32. Värdering och försäljningsstatistik på nätet

Bostadsrätter – värdering och statistik på nätet

 

OBS!

Avsnittet är delvis inaktuellt, och kommer att omarbetas.

 

Vad är rätt pris för en bostadsrätt? Den frågan ställer sig alla som letar bostadsrätt. Viss vägledning kan man få på nätet. Vi listar här de bästa sajterna, och varnar för några.

hemnet.se  är mäklarfirmornas egen försäljningssajt på nätet. Där finns också några riktigt bra funktioner:

Under lägenhetsbeskrivningen finns “Fakta & jämförelse“. Där jämförs den aktuella bostadsrätten med liknande bostäder i samma område. Framför allt kan man jämföra lägenhetens pris per kvm. Fungerar dock bara i stora bostadsområden med många liknande bostadsrätter.

Längre ner kan man välja ”gratis uppskattning av slutpriset” (i samarbete med SBAB). Här kan man, om man klickar sig vidare, få dels en preliminär prisindikation på den aktuella bostadsrätten, och om man knappar in sin e-post, får man dessutom en lista över genomförda försäljningar i området!   Mycket bra, och gratis!

SBAB´s Värdeguide (liknande den via Hemnet), när man vill få en indikation på en enskild lägenhets värde. Fungerar lika bra för att värdera sin egen lägenhet som att värdera en lägenhet man är spekulant på.

SBAB har också en sida ”Storstadsguiden” där man överskådligt ser snittpriser/kvm för olika storstadsområden, och framför allt utvecklingen de senaste åren. Gäller bara Stockholm, Göteborg och Malmö.

Slutpris.se, en ny och mycket bra sajt, där du kan ange ett område eller ort eller rita på en karta, och få senaste försäljningarna. Du kan även abonnera på ett område och varje vecka få en rapport om försäljningar i området! Mycket bra, gratis, och enkel att använda!  Rekommenderas!

Fastighetsbyrån har en liknande funktion: “Håll koll på slutpriset” och ”Prisbevakaren”.  Via mail eller SMS får man uppgift om faktiska slutpris.

maklarstatistik.se  Framför allt kan man se genomsnittspriser per kvm, och hur prisnivån har utvecklats under åren. Också bra om man vill jämföra olika orter eller stadsdelar. Observera att på småorter är uppgifterna inte pålitliga eftersom det statistiska underlaget är för litet, värdena kan variera kraftigt från ena mätperioden till nästa.

www.e-bud.nu  är en öppen budgivningssajt som används av vissa mäklarfirmor. Här kan man se resultaten av just dessa mäklares försäljningar, och även pågående budgivningar! Intressant! Vilka mäklare som är anslutna framgår av sajten.

hempris.se, en gratissajt där man knappar in ett antal parametrar för lägenheten och får ut en värdering. Men fungerar bara för Stockholm.

Hemnet´s “Bostadsstatistik” allra överst på deras sida. Den mest intressanta grafen är den som visar hur många objekt som är till salu just nu, jämfört med tidigare år.

Det finns också mycket tveksamma värderingsföretag på nätet, ofta med hemvist i baltikum, under olika namn som hempris.net, hempris.info och bostadspris.net. Det framgår inte särskilt tydligt, men deras tjänster kostar 499:- .  Många av dom är uppförda på svarta listan.  Varning!

Observera att alla dessa värderingssajter bara ger en indikation på lägenhetsvärdet, de bygger på ett statistiskt genomsnitt från tidigare försäljningar. Och ingen av dem tar någon större hänsyn till föreningens ekonomi.

När det gäller fundamental värdering och betygsättning av bostadsrätter och föreningar finns det bara en sajt: vår egen  Borättupplysning och våra betygslistor.

 

© Borättupplysning Skåne

Leave a Reply