska kunna tvingas göra någon åtgärd. Och en åtgärd kan dessutom bara krävas om det nylagda golvet inte lagts in på ett fackmannamässigt sätt, t ex med dämpande material under.
   En uppsägning kan aldrig bli aktuell i detta fall, däremot möjligen tvång att åtgärda problemet enligt ovan.

 68. Johannes skriver:

  Hej. Jag och min sambo är nyinflyttade sen ca 6 månader tillbaka.
  För ungefär en månad sen fick vi ett väldigt otrevligt och nedlåtande brev från våra grannar under oss. De skrev ett brev på knappt en A4 där de dömde oss som personer och skrev sarkastiskt och rätt obehagligt att de var trötta på att vi har sex alldeles för högljutt.
  Vi blev ganska chockade av brevet och tänkte länge på att vi skulle höra av oss till styrelsen för att vi kände oss kränkta av deras nedlåtande brev.
  Vi bestämde oss till slut att inte göra en grej av det utan endast skicka ner två par öronproppar och en blinkgubbe.
  Nu har killen i det paret sökt upp min sambo på Twitter, och skrivit att öronpropparna inte fungerar.

  Jag och min sambo har varit tillsammans i två år, och vi båda jobbar från 07-17 varje dag vilket inte direkt gör oss till några nattmänniskor.
  Vi har inte sex hela dagarna varje dag och självklart inte sent på natten då vi sover..

  Jag undrar därför, VAD är det för regler som gäller här? Vad kan vi göra nu när vi faktiskt känner oss rätt utsatta av våra grannar? Kan vi gå till styrelsen och berätta hur vi känner?
  Har man inte stake (haha) nog att komma upp och prata som normala människor så förtjänar man inte något direkt gensvar tycker jag.
  Vi är 22 och 25 är gamla. Våra grannar ca 27.

  • Som vi skriver här nedan kan vi inte lösa denna typ av konflikter grannar emellan. Vårt allmänna råd är att vända sig till styrelsen, sådana här konflikter kan bara lösas genom att alla tre parter samlas och pratar igenom problemet. Styrelsen har en skyldighet att hjälpa till att lösa konflikten.

 69. Lennart skriver:

  Att ge bort en bostadsrätt i gåva för att undkomma exekutiv utmätning av denna, hur pass vanligt är ett sådant scenario?

 70. Lars. J skriver:

  Hej!

  När någon boende i en brf fått en skriftlig varning, hur länge gäller denna?

  Som jämförelse exempel:
  Om och när någon får en betalningsanmärkning noterad, så finns denna under en bestämd tid. Om inga ytterliggare problem uppstår under denna tid så avskrivs/tas betalningsanmärkningen bort.

  Fråga är alltså, hur lång tid gäller för en skriftlig varning för/till boende i Brf? När avskrivs/tas denna bort?

  /Lars

  • Om du menar betalningsanmärkning inom föreningen, så finns det inga fasta regler eller fastslagen praxis. Om man upprepade gånger är sen med att betala sin hyra (avgift) kan man bli uppsagd, men uppsägningen kan ju alltid prövas i hyresnämnden, som då får avgöra om uppsägningen varit rimlig.

 71. Karln skriver:

  Hej! Min granne har under flera år trakasserat mig, och tidigare min syster, som bodde i samma lägenhet. Hon klagar på att vi har diskmaskin, trådlöst bredband osv, och säger att hon blir sjuk och störs av detta. Hon har även klagat ibland på saker vi inte har, och när vi inte ens haft på elen då vi varit borta en vecka. Även om vi är trevliga och säger snällt att vi ska flytta det, eller att hon får prata med styrelsen, då vi har rätt att använda dessa prylar, så fortsätter hon. Nu senaste gången var pappa över och då sparkade hon honom. Efter detta kontaktade vi styrelsen för 4:e gången och de sa bara att vi skulle vara vänliga mot henne och ringa om det var något mer. Men jag som just nu opererat knät är livrädd för henne och känner mig inte trygg när jag går i trapphuset. Jag tycker detta gått för långt. Det måste finnas något vi kan göra, snälla hjälp oss! Med vänlig hälsning, Karin

  • Ni ska kräva att styrelsen tar tag i detta problem, t ex genom att de kallar till ett gemensamt möte så att ni kan prata igenom problemen. Vill inte styrelsen göra detta, bör ni vända er till kommunen, för att be att de ingriper. De kan då ge styrelsen ett föreläggande om att göra något åt problemen.

 72. Sandra skriver:

  Hej!

  Jag undrar över parkering för funktionshindrade. I vår förening finna det två parkeringar som är extra breda. Dessa hyrs i dagens läge av fullt friska personer. Min make sitter i rullstol och vi har pratat med styrelsen om att få hyra en av dessa parkeringar då det är dom enda parkeringarna som är tillräckligt breda för att min man ska kunna ta sig i och ur bilen. Just nu måste vi stå på besöksparkeringen för rörelsehindrade som ägs av ett annat bolag. Enligt styrelsen kan dom inte göra något alls för att vi ska få hyra en av parkeringarna då dom redan är uthyrda. Finns inget om parkeringar i våra stadgar. Det bor många rörelsehindrade i det här området, varav fyra som sitter i rullstol.
  Så min fråga är om man kan omvandla dessa två parkeringar till parkeringar för rörelsehindrade eftersom dom är extra breda? Hur går man till väga i så fall för att göra det?

  • Föreningens egna parkeringsplatser råder styrelsen över, där finns inga kommunala regler eller skyldigheter. Styrelsen har alltså ingen skyldighet att tillhandahålla handikapp-parkeringar. Däremot bör varje ansvarstagande styrelse försöka lösa behovet av sådana platser. Om det som i ert fall finns två breda platser bör dessa naturligtvis erbjudas personer med sådana behov, och de som nu har platserna erbjudas andra normala platser. En bra styrelse ska kunna fixa detta.

   Ett alternativ är att man kontaktar kommunen, som i vissa fall kan måla upp en handikapp-plats ute på gatan. Denna blir då förstås inte “privat”, men kan i praktiken användas i huvudsak av er.

 73. Anders skriver:

  Hej jag och min sambo har fått klagomål och brev från styrelsen på att vår son vaknar och skriker ibland mitt i natten. Vi har även fått klagomål när barnen varit sjuka och därför haft svårt att sova, vilket medfört att dem har varit uppe till 11 tiden på kvällen. Samt fått klagomål då vi någon gång lagt barnen i säng strax efter 10 men innan 11 på kvällen. Våra barn är 1 och 2 år. Det känns som ingen tål barnljud där vi bor. Innan barnen var det aldrig klagomål. Vi har även fått gå på HSB – Nabo möte nu är vi oroliga för att bli vräkta, då vet vi inte var vi ska bo någonstans. Är folk så känsliga mot barn ljud. Kan de verkligen vräka oss på grund av barn?

  • Nej, ni kan inte bli uppsagda (vräkta) pga av detta. Barnskrik förekommer, men pågår (som tur är) bara några få år, och det måste alla grannar faktiskt försöka stå ut med. Jag tycker styrelsen har agerat helt fel i ert fall.

 74. Anders skriver:

  Hej!

  I min förening finns det en parkering med endast en skylt ”P”. Haft min bil ståendes där hela vintern(Från november 2014) och har nu fått en lapp hem vilken säger att jag måste flytta på den då det inte är en långtidsparkering. Kommer inte att kunna flytta på den inom en vecka (mycket snö på). Visste inte om att jag inte fick stå där hela tiden. Finns det risk för avhysning?

  • Någon risk för avhysning av dig kan det aldrig bli fråga om. Bilen däremot måste du kanske flytta. Hur parkeringen med P-skylt får användas ska styrelsen kunna ge besked om. En P-skylt på kommunal mark betyder max 24 timmar, men i en bostadsrättsförening kan mycket längre tider förekomma, men det bör då framgå i t ex intern information i föreningen. Dessutom bör det stå ”Privat parkering”, så att den inte förväxlas med allmän kommunal parkering.

 75. undran skriver:

  hej, jag har en granne som är psykiskt sjuk och har hotat mig och min familj med kniv, har gjort en polisanmälan och styrelsen har tagit del av den och jobbar med att få honom vräkt, finns det möjlighet att han får bo kvar?

  • På denna korta beskrivning verkar det vara ett uppenbart fall där personen ifråga kan vräkas med omedelbar verkan. Möjligheten för personen att bo kvar är liten. Detta är ju ett fall för polisen och de sociala myndigheterna att ta hand om.

 76. lale skriver:

  Har man rätt till bostad även om man stör sina grannar och inte betalar hyran?

 77. lale skriver:

  hej igen!
  vilka rättigheter kan man inte utnyttja om man saknar en trygg bostad med tillräcklig standard?

 78. Mia skriver:

  Hej!
  Jag har nyligen flyttat in i en ny bostadsrätt på bottenvåningen med en stängd innergård. Jag har katt som jag har haft med ute på min uteplats i koppel och har även gått med runt på innergården under ständig uppsikt och i koppel, katten har inte en enda gång varit inne på någon annans uteplats eller kissat eller bajsat på innergården. Nu har 2 personer ringt till ordförande i föreningen och klagat på att jag rastar min katt på innergården, dvs går runt med den. Och de har sagt till mig att jag inte får ha katten ute, på innergården inte ens i koppel under uppsikt.. Det som står om husdjur i föreningens trivselregler är:

  13. Husdjur
  Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas inom föreningens område på innergården.
  Innehavare av husdjur ska hålla uppsikt över husdjur så att dessa ej under några omständigheter vistas på andra medlemmars uteplatser. Plocka upp djurets spillning och lägg i avsett kärl i soprummen.

  Jag tolkar texten som att jag måste ha katten under uppsikt och se till att den inte kissar eller bajsar, eller är inne på andras uteplatser. och om olyckan skulle vara framme att jag måste plocka upp, bajset och slänga det. Men enligt föreningen så får jag inte ens ha den i koppel på innergården, för att rasta betyder promenera?
  Kan detta stämma? Vad har föreningen för laglig rätt? kan de vräka mig om jag har min katt i koppel under ständig uppsikt på innergården? vad säger regler och lagar? Har föreningen rätt att förbjuda mig att ha med min katt på innergården kopplad?
  Vänliga hälsningar Mia

  • För det första: det finns inga entydiga lagar som reglerar detta.
   Det enklaste är kanske att du rastar din katt någon annan stans. Annars måste du övertyga styrelen och dina klagande grannar om att du alltid plockar upp efter katten. Ordet ”rasta” kan nämligen tolkas på två sätt: antingen att bara promenera omkring med djuret, eller att låta djuret göra sina behov (utan upplockning). Försök prata med styrelse och försök komma överens. Uppsagd kan du aldrig bli enbart pga detta.

 79. Janne skriver:

  Hej Lennart.

  Bor i en brf förening där det bor 2 sydamerikaner, en utav dom blev vräkt februari 2014. Nu har tvillingbrodern flyttat in som inneboende efter vräkningen i broderns lägenhet. Båda är dömda för flera brott. Styrelsen känner till detta men agerar ej. Polisen har sökt ena brodern men dom har dörrkoder och öppnar ej. Brodern som har lägenheten har varit störande flera gånger. Dom kör även mc på gården utan mc kort och bryter mot dom bestämmelser som finns i reglerna/bostadsrättslagen.

  Går det att vräka dom?

  (Hänvisningar till Bostadsrättslagen, Brottsbalken)

  • Man får arbeta efter de lagregler som finns, och som ni själva verkar ha koll på. För övrigt kan jag inte uttala mig utifrån en så kortfattad redogörelse. Jag kan heller inte uttala mig i polisiära eller sociala frågor.

 80. Patrik skriver:

  Hej,
  Jag är hundägare och har full kontroll på min hund, enligt polisen lagar. Jag brukar ta ut min hund på en gräsmatta i närheten av mitt bostad hus för att kasta boll med henne. Jag fick ett brev att det är hundförbud på gräsytor som är tänkta för lek…
  Men med den formuleringen så kan jag inte kasta boll med min hund på några gräsytor, då alla gräsytor kan användas för lek. Hur bemöter jag detta påståendet??

  mvh

  • Jag tolkar det som om det är föreningens gräsytor ni är på. I så fall föreslår jag att du försöker prata med styrelsen om detta, att det inte handlar om hundrastning eller förorening, utan enbart lek. Är det inte föreningens mark, kan du helt bortse från brevet.

 81. Zandra skriver:

  Hej!
  Bor i en bostadsrätts förening och undrar vad man kan göra åt någon som har sin bil ståendes på föreningens gemensamma parkering. Den har stått där i över 6 månader utan att flyttas! Då vi åxå har garage står det tydligt i våra papper att man skall använda sin garageplats till bilen (han har sin båt o garaget), då det endast finns ett fåtal platser ute, och vi vill gärna att våra besökare skall kunna ställa sig någonstans.
  Är så trött på hans nonchalans gentemot oss andra som bor här. Jag tycker själv det är segt att ställa in bilen i garaget varje gång man varit ute, dock om man åker ut och vet med sig att man skall iväg igen ställer de flesta sig på uteparkeringen, vilket inte är några konstigheter alls.

  Vad kan vi göra?

  • Ni ska helt enkelt ta fram tydliga skriftliga regler (ordningsregler) för hur parkeringen får användas, och sedan tillämpa dem. T ex begränsa hur länga man får parkera där, eller vem som ska få använda den.

 82. Maria skriver:

  Hej!

  Vi bor sedan 3 år tillbaka i ett brf-parhus. Vi bor granne med en pappa och hans gravt autistiska son (ca 25 år). Innan vi flyttade in var vi oroliga för att de skulle vara störande att bo granne med denna familj men vi blev lugnade med att det var väldigt lugnt och att grannarna aldrig hördes till. De var heller aldrig ute. Vi flyttade in och det har varit jättetyst fram till oktober förra året. Då fick den autistiska pojken en assistent de timmar han är hemma från sin dagligverksamhet (från 15-22) samt på helgerna. Vi märkte direkt att det hänt något hemma hos dem och pojken har blivit väldigt aktiv, springer/stampar i golvet. Han har även ett väldigt speciellt högljutt skrikande som kan liknas vid en brunstig tjur och det hörs i hela området när han går ut. Dessa störningar pågick fram till mitten på feb då vi inte stod ut länge. Det har varit oerhört störande och psykiskt påfrestande. Vi gick nästan in i en depression pga detta. Vi bestämde oss iaf för att gå över och prata med grannen. Vi möttes av en arg man som inte förstod vad vi pratade om och han blev så arg att han gick in och skickade ut assistenten som pratade med oss. Hon tyckte att det var olyckligt att vi blev störda av detta och hon lovade att träna pojken samt prata med kommunen om anpassning.
  Efter detta har det ändå blivit lugnare och nu är det bara några tillfällen om dagen som det stör. Vi har inte hört något mer från dem sedan dess ang anpassning.

  Vi kände att detta kunde vi acceptera men då kom nästa problem.
  Nu har de vi ett flertal tillfällen suttit ute på deras baksida och där skriker/ gapar denna pojk värre än någonsin :( det låter som att han står inne hos oss och skriker och alla gamla ångestkänslor från vintern kommer tillbaka. Varför gör de så här? De måste ju förstå att vi blir störda av detta! Vi har försökt att spela in hans ljud och skriver nu upp datum när det är extra störande. Det är verkligen inte så att vi vill gnälla på grannar i onödan men dessa ljud är så enerverande och störande så att vi snart tappar förståndet!!!
  Vi kan inte fortsätta leva såhär och jag kan inte med att sälja huset till någon annan stackare som får dessa problem.
  Vad kan vi göra?

  Tack på förhand!

  • Vi har väldigt svårt att besvara denna typ av problem som rör så många sociala aspekter. Jag tycker du har gjort helt rätt att genom samtal med grannen försökt hitta en acceptabel lösning. Du har rätt till ett boende utan störningar, även om de råkar vara mänskliga. Du bör föröka igen, och även kontakta de sociala myndigheterna på orten. Skulle det ändå inte bli en acceptabel lösning, finns kanske ingen annan möjlighet än att flytta. Kanske kan en annan innehavare hantera problemet på ett annat sätt, i vilket fall ska du inte ha dåligt samvete om du tycker du måste flytta.

 83. Monica skriver:

  Hej,

  Har en liten fråga. Har en väninna som blir misshandlad äger en bostadsrätt till 100 % men hur ska hon bli av med karln??

 84. Jocke skriver:

  Hejsan.

  Vi har en granne på samma våning som röker jätte mycket marijuana och gräs. Konstant när han är hemma eller vaknar på helger. Det dtinker i trapphuset och inne i vår lägenhet. Vet att det stinker i andras lägenheter också.

  Skulle man kunna få honom vräkt pga detta? Kan bostadsrättsföreningen sätta regler på att man inte får röka marijuana i lägenheterna? Det är ju trotts allt olagligt.

  Mvh
  Jocke

 85. Daniel skriver:

  Hej!

  Jag och min sambo har stora problem med att folk är på våran uteplats mm. Lägenheten ligger på markplan och har en uteplats men den har ingen grind så man kan bara traska rakt in.
  Folk slänger fimpar i våran rabatt (Den ligger precis vid ingången till radhuset) och folk är inne och tar saker / flyttar om våra utemöbler.
  Jag tycker att detta känns obehagligt men vet inte vad man kan göra?
  Vill även tillägga att våran hyresvärd inte är att lita på och hyresrättsföreningen är ofta här på grund av detta..
  MVH
  Daniel m. sambo

 86. Jasamin skriver:

  Hej!

  Jag och min mamma har en hund som under vardagar (bortsett från fredagar) är ensam hemma, dock kommer min mamma hem vid lunchtid och är hemma med hunden i en timme och går sedan tillbaka till jobbet. Hunden blir ensam tills jag kommit hem från skolan vilket är vid fyra tiden. Alltså är hunden ensam först tre timmar sendan kommer mamma hem till lunch sendan är hon ensam igen fyra timmar tills jag kommer hem. Hunden kan skälla och yla men blir efter nån timme lugn, dock kan hon börja skälla igen.

  Vi har fått klagomål från EN granne och från några som inte ens bor i samma trapphus. Klagomålen handlar om att hunden skäller för mycket. Grannen som klagat är med i styrelsen och nu har vi fått hem ett brev.

  Vad kan vi göra för att lösa detta?

  • Enligt min mening är det inte roligt att höra en hund som är ensam skälla eller yla, det känns aldrig bra, hunden är ju antagligen olycklig. Jag har förståelse för att grannar upprörs och kan klaga. Lösningen måste vara att hunden lär sig att vara ensam hemma utan att skälla, eller inte lämnas ensam.

 87. Oliver skriver:

  Hej!

  Jag har fått fuktskada i mitt badrumstak. Det har konstaterats (besiktas) att orsaken är tätskiktsläckage hos min granne ovan. Besiktningen skede den 4 februari 2014. Sen dess har ingenting hänt. Under tiden växer fuktfläckarna i mitt badrumstak utan att jag kan reparera det eftersom min granne måste reparera sitt först.

  Jag har klagat till styrelsen men de svarar att de ska ha ett möte med min granne angående att renovering måste komma igång det sade de senast i april och nu svarar de att de ska ta det efter semester. Det har gått mer än ett år och ingenting händer. Vad ska jag göra? Går det att anmäla styrelsen? Isåfall var? Tacksam för hjälp.

  MVH

  Oliver

  • Det här är ett knepigt fall, och svårt för dig att göra något åt. Om det konstaterats fukt i bjälklaget, dvs ditt tak, så är det styrelsens ansvar att detta åtgärdas, oavsett hur eller varför skadan uppstått. I detta fall tydligen pga brister i grannens golv. I detta fall måste alltså styrelsen gå in i lägenheten ovanför och riva upp golvet, och torka ut golvet/bjälklaget. Detta SKA styrelsen göra, med eller utan tillåtelse från lägenhetsinnehavaren. Jag menar att styrelsen i detta fall agerat alldeles för passivt genom att göra det till en förhandlingsfråga med lägenhetsinnehavaren.
   Problemet är att det för din del är svårt att göra något åt det. Eftersom du inte verkar ha lidit någon större ekonomisk skada, eller inskränkning i ditt boende, är det svårt att kräva styrelsen på ersättning, vilket du annars hade kunnat göra. Dvs i detta fall är det inte meningsfullt att driva det rent juridiskt gentemot styrelsen.
   Bästa möjligheten är nog att driva det internt inom föreningen, och försöka övertyga styrelsen om hur saken måste hanteras, och ta upp frågan på medlemsmöte. Möjligen kan man kontakta hyresnämnden och fråga om de kan bidra med medling.

 88. Peter Eklund skriver:

  Hej
  Jag sitter med i styrelsen för ett nybyggt hus och en nybildad BRF, och vi har problem med en individ i föreningen. Hans uppträdande och problem började innan vi ens fick tillgång till lägenheten. Genom att ställa ett flertal märkliga krav till entreprenören som byggt huset, samt till funktionerna runt om kring. Han utsåg också sig själv lämplig till ordförandeposten långt innan vi fick ta över ansvaret från entreprenören.

  För att göra en lång och utdragen historia kort, så har vi i den nya styrelsen samt den som företrätt oss fått stå ut med otaliga samtal, hotfulla mail (vi har alla mail sparade) samt verbala hot från denna person. Han hotade mig personligen och har på grund av detta redan fått en varning från föregående styrelsen och den är även registrerad hos socialnämnden. Vi i styrelsen och övriga boende hoppades på att detta skulle lugna ner honom, men tyvärr fungerade detta inte länge. Nu är han tillbaka på banan och han kräver massa olika saker samt hävdar att saker inte sköts på grund av att de inte görs på hans sätt. Han har även tagit kontakt med våra olika tjänsteleverantörer och krävt åtgärder, utan styrelsens kännedom eller godkännande. Detta har även gjorts på ett hotfullt sätt. Situationen med denna personen är ohållbar och vi i styrelsen får lägga ner otroligt mycket tid på att ta hand om hans frågor och reda ut de problem han ställer till med. Kan vi i styrelsen ge honom en ny varning på grund av att han agerar i eget syfte för föreningen utan styrelsens godkännande eller kännedom? Det är ju vi i styrelsen som är ansvariga för att föreningen fungerar, och det är vi som har det yttersta ansvaret då vi är registrerade hos bolagsverket. Vi kan inte riskera att han blir ovän/otrevlig med någon av våra leverantörer så de bryter nuvarande kontrakt med oss.

  Tack för hjälpen.

  Mvh
  Peter

  • Återigen ett svårt fall. Besvärliga människor och personliga konflikter är alltid svårlösta, och jobbiga. Någon enkel lösning kan jag inte bidra med, bara några kanske självklara tips: Meddela alla entreprenörer och andra kontakter att de ska ignorera personen ifråga, och det ska ni själva också göra, naturligtvis. Personliga hot ska antecknas noga, och allvarliga hot ska polisanmälas. Om ingen förbättring sker, kan personen sägas upp för avflyttning, det finns stöd för det i Bostadsrättslagen (7 kap. 9 §).

 89. Gun skriver:

  Hej!

  Jag sitter med i styrelsen i vår Brf. En redovisningsbyrå sköter vår uthyrning av p-platser med och utan motorvärmare och carportar. Till dessa är det kö.

  En av våra medlemmar har meddelat mig då jag påpekade att deras bil stod på gästparkeringen att de hyrde 2 p-platser utan motorvärmare och en carport. Det var i våras någon gång och det köpte jag, det var inget konstigt.

  Efter det har det framkommit att de endast hyr en carport men står ändå på två av platserna utan mv som ska hyras, utan att ha kontrakt. Jag har kollat med redovisningsbyrån och det är inga kontrakt skrivit.

  Styrelsen har skrivit brev till dem att antingen flytta bilarna till den parkering som är gratis eller skaffa hyreskontrakt för platserna.

  Eftersom det inte har hänt något ännu med något kontrakt, kan vi ta ut någon straffavgift eller börja ta betalt för att de står på platserna?

  Hälsningar
  Gun

  • Jag föreslår att ni omedelbart börjar ta ut hyra för p-platserna, oavsett om kontrakt finns eller ej. Detta kan också göras retroaktivt, t ex 1 år tillbaka, eller annan lämplig tid. Detta bör sätta lite press på medlemmen att bestämma sig hur den vill ha det.

 90. Johan skriver:

  Hej!

  Vi bor i en brf. där det tyvärr finns en granne som inte sköter sig. Personen i fråga festar hårt varje helg och där en fest för de flesta andra personer slutar med att de går ut på krogen börjar festen ordentligt vid 00.00 och kan i värsta fall fortsätta fram till kl 09.00 i lägenheten.

  Till saken hör att det inte endast är grannen i sig som stör utan även de gäster som ramlar i trappen efter 22.00, pratar högt och bankar på såväl dörrport som lägenhetsdörr och pissar mot väggen nere i källaren. Vissa av dessa personer är kända av polisen (som vi även har varit i kontakt med i ärendet) och det är med största sannolikhet inte alkohol utan narkotika och andra droger som används på dessa fester. Nyligen greps en av dessa gäster till vår granne utanför vår port av polisen (förmodligen drogrelaterat).

  Vi har varit i kontakt med styrelsen ett flertal gånger med anledning av denna granne och fått till svar att vi ska fortsätta ringa störningsjouren. Under en 2 månadersperiod har störningsjouren varit och sagt till ca 8 ggr.

  Ordförande i styrelsen har även de gånger vi förklarat att detta måste få ett slut och en tillsägelse från styrelsen måste ske fått veta att de tyvärr inte varit i stan vid tillfället, att de ska prata med grannen (detta har inte gjorts) och till slut har det blivit svårare och svårare att nå ordförande i perioder… De vill helt enkelt inte ta i det här problemet? Oavsett om det är av rädsla för de här personerna så är det fel!

  Den här grannen har hotat min sambo vid en tillsägelse kl 03.30 och langar frekvent alkohol (förmodligen även droger) till minderåriga som springer i trappen som pratar högt om vad de ska köpa. När en påse med ett känt knarkemblem hittades utanför porten där vi såg grannens gäster släppa påsen med egna ögon fick vi veta av polisen att det var synd att det inte var något innehåll kvar i påsen som kunde styrka vad de tagit?

  Vi bor i ett lägenhetshus med väldigt mycket barnfamiljer och den synen att se en fullständigt påtänd människa vingla fram mellan små barn som spelar fotboll är fruktansvärd.

  Vad kan vi göra mer? Av att döma av tidigare kommentarer är det inte till vår fördel att komma på kant med styrelsen heller och vi är rädda för att så blir fallet om vi fortsätter ligga på för hårt.

  Det ska tilläggas att övriga grannar i våran trappuppgång är av samma åsikt när det gäller denna granne. Kan vi göra något gemensamt och skulle vi kunna se till att denna granne blir vräkt?

  Vad kan vi kräva av styrelsen? Polisen kan gripa dessa människor under dagen och på kvällen är de tillbaka i grannens lägenhet för att festa. Det är tragiskt vilket samhälle vi lever i.

  Om vi nästa gång ringer störningsjouren och ber dom ta med polisen då vi misstänker knark och detta senare stämmer. Kan det räcka för att få grannen vräkt?

  Tacksam för svar
  // Johan med familj

  • Detta ska ni göra:
   1. Noggrant anteckna alla störningar ni upplever, med datum och klockslag.
   2. Samla underskrifter från grannar, och kräva att styrelsen agerar,
   3. Om nödvändigt försöka få till en extrastämma om problemet.
   3. Anmäla störningarna till sociala myndigheten och miljöförvaltningen.
   5. Fortsätta ringa störningsjouren, och vid behov även polisen.

   Jag förstår att dessa störningar ett stort problem för er och era grannar, och det är styrelsens ansvar att hantera problemet. Styrelsen ska lämna skriftlig anmodan om rättelse, och därefter säga upp medlemmen/hyresgästen.

 91. thomas skriver:

  Bor i en bostadsrätt.
  Har problem med buller i sovrummet fr fläkt monterad ovanför. Endast jag som klagar i föreningen känns det som. Bullermätning utförd men ej lågfrekvent. Jag vill gå vidare med ärendet, men styrelsen har förbjudit mig att kontakta firman som de har avtal med, samt om jag kontaktar styrelsen blir jag anklagad för trakasserier?

  På detta så lägger de till att vi parkerar på föreningens gästparkering. ( andra i föreningen har sina bilar där minst lika mycket.. under diskussioner har vi höjt rösterna emellan men inga hot eller opassande ord har jag sagt.

  Styrelseordförande vill ha en protokoll fr ett möte påskrivet från mig annars hotar de med vräkning. Där står det bla att jag är förbjuden att kontakta fläktfirman, samt styrelsemedlemmar gällande bullret och att ärendet är slut-diskuterat. Vilka rättigheter har jag? vräkning ?

  • Om du har problem med buller i sovrummet, så är det styrelsen du ska klaga hos. Du ska inte kontakta fläktfirman, så där har styrelsen rätt. Eftersom du tydligen gjort det vid flera tillfällen, är det också rätt av styrelsen att förbjuda dig att göra det. Tydligen har det också gjorts bullermätning, som inte gett något (enligt styrelsen). Och vad jag kan utläsa ur ditt brev så har du fortsatt att kontakta olika styrelseledamöter om detta. Jag kan förstå om detta uppfattas som trakasserier.

   Det du ska göra är att kontakta kommunens miljönämnd, och be att det görs en ny utredning om ev buller. Om du ska kontakta styrelsen, så gör det skriftligt, till föreningskontoret. Det påstådda protokollet kan du strunta i, men styrelsen har alltså rätt i dess andemening, att du inte ska klaga hos fläktfirman, och inte heller hos enskilda styrelseledamöter. Någon vräkning riskerar du inte.

   Angående gästparkeringen: att andra parkerar där ”olagligt” innebär inte att du har rätt att göra det.

 92. Monica skriver:

  Hej, Jag bor i en brf (samt äger lägenheten) jag hade ”fest” (mina tjejkompisar var på besök) en kväll och grannen över kom ner dagen efter och skällde ut mig. Han sa att vi hade världens fest fram till 00:30, och störde rejält. Men vi sänkte (nästan stängde av) musiken kl 23 då det ska sänkas, och sedan satt vi bara och pratade och skrattade fram till 00:30. Denna granne som kom och skällde ut mig sa att han sitter i styrelsen och att detta ska fram, och att detta minsann inte var första gången (men jag har endast haft fest en gång tidigare i somras). Kände mig självklart elak och bad om ursäkt men han röt tillbaka och sa att han minsann inte ville höra min ursäkt. Hur orolig bör jag vara? Kommer styrelsen säga upp mig? (Eftersom han nu tydligen satt i den).

  • På den beskrivning du ger kan det nog inte ens klassas som en störning. Men kanske har din granne en annan version av vad som hänt. Hur som helst behöver du inte vara orolig, någon uppsägning kan det aldrig bli tal om pga av detta.

 93. Viktor skriver:

  Hej,

  Har en fråga gällande olagliga preparat som används.
  Vi bor i en kanon Brf på alla sätt och vis, bra ekonomi, superfina lägenheter, kanon bra rykte mm.
  Vi är en brf med en bred blandning av båda unga som äldre och vissa familjer har även unga barn.

  Tyvärr använder sig en relativt nyinflyttad granne av ”olagliga preparat” och det ”stinker” ut i trappen,kryper i lufttrummorna mm.
  Man vill inte vistas i trapphuset, vi som grannar drar oss, skäms för att bjuda över vänner, familj, mm. Då alla säger/känner samma sak.

  Det har gjorts en polisanmälan mot detta, men polisen har inte gjort något alls mer än en notering.

  Styrelsen känner väl till problemet och har haft ett extra möte för att tampas med problemet då det har blivit ett sådant störningsmoment att denna person använder sitt stinkande preparat 7 dagar i veckan.
  Det har eskalerat till den mån att vi får lukta och har luktat på detta i ca 3-4v i sträck var dag.
  Han kommer inom kort få en skriftlig varning ifrån styrelsen.

  Ett par grannar lyckats även nyligen stoppa stöld av egendom, då det har dykt upp ”nytt” folk som börjar traska in i trappen, vi har aldrig haft problem med detta tidigare.
  Vill tillägga att mannen vi stoppade var hög som ett hus och känd kriminell hos polisen.
  (vi hade tur denna gång att vi var flera personer som var på väg upp i våra lägenheter och lyckades ingripa)
  Vid gripandet av denna man, så frågade även polisen:
  – Är allt annat ok här annar?
  Vi svarade; nej vi har en som använder narkotika…
  – Polisen: Jo vi känner detta med…kanske vi får en anledning att komma och besöka Er igen!

  (det var det hela av det…sedan åkte de iväg med mannen som försökte stjäla)

  Vad finns det att göra, hur fort kan vi vräka denna person som inte bara förstör, utan även riskerar att sänka brf:ens värdighet och rykte ner i grunden.

  Vi som grannar, störda, arga och känner inte att vi har investerat flera miljoner i våra lägenheter bara för att en ”id**t” vill förstöra för andra pga sina begär.

  Tacksam för all råd, hjälp.

  Mvh
  Viktor

 94. Jag anser att ni (styrelsen) genast ska gå vidare och genomföra en uppsägning av personen. Viktigt att uppsägningen genomförs korrekt enligt lagen (se tidigare svar i denna spalt), och understöds av så mycket skriftlig information som möjligt om störningarna. Skulle personen i fråga inte acceptera uppsägningen, kommer ärendet hamna hos hyresnämnden som då får avgöra fallet.

 95. Jennie skriver:

  Hej,
  Sitter i styrelsen i vår förening och en person i vår förening betalar alltid sin avgift minst en månad för sent. Vi har nu börjat skicka till KFM och hoppas få våra pengar, men till saken kommer oxå att hon är väldigt högljudd och flera grannar stör sig på henne. Kan vi ”vräka” henne? Det skulle vara för allas trevnad.

  Tack på förhand

  • När det gäller sen betalning, och det upprepas många gånger, kan ni göra en uppsägning av personen, detta har stöd i lagen (BrL 7 kap. §§ 18-30, se särskilt § 23 3:e stycket).

   Vad gäller störningar kan detta också vara en grund för uppsägning, men då måste det röra sig om grova störningar, och det måste vara mycket väldokumenterat (se samma paragrafer).

 96. André skriver:

  Hej!
  Jag hyr en lägenhet i andra hand i en bostadsrättsförening och jag har en granne till idiot under mig där hans familj för ett himla liv sent på kvällarna, antigen låter det som dom river, möblerar om i lägenheten, dom för en massa liv efter 22.00, ibland senare, ett gäng elefanter rent ut sagt!

  Och ja, jag spelar hög musik (Psytrance/Hardstyle/reggae) på dagarna från 12 på middagen, men dom gnäller på mig till bostadsföreningsägaren. Jag har inte klagat på dom en enda gång, men dom har klagat på mig 3e gången nu.

  Deras anledning till deras klagomål är att deras barn inte kan göra läxan för dom hör mina ljud eller vibrationer från basen. Hur ska jag göra? jag har enligt regler rätt till att kunna spela hög musik om man är på bra humör? eller ska man vara såna bitterfittor som dom?

  • Jag tycker ni bägge två måste lugna ner er och försöka minska på ljud och störningar. Om du anser att din granne stör ska du i första hand prata med den du hyr av, och i andra hand klaga hos styrelsen. Sen får styrelsen försöka ta tag i konflikten och medla.

 97. jörgen skriver:

  Hej! vet inte om detta e rätt länk, men gör ett försök.
  Måste man meddela sin styrelse om man åker på semester el liknande??
  Samt en sak till: får en styrelsemedlem gå in utan att meddela sig i förväg? har renoverat min lgh till toppskick och är oehört rädd om den. samt att jag har tunga mediciner hemma pga av min cancer. så känner att min intrigitet blir rubbad.

  En grej till, får man byta lås i en brf? står i stadgarna att vi själva ansvarar för lås inkl nycklar. och borde inte huvud nycklar avskaffas?? och får man skaffa larm??

  • Nej, man måste inte meddela styrelsen när man åker bort, däremot måste det finnas någon som ser till lägenheten om man är borta länge, och det är inte fel att informera styrelsen.

   Angående besök i lägenheten, så får ingen gå in utan din tillåtelse. I de flesta föreningar är huvudnycklar avskaffade, och i vilket fall som helst så är det fritt att byta sitt lås. Och att installera larm (men det måste finnas en fungerande rutin, om larmet utlöser och du t ex är bortrest).

 98. Jörgen skriver:

  Bra! då är jag trygg, min bror ser till den.
  men hur förhåller det sig med postboxar i brf? kan verkligen en styrelse ha huvudnyckel till allas post??

 99. Hemi skriver:

  Hej!

  Var går gränsen när det gäller en så kallad rättshaverist? Vad måste vi i styrelsen tolerera innan vi kan ta den boende till rätten?

  Vi har en boende i vår förening som har många principer. Detta har lett till att vi var på väg till hyresnämnden för att medlemmen inte ville släppa in reparatör trots skada som föreningen ansvarar för. Detta var något som kostade både tid och pengar för föreningen då vi tvingades anlita jurist. Ett par dagar innan förhandlingarna ändrade hon sig och släppte in reparatör i lägenheten.

  Nu vill hon ta ett annat ärende dit för att hon har sina principer när det gäller störningar dagtid på helgerna och vad jag kan se och läsa av lagtext och praxis så finns det inte någon skillnad gällande normala störningar under helgen.

  Vad kan vi i styrelsen göra? Detta lär inte vara sista gången hon får liknande infall.

 100. Ganimete skriver:

  Jag har en fråga. Min mamma ägde en bostadsrätt som någon skänkte till henne från början. Nya i Sverige visste inte min mamma om att det var en bostadsrätt och de gamla ägarna gav mamma henne bostaden helt utan kostnad och gjorde henne till ensam ägare.

  Nu till min fråga. Efter ett par år flyttade vi därifrån och mamma överlämnade nyckeln till HSB som är föreningen bakom bostäderna.

  Vad hände när mamma lämnade över nyckeln? Inga avtal skrevs under när mamma lämnade nyckeln för att tilläga.

  Tacksam för svar.

 101. Louise skriver:

  Hej,
  Jag har blivit kontaktad av styrelsen i brf med uppmaningen om att söka tillstånd för andrahandsuthyrning, då de säger att de har fått uppgifter om att jag otillåtet hyr ut min lägenhet i andra hand. Jag har en trerumslägenhet och en inneboende, som hyr ett rum. Jag har dock inte vistats i min lägenhet särskilt mycket. Jag skrev denna förklaring till dem men de gav sig fortfarande inte och uppmanade mig att söka tillstånd.
  För att vara tillmötesgående och för att inneboendefrågan kan vara en gråzon, fyllde jag i blanketten om andrahandsuthyrning och angett skäl: Provsammanboende. Jag hade även angett en begränsad tid för det. Precis innan jul fick jag ett avslag med följande motivering: ”Då din tid att prova på samboskap är konsumerad föreligger inte skäl att bevilja andrahandsuthyrning”. Jag har tid på mig till 31 januari att rätta mig, annars går ärendet (enligt dem) vidare till Kronofogden. Min fråga är, kan styrelsen ge avslag med denna motivering? Håller den? Jag har ju aldrig sökt tillstånd tidigare, så hur kan jag ha konsumerat något? Det finns även andra ömmande omständigheter som gör att jag inte vistas i lägenheten så mycket, men jag kände inte att jag behövde ange dem, att det räcker med provsammanboende. Dessutom varför uppmana att söka tillstånd och sedan ge avslag? Om de går vidare, hur går det till?
  Mvh
  Louise

  • Om det bara handlar om att du hyrt ut del av bostaden, dvs haft en inneboende, då ska du hålla fast vid det. Detta kan styrelsen inte göra något åt. Men om det verkligen är frågan om en andrahandsuthyrning, då har du rätt att hyra ut i minst 1 år, från att ansökan lämnats in. Om du har problem med styrelsen, ska du hänvisa till bostadsrättslagen. Skulle styrelsen fortsätta hota dig, ska du kontakta hyresnämnden.

 102. Victoria skriver:

  Detta är inte en fråga om konflikt utan en oro och fundering över bostadsrättsföreningens ansvar: Vägg i vägg med min och min sambos lägenhet bor en familj med två mindre barn (ca 4 och 2) Ofta bråkar mannen och kvinnan högljutt, och undantagslöst varje dag skriker kvinnan extremt högt på barnen. Ibland hörs det klart och tydligt hela konversationer genom väggen. Jag är extremt orolig för barnens välmående då mamman verkar vara oerhört instabil och mår sannolikt väldigt dåligt. Har föreningen något ansvar eller är det upp till mig som granne att anmäla detta? (Har pågått i princip dagligen under det år vi bott här, och en annan granne ovanpå har knackat på hos oss och undrat vad vi upplever, så jag har svårt att tro att det bara är vi som hör/vet)

 103. staffan skriver:

  Hej,
  Jag har fått godkännande från förening om att få bygga en dusch i min toalett under förutsättningarna att tätskikt används och att jag får ett kvalitetsdokument för arbetet. Problemet är att entreprenören har bedragit mig och givit mig ett falskt kvalitetsdokument. Det finns tätskikt i nya badrummet men jag har inget kvalitetsdokument som är giltigt. Kan föreningen vräka mig? Vad vore det bästa lösningen i detta fall.

  • Förklara för styrelsen hur det ligger till. Styrelsen kan inte vräka dig pga detta. Det väsentliga är att det finns ett fullgott tätskikt, och att utrymmet i övrigt är byggt rätt. Om du är säker på att det är så, så räcker det, ditt ord ska räcka. Det är du som är ansvarig för det. Och så länge allt fungerar, och inga problem uppstår, kan föreningen inte ha några synpunkter på detta.
   Det är först om det skulle uppstå något problem, något läckage, då kan möjligen föreningen (styrelsen) anklaga dig och påstå att det är ditt fel, och att du blir ersättningsskyldig. Men endast om det då kan bevisas att det beror på bristande tätskikt.

 104. Gunilla skriver:

  Hej!
  I vår bostadsförening ingår ett grönområde. I flera veckors tid har en bostadsrättsinnehavare kört bil över gräsmattan så att en djup gyttjebad har uppstått. Det finns en befintlig asfalterad väg nära huset som ligger minst lika nära huset och deras ingång. Styrelsen har sagt till vederbörande men de förstår inte problemet och har fortsatt att köra i samma hjulspår. Vad kan göras för att få stopp på detta?

  • Det här ju typ en ordningsfråga, och mitt förslag är att hota denne medlem med uppsägning. Det kan tyckas hårt, men är ofta enda vägen när en medlem inte kan hålla sig till självklara regler. Och som i detta fallet, faktiskt skadegörelse av föreningens egendom. Rent formellt ska man lämna en skriftlig ”anmodan om rättelse”, där man uppmanar medlemmen att upphöra med sin skadegörelse, och hota med uppsägning.

 105. Ann-kristin skriver:

  Hej detta gäller en familj som bor i en bostadsrätt o dom har 2 katter, o nu kräver föreningen att dom ska avliva dom eller lämna bort dom pga att dom ska införa kattförbud , kan dom verkligen kräva en sån sak.

  • Jag har svårt att se att en bostadsrättsförening skulle kunna ha ett generellt kattförbud. Föreningens stadgar och ordningsregler kan inte avvika alltför mycket från vad som anses allmänt accepterat i samhället eller i kommunens ordningsstadgar. Ett kattförbud skulle inte ha någon legal grund, helt enkelt. Däremot kan föreningen ha regler kring katthanteringen, t ex att de inte får vistas lösa utomhus i området.

 106. Jacek skriver:

  Hej,

  Jag har bott i min lägenhet över 12 år och nu planerar jag flytta tillfälligt utomlands men vill behålla min lägenhet. Problemet är att jag fick tillstånd från föreningen att hyra ut den bara 1 år. Sedan måste man sälja lägenhet säger dem. Stämmer detta? Det är ju helt vansinnigt att föreningen ska bestämma över min egendom. Jag vill inte sälja min lägenhet för att sedan om jag kommer tillbaka till Sverige man har ingenstans att bo.

  Tack på förhand!

  • Att hyra ut i andra hand får man bara göra om det finns skäl. Lägenheten är inte ens privata egendom, utan bara ett ställa där man har rätt att bo (”bostads-rätt”). För utlandsvistelse gäller enligt lag och praxis bara 1/2 år. Men kanske du kan åberopa ”Arbete på annan ort”, eller ”I väntan på pensionering”? Då kan tiden vara flera år. Dock godkänns bara 1 år i taget, därefter krävs ny ansökan.

 107. Sari skriver:

  Hej,

  Vi har en granne som flyttat in för 4 veckor sedan. Jag har bott i min lgh. över 3 år. Den nya grannen ringer på och klagar på allt, att jag går för hårt, springer omkring, dunsar i golvet, flyttar möbler, tappar saker, etc. Efter 1 veckans boende klagar han på mig varje dag, han har tom dag 3 ringt störningsjouren om dessa saker, framförallt att jag går för tungt enl. honom. Störningsjouren kommer hit en vardag kl. 23,00, jag är ensam, mina barn är hos pappan. jag sitter vid datorn och jobbar utan andra ljud från TV/musik. De ringer på och säger att det är oväsen här?! Det är helt sjukt, rena lögnerna. Jag har aldrig fått klagomål av andra grannar, inte av dem som bodde under mig tidigare, aldrig haft störningsjouren hemma.

  Sen får jag veta av en annan granne att denna klagande granne under mig frågat dem flera ggr. vad han ska göra, bett dem följa med in till honom och lyssna på oväsendet, som de inte hör, men som han hör. De har följt med och lyssnat utanför min dörr. Denna granne hör saker som ingen annan verkar höra. Han har dessutom skickat hit störningsjouren dag 2, dagen innan de faktiskt ryckte ut. Jag får veta i efterhand att de varit här och jag var inte ens hemma!

  Nu igår fick jag hot om vräkning av styrelen i bostadsrättsföreningen!!, Det kom med rekommenderat brev. Jag ska upphöra med all störning etc. står det i brevet eller så kommer de vräka mig. Grannen har bott här 4 veckor och jag i över 3 år, jag får ett vräkningshot och de påstår att jag stör kvällar och nätter flera ggr i veckan. Jag tror styrelsen har gaddat ihop sig med denna störda granne och vill ha bort mig. Detta pga av att jag har varit i tvist med styrelsen, påtalat dem när de agerar fel och rent brottsligt. De kan gälla att rensa våra cyklar och kasta dem, vilket det finns strikta regelverk kring, de vill lägga på avgifter för städning på vinden, vilket är olagligt, osv. Så nu vill de ha bort mig, eftersom jag sätter stopp för deras egenmäktiga agerande ideligen. Ang. störningarna så kontaktade jag styrelsen och klagade på grannen som ljuger om störningar, och att de måste prata med honom om vilka ljud man faktiskt får acceptera, som att någon går i sin lgh. Jag bad dem återkomma snarast, då kom brevet om hot om vräkning, och den grundar sig på lögner och en galens grannes hörsel, ljud som ingen annan hör.

  Så nu måste jag bestrida detta, men de kommer inte att ge sig. Så jag bör väl polisanmäla styrelseordförande för trakasserier, ofredande, m m. Samt anmäla bostadsrättsföreningens styrelse till hyresnämnden, för trakasserier, lögner, ofredande, etc. Är det något mer jag borde göra? Att prata med en styrelse som vill ha bort mig, det är lönlöst, och kommer inte ge resultat.
  Kan poängteras här att grannen har inga möbler i sin lgh, vilket givetvis påverkar ljudet extremt, alla ljud ekar och förstärks.

  Sen har jag hört att den klagande grannen har köpt sin bostadsrätt bara för att renovera den och sälja den vidare. Som sagt han har inga möbler alls, han har storrenovering på gång, använder sig av svartarbetare, troligen en papperlös flykting, kan varken svenska el. engelska. Han börjar ”Störa” och jobba innan kl, 07,00 på morgonen. Grannen bor aldrig där, hans lgh. är bäcksvart dygnet runt, han endast varit där någon enstaka gång, så jag vet inte hur jag kan störa honom så mycket.

  Jag tror att föreningen kommit på honom med att köpa/sälja lgh för att tjäna pengar, är det lagligt? På något sätt har de ingått samarbete pga hållhakar på varandra, och får honom nu att klaga på mig så föreningen kan bli av med mig. Jag är inte den enda som tror det, även mina närmaste grannar tror att det kan vara så. Alt. att de ”hyrt” honom, anv. honom som bulvan på något sätt, bara för at få bort mig.

  Jag hoppas du orkar läsa min lite annorlunda situation, inga vanliga tvister mellan grannar. Jag har grannar på min sida och som tror den klagande grannen är galen. Han säger å sin sida att han att har alla grannar med sig, att flera klagat, osv. Men jag har frågat och ingen har klagat på mig, och som sagt jag hade inga klagomål på mig innan han flyttade in för. ca 4 veckor sen till lgh. under mig.

  Vad ska jag göra, det är ju egentligen styrelsen som är min motpart här, och undrar inte ens över om grannen verkligen är frisk. Styrelseordförande har även frågat en annan granne om mina störningar, och denna sa att det finns inga störningar. Ändå så skickar styrelsen ett brev om hot om vräkning. Det visar ganska tydligt vad de vill.

  Har du några bra råd, så vore jag väldigt tacksam. Hur jag kan komma åt styrelsen. Är polisanmälan och anmälan till Hyresnämnden det rätta?
  Jag vore så tacksam för svar här eller på mail!

  Med vänlig hälsning, Sara

  • Det du ska göra är att skriva ner allt som händer och dokumentera allt. Och du ska söka stöd hos dina grannar, om de kan stödja din beskrivning av händelserna. Det hot du fått om uppsägning behöver du inte ta på allvar. Skulle det vara så som du beskriver det så kan du aldrig bli uppsagd, det kommer hyresnämnden aldrig gå med på. Du behöver egentligen inte göra så mycket mer. Bara skriva till styrelsen och bestrida störningarna och uppsägningen.
   Viktigt alltså att ha allt nerskrivet och dokumenterat.

 108. Sofia skriver:

  Hej!

  Vi har en nyligen inflyttad boende i vår brf som börjat renovera sin lägenhet. Inom föreningen har vi en hel del regler för renovering som styrelsen tagit beslut om i 2014. Reglerna är skickade till den boende men har totalt ignorerats. En av reglerna är att väggar inte får rivas utan ett dokumenterat utlåtande från en byggnadskonstruktör som garanterar att väggen inte är bärande eller avlastande och att en rivning inte kommer påverka fastigheten på något sätt nu eller i framtiden. Bostadsrättsinnehavaren har besvarat reglerna med att ”eftersom andra lämnat dokumentationen behöver inte hen göra det”. Detta har skapat irritation inom föreningen eftersom andra boende (jag själv bl.a.) har tagit in en konstruktör (och betalat för detta) och följt alla regler som finns innan jag påbörjat rivning av innerväggar.

  Den nya bostadsrättsinnehavaren har vid två olika tillfällen blivit påmind om att efterfrågade dokument ska komma styrelsen tillrätta men utan svar. Väggar har tagits ner utan tillåtelse.

  Hur kan föreningen vidare i denna fråga?

  Med vänlig hälsning, Sofia

  • Detta är en svår fråga för mig att besvara då jag inte vet hur huset ser ut. I nyare hus är det självklart vad som är bärande väggar, och vad som är innerväggar. Innerväggar får rivas utan tillstånd. I äldre hus kan det vara mer problematiskt att avgöra typ av vägg, och då behövs en utredning och ett utlåtande från fackman.
   Saken kompliceras av att rättsläget numera är mycket oklart, se följande debattinlägg.
   Så vad göra? Är det uppenbart ingen bärande vägg? Gör ingenting. Är det eller mistänks det vara en bärande vägg? Säg upp medlemmen för avflyttning! Pga brott mot stadgar och bostadsrättslagen. Och kräv återställande av ev bärande vägg.

 109. LInIsa skriver:

  Hej,

  Idag kom grannen upp till mig och sa att vi väcker honom varje morgon pga oljud. Jag förstod inte vad han menade. Jag börjar jobba 7.30 så stiger upp 6.00 på morgonen för att hinna duscha och äta frukost. Min sambo fortsätter sova till ca 7.00. När min sambo ringer och frågar vad det handlar om så säger grannen att vårat draperi låter när vi drar för det när vi ska duscha. Han får även frågan om jag kan ändra mina arbetstider för att han ska få sova till halv sju. Jag har bott i både hyres och bostadsrätt i över 10 år och haft samma rutiner med att duscha på morgonen. Har aldrig varit med om att nån tycker jag är högljudd. Varken pratar eller tar fram bestick/porslin på morgonen. Förbereder allt dagen innan. Så min fråga är, är det inte ok att gå på toa och duscha kl 6 på morgonen?

  Tack på förhand! Hälsningar Linnea

  • Självklart får man duscha och gå på toa när som helst under dygnet. Däremot, om det är lyhört, så kan man ju försöka störa så lite som möjligt, om det är mitt i natten eller tidigt på morgonen, eller även sent på kvällen för den delen. Du verkar ju ta bra hänsyn, så frågan är om det kanske bara är draperiet som låter extra mycket?

 110. Birgitta Bengtsson skriver:

  En nära anhörig orsakade att fläkten brann i hans lägenhet för 2 år sedan. Kraftig rökutveckling därav och lägenheten sanerades. Försäkringsbolaget betalade. Har sedan dess lagat mat på för hög värme, bränt bröd i ugnen osv.
  Har installerat 3 brandvarnare, köpt brandsläckare, brandvakt, skumsläckare och ny ugn med avstängningsfunktion. Har alkoholproblem och har orsakat att matos utlöst brandlarmet flera gånger. Ingen brand! Grannarna har kommit och släppts in och öppnat fönstret (köksfläkten fungerar dåligt). Han har nu fått 3 varningar om sin matlagning och 1 om högljutt betteende. Förvaltaren har nu skickat meddelande till socialtjänsten och han kommer att få en uppsägning. Hur kan han bestrida den? Vad gäller vid uppsägning eller menas det vräkning? Kan han sälja sin lägenhet om han måste flytta? Kan gamla föreningen upplysa nya föreningen om vad som hänt eller råder sekretess? Annars verkar det omöjligt att kunna köpa en ny lägenhet. Kan föräldrarna köpa en lägenhet som han kan bo i? Hur lång tid har man på sig att flytta? Han försöker bli av med sitt alkoholberoende, men har inte lyckats helt ännu. Har arbete som han sköter bra.

  • Många frågor på en gång. Din granne verkar leva ”farligt” och det kan vara grund för uppsägning. En uppsägning (i praktiken en vräkning) kan överklagas till hyresnämnden, som då får avgöra saken. Skulle uppsägningen godkännas, är nästa naturliga steg att sälja lägenheten och flytta ”frivilligt”. Man brukar få några månader på sig att ordna detta. Skulle man däremot vägra flytta, kan man bli vräkt och avhyst med kronofogdens hjälp.
   Det råder ingen sekretess, utan det är upp till styrelsen att avgöra hur mycket man vill berätta, om någon skulle fråga.
   Kan föräldrarna köpa en ny lägenhet? Kanske, det beror helt på styrelsens bedömning i den nya föreningen.

 111. Anton skriver:

  Hej!

  Jag sitter i en styrelsen i en bostadsrättsförening vars ena lägenhet sålts i våras. De två köparna som inte verkar ha någon annan relation till varandra än att de arbetar på samma firma vill hyra ut bostaden i andra hand. Eftersom vi misstänker att de köpt lägenheten i spekulativt syfte har vi inte beviljat uthyrningstillsånd. De anger att de har en annan lägenhet som de inte får såld som skäl för att få hyra ut. Det är ett skäl som är fullt giltig om det inte hade varit för just några frågetecken som dykt upp.
  Efter närmare efterforskning visade det sig att dessa två herrar som inte får lägenheten såld aldrig varit skrivna där heller. De har varit skrivna på varsin adresser i andra kommuner i 13 respektive 21 år. Vi i styrelsen ställer oss starkt ifrågasättande till varför man köper en lägenhet när man uppenbarligen inte har bott där för att sedan köpa ytterligare en bostad som man sedan väljer att hyra ut istället för att flytta in i.
  Nu har det visat sig att dessa köpare helt har gått emot styrelsens beslut och hyrt ut bostaden iaf till ett företag som i sin tur upplåter bostaden som ett provboende.

  Från styrelsens sida har vi påtalat det muntligen samt skickat ett rek.brev till ägaren med anmodan om rättelse. Muntligen säger han att han struntar i vad vi beslutar då han anser att vi har tagit fel beslut (trots tydliga föreskrifter i stadgarna) och det rekommenderade brevet har personen i fråga valt att inte hämta ut.
  Vi anser att ägaren vid det här laget (som inte velat gå till hyresnämnden för att pröva ärendet) förverkat sin rätt till bostadsrätten. Frågan hur vi går vidare och om det kan vara så att ägaren i någon mening trots allt har rätt. För om vi lyfter ärendet i exempelvis tingsrätten så kan det både bli både dyrt tidskrävande för föreningen om vi förlorar.
  Mvh Anton

  • Du har gett en bra och noggrann beskrivning av problemet, och jag vill ge er helt rätt. Personerna borde inte ha godkänts som medlemmar från första början, men det är lätt att vara efterklok. Nu har ni skickat en anmodan om rättelse, vad gäller den olovliga uthyrningen. Det är helt korrekt, oavsett att de sen inte löst ut brevet. Det ni nu ska göra är att skicka en uppsägning. Viktigt att det görs på rätt sätt. Konsultera bostadsrättslagen, eller ta hjälp av en sakkunnig advokat. Som jag ser det kommer ni få rätt i denna fråga. Skulle personerna motsätta sig uppsägningen måste de vända sig till hyresnämnden, och där har de ingen chans, så länge uppsägningen gått formellt rätt till. Oavsett vilket riskerar ni inget ekonomiskt, bara lite tid och besvär som i alla sådana här fall, och ev några advokattimmar.

 112. David skriver:

  Hej!
  Vi har var för sig köpt en lgh (två totalt) bostadsrättslägenheter som vi öppnat mellan enl godkännelse från förening. De köptes nyrenoverade med 300+ anmärkningar och stora avvikelser från den besiktningsman vi använde på visningen. Särskild ombesiktning utfördes av Rikshem där ca 97 punkter vi uppgivit bekräftades. Vi har skickat in underlag för hyresnedsättning på 50% resp 80%. Vi har blivit erbjudna 3.5 mån hyra och ersättning på 150.000. Vi har tre oberoende bolag som underkänt OVK (Rikshem vägrar åtgärd). Jag har fått avsatser i badrum på 21cm i badrum som ej fanns i planritning. Kök ska vara i teak, det är i målad furu utom två bänkskivor. (Enormt stort kök med 4 bänkskivor.) Vi har begärt två separata ersättningar iställer för det gemensamma erbjudandet. Vi har satt ersättningskrav på 880.000:- i Juli för att rätta till dessa väl dokumenterade problem. Inget svar sedan juli. Nu drar Rikshem dra tillbaka erbjudandet och hotar med vräkning.

  Jag anser att de erkänt fel och problem med att utlova 3.5 mån hyra gratis och 150.000. Notera att föreningen ej tagits över av oss, utan ägs av Rikshem/Mattias Månsson. Jag anser att föreningen är missskött när vi har ca 90+ avvikelser som ej rättats till och fler tillkommer pga byggfusk vi påpekat. Givetvis så upplevs vi som otroligt besvärande då jag har påpekat fel som att tex boverkets krav på lägsta vattentemperatur understiger 50 grader plus varierar 10+ grader celcius i dusch med mycket mera. Har Rikshem/Mattias Månsson grund för vräkning då vi har en extremt noggran dokumentation av alla fel och noga noterat 250h effektiv tid i dokumentering/åtgärder och tid som förlorats på hantverkare/efterhanda renoveringar. Tacksam för svar då Rikshem givetvis ser stora kostnader som följd av att vi hittat denna enorma mängd med fel.

  • Ditt fall är alltför komplicerat och omfattande för att vi ska kunna svara. Dina ersättningskrav är dessutom mycket stora, och kan antagligen bara avgöras i domstol. Det uppsägningshot ni fått verkar dock sakna laglig grund (utifrån din berättelse), och måste i så fall prövas i hyresnämnden.

 113. Rana skriver:

  Hej
  Jag har förstahand lgh som jag delade med min mamma och hon kvar bor i lgh och trivs jätte mycket, men jag har nyligen köpte en bostadsrätt.
  med tanken att jag fortsätter att bo i min förstahand lgh!
  så min fråga är:
  Hur länge kan man behålla sin förstahand lgh?
  Eller kan jag behålla båda?

  min andra fråga är:
  Jag vill få tillstånd att omvandla min bostadsrätt till en dagmamma, dvs omvandla bostadsrätten till ett arbetsplats!
  Hur går jag tillväga?

  • Om jag förstått dig rätt så bor du i hyreslägenhet nu. Och frågor om hyreslägenheter besvarar vi inte på detta forum.
   Den andra frågan rör en bostadsrätt som du köpt, och som du vill använda till dagmammaverksamhet (utan att bo där)??
   Bostadsrätten ska användas för att bo i, och får inte som huvudsyfte användas för annan verksamhet, t ex näringsverksamhet. Särskilt inte om du inte själv bor där. Du måste kontrollera med styrelsen hur du får använda bostadsrätten, du måste ha deras godkännande.

 114. Alex skriver:

  Hej Jag fick brev av bostadföreningen att” styrelse fick info att du otillåtet hyr ut din lägenhet i andra hand och bifogade ett ansökan att söka tillstånd för hyra ut, Jag och min fru bodde i hus tidigare men eftersom resan till jobbet var krångligt/långt, köpte vi ett år sedan en bostadsrättslägenhet som är närmare/smidigare till mitt jobb. så när jobbar bor jag några dag i veckan i lägenheten och i helgen/ledigheter och när inte jobbar bor med frun i huset.
  Jag registrerad på bostadsrättslägenheten och har min styvsyster som inneboende i bostadsrättslägenheten .
  1-Är det någon konstig med detta ?
  2-Måste jag fylla blanketten att söka tillstånd att hyra ut även om har inneboende bara ?
  3-Hur kan jag bevisa att jag bor där? eller hur de kan bevisa att jag inte bor där?
  4-Vad är processen alltså vad är nästa steg?

  • Tydligen har ni olika uppfattningar om huruvida du bör i lägenheten eller inte. Men enligt din beskrivning så måste man säga att du bor tillräckligt mycket där, och att det inte är fråga om en andrahandsuthyrning i lagens mening. Därför bör du helt enkelt bestrida påståendet, och försöka förklara detta för styrelsen. Annars behöver du inte göra något mera, bollen ligger hos styrelsen om de vill driva detta vidare. I så fall kan ni hamna i hyresnämnden, men där bör du få rätt, om det är som du säger.

 115. Karine skriver:

  Hej,

  Vi har en rättshaverist i vår förening. Vi är enbart 4 st. och lagar är helt på hennes sida då det krävs 1/10 av röster för att störa så mycket man vill (alla har mer än 1/10 av röster när man är 4 st). Hon har anklagat oss på allt möjligt, är emot alla beslut, söker konstant efter felaktiga handlingar . Hon har krävt en granskning vilket kostade föreningen 125000 kr. Inget fel kunde visas då men hon fortsätter. Vi har lyckats att utesluta henne från styrelsen men hon fortsätter och fortsätter med anklagelser. Har vi i styrelsen nåt sätt att skydda oss mot en sådan person?

  Detta har pågått i 10 år. Snälla hjälp oss!

  • Utifrån din berättelse måste detta vara en förfärlig situation, och att det pågått i 10 år!!! Men utan att känna till fler detaljer, och ”den andra sidans” version, kan jag naturligtvis inte ta ställning i fallet.
   Rent allmänt visar det på en av de risker som kan förknippas med mycket små bostadsrättsföreningar. Är man inte överens, blir det lätt stora problem. I en stor förening hade det varit lättare att hantera.
   Det kan tyckas ligga närmast till hands att försöka säga upp personen. Men där är regelverket mycket strängt, och tydligen har det inte funnits någon sådan möjlighet.
   För min del ser jag bara en framkomlig väg, och det är att även denna person måste vara med i styrelsen. Och ge henne uppgifter.

 116. Emanuel skriver:

  Hej,
  Jag har en bostadsrätt hemma i Sverige. Jag jobbar utomlands för tillfälligt. kan jag bli tvungen att sälja min bostadsrätt, har haft beviljad uthyrning i ca 3 år av styrelsen. Ordförande masar massa på att han vill stämma mig med hyresnämnden och dra in en advokat om jag inte upphör hyres tiden som avtalat. Det känns som man inte blir rättvist behandlad. Kan man gå miste om medlemskap i föreningen om man inte vistas i lägenheten, om man jobbar utomlands, och folkbokförd i annat scandinavisk land? Om jag flyttar hem inom kort kan jag riskera stå utan jobb och bostad.

  • Om du har arbete utomlands har du rätt att hyra ut din lägenhet. Detta kan pågå i ganska många år, mer än 3 år. Fortsätt ansöka om andrahandsuthyrning, för du måste ha det godkänt av styrelsen. Skulle du bli nekad ska du vända dig till hyresnämnden och få det prövat.

 117. Peder skriver:

  Hej!
  Styrelsen i min BRF godkände för några månader sedan försäljningen av en föreningslokal under min lägenhet.
  Köparna hade angivit att lokalen skulle användas som förråd av maskiner till deras företag.
  Från dag ett inredde de istället lokalen till boxningsgym utan att fråga styrelsen eller grannar.
  De för ett herrans liv med diverse boxningsutrustning samt skriker ohämmat när de tränar.
  Styrelsen menar att köpet är godkänt och de kan därför inte göra så mkt.
  Är köparen av en föreningslokal inte skyldig att hålla sig till det användningsområde de angivit vid godkännandet?
  M.v.h Peder

  • Det här låter ju inte roligt för din del!
   Du antyder i din fråga att det inte är en hyreslokal, utan en köpt lokal (bostadsrättslokal?) Jag vet inte vilka möjligheter föreningen har att styra vilken verksamhet som då får bedrivas, och jag vet ju inte vad som verkligen står i kontraktet. Om det varit en hyreslokal kunde uthyrningen ha förknippats med villkor om tillåten verksamhet. Jag föreslår att du 1) klagar hos styrelsen och begär en förändring, t ex en reglering av lokalens användning, tider etc. 2) begär kompensation, t ex nedsatt månadsavgift, 3) klagar hos miljöförvaltningen, och begär t ex en ljudmätning, och åtgärd från föreningen. Etc etc…

 118. Johanna skriver:

  Hej.
  I vår Brf har vi problem med medlemmar som sällan är i sina lägenheter. Detta pga att vi bor i på en turistort och en del medlemmar använder sina lägenheter som semesterboenden. Detta resulterar i att en del lägenheterblivit misskötta med bl.a. ohyra. Hur många varningar behöver vi dokumentera innan vi kan vräka en medlem?

  Kan vi i brf:en tvinga medlemmar som allt för sällan besöker sina lägenheter att köpa nån typ av tillsynstjänst? (t.ex. kontroll av värmepump, vattenlås, kontrollera snöskottning på balkonger, kontrollera ohyra mm) I dagsläget sprids t.ex. vidrig lukt från lägenheten med torra vattenlås. Då blir det upp till oss som bor permanent att gå in och spola i de torra avloppen för att stå ut med att bo. Det känns fel att det är vi som bor här som får sköta om turisternas lägenheter, men kan vi tvinga på dom att köpa sig fria från detta? Det sköter ju i min mening inte sina lägenheter, vilket stadgarna kräver.

  Tacksam för lite upplysning :)

  • Jag förstår att det lätt kan uppkomma sådana problem som du beskriver. Ni bör absolut skicka skriftliga anmaningar om rättelse till alla berörda medlemmar, och hota med uppsägning. Dock krävs det att ni har ordentligt ”på fötterna” för detta, ni måste t ex lusläsa allt vad Bostadsrättslagen säger om tillsyn och förverkande (BrL 7 kap. §§ 9, 12, 12a, 18, 21, 24, 26, 27).
   En praktisk lösning är dock (som du själv är inne på) att erbjuda alla medlemmar med ”turistlägenheter” någon form av tillsynspaket, dvs ni erbjuder er att göra regelbunden tillsyn, mot en årlig extra avgift. En sådan tillsyn kan också läggas ut på extern part, eller någon medlem som vill tjäna en extra hacka. Ni kan dock inte tvinga på någon en sådan avgiftsbelagd tillsyn, men ni kan som sagt hota alla som inte själva tar sitt ansvar för sin bostadsrätt.

 119. Julia skriver:

  Hej,

  Vi har problem i vår bostadsförening där det är någon i huset som låter sitt husdjur kissa i trapphuset utan att sedan torka upp efter det.

  Jag har själv hund och känner mig mycket utsatt då det känns som att föreningen tror att det är vi. Ordförande har vid flera tillfällen kommit och ringt på och påpekat om problemet. Kan tillägga att jag bor på bottenvåningen och detta sker en trappa upp.

  Just nu känner jag mig mycket utpekad och kränkt. Att jag ej får vara ifred i min egna bostad utan går alltid och oroar mig för att det ska ringa på dörren.

  Just nu känns det som att styrelsen ej tar tag i problemet utan enbart sätter upp lappar. Detta har snart pågått i 6 månader utan någon förändring. De har inte ens kallat till möte.

  Hur ska jag gå till väga? Vet att styrelsen skall få komma in i lägenhet mm. men just nu känns det som att de kommer i tid och otid.

  • Du ska egentligen inte behöva göra någonting, om du inte har med problemet att göra. Det är styrelsens uppgift att komma tillrätta med problemet, att fråga sig fram, och med hjälp av grannarna, och med hjälp av anslag. Och du behöver inte släppa in någon från styrelsen i tid och otid, bara vid verkligt tillsynsbehov.

 120. JP skriver:

  Jag undrar om en styrelse i en bostadsrättsförening kan besluta om rabatterade hyror för enskilda medlemmar med ekonomiska problem. Varken beslut eller kostnaderna har öppet redovisats för medlemmarna. Det handlar inte om hinder i nyttjanderätten genom föreningens vållande, som beskrivs i bostadsrättslagen.

  Vi har en situation där flera medlemmar och även folk i styrelsen haft hyresnedsättningar, utan att man informerat föreningens övriga medlemmar. I praktiken har alltså flera medlemmar fått förmåner och inte bidragit i lika hög grad till föreningens driftkostnader och amorteringar till kreditgivare.

  Har en styrelse rätt att fatta sådana beslut?

  • Styrelsen kan i särskilda fall ge viss rabatt eller nedsättning av avgiften, om det kan motiveras sakligt utifrån hinder i bostadsrätten, dvs att en lägenhet av någon fysiskt anledning inte kunnat utnyttjas fullt ut. En sådan nedsättning/rabatt ska på förfrågan kunna redogöras för, t ex på årsstämman.

   Man får dock aldrig ge nedsättning eller rabatt pga en medlems personliga eller ekonomiska problem. Inte heller kan man ge avgiftsrabatt till styrelsemedlem, som en form av dolt arvode.

   Det låter onekligen som om styrelsen brutit mot Föreningslagen 6 kap 13 §, som avser ”…att ge en otillbörlig fördel åt en medlem…”. Om det är så bör styrelsen inte ges ansvarsfrihet, och ev avkrävas skadestånd.

 121. Anna skriver:

  Hej!
  Vi har blivit uppsagd på vår bostadsrätt pga av att min man har velat sälja kontraktet (för 2 år sen). Vi har 3 månader på oss att lämna lägenheten men problemet är att vi är beräknade att få ett barn inom samma vecka!
  Kan vi bestrida detta? Man kan inte flytta ut samma vecka som man är beräknad att föda, sen så blir det svårt att få tag på en ny bostad.
  Vad kan vi göra?

  • Jag förstår inte bakgrunden till att ni blivit uppsagda. Och en uppsägning tar aldrig hänsyn till personliga omständigheter. Däremot ska en uppsägning meddelas de sociala myndigheterna, och dessa kan kanske hjälpa er. En uppsägning kan även överklagas till hyresnämnden.

 122. Isabella skriver:

  Vår bostadsrättsförening har lagt ett förslag på nya trivselregler. Ingen av oss boende har fått se förslaget. Nu har styrelsen satt upp lappar i portarna om att nya trivselreglerna finns att hämta på måndag den 23/4. Nya reglerna kommer upp som ett förslag på föreningsstämman den 26/4.

  Mycket i trivselreglerna handlar om uteplatser, färg på (de inbyggda) balkongväggarna, samt buskar och träd kring uteplatserna. Detta har vi boende inte läst utan fått höra via styrelsen och några boende som tydligen sett förslaget. Det är en gammal bostadsrättsförening och en del uteplatser på markplan skiljer sig i utseende och höjd.

  I samband med detta så tvingas nyinflyttade skriva på ett avtal där de förbinder sig att fixa och ändra befintliga felbyggda uteplatser eller måla om balkongväggarna i rätt färg så de överensstämmer med trivselreglerna (som ej har antagits). Dessutom ska bostadsrättsägaren stå för all kostnad. Enligt avtalet så gäller det nuvarande regler och kommande regler i framtiden. Bostadsrättsinehavarna på bottenplan äger inte tomten utanför lägenheten. Mig drabbar det eftersom jag har satt panel på de inbyggda balkongväggarna och målat vitt. Allt enligt föreningens trivselregler (står tydligt att panel får sätas upp) samt godkänt av styrelsen 2016. Nu ska panel inte vara tillåtet längre och jag kommer behöva riva den. Kan de tvinga en att retroaktivt riva något som är godkänt?

  Kan en brf kräva att en nyinflyttad, som inte har byggt den uteplats som finns till bostadsrätten, ska renovera eller bygga om den? I vissa fall har det gått 20 år sedan uteplatsen byggdes och fler än en har ägt lägenheten sedan dess.

  Sista frågan är att vissa styrelsemedlemmar har munligt sagt att följer man inte detta med att bygga om eller måla i rätt färg så förlorar bostadsrättsinnehavaren rätten till sin lägenhet. Dvs, kommer bli avhyst. Kan dessa nya trivselregler om uteplatsers utseende och balkongväggars färg vara en grund för avhysning?

  • Det här är svårt. Men först vill jag påpeka ett formfel som styrelsen verkar ha begått: Trivselreglerna borde ha varit tillgängliga för medlemmarna minst två veckor innan, om de ska behandlas på stämman. De kan alltså inte beslutas på stämman. Föreningslagen 7:22,24.

   Sen till själva sakfrågorna: Om du har fått din träpanel godkänd av tidigare styrelse så gäller det. Det kan inte ändras utan vidare. Gäller även andra i liknande situation. Men om det gäller alla lägenheter kan jag inte avgöra, för det beror på, det går inte att svara utan att vara mycket mer insatt i omständigheterna. Dessutom är detta en rejäl gråzon rent juridiskt. Men om det gäller rent underhåll av uteplatserna så faller det nästan alltid på resp. innehavare.

   Sista frågan: bara ett sätt för vissa ledamöter att skrämmas. Ingen kan bli uppsagd pga att detta, det finns helt enkelt inte tillräcklig grund. Denna typ av tvister måste lösas i samförstånd inom föreningen, och med rimliga regler som de flesta kan omfatta.

 123. Nicky skriver:

  Hej,

  Min sambo har en bostadsrätt som hon inte bor i sen vi blev sambos för snart 6år sen.

  Hon har aldrig hyrt ut den. Enbart betalt några få avgifter försent. Dock alltid innan en påminnelse blivit utskickad.

  Idag ringde ordförande och ifrågasatte varför hon inte bor i lägenheten.
  Nu är hon orolig att hon ska förlora lägenhet. Kan styrelsen tvinga henne att sälja?

  • Nej, man måste inte bo i sin bostadsrätt. Man kan aldrig bli uppsagd enbart pga att man inte bor där. Man har evig besittningsrätt, så länge man sköter sig, och tar hand om lägenheten. Men man måste samtidigt förstå ordföranden, det måste ju anses ganska märkligt att lägenheten stor tom och obebodd så länge. Styrelsen vill naturligtvis försäkra sig om att allt står rätt till, och att lägenheten inte missköts.

 124. Sara skriver:

  Hej

  Det så här att jag har en kusin som har köpt en bostadsrätt tillsammans med sin man för 2 år sedan och nu är dom osams och skall skiljas och han vägrar att betala avgiften och banklånet gällande bostadsrätten.Och bostadsrätten är köpt på bådas namn,vad kommer att hända nu?kommer min kusin också att förlora bostadsrätten på grund av hans missköttande?

  Mvh Sara

  • Om man har köpt bostadsrätten gemensamt och har gemensam banklån, då är man också gemensamt betalningsansvarig. Någon måste betala månadsavgiften och räntorna. Om det inte görs blir bägge uppsagda, bägge två.

 125. Henrik skriver:

  Hej,
  Vi har ganska nyligen flyttat in i en förening och dubbelkollade både stadgar och trivselregler innan vi beslutade att köpa bostadsrätten. Vi bor näst högst upp med ordföranden i föreningen ovanför oss. Vi märkte ganska snabbt att hen var lite ”speciell” och svår att prata med.
  Vi köpte en gasolgrill i vintras som vi använder cirka 1-2 gånger i veckan där den är igång cirka 30minuter vid varje tillfälle. Den rengörs regelbundet för att förhindra en massa rök och övriga dofter. Självklart så doftar det under själva grillningen beroende på vad som läggs på grillen.
  Nu till själva frågan, i trivselreglerna finns det inga föreskrifter om att man ej får grilla på balkongen, trots detta har ovannämda person börjat klaga och påstår att det är förbjudet. När jag påpekade att det inte finns några regler som förhindrar detta samt att ”störningen” sker väldigt sällan och att det vore bättre att hen stängde sin balkongdörr i en halvtimme, så fick man sig en harang av okvädningsord.
  Vid årsmötet för två veckor sedan presenterades helt plötsligt uppdaterade trivselregler som bara skummades igenom utan någon omröstning från de närvarande.

  1. Får man göra så här, ska inte medlemmarna få möjlighet att se ett uppdaterat förslag några veckor innan stämman?
  2. Det uppdaterade förslaget förbjuder kol/gasolgrillar men tillåter elgrillar, kan jag begära att föreningen köper ut min gasolgrill med tanke på att regeln inte fanns när vi införskaffade den?
  3. Kan detta dras så långt att vi kan tvingas lämna bostadsrätten med tanke på hur sällan vi använder grillen?

  Mvh Henrik

  • Styrelsen fattar beslut om ordningsreglerna, och dessa kan ibland, men måste inte, lyftas till föreningsstämman. Att ha regler för grillning på balkonger är ganska vanligt, t ex att inte tillåta grillning överhuvud taget, och framför allt inte kolgrillar. Tydligen har detta med regler för grillning på balkongen nu blivit aktuellt i er förening, kanske just pga er grillning och er kontrovers med ordföranden. Men bakgrunden spelar egentligen ingen roll, finns det nu regler, så är det de som gäller. Någon ersättning kan ni inte räkna med att få. Om ni fortsätter använda er grill, kommer ni helt säkert få problem med styrelsen. Men det är antagligen inte tillräckligt grund för uppsägning.

 126. Gunnar skriver:

  Hej,
  Om man har blivit uppsagd från en bostadsrättsförening då man efter uppmaningar och delgivning inte betalat sin månadsavgift, har föreningen då rätt att byta lås eftersom jag förlorat nyttjanderätten? Eller är det som du skriver ovan att det måste gå genom hyresnämnden/tingsrätten först?

  Tack på förhand! (kanon sida!!)

  • Om du har blivit uppsagd har du för det första rätt att överklaga till hyresnämnden. Du ska även få möjlighet att flytta ”frivilligt” och sälja din bostadsrätt under ordnade former. Först därefter kan det bli aktuellt med ”avhysning” dvs påtvingad avflyttning. Men i normala fall har föreningen ingen som helst rätt att byta lås och utestänga dig från din lägenhet !!! Det ska i så fall polisanmälas!

 127. Lars Arousell skriver:

  Hej! Vi har ett problem i vår förening när det gäller uteplatser. När vår förening bildades så beslutade styrelsen att spaljéer från husets vägg och ut skulle ett visst mått och utseende. Nu har vi medlem som inte tarhänsyn till detta utan bygger som han själv tycker. Vid påpekande från styrelsen att regler finns för hur föreningens spaljéer skall byggas för att behålla ett enhetligt yttre. Efter flera påpekanden från styrelsen så struntar han i detta.
  .

  • Det är alltid ett besvärligt läge när medlemmar inte vill följa föreningens regler. Jag föreslår att ni ger medlemmen en skriftlig varning i form av en ”anmodan om rättelse”, och hotar med att en uppsägning kan komma att ske. Om rättelse inte sker bör ni gå vidare med en uppsägning. Möjligen är ”brottet” alltför ringa för en uppsägning, men gör det ändå och låt medlemmen ta det till hyresnämnden, så får det avgöras där. Tyvärr finns det inga andra påtryckningsmöjligheter när medlemmar sätter sig på tvären.

 128. NAbi skriver:

  Hej!
  För ett år sen köpte jag en bostadsrätt i Stockholm och av en anledningen kunde jag inte flytta där för jag började plugga i Dalarna. Jag har pluggat i ett år men i år kom jag inte in till den utbildningen jag ville så att just nu jobbar jag inom kommunen tillsvidare. OBS! jag kanske söker min dröm utbildning nästa år på höst i Dalarna.
  Våran förenings ordförande är en pensionär som har inget o göra förutom att spana vad folk gör o inte gör och ringt mig fler gånger och tjatar om allt.
  Nu har de mejlat mig att jag få hyra ut lägenheten året ut dvs 2018. för att jag har inte bra skäl att hyra ut det. Fastän jag har berättat att jag har min sambo som bor med mig och jag jobbar nu inom kommunen och vi har inte den möjlighet att flytta till Stockholm. Samt att jag har skrivit ett avtal med min hyresgäst till 2019-09-01

  Vad kan hända nu?

 129. Hanna Eriksson skriver:

  Hej Lennart!
  Jag köpte min bostadsrätt för ca 1 och ett halvt år sedan. När jag jag köpte lägenheten hade jag ingen möjlighet att flytta in direkt så jag har hyrt ut den med tillåtelse från styrelsen. Jag tog då kontakt med HSB via telefon och förklarade situationen de svarade att jag kunde hyra ut den i iallafall ett år. Nu har det gått över ett år och lägenheten är fortfarande uthyrd men det ingen som har sagt något om detta försen igår när en i styrelsen hade pratat med min farbror om mig då. Min farbror sa att grannarna hade klagat på att det går in och ut för mycket människor i lägenheten. Jag tyckte det var jätte konstigt att styrelsen inte har tagit kontakt med mig så jag valde att själv ringa dem idag. I telefon sa han att grannarna hade klagat. De som bor i min lägenhet har varit bortresta under hela sommaren iprincip. Nu till min fråga kan föreningen vräka mig utan skriftlig varning först ? För ännu har vi endast pratats vid i telefon och båda gångerna har det varit jag som tagit kontakt. Krävs det två skriftliga varningar för att man ska kunna bli vräkt, eller hur fungerar det?
  Förvirrad tjej..

  • Det du ska göra är att skriftligt ansöka om andrahandsuthyrning till föreningens styrelse. Och du måste då naturligtvis ange ett giltigt skäl.
   Du kan inte bli uppsagd om du inte fått en skriftlig varning först. Vid problem, kontakta hyresnämnden.

 130. Bo skriver:

  Hej!

  Den förening där vi har övernattningslägenhet tänker införa bosättningskrav i stadgarna. Vi motsätter oss givetvis detta men då bara 6 av 45 hör till den kategorin så är utsikterna att ”vinna” små. Vad händer nu – förlorar vi medlemskapet?

  • Nej, ni riskerar inte att förlora bostadsrätten. ”En gång medlem – alltid medlem”, det är grundprincipen, så länge man sköter sig. Ett bosättningskrav (som för övrigt är det normala för en bostadsrättsförening) kan bara gälla nytillkommande medlemmar.

 131. Maggan skriver:

  Hej!
  Jag sitter i styrelsen för vår brf och har fått reda på att en ny medlem i föreningen har annonserat ut den 1:a hen köpte för någon månad sen. Vi har inte fått någon förfrågan om andrahandsuthyrning från personen i fråga. En styrelsemedlem tog kontakt med personen och påtalade att styrelsen måste ge sitt samtycke till uthyrningen och har också lämnat en blankett till vederbörande. Till saken hör att bostadsrättsinnehavaren inte är skriven på adressen (bor i ett hus ca 1 mil härifrån) och har för avsikt att hyra ut under sportevenemang till olika personer). Det känns som att personen har köpt lägenheten som rent spekulationsobjekt. Vad gör vi? Kan vi neka om hen inkommer med en ansökan till styrelsen? Och vad gör vi om hen inte lämnar in en ansökan?

  • Ni bör noggrant följa upp detta. Vid misstänkt uthyrning utan tillstånd ska ni omedelbart lämna en skriftlig anmodan till personen om rättelse, dvs begära att uthyrningen avbryts eller att ansökan om tillstånd lämnas in. Får ni inget svar eller annan reaktion, ska ni helt enkelt säga upp innehavaren för avflyttning. Då ligger bollen där. Vänta inte för länge, det kan nämligen komplicera saken.
   Var personen är folkbokförd spelar mindre roll.
   En ansökan bör behandlas enligt sedvanliga regler för uthyrning.

 132. Maggan skriver:

  Hej igen! Personen hävdar att det inte är fråga om andrahandsuthyrning utan att det ska räknas som att de personer som hyr hens etta ska räknas som inneboende eftersom hen själv bor i lägenheten under en stor del av året. Hen har gjort klart för hela styrelsen (hon insisterade på att få närvara på ett styrelsemöte) att hon inte avser att lämna in en ansökan om att få hyra ut sin lägenhet i andra hand eftersom det inte krävs något samtycke från styrelsen för att husa inneboende. Men vi i styrelsen anser att det är fråga om en andrahandsuthyrning då hon hyr ut hela lägenheten (det är en 1:a). Hen berättade också att hen har köpt lägenheten för att använda den som ett fritidsboende eller, som hen uttryckte det ”en stuga”. Mötet blev väldigt otrevligt eftersom hen for ut i anklagelser att vi var avundsjuka på hen och ville sätta käppar i hjulet för hen. Vi i styrelsen höll oss lugna och sansade. Det slutade iaf att hen skrek och beskyllde oss för både det ena och det andra, lämnade rummet och drämde igen dörren med en hård smäll.

  • Om ni är övertygade om att det är en andrahandsuthyrning, och inte ”inneboende”, så bör ni gå vidare och göra en uppsägning. Så får vederbörande överklaga till hyresnämnden om hen vill.

 133. Yuliya skriver:

  Hej!
  Jag och min familj bor i en brf. Vår granne som är i lägenheten precis under oss har skaffat en hund – Old english sheepdog. På Wikipedia och alla ”hundwebbsidor” beskrivs rasen som snäll, lustig och blablabla, men det märks tydligt att denna hund är mycket aggressiv. Jag själv hade en hund förut (en kamphund!!!) och även kamphundar är inte så aggressiva som vår grannens hund. Jag och min syster märker det när vi hamnar med grannen i hissen då hunden reagerar starkt, morrar och försöker hoppa på oss. Mannen håller i denne, men det syns att hunden är starkare. Det bor barn i vår brf och jag kan inte ens föreställa vad som kan hända om grannen inte är stark nog att hålla i hunden. Dessutom skäller den ofta även efter kl22. Vad kan vi göra åt det? Ska vi klaga till styrelsen?
  Mvh

  • Ja, ni bör påtala problemet för styrelsen. Och till er granne. Inte mycket annat ni kan göra, bara hoppas på att inget händer. Kanske också tala med andra grannar, upplever alla samma sak?

 134. Noren Susan skriver:

  Hej.
  Har blivit uppsagd.
  Min nyinflyttade inneboende lånar tvättstugan, styrelsen får för sig att hans tvätt är behäftad med vägglöss. Styrelsen meddelar mig att tvättstugan stängs. Omedelbar sanering av tvättstugan genomförs. En värre är att de kräver att även min lägenhet saneras, detta sker också två gånger 6/12 och 7/1. Allt sker över huvudet på mig. Jag får en kränkande uppsägning ”..ohyra och handlande i strid med sundhet, ordning och gott skick” författad av ett ombud som styrelsen anlitat. Styrelsen går inte att nå. Styrelsen vägrar att svara på några som helst frågor Min lägenhet står under sanering. Styrelsen har ännu inte visat på att ohyra finns, eller ens funnits. Den inneboende flyttar den 5/12. Flytten gjordes två dagar innan uppsägningen daterades. D.v.s. när uppsägelsen upprättas har jag gjort allt står i min makt att åtgärda.
  Känner mig helt rättslös, jag kan inte ens visa en eventuell mäklare en lägenhet som brf anser har ohyra. Styrelsen vägrar att svara, deras ombud håller fast vid ”olovlig andrahandsuthyrning, ohyra och i strid med, sundhet ordning och gott skick”
  Handlar jag inte enligt styrelsens direktiv ”kommer föreningen att ansöka om avhysning och tvångsförsäljning av bostadsrätten hos Kronofogden”

  Har jag bara att vänta på ”tvångsförsäljning genom Kronofogden”?

  Mvh

  • Tyvärr kan jag inte ge något entydigt svar enbart utifrån din personliga redogörelse. Förekommer det (eller misstänks) ohyra är föreninge skyldig att agera, och som medlem måste man tillåta sanering av lägenheten. Uppsägningen av dig verkar dock vara förhastad och kanske inte tillräckligt underbyggd. Om du inte kan komma till tals med styrelsen så förslår jag att du omedelbart kontaktar hyresnämnden, som kan hjälpa dig och kanske också upphäva uppsägningen.

 135. Johan skriver:

  Hej min förening nekar köpare och säger att de måste skriva sig i lägenheten för att få köpa den. Dvs alla som vill ha min lilla 21 kvm lägenhet, men Stockholmsdusch och pentry som övernattningslägenhet får inte köpa den.

  I stadgarna står det…

  5 § Bosättningskrav
  Om det kan antas att förvärvas för egen del inte ska
  bosätta sig i bostadsrättslägenheten har föreningen rätt
  att vägra medlemskap.

  De har skrivit till i ett dokument ”Information om fastigheten och föreningen”
  ”Föreningen har som krav att den som köper en lägenhet i fastigheten skall bosätta OCH skriva sig på adressen.”

  Får de göra egna regler som denna utan att det är inskrivet i stadgarna?

  • Ja, i stadgarna är det mycket vanligt att man har den typen av krav, dvs att det förutsätts att man ska bosätta sig permanent i bostadsrätten. Sen har tydligen er styrelse försökt förtydliga hur detta ska tolkas, och det är att man ska skriva sig på adressen. Jag kan inte se att det är något fel att ha ett sådant förtydligande, även om det är ovanligt att ställa just det kravet. Men har man inte för avsikt att skriva sig på adressen, kan det ju antas att man inte har för avsikt att bosätta sig permanent där.
   Skulle en köpare bli nekat ett köp, får saken prövas i hyresnämnden, då blir det hyresnämnden som får avgöra om det är ett rimligt krav att man måste skriva sig på adressen.

 136. Karin skriver:

  Hej,

  Jag köpte min bostadsrätt för 3,5 år sedan och precis efter kontraktsskrivningen så berättade de som sålde till mig att damen i lägenheten bredvid var lite helgalkis. Inget störande men bara så jag inte skulle tro att hon var sjuk eller så om hon verkade ”konstig” De första 2 åren jobbade hon fortfarande och det var verkligen inga problem och inget störande (om än tragiskt).
  Sedan gick hon i pension och drickandet tilltog. Hon rökte också inne i lägenheten. För drygt ett år sedan träffade hon en man som var 30 år yngre än henne. Också med tydliga alkholproblem. Festandet tilltog och det började bli störande. Vid 2 tillfällen har jag ringt polisen för jag varit orolig för att han gjort henne illa.
  Det har även varit väldigt mycket ”trafik med suspekt folk”.

  Igår när jag kom hem från jobbet så har deras lägenhet brunnit. Så den är helt utbränd. De två som bor i lägenheten var inte där (tydligen inlagda på sjukhus) utan mannen som tänt på är någon bekant till dem som då och då uppehållt sig i lägenheten. Han rymde från balkongen men polisen har tagit honom och han sitter nu anhållen. Han var påtänd (drogpåverkad) vid gripandet och tidigare känd av polisen.

  Jag undrar nu..
  1. Detta borde väl ändå vara skäl nog att vräka dem? Även om inte de själva tände på? Jag pratade med styrelseordföranden och hon sa att det var synd att jag inte kontaktat dem tidigare när de stört för då hade de haft mer på fötterna för en vräkning. Men att POLISEN har varit där minst 2 ggr måste väl också räknas?

  Det verkar inte som att de har fått några tidigare varningar men jag undrar nu om en sådan här allvarlig enskild händelse kan göra att man kan kringgå den ”regeln”?

  Vem säger att det inte kommer hända igen liksom?

  2. Det luktar inte brandrök i min lägenhet (iaf inte om jag har fönstren öppna och vädrar. Det luktar dock fruktansvärt i trappuppgång och i t.ex. källarförråd där det inte finns fönster. Vice värden och styrelseordföranden sägen att det inte kommer göras något åt detta förrän de kollat upp om ägaren har hemförsäkring. Har hon inte det så skall det utredas vem som skall betala osv.

  Jag tänker ändå att de måste ha någon skyldighet mot oss andra bostadsrättsägare att sanera så fort som möjligt även om försäkringsärendet inte är utrett? Vi kan ju inte leva i den osen.. det känns på riktigt inte hälsosamt.

  3. Skulle jag kunna begära avdrag på avgiften så länge det luktar så här? Även om det inte är styrelsen eller bostadsbolagets ”fel”. Jag kan på riktigt inte gå ner för trappan och åka till jobbet utan att mina kläder och mitt hår luktar.

  4. Jag kom hem från jobbet och möttes av detta. Är det INGEN som har skyldighet att informera mig när sånt här händer?

  Tacksam för svar!

  /Karin

  • Detta är en allvarligt och komplicerad händelse, och jag har ingen möjlighet att fördjupa mig alltför mycket i den. Antagligen pågår det redan en polis- och försäkringsutredning, och styrelsen får sedan hantera detta efter vad som framkommer. Själva saneringen måste styrelsen dock ta tag i så snabbt som möjligt, så får man lösa det ekonomiska ansvaret vartefter. Att denna (dessa) händelser kan vara grund för ett förverkande av lägenheten, kan bara avgöras av efter att det utretts. Klart är dock att innehavaren har ett stort ansvar för vad ev. gäster ställer till med. Bostadsrättslagen ger också föreningen rätt att under vissa omständigheter göra en omedelbar uppsägning.
   Vad gäller dina egna anspråk på ersättning har jag svårt att se det, så länge din egen lägenhet inte är skadad, eller obeboelig.

 137. Elvira skriver:

  Hej,
  Jag flyttade in i min bostadsrätt i början av december, nu har jag bott här i ungefär fem månader och har haft förfest 3 ggr enbart under denna tiden. Min granne under mig kommer och klagar att vi har hög musik osv. Men jag sänker alltid musiken efter klockan 23 (det är bestämt i föreningen). Men nu så kom han och sa till mig att han har sagt till mig två gånger och om det blir en tredje ska han ta kontakt med styrelsen och vräka mig? och han berättade även att den som bodde här innan hade HAN skickat iväg.

  Hur ska jag göra? Jag följer reglerna, och han kommer upp ändå och klagar och sedan ett hot på det. Alla andra av mina grannar har inte stört sig på detta ”festande”.

  • Kontakta styrelsen och fråga om fler har klagat. Berätta också om din granne och dennes hot. Du måste försöka ha en god kontakt med styrelsen, så att detta inte eskalerar. Kanske kan du också behöva vrida ner festvolymen ett snäpp, vad vet jag?

 138. Ilo skriver:

  Bor i en bostadsrättsförening, min granne kom och slog mig framför mina barn för tre veckor sedan pga drogpåverkad eller något. Polisanmält men vågar inte gå ut efter detta. Grannen har haft problem att betala avgift m.m. Just händelsen har skapat rädsla för mig och mina barn. Kan man begära av föreningen att vräka någon ur en bostadsrätt på dom grunderna?

  Vill inte behöva flytta för att kunna leva igen.

  • Jag vet ju iofs inte alla omständigheter eller bakgrund till det inträffade, eller om din polisanmälan lett till någon åtgärd. Men ja, det borde vara fullt möjligt för styrelsen att med omedelbar verkan säga upp denne granne. Bostadsrättslagen ger en sådan möjlighet vid särskilt allvarliga störningar, som detta måste anses vara. Sen får hyresnämnden avgöra om det är rätt. Jag föreslår att du framför dina önskemål direkt till styrelsen.

 139. MIM skriver:

  Hej,
  Vi bor i en bostadsrätt och enligt styrelsen får man bara tvätta en gång i veckan. Vi har inte riktigt följt detta då vi förklarat för dem att vi behöver två gånger i veckan. Vi har satt upp oss då vi sett att det varit ledigt samma dag och då inte ”tagit upp tider i förväg”.

  Nu har styrelsen skickat till socialnämnden då dem i sin tur beslutat om uppsägning. Är detta så grovt så de kan göra så? Kan dem sätta oss på gatan?
  Från och med december ska vi flytta då vi sålt lägenheten.

  Antar att vi nu måste överklaga hos hyresnämnden?

  Tacksam för svar.

  • Jag har mycket svårt att se att enbart detta kan vara skäl för en uppsägning. Har ni verkligen fått en uppsägning? I så fall ska ni omedelbart kontakta hyresnämnden. Jag är övertygad om att en sådan uppsägning inte kommer godtas. Om det enbart är detta skälet som anförs.
   Jag kan också tycka att styrelsens regler om tvätt är något stelbenta, det borde gå att lösa på ett bättre sätt, precis så som ni i praktiken gjort.

 140. MIM skriver:

  Vi har kämpat med att få ändring med tvättider i tre års tid. Ingen annan av de resterande 20 som bor i huset vill lägga sig i eller yttra sin åsikt då även dem är ”rädda” för den här styrelsen.
  I pappret stod det att styrelsen härmed tagit beslut om uppsägning. Enligt hyresnämnden prövar dem inte sådana här frågor utan vi ombads att bestrida det hos styrelsen vilket vi nu gjort. Hyresnämnden kunde enbart medla men det är inget styrelsen vill.
  Senast idag vistades dem i tvättstugan trots att vi tvättade. Vi har tidigare bett om att få ha tvättstugan själva, jag är livrädd för dem då de är rätt så agressiva, då vi tvättar. Detta har även tagits upp med poliser som varit på plats tidigare i samma ärende.

  Vi antar att de kommer neka vår köpare medlemskap vilket dem även gjorde med min sambo när han köpte lägenheten men hyresnämnden godkände den vid ett överklagande. Antar att köparen oxå kan överklaga?

  Sitter vi i klistret nu när vi har sålt? Kan styrelsen yrka på att vi gjort avtalsbrott nu när vi sålt bostaden efter att vi fått en uppsägning?

  • Situationen verkar ju besvärlig, och jag kan inte ge några definitiva svar eller råd.
   Men det är riktigt som ni beskriver det, att Hyresnämnden bara kan medla. Motsätter man sig en uppsägning, måste man bestrida uppsägningen, för då måste styrelsen dra frågan till tingsrätten för beslut. Detta är mycket ovanligt, man brukar låta Hyresnämnden få avgöra. (Förfarandet är inte omnämnt i Bostadsrättslagen, men beskrivs så här på Hyresnämndens hemsida.)
   Men min bedömning kvarstår, att en uppsägning enbart pga osämja kring tvättider aldrig kommer att godtas.

   Och om ni nu har sålt lägenheten, så kan man tycka att styrelsen borde nöja sig med det. Något ”avtalsbrott” är det inte fråga om.

 141. Robin skriver:

  Bor i en bostadsrätt och har uppfattat det som ett lugnt trapphus och område. För något år sen flyttade det in nya grannar i lägenheten ovanför. De valde att lägga klinker i hela lägenheten. Nu hör jag vartenda fotsteg de tar i hela lägenheten (tidigare granne hörde jag inte ett ljud ifrån). Det är fruktansvärt enerverande. För det är inte bara ljudet (låter som att de går på hälarna), det blir även som en bas som gör att min lägenhet vibrerar. Såklart gnager detta hål i huvudet på mig. Ja, jag vet att lite ljud får man tåla, men när det pågår i stort sett alla tider på dygnet så står jag inte ut till slut. Har påtalat detta för grannarna, men de verkade inte förstå mig. Deras svar är mer eller mindre att de inte kan göra något åt att de behöver gå i sin lägenhet. Nu har det flyttat in nya grannar och jag hoppades att ljudet skulle upphöra eller åtminstone minska. Men det är samma ljud igen. Dvs att det är inte gångstilen som är orsaken utan golvet i sig. Går det att på något sätt tvinga dem att lägga om golvet eller hur ska jag hantera detta? Jag överväger att flytta, för jag står verkligen inte ut.

  • Besvärligt läge, helt klart.
   Du ska påtala problemet för styrelsen, det är styrelsen som har ett ansvar för denna typ av problem mellan lägenheter. Om du kommer nå framgång går dock inte att säga, det är som sagt ett besvärligt läge. Denna typ av ”diffusa” ljudproblem är svåra att mäta, och åtgärda.
   Rent byggnadstekniskt finns det dock stöd för dina klagomål. Golv och bjälklag är konstruerade så att stegljud ska minimeras, och i konstruktionen ingår den typ av golv som lades in som original, ofta ljuddämpande plastmatta eller parkett på sandbädd (som exempel). Om dessa byts mot klinker, som läggs direkt på betongbjälklaget, ja, då kan det uppstå problem. Gå alltså till styrelsen med dessa funderingar, och kräv att styrelsen tar upp problemet med grannarna ovanför. Styrelsen har en skyldighet att undersöka, och agera.

 142. Mommo skriver:

  En granne har emellanåt sin lägenhet utlånad/uthyrd. Det handlar inte om längre perioder utan en vecka/helg här och där mestadels på sommaren. Räknas det som andrahandsuthyrning? Är det grund för uppsägning?

  • Svårt att avgöra. Andrahandsuthyrning brukar avse längre perioder, typ veckor eller månader, men även kortare återkommande uthyrning på ett affärsmässigt sätt brukar också betraktas som andrahandsuthyrning. Jag föreslår att ni (styrelsen?) kontaktar vederbörande och ev skickar en anmaning om rättelse. Men om det räcker för uppsägning är mycket tveksamt, det beror alltså på omfattningen, och frekvensen.

 143. Borg skriver:

  Fått brev om Förverkande av Lägenheten.
  Hej jag har flyttat utomlands och bor och jobbar sedan ett år tillbaka i utlandet. Jag är medlem i en liten oäkta Brf (under 60 medlemmar) med en ganska så strulig styrelse centralt i staden. Jag har velat hyra ut min lägenhet då BRF är petig så kräver de ansökan och avgift för varje hyresgäst. Jag har således ansökt om en hyresgäst jag har fått godkänd av BRF i November 2018.
  Har sedan hyrt ut lägenheten till Hyresgästen ibland har hyran varit några dagar sen men jag har haft överseende med detta då den är ganska hög.
  I början av Augusti 2019 får jag ett Brev skickat om förverkande till min address i utlandet i det brevet påstår föreningen att jag har hyrt ut lägenheten olovligen i andrahand trots att jag bara hyrt ut det i andrahand till en och samma person. I brevet påstår föreningen att jag har fått en ”varning om att vidta rättelse” i slutet av Maj. En sådan varning har aldrig kommit fram. Vid vidare korrespondans med föreningen och deras jurist så kommer det fram att lägenheten har hyrts ut på Air BnB (via min andra hands hyresgäst i tedje-hand).
  Jag samlar dokumentation som konto utdrag på att jag tagit emot hyra från en och samma person, Säger även upp lägeheten med andrahands hyresgästen för olovlig tredjehands uthyrning trots att jag egentligen helt saknar bevisning från detta utan går bara på styrelsen och deras jurist ord.
  Allt detta gör jag samma vecka som jag delges förverkande
  Brevet om att vidta rättelse har jag aldrig delgivits
  Styrelsen har också (medvetet?) undanhållit att både maila och ringa mig trots att de har ringt mig vid tidigare tillfällen och även skickat mail om styrelsemöten och protokoll från dessa under samma tidsperiod.

  Kan de verkligen tvångsälja min lägenhet trots att jag hyrt ut den med deras godkännande? Juristen påstår att de inte måste skicka några varningar eller påminelser rörande brevet om att vidta rättelse och vidare påstår han att juridiskt spelar det ingen roll om det är jag eller min andrahands hyresgäst som hyrt ut den olovligen.

  • Det jag kan säga är att innan ett förverkande kan ske (eller uppsägning) måste du ha fått en varning, eller ”anmaning om rättelse”. Tydligen har denna inte kommit dig till del, och det blir då en fråga som Hyresnämnden får utreda. Du ska alltså kontakta Hyresnämnden och bestrida uppsägningen. Om du har gjort allt rätt så bör uppsägningen (förverkandet) inte kunna bli aktuellt.
   Angående själva uthyrningen, så har du tydligen fått godkänt din andrahandsuthyrning, så så långt bör allt vara ok. Men om din hyresgäst i sin tur hyr ut i tredje hand kan det bli problem i förhållande till föreningens regler och stadgar. Det är antagligen därför styrelsen nu försöker säga upp dig.

 144. Josefine skriver:

  Hej!
  Vi har en lägenhet i vår brf som gissningsvis ägs av kommunen och hyrs ut av dem till behövande.
  Till saken hör att vi har haft väldigt otur med dessa ”behövande” (flera olika boende) i form av bränder i lägenheten, väldigt störande beteende nattetid ofta, besök till grannar för att låna konstiga saker sent på kvällarna.

  Vi grannar börjar bli trötta på att alla boende i den lägenheten stör och gör att det känns allmänt otryggt i en annars lugn och stabil förening.

  Kan föreningen vräka kommunen? eller har dom något specialkontrakt ofta?

  • Det är inte helt ovanligt att kommunen kan inneha en eller flera lägenheter, som hyrs ut till socialt behövande av olika slag. Kommunen är alltså innehavare av bostadsrätten, och har laglig rätt att hra ut (i andra hand). Klagomål ska alltså riktas mot kommunen, och även kommunen kan i allvarliga fall sägas upp, åtminstone i teorin. I praktiken sker detta dock aldrig, utan kommunen försöker istället rätta till ev problem genom tillsägelser, eller att helt enkelt byta hyresgäst. Som boende och granne kan man inte göra mycket mer än att klaga till styrelsen, så får styrelsen klaga till kommunen. I allvarliga fall bör styrelsen försöka med uppsägning, även om detta alltså oftast inte leder till framgång.

 145. Tina skriver:

  Hej!

  Jag undrar om man kan bli ”vräkt” pga en konflikt med styrelsen.
  Bor i en bostadsrätt, och vi har haft grannar som spelat hög musik sent in på nätterna, både på vardagar och helger, och vi har då skrivit till styrelsen som man bör. Även haft kläder som gått i sönder i tvättmaskinerna, och har även då hört av mig till styrelsen då jag vet maskinerna är gamla. De har inte tagit det seriöst, sen har det ju visat sig att det funnits spik, skruv och annat ”skrot” i maskinerna. Och grannarna har vi fått säga till själva att de ska sluta spela musik sent.
  Saken är den jag och min sambo hamna i en ny konflikt med den en styrelse medlemmen, och min sambo ifrågasatte styrelsen och var ganska arg, pga ett projekt, då går styrelse medlemmen in i vår lägenhet, stampar i golvet och bröstar sig och trycker ansiktet mot min sambo och beter sig väldigt dåligt mot min sambo.
  Jag och min sambo betalar alltid hyran i tid, förhindrar inte dem att göra sina projekt eller gå in i lägenheten när de behöver, vi spelar ingen hög musik sent på kvällarna, och gör så gott vi kan för att inte störa våra grannar, så jag undrar om de kan bestämma sig att ”vräka” oss bara för en styrelsemedlem tycker vi är ”idioter som alltid klagar” och vi hamnat i en onödig konflikt med denne, när det mer handlar om att jag meddelar när tvättmaskiner strulat, eller grannar som spelat hög musik sent mer än en gång.
  Och om de skulle försöka ”vräka” oss, vad kan vi i så fall göra för att förhindra detta?

  • Utifrån din berättelse finns det inget fog för någon uppsägning, och det kommer säkert inte heller hända er. Men ni ska heller inte tåla trakasserier från enskilda styrelseledamöter. Försök ligga lågt, och trappa ner ev konflikt. Om ni, mot förmodan, skulle hotas med uppsägning, så är det bara att bestrida. Hyresnämnden godkänner aldrig uppsägningar på så lösa grunder.

 146. Johanna skriver:

  Hej,

  Jag flyttade in i en bostadsrätt för nästan 1,5 år sedan. Enda sedan jag flyttade in har grannen under mig smällt så hårt hon kan i både ytterdörren och balkongdörren (flertal gånger i rad) följt av vrål om diverse saker. Jag vet sällan vem det är riktat mot, ibland går det dock att anta, det är alltså inte alltid riktat mot en och samma invid. Jag har mått jättedåligt över detta men ändå känt att jag kan hantera det, trots att adrenalinet går upp såpass mycket att det har börjat göra ont i hjärtat av stressen det medför varje gång. Detta kan ske oavsett tid på dygnet, ibland i flera timmar och flera dagar/veckor i streck.

  Utöver detta har hon vid ett tillfälle varit upp och smällt i min dörr när den varit olåst och lämnat en lapp, förstört min cykel när jag ställt den på ”hennes plats” (svårt att bevisa men skett en annan granne med). Och en massa andra händelser.

  En dag fick jag nog, när hon började smälla och skrika i dörren när jag öppnade dörren för en vännina som sa hej. Detta hade på senaste tiden skett ett flertal gånger när vänner med utländskt ursprung kommit över, denne så fort hon sagt något och andra med mer synligt utländsk ursprung på en gång. (Hon brukar sitta bakom sin dörr och kolla ut genom titthålet..). Så jag stampade till hårt i golvet. Vi hörde då tunga arga steg i trappuppgången som var påväg uppåt, därefter ställde hon sig och skrek, sparkade och slog på min ytterdörr.

  Två dagar senare höll jag och två kompisar på att riva mitt kök, hon smällde och skrek lite då och då under dagen men höll sig relativt lugn. Framåt kvällen skulle en tredje vän komma, så fort han öppnade porten började hon skrika och smälla i dörren samt kom ut med ett metallföremål i handen och började gå mot honom. Han flydde och en av dem som var hos mig gick ned varav hon började gå mot honom istället. Den dagen packade jag ihop väskan och har sedan dess bott hos en vän i nästan två månader. Hon hade tydligen återigen kommit upp, skrikit, slagit och sparkat på min dörr när någon i huset hade borrat och hon trott att det var jag.

  Jag har klagat till styrelsen påtagliga gånger, som till en början sa att dem kommer vräka henne vid ett till klagomål. Dom fortsatte dock säga samma sak varje gång. Vid sistnämnda händelse sa han att det var svårt att vräka henne då hon har en psykisk sjukdom och när jag skickade en länk till lagen, samt kopia på den del där det tydligt står att hon bör bli vräkt, slutade ordförande att svara. Jag har tyvärr enbart bevis från tillfällen då hon varit ”lugn”. Jag har enbart talat med en av mina grannar, majoriteten har jag inte ens träffat på, men även dem har klagat till styrelsen ett flertal gånger och jag har flera vittnesmål. Jag är dock rädd att bevisen ej kommer räcka, iom att jag inte bor där längre kan jag heller inte skaffa några.

  Jag har polisanmält händelsen och dom ska kalla in på förhör. Grannen jag pratat med polisanmälde dock för 8 månader sedan och har fortfarande inte hört något tillbaka. Jag vet inte vad jag ska göra eller vart jag kan vända mig. Jag mår dåligt och blir stressad bara av tanken att behöva komma dit igen medans hon bor där,- samtidigt som jag inte kan sälja lägenheten i det skick den är i nu (höll som sagt på att riva köket när jag ”flydde”). Snälla hjälp, vad kan jag göra, vart kan jag vända mig? Det kan väl inte vara acceptabelt att hon får bo kvar när hon håller på som hon gör?

  • Tyvärr är nog Borättköparskolan inte rätt forum för denna typ av problem. Vi har inga bra svar eller lösningar, över huvud taget finns det inga enkla lösningar på denna typ av grannkonflikter.
   Vi föreslår att du istället skriver på ett annat forum, Allt om bostadsrätt, där du säkert kan få lite input och förslag på lösningar.
   (Kopiera hela din text och ”klista in” i deras forum.)

 147. Anneli Ekvall skriver:

  Hej. Bor i en bostadsrättsförening med 152 lgh. I en uppgång bor en man som äger sin lgh men som under senaste åren får betraktas som en sanitär olägenhet. Det formligen stinker från hans bostad så grannar kan vare sig sitta ute på loftgång eller balkong pga av lukten från mannens lägenhet. Har han varit i hissen tar det ungefär en timme innan odören dunstat. Han släpper inte in någon i bostaden (OVK-kontroll skulle genomföras men det gick inte) och styrelsen har försökt kontakta honom för att åtgärda problemet utan respons. Styrelsen har även kontaktat sociala myndigheter som i sin tur försökt kontakta mannen men han vägrar all kontakt. Vad grannarna vet så har han ingen släkt som besöker honom. Vad är nu nästa steg för Brf? Nu kommer en ny sommar och alla vill använda sina balkonger igen. Med vänlig hälsning, Anneli

  • Nästa steg är nog att helt enkelt säga upp medlemmen, med de motiveringar du redan nämnt. Det finns troligen inget annat sätt att gå vidare. Gör en formell uppsägning enligt Bostadsrättslagens regler. Infor hotet att bli vräkt kanske det går att komma på talefot med denne medlem. Eller så blir det vräkning. Men det brukar ta lite tid.

 148. Camilla skriver:

  Har en medlem i vår bostadsrätts föreningen, som burit sig fruktansvärt illa åt och skrikit åt styrelsen och andra medlemmar för jävla inkompetenta idioter och andra grova kränkningar och trakasserier, det tar inte slut utan bara fortsätter mm Denna medlem har även inte följt de regler och stadgar som finns i föreningen, medlemmen har även bildat egna regler och stadgar för att hon tror det är rätt i dens värld. Ingen av de övriga föreningens medlemmar vill ha denna medlem kvar. Har vi tillräcklig grund för att avsluta hennes medlemsskap i bostadsrättsföreningen?

  • Till en början ska ni skicka en skriftlig ”anmodan om rättelse”, där ni tar upp de saker som ni anser är ett oacceptabelt beteende. Om de saker ni tar upp är tillräckliga för att därefter gå vidare med uppsägning kan jag inte svara på. Det beror på hur ”allvarliga” de är. Det blir i så fall i slutänden en bedömning i hyresnämnden. Ni måste i vart fall först försöka med dialog och/eller skriftlig anmodan.

 149. Per skriver:

  Hej Lennart
  Vi bor i en liten förening. Vi har uttryckligen i stadgarna att man ska permanent bo i lägenheten. Tyvärr har vi tre lägenheter vars ägare inte bor i lägenheterna (en bor utomlands sedan 10 år, en använder den som övernattningslägenhet, en ser det bara som en investering). Vilka möjligheter har vi att få dem att antingen flytta in i sina lägenheter, eller få dem att sälja till någon som kommer att bo i lägenheten?

  • Antagligen har ni standardformuleringen att ändamålet är ”permanent boende… utan tidsbegränsning”. Detta brukar dock aldrig tolkas som att man måste bo i lägenheten rent fysiskt, bara att det är själva avsikten med bostaden. Så länge innehavarna sköter sina lägenheter och inte orsakar föreningen allvarliga problem, så ser jag det som mycket svårt att göra något åt situationen. En uppsägning kan bara ske på saklig grund, och de olika fallen är uppräknade i Bostadsrättslagen (och stadgarna). Att fysiskt inte bebo läghenheten är inget sådant skäl.

 150. Sassan skriver:

  Hej,
  Jag har en bostadsrätt och hyrde ut med hyresavtal och tillstånd från föreningen . Hyresgästen fick problem med grannen på utflytningen och hyresgästen polisanmälde grannen för rasistisk beteende . Hyresavtalet går ut om 1 vecka men hyresgästen bestämde flytta ut idag. Är det jag är ansvarig som hyresvärd i det här situationen? Får jag problem med föreningen om jag jag hyra ut bostaden igen?

 151. Sara skriver:

  (inlägget är nerkortat)

  Hej!
  Hade en liten sammanslagning på 8 pers en fredagskväll. Vid 23:50 kommer styrelseordförande till mig med ett aggressivt och nedlåtande bemötande. Jag glömde bort tiden och bad om ursäkt för det och avslutade festen direkt. Vi har inte haft hög musik och har pratat med mina grannar som bor bredvid mig som sagt att de inte hört något.

  ”Jag är styrelsen” sa han flera gånger när jag ifrågasatte hans hot om vräkning.

  Min fråga är, han har rätt att göra detta efter en enstaka gång. Hur mycket makt har en styrelseordförande? Känns inte tryggt med en omedgörlig person, blir lite orolig.

  • Jag kan omöjligen ta ställning i er konflikt, efter att bara ha hört din version. Men du har ju inte blivit uppsagd, och inte ens fått någon anmodan om rättelse, så egentligen har ingenting hänt (ännu). Och du behöver inte vara orolig, ingen kan bli uppsagd på så svaga grunder.

 152. Lill Borger skriver:

  Hej!
  Jag bor i bostadsrätt, ett radhus, vi har gemensam tvättstuga, styrelsen säger att bara de som arbetar får tvätta på helgerna och kvällstider. I oktober fanns 20st outnyttjade tvättider (60 tim) ska då jag som pensionär inte få bruka dessa? De flesta har egen tvättmaskin så det är aldrig svårt att få tid, nästan hälften av de boende är en hemma på dagarna, några andra tvättar aldrig i tvättstugan, några ca 2ggr år. För mig fungerar det bäst att få tvätta på helgen.

  En andra fråga: ovanför ytterdörren sitter en lampa som tänds atomatisk, den måste vara tänd säger styrelsen trots att den går på min el. Är detta riktigt?
  Tack!

  • Angående tvättning kan styrelsen inte ha sådana förbud, bara rekommendationer. Tvätta på den tid som passar dig bäst!

   Angående lampan, om det är så att alla radhuslägenheter har en sådan lampa, kan jag inte se att det är något problem, eftersom alla drabbas lika. Är det däremot bara vissa lägenheter som har denna lampa, så måste ledningarna dras om, eller att ni ersätts för den extra el-kostnaden.

 153. Lill Borger skriver:

  Tack för svaret!

 154. Samra skriver:

  Hej!
  Vi har fått störningar i månader i form att barnen springer morgon,dag,kväll och det tyvärr låter mycket. Jag har fört logg i tre månader och lämnat till styrelsen snart 14 dagar hur länge ska man vänta att styrelsen talar med störande granne undrar jag faktiskt och ska man kontakta advokaten att styrelsen fattar att man menar allvar?
  Med vänlig hälsning
  Samra

  • Alltid besvärligt med denna typ av störningar grannar emellan. Bra att du har fört logg och att du klagat till styrelsen. Mer än några veckor ska du inte behöva vänta för en respons. Annars får du påminna. Denna typ av störning måste gå att lösa inom föreningen, genom samtal. Något annat sätt finns i praktiken inte. Lekande barn är ingen fråga för advokater eller miljöförvaltningen. Sista utvägen kan vara att flytta.

 155. Louise skriver:

  Hej. Jag har aldrig varit försenad med att betala min avgift, jag bor
  I en bostadsrätt. Då jag har autogiro så dras pengarna automatiskt utan att
  jag behöver tänka på det. Men nu i december så drogs det av nån anledning inte, trots att jag hade täckning på kontot. Har kontaktat banken angående detta, inte fått svar ännu. Men vill inte riskera att få tilläggsavgift eller vräkning. Jag behöver förklara för min bostadsrättsförening hur läget ligger till. Behöver jag oroa mig?

 156. Niclas skriver:

  Hej,
  Jag hjälper en person som riskerar bli vräkt på grund av sanitär olägenhet.
  Personen har personligt ombud samt god man. Tidsfristen går ut rätt snart (på söndag denna vecka) men personen har fortfarande inte fått skriftligt på vad som ska göras och vad de anmärker på. Det verkar som bara personligt ombud samt god man har fått papper angående detta men innehavaren av lägenheten ska själv ska enligt styrelsen få det idag måndag.

  Borde inte bostadsrättsinnehavaren få brev/papper i rimlig tid eller räcker det att god man/personligt ombud har fått papper om detta?

  Lägenheten i sig är utröjd och ser bättre ut men inte helt färdig ännu. Nu oroar sig bostadsrättsinnehvaraen över att det inte är helt perfekt ordning inne i garderoberna (finns lite kartonger med skor som står på golvet i garderoben som är helt nya) samt att det är en fuktskada i ett trägolv som ännu ej är åtgärdat men arbete är beställt för att byta golvet)

  Tack för mycket intressant läsning för övrigt.

  • Är tyvärr inte tillräckligt insatt i vad som gäller för godman och personligt ombud. Men vad gäller själva uppsägningen pga sanitär olägenhet så bör väl den anledningen nu vara åtgärdad och uppsägning därför inte längre möjlig. Hur som helst ska uppsägningen bestridas, om det inte redan är gjort.

 157. Jimmy skriver:

  Hej, jag bor i ett hus där det är 70 lägenheter, jag kommer överens med alla i huset förutom en tant.
  Nu hon gått så många gånger till styrelsen att dom har skickat en skriftlig varning till mej.
  Räcker det att det är en människa som klagar för att jag ska få en varning ?

  • Styrelsen har tydligen gjort bedömningen att du ska varnas, men det framgår inte i din fråga av vilken anledning. Men har dom inte kontaktat dig på något annat sätt tidigare? Har du inte fått några tillsägelser? Hur som helst måste du nu kontakta styrelsen och försöka reda ut det hela.

 158. Anneli skriver:

  Hej
  Jag har problem med min föreningen,jag har inte hyr ut andrahand,jag har inneboende,3 dagar per veckan bor jag min radhus.men föreningen inte tycker att jag gör ,hur vet de att jag inte bor min radhus?
  Vänlighälsningar
  Anneli

  • Ursäkta sent svar
   Jag har svårt att bedöma din situation, men om det är så att du bor i din lägenhet, även om det bara är 3 dagar i veckan, så är det helt ok. Och det är tillåtet att ha inneboende. Men jag har som sagt svårt att förstå det egentliga problemet.

 159. Rebwar Arif skriver:

  Om man blir vräkt av sin bostadslägenhet p g a andrahandsuthyrning, förlorar man lägenheten och pengarna?

  • Ursäkta sent svar
   Det som händer är att man tvingas flytta och sälja sin lägenhet. Antingen säljer man den själv, eller så tvångssäljs den via kronofogden. Men pengarna från försäljningen får man alltid behålla (minus eventuella skulder och säljkostnader).

 160. Tarja Salmi-Jacobson skriver:

  Ett sambopar köpte en liten tvåa i brf aug 2017 men flyttade inte in utan annonserade ut lgh för tillsvidare andrahandsuthyrning. Samtidigt folkbokfördes i lgh 4 personer (+ två hyresgäster), alla boende i grannkommunen. Grannen anmälde lgh för störning och då uppdagades att ägarparet inte sökt tillstånd till uthyrningen, som varat i tre år. Hyresgästerna avhystes och den ena sambos dotter gjordes till en tredje delägare och flyttade in och bor där ensam. Men nu 4 personer folkbokförda, men bara en bor där. Sedan 2018 är detta folkbokföringsbrott och tycks fortsätta medvetet då ett av personerna folkbokföres till grannkommunen (där hon antas har hela tiden bott.
  Styrelsen godkände dotterns delägarskap med motiveringen att ”alla har rätt till andra chans” och detta fast hela köpet från första början gick ut på spekulation, att köparna inte hade avsikt att flytta i lgh (de är villaägare och verksamma i grannkommunen) och felaktig folkbokföringen fortgår. (Ingenting av detta hade jag kommit att veta om jag inte anmälde fortsatta störningar nu hos denna nya delägare.)
  Vad mer kan jag göra än att ha påtalat brott mot lagar och stadgar hos föreningen som svarar att de har fullt förtroende för fastighetsförvaltaren Fastum som sköter andrahandsuthyrning och störningsärenden mm av styrelsens uppdrag, när nästan dagliga störningar (även mellan kl 22 och 07 pågår av grannens bengalkatt (+ en tamkatt) som är nattaktiv och hoppar och rasar i en ranglig klätterställ som slår mot vägg och golv)? Jag undersöks nu av hjärtflimmer efter ett års stress för sömnbesvär pga oljud vilket Fastum menar är ljud som man skäligen ska tolerera utan att ens ta hänsyn till dokumenterade tider till närmare 100 ggr enbart i tiden då det ska vara tyst enligt stadgarna. Fastum har inte heller gjort en grundlig utredning, bara meddelat att man inte kan förbjuda katter i lgh.

  • Tyvärr kan jag inte erbjuda någon hjälp i just ditt fall. Men generellt måst en styrelse vara noggrann när det gäller att bevilja medlemskap, så att man unviker den situation som du beskriver. När det gäller störningar så är det til styrelsen man ska vända sig, och även ta upp frågan på föreningsstämma (vilket iofs varit svårt de senaste två åren pga pandemin).

 161. Moussa name skriver:

  En fråga, Jag har bott i en bostadsrätt i ca 2 år, Har nu köpt hus och vill sälja min Bostadsrätt till min dotter.

  Ringed till ordförande om detta. Då började o att jag har betalat avgiften försent och medlemskap är uppsagt. Han säger att jag kan inte sälja min bostad utan föreningen ska göra det åt mig. Desutom måste jag lämna lägenhet omgående. Jag har inga skuld men erkänner att jag har varit försenade med avgiften men har kontaktat dom alltid och kommit överens om att jag kommer bli försenade och dom kom överens med mig när jag ska betala. När jag såld lägenhet till min dotter så säger Ordförande att min lägenhet kan inte säljas. Får förening göra så??

  • De besked du fått från ordföranden är felaktiga. Om du inte har några obetalda avgifter, och varit överens med styrelsen de gånger du betalat för sent, och du inte blivit uppsagd. Då har du fortsatt rätt till din bostadsrätt, att bo kvar, eller sälja till vem du vill. Styrelsen har absolut ingen rätt att sälja den, och inte ens att säga upp dig. Om du har problem med styrelsen ska du kontakta hyresnämnden, som kan hjälpa dig i fall som detta.

 162. ahmed ismail skriver:

  Jag blev uppsagd från min bostadsrättslägenheten pga. styrelse påstår att jag hyr ut lägenheten i andrahand.
  Uppsägningen kom från deras advokat, när jag försöker kontakta henne, svarar inte hon.
  De förväntar att jag ska lämna överlägenheten till de för att kronofogden ska annonsera ut den till försäljning för deras räkning 2021-11-31.
  Jag har bestridit deras beslut till advokaten.
  Ska jag behöva strida beslutet till nån annan eller?

 163. Ingrid skriver:

  Har en bostadsrätt med godkänd andrahandsuthyrning. Några dagar innan kontraktet börjar gälla, befinner sig den tänkta hyresgästen i lägenheten ( med mitt godkännande) och får någon form av psykosgenombrott. Står då på balkongen med airgun på 5: våningen och grannar upplever det som hotfull och polis tillkallas.
  Jag blir därefter uppringd av ordförande i föreningen och ber mig återkalla godkännandet. Hon upplyser även att föreningen inte kommer att godkänna personen vid eventuellt övertag. Personen har därefter fått psykiatrisk vård och insatt på medicin. Kan föreningen neka ett övertag dels för händelser innan personen har kontrakt, dels pga beteende som orsakas av sjukdom ?

  • Styrelsen verkar göra bedömningen att personen varken är lämplig att hyra i andrahand eller (ev senare) kunna bli medlem i föreningen. Om detta är en rimlig bedömning kan jag inte avgöra Hur som helst har styrelsen rätt att göra en sådan bedömning, och om du eller personen i fråga aner detta vara fel så får ni låta hyresnämnden pröva frågan.

 164. Kent skriver:

  Hej
  1. Kan man bli vräkt om man är folkbokförd på den adressen men inte bor där?

  2. Kan man bli vräkt om man är folkbokförd på an annan adress än bostadsrätten?

  i båda fallen bor ingen annan i lägenheten,

  • Nej, man kan inte bli uppsagd enbart på något av de skälen. Man måste inte bo i sin bostadsrätt. Däremot ha den under regelbunden tillsyn så att inga problem uppstår. Uppsagd kan man bara bli om man missköter lägenheten eller orsakar väsentliga problem för föreningen. Eller hyr ut den utan tillstånd. Eller inte betalar månadsavgiften i tid.

 165. Ove skriver:

  Hej!
  Jag har en granne som under längre tid misskött sig och nu har styrelsen med hjälp av en gott beryktad advokatbyrå vräkt personen i fråga. Han har blivit avhyst men säger att han ska överklaga beslutet och har 6 månader på sig att bestrida. Går det ens att överklaga?

  • Då jag inte vet exakt hur uppsägningen och ”vräkningen” gått till kan jag inte ge något bra svar. Generellt kan man få en uppsägning prövad av tingsrätten, men det kanske redan har gjorts. Någon ytterligare prövning eller överklagande känner jag inte till.

  • Ove skriver:

   Hej! tack för svaret.
   Han har blivit vräkt av beslut från hyresnämden. Han har lämnat in en överklagan till tingsrätten .

Leave a Reply