29. HSB, Riksbyggen, SBC …

Bostadsrätten och dess organisationer

Är det säkrare att köpa en Hsb- eller Riksbyggen-lägenhet?

Hsb och Riksbyggen har lång tradition att bygga och förvalta bostadsrättsföreningar. Förr var bostadsrättsföreningarna mycket hårt knutna till sin huvudorganisation. Idag är föreningarna mer självständiga, men det finns fortfarande starka kopplingar.

För Hsb gäller t ex följande:

 • * Bostadsrättsföreningen och alla dess lägenhetshavare måste vara medlemmar i Hsb.
 • * En ledamot i bodstadsrättsföreningens styrelse utses av Hsb.
 • * Bostadsrättsföreningen har ett eller flera förvaltningsavtal med Hsb.
 • * Inom bostadsrättsföreningen råder ofta en stark lojalitet gentemot Hsb.

Riksbyggen fungerar på ett likartat sätt.

Allt detta är tänkt att ge stabilitet och kontinuitet i dessa bostadsrättsföreningars verksamhet. Är då allt bra i en Hsb- eller Riksbyggen-förening?

Det brukar vara någorlunda ordning på en Hsb- eller Riksbyggen-förening. De har nästan alltid god ekonomi och en trygg förvaltning. Därmed inte sagt att alla föreningar är välskötta, för det är de inte. Hur en bostadsrättsförening sköts beror nämligen på den egna styrelsens kompetens och skicklighet, och att det finns duktiga och engagerade ledamöter. Utan en kompetent styrelse kan även dessa föreningar bli misskötta.

Övriga bostadsrättsföreningar, som inte tillhör Hsb eller Riksbyggen, brukar ibland kallas “privata” eller “fristående”. Dessa ord betyder dock ingenting, för alla bostadsrättsföreningar är i juridisk mening fristående och självständiga.

Alla föreningar behöver dock hjälp med sin förvaltning, och tillhör man då inte Hsb eller Riksbyggen kan man anlita SBC (Sveriges BostadsrättsCentrum) eller annan fristående fastighetsförvaltare, det finns ett stort antal lokala och regionala sådana. Dessa erbjuder ekonomisk och teknisk förvaltning, rådgivning och utbildning i varierande grad, och kan göra det minst lika bra som Hsb eller Riksbyggen. Många föreningar anlitar en liten lokal redovisningsbyrå för sin ekonomiska förvaltning, och med en kompetent styrelse som gör resten kan det också fungera precis lika bra.

Det finns t o m föreningar (ofta små) som sköter allt helt och hållet själva, sk självförvaltning, men det är bara att rekommendera för de allra minsta föreningarna.

Så svaret på den första frågan blir: Ja, det brukar vara ganska säkert  i Hsb- eller Riksbyggen-föreningar, men inte alltid.

 

© Borättupplysning Skåne

 

(En mer djuplodande artikel om HSB återfinns på Styrelsetips, läs här.)

 

10 svar till “29. HSB, Riksbyggen, SBC …“

 1. Jenny skriver:

  Hej!
  Min förening förvaltas av Riksbyggen, är det samma sak som att det är en Riksbyggenförening? Eller kan Riksbyggen bara stå som förvaltare?

  • En förening kan mycket väl förvaltas av Riksbyggen, utan att för den skull vara medlem i Riksbyggen. Innebär att styrelsen frivilligt valt Riksbyggen som förvaltare (ekonomiskt och/eller tekniskt).

   Enbart om föreningen är medlem i Riksbyggen brukar den kallas för en Riksbyggen-förening. Då sitter det också en Riksbyggen-representant i styrelsen.

   Samma förhållanden gäller HSB.

 2. Urban skriver:

  Hej,
  Vi har skrivit köpekontrakt på en bostadsrätt i en förening som förvaltas i regi av HSB. Vi är flera delägare: vår dotter och hennes pojkvän som äger en tredjedel var och jag och min fru äger en tredjedel tillsammans men har inte för avsikt att bosätta oss där.
  Idag kom mäklaren tillbaka till oss och meddelade att föreningen inte accepterar någon som helst ägande om man inte är boende på adressen, vilket kommer att innebära att vår dotter och hennes pojkvän kommer att äga 50% var och att jag tillsammans med min fru kommer att gå in med en tredjedel av köpeskildringen, utan att stå som ägare på lägenheten. Kan ni ge ett råd på någon form av avtal mellan oss och vår dotter och hennes pojkvän?

  • Frågan har egentligen inget med bostadsrätt att göra. Er dotter och pojkvän kommer att bli delägare med 50% var. Vem som sen i verkligheten står för pengarna är en ren privat familjeangelägenhet. Antingen skjuter ni till 1/3-del av pengarna, som en ren gåva, eller så får det bli som ett privat lån till dotter med pojkvän, som regleras med ett vanligt skuldebrev.

 3. Marre skriver:

  Kollade en lägenhet i Gränby i Uppsala som jag ville köpa. Nyproduktion från år 2014-2015 tillhörande HSB. När jag räknade ut skuldsättning per kvadratmeter hamnade skulden på 27.500. Kan detta stämma och är inte detta katastrofala siffror?
  Bör man vara orolig trots att det är HSB?

 4. Katarina skriver:

  Hej! Jag bor i en HSB-bostadsrätt som är en nyproduktion, vi hade inflyttning i september förra året. Vår styrelse består främst av personer från HSB, dvs. en tjänstemannastyrelse. Jag undrar om dessa vanligtvis får arvode för sitt styrelsearbete? Rimligtvis borde de ju få ersättning från HSB, då detta ingår i deras jobb.

  • Ja, dessa personer är vanligtvis Hsb-anställda med heltidslön från Hsb. Något arvode ska alltså inte utgå från föreningen. Först när denna tjänstemannastyrelse ersätts med eget folk från föreningen ska man börja diskutera arvode.

 5. Roger skriver:

  Vad står Hc för i samband med brf i era betyglistor? Förstår att H:et står för HSB men vad står det vidhäftade c:et för?
  Tack för en bra hemsida.

  • Hc står för certifierad Hsb-förening (se Lektion 30). Certifiering är en slags kvalitets-stämpel som innebär att föreningen är extra granskad av Hsb. Dock kan det ändå gå väldigt illa som i exemplet Ida i Malmö.

Lämna ett svar