6. Att köpa nyproducerat

Att köpa ny (nybyggd) bostadsrätt.

De flesta bostadsrätter säljs i befintliga äldre föreningar, men det byggs också nytt, nyproducerade bostadsrätter. Vad är den stora skillnaden? (Uppdaterat febr. 2016)

 
1) Om man köper helt nytt då köper man i praktiken av byggfirman direkt, i regel innan huset är färdigbyggt, eller kanske inte ens påbörjat.

2) Man har flera lägenheter att välja på. Man får se broschyrer och ritningar, och kanske ett färdigställt exempel, en “visningslägenhet”.

3) Lägenheten sälj till ett fast pris.

4) Man får vara med och välja kök och inredningsmaterial, och kan ibland även påverka själva rumsfördelningen.

5) Inflyttningen ligger ofta långt fram i tiden (1-2 år). Tänk på, att mycket kan hända innan huset är inflyttningsklart. Både med bygget, samhällsekonomin, och även med den egna privata situationen…

6) Det skrives ett bokningsavtal (inte att förväxla med det s.k. förhandsavtalet) och man betalar en “bokningsavgift”. Det är viktigt att granska villkoren i detta bokningsavtal!  I avtalet finns det i regel en möjlighet att ångra sig, men man kan förlora bokningsavgiften (helt eller delvis).

7) Bostadsrättsföreningen bildas av byggfirman, som tillsätter den första styrelse med eget folk. En förhandskalkyl tas fram, intygad av Boverket. Därefter kan förhandsavtal skrivas, och man betalar ett förskott på lägenheten. Detta förskott brukar vara på ca 100 tkr, men kan vara upp till 10% av det slutliga priset. Observera, när detta avtalet är påskrivet kan man inte längre ångra sig!

8) I samband med att husets färdigställs eller några månader innan skrivs det slutliga upplåtelseavtalet, och man blir medlem i bostadsrättsföreningen. Då ska också den ekonomiska planen vara framtagen. I den ska alla detaljer finnas kring lägenhetsfördelningen och bostadsrättsföreningens ekonomi.

9) Man slutbetalar lägenheten, och flyttar in på överenskommen datum.

 
När huset är färdigbyggt kan det finnas lägenheter kvar som blivit osålda. Dessa säljs av byggaren eller föreningen, och fortfarande till fast pris. Men det kan också finnas lägenheter som kommer ut till försäljning av köpare som vill sälja sin nya lägenhet direkt, utan att ha flyttat in. Då gäller samma villkor som vid en normal bostadsrättsförsäljning.

 

För att sammanfatta: Att köpa nyproducerat kan vara lockande, men också ganska dyrt. Kontrollera noga avtalsvillkoren! Och kontrollera noga förhandskalkylen / ekonomiska planen. Varning för högt skuldsatta föreningar!

 

  © Borättupplysning Skåne

323 Responses to “6. Att köpa nyproducerat”

 1. Johan Widén skriver:

  Lägenheten köps inte av byggfirman – det är bostadsrättsföreningen som är säljare (upplåtare).
  Vid förhandsavtal betalas förskottet till föreningen.
  Vid bokningsavtal betalas avgiften till byggaren.

 2. Det är ett riktigt påpekande. Det är dock byggfirman man har all kontakt med, och byggfirman som tillsätter den provisoriska styrelsen och driver föreningen i början, och byggfirman som administrerar alla insatser och avgifter.

 3. Aki skriver:

  Hej,

  Jag funderar på att köpa en lägenhet som ännu inte är byggd, dvs inflyttning är slutet på nästa år. Enl mäklaren skall man betala först en bokingsavgift och sedan en överlåtelseavgift (totalt 100 000) innan årsskiftet. Priset är redan satt och jag har fått ett lånelöfte på beloppet. Detta lånelöfte gäller däremot enbart i 6 mån så jag kommer vara tvungen att ansöka om ett nytt innan inflyttning. Min fråga är därför vad kan man göra om det vid inflyttningen nästa år visar sig att marknadsvärdet på lägenheten minskat och att man plötsligt inte kan få ett lån på det ursprunliga beloppet som sattes i år? Har man några rättigheter som köpare? Eller riskerar man att förlora handpenningen samt bli stämd för avtalsbrott iom att man inte har kapital för att köpa lägenheten?

  Tacksam för svar,
  Aki

 4. I bokningsavtal eller förhandsavtal ska det framgå tydligt vilka regler som gäller. Det normala är dock att ett förhandsavtal är bindande, och inte går att bryta. Om du har fått ett lånelöfte bör du försäkra dig om att löftet gäller ända fram till slutbetalningen.
  Att marknadsvärdet på en nybyggd fastighet skulle sjunka mycket på ett år är högt osannolikt. Men visst kan värdet förändras, både uppåt, och neråt.

  Skriver man på ett förhandsavtal, då måste man vara beredd att fullfölja köpet, annars riskerar man att förlora inbetalda pengar. Skulle man drabbas av ekonomiska problem får man försöka sälja bostadsrätten direkt efter upplåtelsen/tillträdet.

 5. Ari skriver:

  Hej!

  Jag har en fråga, är väldigt nära ett husköp från en bostadsrättsförening. Det är en bostadsrätt alltså. Bostadsrättsföreningen är på 4 hus, alltså fyra medlemmar i föreningen, 4 familjer.

  De har skulder med 8 500 000, tillgångar ca 14 700 000. Huset kostar ca 1 695 000, månadsavgiften är på ca 6200, tomten som tillhör just det huset jag ska köpa är ca 1660kvm. Ska jag köpa huset eller inte? Om man räknar bort allt annat och bara tar tillgångar och skulder och räknar på det!? Är det ett bra husköp?

  Tusen tack, det är första husköpet och jag är helt grön. Ska fråga fler förstås.

  Vänligen

  • Det var en väldigt liten förening! Tänk på att varje hus belastas med en skuldandel på drygt 2,1 miljoner! Lägg det beloppet till priset, dvs 1,7 + 2,1 = 3,8 miljoner. Är huset värt så mycket? Det är den frågan du ska ställa dig.

 6. Niki skriver:

  hi
  I am going to reserve a new production apartment which will be ready next year. we have to sign a booking contract today and pay 10000 kr in advance.the broker said economical plan of BRF is not ready yet and it will be ready in 2 months before the binding contract. Should I pay 10000 without having this information about financial situation of the company?

  he said they have 25% loan of the total amount with 1% interest rate. Do you think it is a good buy? thanks alot

  • I det första skedet finns varken ekonomisk plan eller kalkyl. Byggfirman vill dock ha en ”bokningsavgift” för att reservera lägenheten till dig. Detta belopp har du tillgodo om du fullföljer köpet. Men om du ångrar dig och vill dra dig ur, då får du kanske inte tillbaka pengarna, villkoren skiljer mellan olika byggbolag. Ta reda på villkoren för denna bokningsavgift!
   I ett senare skede upprättas en förhandskalkyl, och då vill byggbolaget (föreningen) ha ett större förskott (typ 100 000 kr). Slutligen upprättas den ekonomiska planen, och i samband med inflyttningen betalas resten av insatsen.

   Sista frågan om föreningens lån kan jag inte svara på, det beror på omständigheterna. Vi har en betaltjänst för en sådan analys.

 7. Annika o Bosse skriver:

  Vi tecknade oss för en nyproducerad bostadsrätt 2013. Blev kallade till besiktning för ett par dagar sedan, besiktningsmannen avblåste besiktningen då han ansåg att lgh inte var klar att besiktiga. Däremot upptäcker vi att en vägg till vardagsrummet förändrats, ett dörrhål hade tillkommit ( flyttats från hall till vardagsrum). Bör man inte som köpare få upplysning om förändringen??

  • Jo, naturligtvis borde ni ha blivit upplyst om förändringen. Och ännu hellre blivit tillfrågad om detta innan.
   Om besiktningsmannen ansåg att lägenheten inte var besiktningsbar, så innebär det att den inte var färdig. Då får den besiktigas vid ett senare tillfälle.
   Om lägenheten inte är klar i tid, eller om det finns väsentliga brister i den vid inflyttningstillfället, eller att den inte alls är så som man avtalat, har köparen rätt att få det åtgärdat, eller att få ersättning. Se Bostadsrättslagen 7 kap. §§1-3.

 8. Johan skriver:

  Hej,
  Jag är intresserad av att köpa en nybyggd lägenhet.
  I förhandsavtalet jag fått skickat till mig står det ”preliminär insats” och ”preliminär månadsavgift”. Det finns en registrerad och intygsgiven kostnadskalkyl som bilaga till avtalet.

  Jag förstå att en månadsavgift är preliminär, men insatsen? Den kan väl rimligen inte ändras? I ett sådant fall måste jag väl ha rätt att hoppa av? Är det ens möjligt att höja insatsen efter att man ingått ett förhandsavtal?

  Tack på förhand.

  • Det du fått är ett förhandsavtal, och det grundar sig på en preliminär förhandskalkyl. När tiden för inflyttning närmar sig upprättas den ekonomiska planen, som blir den slutliga kalkylen, och där kan det då förekomma mindre ändringar och justeringar. Sällan på själva priset, insatserna, men däremot på månadsavgiftens storlek och villkor.
   Om det inträffar stora förändringar jämfört med förhandskalkylen har man rätt att frånträda avtalet, de exakta villkoren ska framgå av avtalet, och finns också reglerat i bostadsrättslagen.

 9. Mimmi skriver:

  Jag vill kontrollera upplåtelsen för en bostadsrätt som enligt uppgift blev bostadsrätt för ca 20 år sen. Styrelsen säger att upplåtelseavtalet försvunnit under åren som gått. Är det accepatbelt att styrelsen slarvat bort såna papper?
  Bostadsrätten har visat sig sakna bygglov från ändrad användning av förråd till bostad. Jag vill kontrollera om det står korrekt upplåtelse i avtalet så inte även det är begränsat på något sätt. Står upplåtelsen i den ekonomiska planen?

  • Gamla ursprungliga upplåtelseavtal och andra handlingar kan lätt försvinna, styrelser kommer och går, man kanske har flyttat sitt arkiv och sina pärmar flera gånger under årens lopp.
   Den ekonomiska planen finns dock alltid kvar, åtminstone hos Boverket/Bolagsverket.
   Användningen av en bostadsrätt (för bostadsändamål eller som lokal) ska alltid framgå av föreningens lägenhetsregister, och om det förekommit någon förändring ska det framgå där. Och att lägenhetsregistret är korrekt och uppdaterat ansvarar styrelsen för.

 10. Andreas skriver:

  Hejsan!

  Hörde en bekant prata om att köpa en nyproducerad lägenhet som investering och att sälja den innan tillträdet har skett.
  Hur skulle detta fungera i praktiken?
  Betala bokningsavgiften (100.000 oftast) och sedan sälja när det är några månader kvar till färdigbygget?
  vilka negativa aspekter skulle detta kunna föra med sig?
  Självklart att lägenheten inte blir såld och man måste gå igenom med köpet men utöver det?
  Tacksam för svar.

  • Jag tror inte du kan sälja bostadsrätten förrän den blivit upplåten till dig, dvs efter att du betalt allt. Då är bostadsrätten din, och du kan sälja den. Men naturligtvis kan du annonsera ut den innan.
   Men sen tror jag det kan uppstå ett skattemässigt problem, då bostadsrättsföreningar första året (av skattemässiga skäl) alltid betraktas som oäkta, och därför kan det bli oförmånligt att sälja, men kontrollera detta själv med mäklare eller skattemyndigheten.

 11. Pernilla skriver:

  Hej,
  Vi ska flytta in till en nyproduktionslägenhet.
  Många av våra grannar har redan flyttat in, port för port och de är väldigt missnöjda med slutbesiktningen. Det har visat sig att besiktningsmannen utfört sitt jobb med nonchalans eller inte utfört alls. Några grannar har påpekat olika anmärkningar till byggfirman/entreprenören och återkom med dumma argument som att ” ingen dör av det, du kan leva med det”.

  Vi tror att vi kommer att hamna i samma situation som våra grannar och vill undvika detta.

  1) Om vi anlitar en noggrann besiktningsman som besiktigar och skriver protokoll, vad har besiktningsprotokollet för värde?

  2) Kan byggfirman strunta i besiktningsprotokollet eller är de 100 % skyldiga att åtgärda alla anmärkningar som anges i protokollet?

  I avtalet mellan Byggfirman och oss så anges det att ”Lägenheten med utrustning och tillbehör ska slutbesiktigas av parterna gemensamt cirka 2 veckor innan tillträde. Kallelse för besiktning ska skickas av entreprenören…”

  3) Är det ett avtalsbrott, om de bortser från paragrafen i avtalet utan att meddela till den andra parten/oss köpare?

  Tack på förhand,

  Pernilla

  • Jag vågar inte ge mig in i att bedöma denna typ av besiktningstvister. Bostadsrätten ska vara i det skick som är avtalat och som man kan förvänta sig. Är den inte det ska det rättas till. Görs inte det har man rätt till avdrag.
   För övrigt får man lusläsa avtalen, och vid behov vända sig till hyresnämnden. Tänk på att er motpart är bostadsrättsföreningen, som i sin tur är part gentemot byggfirman. Stora tvister om besiktningen måste därför gå via föreningen. Men föreningens medlemmar sitter ofta i en mycket dålig sits, eftersom bostadsrättsförening och byggfirma initialt är desamma.

 12. Osäker skriver:

  hej
  letar stor lgh i Stockholm och hittat nyproduktion (Skanska) på Kungsholmen som har en ledig 7;a. Priset är högt (såklart). Förutom att man inte kan spå marknaden – mer exakt vad ska vi kolla när vi nu står inför vårt livs största affär? Känns lite konstigt att det ens fanns en ledig lgh – har vi haft tur eller är vi korkade som inte ser haken? vår känsla hitills har varit att det finns så otroligt få stora lgh i stan att detta liksom inte kan bli fel – att det alltid kommer efterfrågas – men, hmm…vilka nyckeltal ska vi leta efter?

  • Generellt sett är det två saker man ska se upp med. Belåningen ska inte vara alltför hög, helst under 8000 kr/kvm. Och välj en nyproduktion av en etablerad pålitlig byggherre. Då undviker ni problem av den typ som redogjordes för i förra frågan.

 13. NP skriver:

  Hej kan man pruta på nyproducerade lägenheter om de finns någon enstaka kvar till salu?

  • Ja, det ska väl inte vara helt omöjligt, men det beror kanske på i vilket skede försäljningsprocessen är, och vem som är den egentliga ”säljaren”. Insatsen går inte att förhandla om, eftersom det är ett fastslaget belopp i den ekonomiska planen, men byggherren kan kanske subventionera köpet på något annat sätt, om han är angelägen om att slutföra försäljningen.

 14. Therese Törnvall skriver:

  Hej!

  Jag har köpt en nyproducerad bostadsrätt. Köpte en gavel-lgh, bottenvåning för att få en större gräsmatta, och betalade också mer för att få en sådan lägenhet. Nu 1.5 år senare börjar lägenheten bli klar och gräsmattan har i verkligheten krympt från att vara ca 3 meter till knappt 1 meter. Kan de verkligen göra så?!

  • När det gäller nyproduktion ska lägenheten vara så som den beskrivits i prospektet, vad gäller storlek, skick och utseende. Om den avviker på något väsentligt sätt har man rätt till kompensation eller prisavdrag. Det som kan spela roll är om trädgården upplåtits med bostadsrätt, eller bara ”hör till”. Frågan är alltså om denna minskade gräsyta innebär en väsentlig försämring. Om du inte kan nå en godtagbar uppgörelse med bostadsrättsföreningen (byggherren) bör du kontakta en jurist.

 15. NP skriver:

  När man köper nyproducerat vilka försäkringar ska man teckna sig på för sin bostad?

  • Man ska ha hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Detta tillägg ger dig skydd om din lägenhet skulle bli skadad t ex pga en vattenskada. Men OBS! vissa bostadsrättsföreningar betalar denna tilläggsförsäkring, och då behöver man inte själv ha denna försäkring.

 16. Alvar E skriver:

  Hej, och tack för all bra information på sajten.

  Vid nyproduktion finns ibland möjligheten att betala mer i pris och få lägre månadskostnad, eller tvärt om. Grundmotivet lär vara att privatperson får göra avdrag för lån men det får inte föreningarna. Hur ska man tänka når man väljer alternativ?

  Här är ett exempel på en 4:a på 99 kvm med bra läge i Göteborg. Byggherre Skanska.
  – Grundalternativ: Pris: 4 295 000 Månadsavgift: 5557.
  – Alternativ 1: Pris: 3 695 000 Månadsavgift: 7407.
  – Alternativ 2: Pris: 4 895 000 Månadsavgift: 3708.

  Alternativet med lägre pris kan man förstå om det är svårt att låna pengar och i princip går föreningen in och lånar mer istället.
  Om man har möjlighet att gå på det dyrare alternativet, ska man göra det då? Jag antar att det dyrare alternativet innebär att just den lägenheten inte blir belånad alls via föreningen.

  Är detta ett sätt att minska risken för framtida överraskningar i form av ökade månadsavgifter (det varnas ju en del för detta i samband med nyproduktion)?
  Vad händer vid en framtida försäljning? Är det svårt att få tillbaka de pengar man betalat extra?
  Finns det ett godtycke i hur föreningen hanterar avgifter för de olika typerna av betalning eller är det hårt reglerat?

  Spontant känns det som att det kan bli rörigare att driva en förening där denna möjlighet finns.

  • Individuella insatser vid nyproduktion är i princip detsamma som individuella kapitaltillskott, och det har vi skrivit om i lektion 39.

   Hur man som enskild individ ska göra är helt individuellt. Man får räkna på det, vilket som verkar bäst för en själv. Men betalar man t ex 500 tkr extra, så är det inte helt säkert att man får tillbaka dessa 500 tkr vid en framtida försäljning. Kanske, kanske inte. Innebär inte heller att bostadsrätten ”blir helt obelånad”, utan bara mindre belånad än annars.

   Risken vid en ränteuppgång bör väl däremot bli neutral. Antingen har föreningen detta lån, eller du själv, men räntan blir i slutänden alltid en kostnad, antingen för dig direkt, eller via månadsavgiften.

   Individuella insatser eller kapitaltillskott kan aldrig hanteras godtyckligt, utan ska bokföras mycket noggrant, per lägenhet, så att det alltid är helt klar hur stor andel av föreningens lån som löper på respektive bostadsrätt. Detta görs ofta genom att ha olika andelstal för drifts- o uh-kostnader, resp. kapitalkostnader. Så visst blir det rörigare i dessa föreningars ekonomi, och jag är inte heller helt säker på att det fungerar som det ska där detta system tillämpas, särskilt när det gått några år. Dessutom blir det svårare att bedöma sådana föreningar, då de i praktiken består av två delföreningar, med olika ekonomi. Kan också skapa typ A- och B-lag inom föreningen, med motstridiga intressen.

 17. Anna skriver:

  Hej, jag har förstått att det är viktigt att se upp med skuldsatta föreningar och att granska den ekonomiska planen. Vi tittar på ett friliggande bostadsrättshus med byggår 2015-16, hur får man tag i nån ekonomisk plan för en sådan bostadsrätt? Finns det redan nån förhandskalkyl, och är det mäklaren som i så fall har den? Kan ni hjälpa till med värdering av en nyproducerad bostadsrätt?
  Med vänlig hälsning, Anna

  • I ett tidigt skede brukar det upprättas en förhandskalkyl av byggfirman. Fråga efter den, hos byggfirman eller mäklaren, och skicka till oss, så kan vi i regel göra en analys (Upplysning 1 eller 2). En sådan förhandskalkyl ska åtminstone finnas när det är dags att betala in förskottet. En ekonomisk plan är den slutliga kalkylen, och brukar finnas ca ½ år innan upplåtelsen (inflyttningen). Den kan vi naturligtvis också analysera, och värdera bostadsrätten.

 18. N skriver:

  Hejsan.

  Ska köpa nyproducerat och har möjlighet att välja inredningsval. De köket som finns och är ritat är inget att hurra för. Vill ha ett inbyggnadsskåp till Micro och ugn. Det som ska flyttas är kontakt för ugn 2-3m längre bort och förmodligen ändras på ritningen är detta ett måste och är det jag som står för den kostnaden?

 19. Peter skriver:

  Hej!
  Vi funderar på en nyproducerad läg. Finns två olika fastigheter/föreningar som vi väljer på men dem ligger i anslutning till varandra. Den ena innefattar 51 läg, taxeringsvärde 77 800000 och boarea 4563m2. Tot. belåning 58 000000kr (finansieringen – insats/upplåtelseavgift, står som fastighetslån) och enligt den ekonomiska planen blir intäkterna 3 536295kr år 1. Får skyhöga värden enligt era räkneexempel!
  Andra fastigheten, tax.värde 40 800000kr och boarea 2425m2. Fastighetslån på 30 500000kr och intäkter 1 866959kr. Ger ungefär samma värden.

  Är det bättre/sämre att bo i en större förening när värdena är samma eller är det endast dem som ger en fingervisning? Är detta normalt för nyproduktion? Vad anser du om denna ”risk”? Tack på förhand!

  • Vi ger inga konkreta råd om köp i denna frågespalt, bara via vår Upplysningstjänst. Storleken på föreningen spelar egentligen ingen roll rent ekonomiskt, endast de allra minsta föreningarna (mindre än 10 lgh) innebär en något större individuell risk, just pga av sin litenhet.

 20. JTO skriver:

  Hej
  Bostaden var inte besiktningsbar vid slutbesiktning vi krävde ombesiktning
  Vilket vi forfarande bråkar om
  Byggherren förhalar allt
  Vad gör vi?
  Byggherren vägrar visa Säkert vatten intyg
  Avstängningar har hamnat bakom integrerad frys Hur agerar vi
  Kan föreningen stämma byggherren efter att ordinarie styrelse valts?
  Byggherren har erbjudit ersättning och sekretessavtal för delar i bostaden som ej installerats.De vägrar åtgärda felen Hur gör vi

  • Mycket tråkig sits, men tyvärr inte helt ovanligt, det finns många oseriösa byggherrar i bostadsrättsbranschen just nu. Enligt Bostadsrättslagen har ni rätt att få saker och ting tillrättat, och kan kräva ersättning. Men i ert fall måste ni nog anlita juristhjälp på orten för att komma någon vart.

   Att den nyvalda styrelsen stämmer den tidigare byggande styrelsen (byggherren) är problematiskt, och utfallet mycket osäkert. Enligt några domar verkar det vara omöjligt att få rätt mot byggande styrelsen.

 21. Lars skriver:

  Hej! Finns det ett lagkrav på att byggaren ska köpa osålda lägenheter av föreningen eller är det något de tar på sig frivilligt. HSB, JM m fl verkar göra det, men hur brukar det se ut med mindre byggare som bildar ”privata” bostadsrättsföreningar vid nyproduktion. Är det något man som köpare av en nyproducerad bostadrättslägenhet ska kräva att det finns garanti för?

  • Vad jag vet är detta ett frivilligt löfte som många av de etablerade byggföretagen ger. Likaså att de garanterar hyran under några år om det finns hyreslokaler. Hur det fungerar i mindre seriösa byggfirmor vet jag inte, men något man kanske ska vara uppmärksam på. I dagens upphettade bostadsmarknad kanske det inte är något stort problem, men det kan ju bli.

 22. Jessica skriver:

  Hej!

  Jag bokade för två år sen en nyproduktion och i förhandsavtalet står det beräknat inflyttningsdatum ”sommaren 2015”. Nu har jag fått information att beräknad inflytt kommer att ske i oktober 2015, alltså minst två månader senare. Vid tecknandet av avtalet fick jag veta att jag har rätt till ersättning om inte tidsramen hålls men det står inte något om detta i avtalet.
  Kan jag kräva ersättning vid denna försening?

  Tacksam för hjälp!
  Vänliga hälsningar
  Jessica

  • Är själva upplåtelsen försenad kan man enligt Bostadsrättslagen i vissa fall kräva skadestånd. Är förseningen ”väsentligt” har man rätt att säga upp och frånträda avtalet helt och hållet.
   Mycket hänger på hur precist angivet tillträdet var i förhandsavtalet. Min gissning är att några månaders försening inte kan betecknas som en väsentlig försening, men att du kan kräva ersättning om du kan påvisa att du lidit ekonomisk skada.

 23. Tony skriver:

  Hej…
  Har bokat en nyproducerad lägenhet,skrivit på förhandavtalet och betalt bokningsvagiften.
  Bokade i maj 2014 med inflyttning september 2016,så 1 1/2 år kvar till inflyttning. Nu har förutsättningarna förändrats (min lön har gått ner) och jag vill hoppa av köpet, har betalat 30 tusen i bokningsavgift.
  Kan tillägga att det tog 3 veckor att sälja alla 115 lägenheter och det finns ett kösystem för folk som vill köpa (enligt mäklaren) och att det är en väldigt attraktivt plats, 7 våning och en härlig utsikt. Tack på förhand

  • Det finns två sätt att hoppa av: Antingen avbokar du nu, och riskerar då att förlora bokningsavgiften, helt eller delvis (beroende på vad som står i avtalet). Men har du skrivit på ett förhandsavtal måste du vänta tills lägenheten är nästan klar, och då sälja den direkt till en ny köpare. I det senare fallet löper du naturligtvis en risk, men också en möjlighet, att få mer eller mindre betalt än vad du själv gett.

 24. Suz skriver:

  Hej,

  Jag undrar om det finns en lag på att man måste bo ”minst så lång tid” i sin nyproduktion innan man kan sälja lägenheten? Alltså får man sälja sin bostadsrätt innan tillträde vid nyproduktion? Har hört att föreningen kräver att man måste bo åtminstone i minst 1 år innan man kan sälja lägenheten. I så fall måste det väl stå i avtalet att man måste bo i lägenheten innan man säljer… Tacksam för svar :)

 25. Mia skriver:

  Hej Lennart!

  Jag har för drygt ett år sedan bokat en lägenhet som nu är under produktion.
  När jag skrev på avtalet fick jag se min planlösning. Nu när inflyttningen börjar närma sig har jag fått hem tillvalskatalogen och med den kom en bild på min planlösning. Till en början trodde jag att de skickat fel skiss. Dem har tagit bort väggar, dragit ut på andra väggar och flyttar på väggar. Lägenheten ser katastrofal ut. Får dem göra så? hur ska jag gå till väga?
  Tacksam för hjälp :)

  • Det här är ett mycket ovanligt fall.
   Nu kan situationen vara lite olika beroende på i vilket skede av köpprocessen du är, alltså om du bara har ett bokningsavtal med byggfirman, eller ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen. Men oavsett vilket: Om lägenheten inte alls stämmer med vad du bokat, ska du kunna bryta avtalet och få alla pengar tillbaka. Däremot kan du nog inte förvänta dig att lägenheten byggs om, av praktiska skäl.
   Det finns en del paragrafer i Bostadsrättslagen som berör frågan (5 kap.8-9§, och 7kap.2§), men inget som direkt beskriver just denna situation.

   Tillägg: det kan röra sig om ett fatalt misstag, att man helt enkelt blandat samman två olika lägenheter. Svaret ovan gäller dock ändå.

   I denna fråga har vi fått hjälp av Johan Widén, http://www.brfexperten.se.

  • Mia skriver:

   Hej igen Lennart!

   Tack för ditt svar.

   Jag har redan skrivit på förhandsavtalet. När jag tittat på den ”nya” planlösningen så är den daterad till år 2013, vilket är ett år innan jag köpte min lägenhet. Alltså så har de vetat att den ska se ut på det sättet och ändå sålt en annan ritning till mig. De är inte alls hjälpsamma och vill att jag ska stå för kostnaderna som är till deras fel i grunden. Har jag inga rättigheter alls? vart ska jag vända mig?
   vänligaste hälsningar, Mia.

  • Det verkar alltså som att man, medvetet eller av misstag, sålt ”fel” lägenhet till dig. Då ska du kunna bryta avtalet och få alla betalda pengar tillbaka.

   Om inte bolaget/föreningen går med på detta finns nog ingen annan möjlighet än att anlita en bra advokat som kan hjälpa dig att driva en process. Du kommer med säkerhet vinna en sådan process och hållas helt skadelös. Det kan t o m räcka att du hotar med en process, för att få dina pengar tillbaka.

 26. Markus skriver:

  Hej!
  Jag och min sambo har bokat en nyproduktionslägenhet, och vi har fått lånelöfte från banken och allt ser fint ut, och vi har betalat in den första bokningsavgiften. Problemet är att min sambo har en gammal anmärkning på 2000kr för en gammal telenorfaktura, som går ut under sommaren 2015, inflyttning i lägenheten kommer att ske 2017. Bör vi oroa oss då teckning av avtal kommer ske vinter 2015? Notera att banken redan godkänt vårt lånelöfte. Eller kan den blivande föreningen neka oss för en gammal anmärkning på 2000kr?

 27. Johan skriver:

  Hej! Hur ser du på bostadsmarknaden framöver?
  Vågar jag köpa nyproduktion idag med tillträde om
  två år och räkna med att jag kan få ut ungefär dagens
  värde på min nuvarande lägenhet när det blir dags att
  sälja den? Jag bor i Järfälla utanför Stockholm.

  • Det är en fråga jag tyvärr inte vågar svara på. På två år kan mycket hända på bostadsmarknaden, och räntemarknaden. Det är alltid förenat med hög risk att köpa nyproduktion i en högbelånad förening. Allt hänger på ränteutvecklingen.

 28. Elva HARPIN skriver:

  Hej
  Jag och min särbo köpt en nyproducerade lägenheter / alla avtal lån på bankan är underskrivande och pengar är på väg
  Tillträd är om en vecka . Men i sista minute ska vi skilja oss.inann vi flytta in
  Vi äger 50/50
  Vi har en vecka tills vi för nyckel till lägenheter !
  Vad händer nu ?
  Vad har jag för rätt
  Kan vi sälja på en gång ? Vad händer om han vill Inter sälja
  Min X har en son på 16 år som bör oss honom 50/50 och hans mamma .
  Min X har blivit av med hans jobb föra veckan också !!!
  Det känns väldig nervous

  • Det låter som om det bästa vore om ni sålde så fort som möjligt. Men då måste ni nog vara överens. Jag föreslår att ni kontaktar en mäklare för att reda ut omständigheterna kring en ev. försäljning, och det kan också finnas skattemässiga hänsyn (reavinst) man måste tänka på.

 29. Carl skriver:

  När ska den ekonomiska planen vara de tänkta köparna tillhanda? Kan vi flytta in i lägenheten innan vi får ta del av den ekonomiska planen? Hittills har vi enbart fått ta del av en kostnadskalkyl. Tack på förhand.

 30. Hanna skriver:

  Vi har skrivit på ett förhansavtal för en lägenhet med inflytt våren 2015. Vi har nu upptäckt att byggföretaget byggt ett högt plank nära vår kommande lägenhet, vilket kommer att hindra utsikt från en av de tre fönster vi har åt det hållet. Vi tycker först och främst att det är anmärkningsvärt att vi inte blivit informerade om detta utan själva fått konfrontera byggföretaget och mäklarfirman som i sin tur ställt sig ganska oförstående till vår syn på saken, nämligen att vi anser att ingår i deras ansvar att informera oss om denna markanta förändring eftersom det sänker värdet på lägenheten. Vi har ju en möjlighet att dra oss ur, men vill verkligen ha lägenheten (ändå om det hade varit bästa att få behålla utsikten). Vem vänder man sig till för att se om denna ändring sänker värdet? Går det ens att få rätt i de här frågorna?

  • Jag vet ju inte hur lägenheten har presenterats för er, eller hur omgivningarna ser ut. men jag är benägen att hålla med byggfirma/mäklare, att man inte kan garanteras en viss utsikt, om det inte uttryckligen utlovats. Jag tror det kan bli mycket svårt att få någon rättelse eller ersättning. Någon instans att vända sig till finns inte, förutom tingsrätt eller att försöka häva avtalet.
   Men längre fram finns det kanske en möjlighet att få bostadsrättsföreningen att sänka planket?

 31. David skriver:

  Hej!

  Jag och min fru tittar på nyproducerade radhus i mellersta delarna av Sverige. På ett av alla olika alternativ ser köpesprocessen ut som följande:

  Köpprocessen

  1. FÖRHANDSAVTAL När du bestämt dig för en bostadsrätt upprättas ett förhandsavtal mellan dig som kund och bostadsrättsföreningen. Ett förhandsavtal är ett bindande avtal och innebär att föreningen lovar att upplåta just ”din” lägenhet åt dig och du lovar att köpa bostadsrätten för just din lägenhet. I samband med att bostadsrättsföreningen fattat formellt beslut om byggstart gör du en delbetalning på 10 procent av den totala insatsen. Tidsmässigt sker detta i praktiken i samband med att bostadsrättsföreningen fattat formellt beslut om byggstart.

  2. UPPLÅTELSEAVTAL Upplåtelseavtalet bygger på bostadsrättsföreningens ekonomiska plan. Av Boverket godkända intygsgivare har granskat planen och intygar att planen vilar på tillförlitliga grunder. När Bolagsverket registrerat den ekonomiska planen upprättas ett upplåtelseavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen och du blir medlem i bostadsrättsföreningen.

  3. SLUTBESIKTNING Innan du flyttar in görs en slutbesiktning av en oberoende besiktningsman. Besiktningsmannens uppgifter är att avgöra huruvida entreprenören har utfört sitt arbete fackmannamässigt och enligt det entreprenadavtal som föreligger mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören. Eventuella brister som besiktningsmannen upptäcker åtgärdas utan kostnad. I samband med garantitidens utgång (2 år) genomförs ytterligare en besiktning av en besiktningsman för att se om brister uppkommit under garantitiden, s.k. garantibesiktning. Garantifel som besiktningsmannen anser föreligga avhjälps av entreprenören.

  4. TILLTRÄDE Ca 15 veckor i förväg får du definitivt besked från bostadsrättsföreningen om vilket datum du får tillträde till din lägenhet – tillträdesdagen. Senast 14 dagar innan tillträdet betalar du återstående belopp av insatsen och ev. tillval.

  Det jag ställer mig frågande till är delbetalningen på tio procent av den totala insatsen vilket ska betalas in när beslut om byggstart fattas, vilket kan vara ca 2 år innan tillträde. Att ligga ute med 200 000-300 000 kr i två år känns lite sådär.

  Är detta ett vanligt upplägg på nyproduktion? Hade det varit en bokningsavgift på 30-40 000 hade jag inte funderat en sekund men detta gör mig tveksam. Tack på förhand för ditt svar.

  MVH

  • (Svaret korrigerat, pga av att frågan missförstods)

   Eftersom man tydligen är så nära byggstart har man alltså hoppat över bokningsstadiet och bokningsavgift, och gått direkt på förhandsavtalet. Och då måste det finnas en förhandskalkyl. Allt annat är helt normalt. Du har tecknat ett förhandsavtal och betalat in ett förskott, som i detta fallet är 10% (inte ovanligt). Ni är bägge bundna av avtalet, dvs att föreningen kommer att bygga, och du måste köpa bostadsrätten. Skulle bygget inte alls bli av kommer du få tillbaka hela förskottet, det ska finnas garantier för det. I förhandsavtalet ska den beräknade tiden för upplåtelsen vara angiven, dvs i praktiken straxt innan bygget är klart. Vid en väsentlig försening har du rätt att häva avtalet, och även då få tillbaka hela förskottet.

 32. Adam skriver:

  Hej
  Jag har köpt nyproduktion. Men jag undrar när man får sälja den tidigast? Finns det någon lag på det

  • Du kan sälja lägenheten så fort du skrivit på det slutliga upplåtelseavtalet och betalt lägenheten, dvs straxt innan inflyttningen. Observera dock att det pga av skatteregler kan vara oförmånligt att sälja samma år som man köpt (gäller nyproduktion).

 33. Alan skriver:

  Hej,

  jag vet inte om det svarats på tidigare men jag kunde inte hitta de.

  Hur mycket får verkligheten skilja sig från ritning? Dvs, om det står att balkong ska vara 6kvm på ritning men sen är 4kvm i verklighet. Är detta ok?

  • Jag tycker det är för stor avvikelse för att kunna godtas, men tyvärr finns det inga klara regler om detta i lagen. Lösningen är väl att begära nedsättning av priset. Läs Brl 7 kap.2§ och försök göra din egen tolkning.

 34. Andy skriver:

  Hej,

  Har skrivit ett bokningsavtal på en bostadsrätt och betalt in 30 000kr.
  Kan byggbolagets tillfälliga styrelse neka medlemskap fast man har en stabil ekonomi utan betalningsanmärkningar då man endast skrivit bokningsavtal.

  • Nej, styrelsen kan inte neka medlemskap om det inte finns befogad anledning. Har du blivit nekad utan någon särskild anledning? I så fall ska du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.

 35. Jasmin skriver:

  Hej!
  Jag har köpt en nyproduktion som min mamma ska hjälpa mig att finansiera genom att stå med på lånet. Kan föreningen kräva att hon även ska vara ägare på denna? Denna information har jag fått från mäklaren men jag är tveksam.

  Tacksam for svar

  • Nej, föreningen kan inte ha synpunkter på vem som står för lånen. Däremot kan banken eventuellt vilja ha bostadsrätten som säkerhet för din mammas lån, och kan därför kanske kräva att din mor blir delägare. Men det är alltså banken som avgör, inte föreningen. Men samtidigt är det föreningen som avgör om ni bägge kan stå som delägaren. Så det gäller att ni alla är ”överens”.

 36. Emma skriver:

  Hej Lennart!

  Vi ska flytta utomlands och ska där hyra bostad. Nu har vi sålt vår lägenhet och funderar på att köpa nyproducerad lägenhet med inflyttning om några år, som en investering. Vi kommer inte flytta tillbaka hit så lägenheten ska säljas utan att vi har bott i den. Frågan är hur det funkar med att skjuta upp skatten på vinsten? Vi kommer väl inte betala för den nya lägenheten förrän det närmar sig inflytt?

  Tacksam för synpunkter.

  • Huvudbetalningen sker i samband med upplåtelsen, straxt innan inflyttningen. Skattefrågor vill vi dock inte svara på, men det kan vara oförmånligt att sälja omedelbart i samband med upplåtelsen. Skatteverket kan ge svar.

 37. Bittabi skriver:

  Ni varnar för föreningar med lån som uppgår till mer än ca 10000 kr/kvm. De föreningar/nybyggen jag tittat på i Stockholms innerstad/närförorter ligger på ca 20000 kr/kvm. Bör man ha en annan måttstock för detta område pga bostadsbrist/köpkraft?

  • 10000 är ganska mycket, 20000 är extremt. Jag tycker man i grunden bör ha samma måttstock var man är bor, eftersom månadsavgiften påverkas lika mycket av höjda räntor, oberoende av ort. Men kanske är ”Stockholmare” mindre känsliga för avgiftshöjningar, eller mer villiga att betala kapitaltillskott, om det skulle bli behövas???

 38. Filip skriver:

  Hej!
  Jag har skrivit kontrakt på en nyproducerad lgh på ca:48 kvm, nu har jag blivit informerad om att ett hisschakt behövde utformas annorlunda vilket gör att lgh blir 43,5 kvm istället för 48 kvm. 4,5 kvm är inte så mycket skillnad men finns det någon möjlighet att räkna om priset? Har något att luta sig tillbaka på? Alternativen jag fått idag är att köpa enligt tidigare avtalat pris, alternativt hoppa av.

  Tacksam för svar!

 39. Hannie skriver:

  Hej Lennart!

  Vi köpt en ny bostadsrätt som vi skulle få flytta in i augusti 2015. Den har redan försent 2 mån och vi fick brevet i september att vi få flytta in den 9:e oktober. MEN, igår fick vi meddelande att det var en läckage i lägenheten och vi kan inte flytta in förrän minst 5 veckor!

  Vi är nu i hyresrätt och har redan sagt upp på var vi bor nu. Det betyder att vi får inget hus att bo i ca 1 månad! Byggföretaget sa att deras försäkring kan betala hotell och förrådshyra. Men jag undrar om de ska betala ersättning också för försent projekt?

  Tack i förväg!
  Mvh, Hannie

  • Om det uppstår förseningar så som du beskriver det, så har man i vissa fall rätt till ersättning. Byggföretagets erbjudande om hotell och förråd är rimligt, och helt enligt lagen (BrL 7 kap. 3§). Samt att ni inte behöver betala avgift under förseningstiden. Men någon mer ersättning kan ni nog inte räkna med.

 40. Niklas skriver:

  Hej,

  Vi funderar på att köpa ett nyproducerat parhus där ett antal likadana parhus ingår i en bostadsrättsförening. Då vi mest kollat på villor/radhus förut har jag dock mest koll på prissättningen där och tycker det blir lite lurigt att relatera till priset på denna bostadsrätt. Tänker jag rätt när jag värderar parhusets ”egentliga pris” till priset för bostadsrätten plus den del av lånet som parhuset representerar i föreningen?

  Som ett exempel: om bostadsrätten kostar 1000 och föreningen har lån på 2000 och det finns totalt 10 parhus i föreningen är det egentliga priset: 1000 + 2000/10 = 1200. Så 1200 är ett pris att relatera till en motsvarande villa som inte är bostadsrätt?

  Tack i förhand,
  Mvh Niklas

 41. Calle skriver:

  Hej!
  Jag och min sambo har skrivit på bokningsavtalet för en nyproducerad bostadsrätt. Cirka två veckor efter detta får jag ett mail om att den angivna rumshöjden har ändrats från 2,6m till 2,5m på grund av ”byggnadstekniska skäl” för vår lägenhet. Då är min fråga; Har dom rätt att göra en sådan ändring utan någon som helst kompensation?

  Med vänlig hälsning
  Calle

 42. Ermin skriver:

  Kan man få svar på summan man betalar vid anteckning av förhandsavtal och bokningsavgift?
  Tack på förhand!

 43. Micke skriver:

  Hej
  Jag har köpt nybygge och precis fått välja tillval till lägenhet. Jag undrar hur slutpriset påverkas av dessa. Vad har du för erfarenhet? Brukar det vara ekonomiskt fördelaktigt att slänga på massa tillval eller ska man hålla sig till grundutbudet?

  Generellt så bör ju lägenhetsvärdet öka i proportion till priset på tillvalen?

  Tack på förhand!

  Mvh
  Micke

 44. Erik skriver:

  Hej,
  Jag har köpt bostadsrätt i nybyggnation och skrivit på bokningsavtal. Det är inflyttning om 1,5 månad och jag har köpt en lägenhet på bottenplan och min fråga är vad man har för rätt när det gäller planeringen ute på gårds planen precis utanför min lägenhet, innan jag skrev på bokningsavtal visade de en planritning för hur det skulle se ut på gårdsplanen och där var det uppritat en lekplats och sedan resten grönområde, men nu har det ändrat denna planeringen helt och tagit bort lekplatsen och istället ska det bli gemensam uteplats för alla i trall, och bygherren menar på att de får ändra gårdsplanen hur mycket de vill och att jag inte har något att tycka till om detta, stämmer detta? och de vill inte visa den nya planritningen innan den är fast ställd säger de.
  Sedan har de gjort en markant ändring på arkitekturen på byggnaden då det i broschyren som illustrerar hur byggnaden ska se ut när man skrev på bokningsavtal, har det inga bärande pelare för balkonger men i verkligheten nu har det två stora pelare för att bära dessa och jag har en balkong ovanför mig så min lägenhet blir påverkad av detta, kan de verkligen ändra en sådan sak utan att ge kompensation? Allt detta tycker jag ändrar min lägenhets förutsättningar, har jag rätt till kompensation i detta läget? Priset var ju satt efter vad det var planerat innan kan jag tycka.

  • Det är oklart vad för avtal du har. Du skriver ”bokningsavtal” men jag gissar att det är ett förhandsavtal. Lagen ger inga tydliga anvisningar, men du bör kunna kräva kompensation.
   (Svaret ändrat 2017)

 45. Nicklas skriver:

  Hej Lennart!

  Jag och min fru ska precis betala den nyproducerade lägenhet vi väntat på i över ett år.
  Vid besiktningen märkte vi att hela köket var spegelvänt gentemot den ritning som alla parter skrev på vid inbetalningen av handpenningen.
  Byggbolaget menar att dom bara glömde meddela oss förändringen och att det inte är något att göra åt.
  Ej heller att dom är skyldig någon form av kompensation då dom skrivit på ritningen att ”vissa avikelser kan förekomma”
  Vår utgångspunkt är ju att dom ska ändra köket såsom ritningen eller ge oss någon form av kompensation.
  Behöver vi anlita en jurist i det här läget?

  • Som framgår av tidigare svar i denna spalt är det mycket svårt att få kompensation om det gäller ”mindre avvikelser”. Och även vid större avvikelser. Själv anser jag rättläget vara ganska oklart, och till klar nackdel för köparen.

 46. Daily skriver:

  Hej! Vi har köpt en nybyggd bostadsrätt som skulle bli klar den 1.okt 2015. Två månader innan blev vi kontaktade av mäklaren som sa att inflyttningsdatumet är förflyttat fram till den 1.december. Nu närmar sig december och ingen har sagt något annat om datumet, jag kontaktade både mäklaren och byggföretaget ang inflyttningsdatumet och fick ett svar nu efter en vecka att vi ska räkna med inflytt 1/1 2016 då de inte hinner bli klara. Jag har kontaktat de tidigare och frågat om inflytten verkligen var den 1/12 då vi behövde säga upp hyreslägenheten och då skulle byggfirman betala hyran för december. Det sades inget om att datumet skulle ändras utan han skrev att då kan ni flytta i lugn och ro. Det hela har skötts på ett väldigt dåligt sätt och jag undrar om vi har rätt till större ersättning än månadshyran här i hyreslägenheten. Att datumet ändrades i sista stund ställer till för oss med stora problem med flytten pga jobb och skola och mycket mer. Mäklaren har aldrig några svar att ge utan hänvisar till byggfirman. Vad gäller ? Var kan man få hjälp? Känner en stor hopplöshet.

  • Ni ska ha rätt till ersättning för alla direkta kostnader som drabbar er pga förseningen. Däremot är det svårt att få ersättning för allmänna besvär man ni säkert drabbas av. Kontakta hyresnämnden för råd.

 47. Kjell skriver:

  Har köpt en nybyggd bostadsrätt till fastställt pris, men några av lägenheterna blev ej sålda, då sänkte byggfirman priserna på dom kvarvarande lägenheterna
  i vårat fall skilde det 550000 kr på motsvarande lägenhet som vi köpt. Kan man på något sätt få ersättning på mellanskillnaden. Finns det några kända fall att hänvisa till?

  Med vänlig hälsning
  Kjell

  • Det här är inget du kan få ersättning för. Du har köpt din lägenhet till avtalat pris, och borde rimligen vara nöjd. De som nu köper till reapris är kanske ännu mer nöjda. Att byggfirman ”rear” (eller snarare ”subventionerar”) de sista lägenheterna är inget ovanligt, om de har lämnat garanti att själv köpa upp ev. osålda lägenheter. Det här fungerar precis som all annan försäljning. Det är byggfirman som tar den uppkomna förlusten, det drabbar inte dig, och inte heller bostadsrättsföreningen.

 48. Katrin skriver:

  Hej! Vi har köpt en nyproducerad lägenhet i Linköping med inflyttning om ett år. Det badrum som ingår är inte den stil vi önskar, och de 3 tillval som finns är fula och kostar skjortan (dubbelt så dyrt som samma produkter kostar direkt i affären). grannar som redan flyttat in uppger att byggherren påstår att om man väljer att be dem lämna badrummet ogjort / endast tätskikt klart, för att sätta kakel själv så vägrar de genomföra slutbesiktningen. Min pappa som jobbat inom badrumsbranchen säger att kakel bara räknas som dekoration, och att det är tätskikt som är det viktiga vid besiktning. Han säger också att rent krasst skulle man kunna sätta kakel på kakel några veckor efter inflytt, för att slippa riva upp det tätskikt de gjort. Vår enda oro är tvåårsbesiktningen. Var får och får man inte göra i lägenheten innan dess? Vi vill också ha eget kakel i köket, men vill ju inte att vi ska hamna i skiten och att byggherren ska avsäga sig sitt ansvar.

  Var kan man läsa mer om vad som gäller inför tvåårsbesiktningen? Vad får man göra i sin nya lägenhet utan att riskera att byggherren avskrifter sig sina skyldigheter på dolda fel? Jag hittar ingen hemsida där man kan fråga om hjälp, och förstår inte vilken instans jag ska vända mig till. Tacksam för svar!

  • Som innehavare har du alltid rätt att ändra och bygga om inne i din bostadsrätt, även under garantitiden. Men om du t ex bygger om badrummet innan 2-årsbesiktningen, så kan naturligtvis byggherran inte ta ansvar för det. Gör du någon förändring under garantitiden, så faller garantin.

 49. Erkan skriver:

  Nyligen har skrivit båda handsavtal och överlåtelse avtal betalt. inflyttning enligt bygg firman 2017 oktober månad. jag har fått lönelöfte godkänt nu med två inkomster. min fråga är vad tittar banken på när man söker bolån. tittar man 12 senaste månaden från den dag man söker bolån eller kollar om på 2015-2016 inkomst dekleration osv. om inflyttning 2017

 50. tessan skriver:

  Jag har precis betalat in en bokningsavgift och även betalat dem 10%, dessutom skrivit på upplåtande kontraktet på min nya inköpta lägenhet. Nu undrar: kan jag drar mig ur avtalet ifall jag blir arbetslös innan inflytning eller om jag skulle få en sjukdom.

  • Nej, tyvärr, det går inte, du är bunden till avtalet. Du kan naturligtvis fråga om du kan lämna avtalet, men det kan bli dyrt och då kosta dig en ansenligt summa (skadestånd). Den möjlighet du har är annars att försöka sälja direkt när lägenheten är upplåten och färdigställd.

 51. Nils skriver:

  Hej,

  Har precis fått tillträde till min nyproducerade lägenhet.
  Dock känns inte allting helt rätt.
  Mycket av ytskikten är oerhört dåligt utförda.
  Alla saker är inte utförda i lägenheten samt att det är besiktningsanmärkningar som ska åtgärdas men ingen info har getts gällande när dessa ska åtgärdas.

  Besiktning ska ha utförts som sagt men jag funderar av vem, saker som är utförda i badrummet uppfyller t ex inte Säker Vatten.

  Krackeleringar i tak, fläckar i tak osv.

  Grannen hade ex två områden i badrummet som var bättringsmålade… Med en annan kulör än övriga badrummet…

  Min fråga är nu vad har jag/vi (vi är många) för rättigheter gällande när man är missnöjd med en nyproducerad lägenhet? Betalning har ju tyvärr utförts. Kan jag vända mig någonstans och vilka rättigheter juridiskt har jag? Kan jag ta in en ny besiktningsman som gör en besiktning eller kommer det bara innebära en kostnad utan resultat?

  Tacksam för hjälp!

  • Att det förekommer brister i nyproducerade lägenheter, det gör det, men alla fel ska naturligtvis rättas till. Till grund ligger den besiktning som gjorts. Entreprenören måste ha viss tid på sig att åtgärda. Man kan naturligtvis ha olika åsikt om vad som är acceptabelt skick, men det är alltid besiktningsutlåtandet som gäller. Att anlita egen besiktningsman är aldrig lönt, såvida det inte rör sig om mycket allvarliga fel.

   Du kan pröva att ställa frågan till Johan Widén, http://www.brfexperten.se , som kanske kan ge ett tydligare svar.

 52. David skriver:

  Hej!

  Köpt ett nyproducerat radhus beräknad inflytt första eller andra kvartalet 2017. Nu fått uppgifter om att det ev. kan påverkas då kommunen ej dragit in väg ännu efter tidsplan. Nu ska även kulörer på ca hälften av radhusen i brf ändras till naturröd respektive naturgrå. Tidigare utlovad färg var naturvit, men nu blir det en ganska mörk grå färg istället. Hur ser jag som köpare på denna ändring? Tack på förhand för svar.

  Med vänlig hälsning,
  David

  • Om inflyttningen blir försenad oavsett omständigheter har du rätt till ersättning för dina extrakostnader. Det blir en förhandlingsfråga. Att färgen blir annorlunda tror jag däremot inte går att göra något åt, det är nog bara att acceptera.

 53. Li skriver:

  Hej!

  Jag har ett förhandsavtal för en nybyggd lgh där jag betalat in bokningsavgiften för. Nu är det så att jag av olika anledningar inte kommer kunna flytta in i lgh men för att inte förlora bokningsavgiften (går ej att få tillbaka) så undrar jag om jag i princip kan sälja lgh ganska omgående efter tillträdet? Finns det regler för att man måste bo/äga lgh under en viss tid innan försäljning får ske?

  Tacksam för svar
  //Li

  • Jag tolkar det som att du ännu inte skrivit på förhandsavtalet, för om du har så har du redan bundit upp dig.
   Det är riktigt att om du hoppar av nu kommer du förlora bokningsavgiften, eller en del av den. Det andra alternativet är att fullfölja affären, och alltså nu betala förskott och sen resten av insatsen när lägenheten står klar. Först därefter kan bostadsrätten säljas. Men skattemässigt kan det vara oförmånligt att sälja samma år bostaden färdigställs, kanske bättre att vänta in ett årsskifte.

 54. Karin skriver:

  Hej!

  Vi har betalat handpenning för en nyproducerad bostadsrätt med inflytt 2017. Vi undrar över hur det brukar gå till när tillval som vi valt skall betalas? Enligt byggföretagen kommer det en faktura en månad innan inflytt som skall vara betalt på inflyttningsdagen och så långt är vi med.

  Men brukar tillvalskostnaden ”bakas in” i lånet på lägenheten. Vi har gjort ett preliminärt tillval på totalt 200 000:-. Innebär det att vi tar lån för lägenheten inkl tillval eller delas lånen upp som om tillvalslånet blir som ett topplån?

  Kan tyvärr inte hitta någon ingående information ang denna betalningsprocedur mer än att det står att ”extra tillval betalar man själv för”

 55. Ewa skriver:

  Hej!
  Tecknade avtal på en lägenhet i nyproduktion. Du säger att dessa säljs till fast pris. Nu säger byggaren att kostnaderna har stigit bla har saneringen av marken som huset står på varit mer omfattande än beräknat mm och höjer priset med 5% ett halvår innan inflyttning. Bör inte byggfirman ha försäkringar mot sådana extra kostnader? I förhandsavtalet har de diplomatiskt skrivit ”beräknad insats” i stället för pris.

  • Detta är ovanligt, eftersom all entreprenad upphandlas till fast pris. Men ibland kan det komma omständigheter som fördyrar bygget, och då kan priset ändras. Även den beräknade månadsavgiften kan ändras.

   I Bostadsrättslagen finns dock en skyddsparagraf (BrL 5:8) ”Förhandstecknaren får efter uppsägelse genast frånträda avtalet om … de avgifter som skall betalas för bostadsrätten är väsentligt högre än som angavs i förhandsavtalet…”
   5% kan kanske anses som en väsentlig höjning, men jag är inte helt säker.

   Du måste alltså fundera på om du vill köpa till det högre priset, eller försöka säga upp avtalet.

 56. Margit skriver:

  November 2015 flyttade vi in i en nyproducerad bostadsrätt.

  Vi nekades att närvara under besiktningen och när vi efterfrågade besiktningsprotokollet så hänvisades vi till styrelsen i bostadsrättsföreningen.

  Styrelsen vägrar dock att lämna ut besiktningsprotokollet med motiveringen att endast styrelsen har rätt att ta del utav protokollet.
  Observera att styrelsen ännu består av personer tillsatta av byggherren.

  Stämmer detta att vi som bostadsrättsägare ej har rätt att ta del av besiktningsprotokollet?

  • Det är en knepig situation. Rent formellt är besiktningen en affär mellan beställaren (bostadsrättsföreningen) och byggentreprenören. Men i detta skede är dessa en och samma personer! Rent formellt har inte heller bostadsrättsinnehavaren rätt att se dessa dokument, fast jag kan tycka att när det gäller den egna lägenheten borde man ju få möjlighet att se protokollet. Det enda man kan göra är att själv göra en noggrann besiktning, och klaga på om det är något som verkar fel. Och då är det styrelsen man ska klaga till. Men styrelse och byggare är ju samma personer! Som sagt var, knepigt läge!

 57. Richard skriver:

  Hej! Om man har betalat en bokningsavgift på en nyproduktion och den ena parten av två köpare inte kan/vill fortsätta med köpet av lägenheten. Kan då den andra parten fortsätta själv att genomföra hela förvärvet av bostadsrätten?

 58. lena skriver:

  Hej! Har skrivit på förhandskontrakt lägenhet HSB. I första avtalet angavs inflyttning september-15. Det var 1 år efter förhandskontrakt skrevs. Ett halvår efter det kom besked att ny preliminär inflyttning var början av december 2016. Vi har ställt in oss på det utifrån nuvarande boende. Nu kommer brev att pga byggnadstekniska orsaker kommer inflyttningen senareläggas. Besked om definitiv inflyttning i slutet av juli. Min fråga är nu (börjar tröttna på detta). Kan man kräva att få ett mer exakt datum för framflyttandet? Kan man säga upp kontraktet m hänvisning till att när vi skrev på var det inflytt september, sen blev det december (men då gjorde dom ett nytt kontrakt där det står inflyttning preliminärt början december). Vad räknas som försenat tillträde för att möjliggöra att bryta förhandskontrakt? MVH Lena B

  • Enligt Bostadsrättslagen har du rätt till ersättning för den ekonomiska skada du drabbas av pga förseningarna, alternativt att du har rätt att helt frånträda avtalet, om förseningen är av ”väsentlig betydelse” för dig (BrL 7:3). Jag är övertygad om att den försening du beskriver (10 månader) är skäl nog att bryta avtalet.

 59. Christina Bergland skriver:

  Hej,

  Vi har en fråga angående punkt 6.
  Vi har bokat en lägenhet i en Brf med 8 ”townhouses”. Upplåtelse tidpunkt 2016-08-30 och tillträdesdag 2017-01-15. Vi ska skriva ett förhandsavtal med en förskottsbetalning i april på 10%, dvs 590 000 kr. Det står bara att ”så snart Bolagsverket….givit Föreningen tillstånd till mottagande av förskott, erlägga förskott om 590 000 kr. Ingenting om vad som händer om man ångrar sig. Vad bör stå med?

  Tacksam för råd.
  Vänligen, Christina

  • (Observera att vi skrivit om avsnittet, bl a punkt 6)

   Ni har alltså redan skrivet ett bokningsavtal?. Då kan ni fortfarande ”hoppa av”, mot att ni riskerar förlora bokningsavgiften. I april ska ni skriva på förhandsavtalet och betala förskott 10%. Efter det kan ni inte ångra er.

 60. lena skriver:

  Hej igen!
  Ser när jag läser ditt svar ovan att jag ju lyckats skriva fel år i en uppgift!

  Första angivna inflyttning var sep 2016 (alltså ej sep 2015 som jag lyckats skriva..). Sen kom det ett brev att det blir försenat och då fick vi alltså skriva under ett nytt förhandsavtal. Där står prel inflyttning början december 2016.

  Och nu kom alltså ett brev till, att det tyvärr blir framflyttat ytterligare och ej blir början av dec 2016 (ej angivet hur mycket).

  Står bara att i sommar (juli 2016) kommer vi få en mer exakt datum för inflyttning. Så frågan är om denna försening (som ju inte är 10 mån då alltså), räknas som väsentlig?

  Och hur blir det när det står preliminär inflyttningsdatum, kan man hänvisa till det då? Eller är det inskrivet preliminär för att man inte ska kunna hävda sin rätt i det avseendet?
  Säg att jag får svaret om jag nu frågar, att inflyttning blir 1/2 2017. Är det en väsentlig försening…? Ursäkta min röriga framställning! MVH igen Lena B

  • Om ni skrivit på ett nytt förhandsavtal så är det det senare överenskomna datumet som gäller, alltså dec 2016. Blir det sen försenat till den 1/2 2017, så blir det bara 1 månads försening. Ni kan fortfarande kräva ekonomisk kompensation, men förseningen kan inte anses väsentlig.

 61. Therese skriver:

  Hej!

  Vi ska köpa en nyproduktion med inflyttade vår/sommar 2017 och vi har skrivit ett bokningsavtal. Under nästa avtal skrivs ett upplåtelseavtal där vi betalar 100 000kr mer och där vi ”binder” vårt bostadsköp.

  Banken har godkänt vår kalkyl och menar på att vi behöver sälja vår nuvarande villa för en viss summa för att kalkylen ska gå ihop. Om det visar sig att vi inte får det vi behöver få för vårt nuvarande hus, och då redan skrivit upplåtelseavtalet, menar vår mäklare på att vi har möjlighet att gå ut med den nya/kommande bostaden till försäljning utan att behöva tillträda innan?

  I praktiken innebär det alltså att vi kan gå ut på öppna marknaden med en försäljning av bostaden vi ännu inte tillträtt eller slutbetalat? Stämmer det? Och ska det stå i upplåtelseavtalet i sådana fall?

  • Det stämmer att ni kan gå ut med försäljning straxt innan tillträdet. Men kontrakt med nye köparen kan bara skrivas efter att ni tillträtt och slutbetalat bostadsrätten. Ni måste alltså fullgöra ert köp av bostadsrätten, innan den kan säljas vidare.

 62. Petter skriver:

  Hej!

  Vi har skrivit under ett förhandsavtal på en lägenhet som ska byggas med villkor att vi ska betala in 50 Tkr. Detta har vi inte gjort, har vi då ett giltigt avtal? Sedan tidigare har vi tecknat ett bokningsavtal och betalat in 20 Tkr.

  Mvh/Petter

 63. Kai skriver:

  Hejsan!

  Har skrivit förhandsavtal på ett radhus och har nu 3 månader senare fått faktura på 10% av beloppet.
  Enda informationen som ges nu är att bygglovet är beviljat, är det nåt mer dokument man bör få se så att man vet att allt är i sin ordning?

 64. Mohammed skriver:

  Hej!

  Vi har skrivit på ett bokningsavtal där lägenhetens storlek presenteras som 74 kvm, det står inget att denna kan regleras under produktionen i bokningsavtalet.

  Nu när vi ska skriva på upplåtelseavtalet framgår det ur ritningen att lägenheten har minskat till 73 kvm, denna information förmedlas inte på något tydligt sätt av säljaren, utan vi var tvungna att lägga märke till det själva. Dock har månadskostnaden reglerats men inte kostnaden för hela lägenheten.

  Är inte säljaren skyldig att kompensera på något sätt? antingen genom att minska priset på lägenheten med kvadratmeterpriset, eller erbjuda vissa tillval som ersättning?

  • Eftersom ni bara skrivit på ett bokningsavtal, bör ni kunna dra er ur köpet med hänvisning till att lägenheten blivit mindre. Det är bostadsrättsföreningen som är den egentliga säljaren, och finansiering och insatser är reglerade i förhandskalkylen, och brukar inte kunna ändras. Säljaren måste inte ge någon kompensation, då det egentligen är upp till dig om du vill acceptera ”försämringen”, eller tacka nej.

 65. Jimmie skriver:

  Hej
  Vi har köpt en nyproducerad bostadsrätt som vi flyttade in i under maj 2015. Byggbolaget har ännu inte åtgärdat de besiktningsanmärkningar som fins i förbesiktning/slutbesiktningsprotokollen eller de skador som dokumenterades vid syn före tillträdet.
  Efter att ha legat på byggbolagets vd fick det lite fart under januari i år och jag kontaktades av en representant från deras håll.
  Frågan är om jag har rätt till någon kompensation för tid jag lagt ner på att vara hemma från jobbet för att visa på alla fel samt de tillfällen jag behövt vara hemma för att de skall åtgärda fel?

 66. Linda skriver:

  Hej!
  Jag köpte ett nybygge för ett år sedan, ett parhus med carport, som det blir inflytt i juni. Carporten är enligt planlösning och bilder ihopsatt med huset (taket sitter mot husväggen). Nu ser jag att de har börjat bygga carportar som står fristående från huset cirka 40 cm från husväggen. Detta innebär att passagen mellan fram och baksida har sex carportben mitt i gången och att möjligheten för regnskydd för cyklar och bil minskar väsentligt. Byggherren säger att de har behövt göra så av kommunrättsliga skäl. Har de rätt att göra så här eller kan jag kräva kompensation?
  Tacksam för svar.
  Hälsningar
  Linda

 67. J skriver:

  Hej,
  Vi är intresserade av att köpa en lägenhet som säljs som nyproduktion (av en privatperson via mäklare). Säljaren har alltså köpt nyproduktion och valt att sälja innan inflytt. Preliminärt är fastigheten färdigställd i juni -16 och säljaren behöver ju fullfölja köpet och sedan får vi ev. tillträdet. Vad bör vi tänka på som köpare i denna situation? Vad gäller och vad gäller inte? Har vi rätt att vara med på slutbesiktningen?

 68. Anna skriver:

  Hej!
  Vi flyttade in i en nyproducerad bostadsrätt för ett år sedan där de fel som hittades under besiktningen åtgärdades.

  Nu har vi insett att vi har ett problem med tvättpelaren i badrummet där man inte kan komma åt vatten och avlopp på baksidan av tvättmaskinen utan att skruva ner handdukstorken som är vattenburen. Är detta något vi bör få åtgärdat av byggherren? Jag vet att det är flera andra lägenheter i fastigheten som har samma problem.

  Med vänlig hälsning
  Anna

  • Uppenbarligen är det en byggnadsmiss här, men huvudfrågan är hur det kan lösas? Hur kan det åtgärdas? Jag anser att föreningen/byggherren ska lösa detta problem, det måste anses vara ett ”byggtekniskt fel”.

 69. Anna skriver:

  Hej Lennart!

  Vi har köpt en lägenhet (40m2) med ett loft (19m2) nybyggnation. I handlingarna som vi skrev under för ett år sedan (inflyttning är i jan 2017) stod att takhöjden var 1,9 m. Det innebär att man kan stå upprätt på loftet, i alla fall majoriteten av befolkningen inklusive jag själv och min man.

  Nu fick vi ett mail från mäklaren som säger att de har gjort en ”mindre ändring” av byggnadstekniska skäl och om vi vill kan vi sälja tillbaka lägenheten.

  Vi anser inte sänkning från 1,9m till 1,7m är en mindre ändring utan en väsentlig ändring eftersom varken jag eller min man kan stå upprätta på loftet. Vidare känns det väl fräckt att det första man gör är att säga att vi kan sälja tillbaka lägenheten. Vi har sett framemot detta och har nu ”missat” andra lägenheter eftersom vi skrev avtal om denna. Jag har försökt att hitta rättsfall kring detta men inte lyckats.

  Vad tänker du? Mindre eller väsentlig förändring? Chanser till kompensation? Rättsfall?

  Stort tack på förhand!

  Med vänlig hälsning,
  Anna

  • Jag kan nog tycka, precis som ni, att det är en väsentlig försämring. Och då har man rätt att dra sig ur affären, eller få någon form av kompensation eller nedsättning av priset. Någon annan extra ersättning eller skadestånd kan ni dock aldrig få.

 70. Benita Wickgren skriver:

  Hej,
  Jag och min make tecknade bokningsavtal för preliminär bokning av ny bostadsrättslägenhet i oktober 2015. Bokningen avsåg överenskommelse mellan byggentreprenören och oss som kund/köpare. I avtalet framgår tydligt att om blivande köpare väljer att inte teckna bostadsrättsavtal återbetalas hela bokningsavgiften. I samband med undertecknandet av ovan nämnda dokument ställde vi en muntlig fråga till byggherren huruvida vi kunde boka tillval och ändå vara säkra på att kunna välja att avstå från att fullfölja köpet.. Svaret vi fick var att detta skulle gå bra såvida vi inte valde extrema tillval typ ”rosa kök”.

  Vi sökte och fick lånelöfte för finansiering av köpet. På uppmaning av banken skickade vi in den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen. Banken avslog låneansökan med motivering av Brf:ens höga skuldsättningsgrad. Vi fick således inte lånet beviljat trots vår egen kreditvärdighet. Byggherren delgavs information om detta.

  Efter detta besked fick vi en faktura på tillval på 172.000 kronor, så tidigt som ca 2 månader före tänkt tillträdesdatum. Vi valde då att skriftligen annullera den preliminära bokningen och avstod från att teckna bostadsrättsavtal. Vi bad byggherren att återbetala den preliminära bokningsavgiften på 25.000 och kreditera fakturan på tillvalen.

  Vi skickade påminnelse efter 11 dgr då pengarna ej hade kommit in på vårt konto.
  Byggherren svarade att han avsåg att inte återbetala bokningavgiften med motiveringen att vi hade bokat tillval och var väl medvetna om kostnaden för detta. Han avser nu att försöka sälja bostadsrätten inkl tillval till annan köpare. Om han inte uppnår full kostnadstäckning för tillvalen kommer han inte att återbetala bokningavgiften på 25.000 kronor till oss.

  Kan vi kräva att fakturan på tillvalen krediteras och att bokningsavgiften återbetalas omgående?

  Tacksam för svar så fort som möjligt!
  Med vänlig hälsning
  Benita Wickgren

  • Om bokningsavgiften kan återbetalas eller inte ska framgå av bokningsavtalet. Ev muntliga löften väger lätt i sådana här sammanhang. Vad gäller tillvalsfakturan: det är konstigt att byggherren tillåter och erbjuder tillval, innan förhandsavtal tecknats. Jag kan inte se att dessa tillval kan anses vara bindande, riskerna med detta måste byggherren själv ta på sig, om det nu inte blir något förhandsavtal.

   Det verkar inte vara en seriös byggherre, utan snarare en som försöker sälja sina lägenheter till varje pris, med diverse muntliga löften, som sedan ej hålls.

 71. Alex skriver:

  Hej

  Jag kommer att singera bokning kontrakt för en newproduction från HSB, (Blåsut i Stockholm) för att flytta in under sista kvartalet 2018. Priset för lägenheten är nästan 20% högre än motsvarande lägenhet i samma område i dag; två frågor:

  1- I din åsikt är det en stor risk att köpa den här lägenheten?
  2 Vid tidpunkten för inflyttning, om marknadspriset är lägre än priset i mitt kontrakt, har jag ingen rätt att få minskning från HSB?

  Stort tack på förhand!
  Med vänlig hälsning,
  Alex

 72. Andreas skriver:

  Hej

  Vi har skrivit på ett bokningsavtal i aug 2015 och betalat in en handpenning. Nu 5 månader innan inflytt så hör mäklaren av sig och säger att priset har stigit med 300 000 kr pga ökade kostnader och att man har byggt 13 kvm större än innan. Vi har sett ritningar innan och kan inte se skillnaden nu. Lånen på föreningen har även ökat med ca 1,5 miljoner.
  Vad kan vi göra? Och har de rätt att göra detta?
  Låter för mig som de bara vill ta mer betalt.

  Med vänlig hälsning, Andreas

  • Ni har rätt att dra er ur och få tillbaka handpenningen, om det sker väsentliga förändringar vad gäller lägenheten och dess pris. Det är det ni kan göra.

   Och det kan nog stämma det du misstänker, att byggherren helt enkelt nu sett en möjlighet att höja priset!

 73. Torsten Ragnartz skriver:

  Vår första årsstämma är planerad till slutet av juni. Byggherren är inte klar med garage förråd och intrimning av golvvärme. Skall man skjuta på mötet? Kan man ge ansvarsfrihet?

  • Allt behöver inte vara färdigt för att första årsstämman (överlämnandestämman) ska kunna hållas. Det finns ju ett entreprenadavtal i botten, och det ska ju hållas, oavsett stämma. Ansvarsfrihet brukar alltid ges, såvida inte något mycket allvarligt och brottsligt misstänks.

 74. Oliver skriver:

  Hej,
  Jag har köpt en lägenhet som är nyproduktion och var nyligen förbi bygget för att se hur det går. Väl där upptäckte jag en pelare (20x30cm) mitt i vardagsrummet, den fanns inte där på ritningen och det är ingen som har meddelat mig om detta.
  Jag hörde av mig till mäklaren för att se om det var permanent, vilket det är, så nu undrar jag vad jag har för rättigheter och om jag kan kompenseras för detta?

  • Om du anser att detta är en väsentlig försämring kan du försöka få köpet upphävt. Men om det kan gå kan jag inte avgöra, jag har inte tillräckligt med rättsfall att jämföra med. Det blir ju en bedömningsfråga. Kompensation brukar vara svårt att få.

 75. Kristina skriver:

  Hej,

  Jag har köpt en nyproducerad lägenhet i ”andra hand”, dvs. säljarna är de som har avtalet med föreningen. Jag skrev ett upplåtelsekontrakt med säljarna på våren 2016 och inflyttning ska ske hösten 2017.

  Ett par månader innan inflyttning visar det sig att säljarna har skrivit upplåtelseavtal med föreningen efter att vi skrev upplåtelseavtalet med dom. Min fråga är om säljarna egentligen hade rätt att ”sälja lägenheten” och skriva upplåtelseavtal med mig innan de ens tecknat ett eget upplåtelseavtal med föreningen? Vad kan jag som köpare göra i detta läge och vilka risker finns det? Dessa omständigheter har ju kommit fram efter att jag skrev kontrakt med säljarna och efter att jag har sålt min nuvarande bostadsrätt.

  Försäljningen har skett via en mäklare på en känd byrå och jag har därför utgått ifrån att allt har gått rätt till. Mäklaren vill nu dock att min betalning till säljarna ska göras samtidigt som de betalar föreningen, dvs. mitt lån ska användas till att betala föreningens fordran på säljarna. Jag har ifrågasatt detta, men får till svar att det är så det ”alltid” går till vid omförsäljningar av nyproduktion.

  Tack för svar! :)

  • Här är det något som inte verkar ha gått rätt till, precis som du säger. Det är bara den första köparen som kan teckna ett upplåtelseavtal, när bostadsrättsföreningen säljer lägenheterna första gången. Därefter tecknas överlåtelseavtal. Vidare, den första köparen kan inte sälja sin nya bostadsrätt förrän det finns ett giltigt upplåtelseavtal. Så med reservation för att jag inte sett det aktuella avtalet, så verkar det inte ha gått rätt till i ditt fall. Kanske är ditt ”upplåtelseavtal” inte ens juridiskt giltigt!

   Jag föreslår att du kontaktar mäklarbyråns ledning (huvudkontoret) och ber dem kontrollera avtalet. Kanske har den aktuella mäklaren varit alltför ”kreativ”. Skulle du inte få något bra svar så bör du kontakta Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.

 76. Martin skriver:

  Hej!

  Vi har skrivit på ett förhandsavtal för en nyproducerad lägenhet i radhus. Vi har fått ett affärsförslag på lån från en bank, men en annan bank avstod med anledning av att det är två BRF som delar på tomten. Vad kan vara nackdelen med detta?

  Brf 1 har 26 lägenheter, brf 2 har 20. Enligt den ekonomiska planen är fastigheten uppdelad på 50,7/49,3. Man har för avsikt att slå samman föreningarna när alla flyttat in.

 77. Eva skriver:

  Hej!
  Skrivit på bokningsavtal bostadsrätt med inflyttning våren 2017. Nu är det försenat till vintern 2017/2018.
  När har man rätt att få tillbaka hel bokningsavgift p g a ”väsentlig försening”
  Och. Finns det en juridisk skrivelse vad en ”väsentlig försening innebär i dessa sammanhang?

  • Du skriver att ni har ett bokningsavtal (och inte förhandsavtal). Förutsatt det, så kan ett sådant brytas, och om det som i detta fallet beror på säljaren och dennes försening, ska ni ha hela bokningsavgiften tillbaka. Detta bör vara reglerat i avtalet. Något juridiskt mått på vad ”väsentlig försening” innebär finns dock inte, mig veterligt.

 78. Richard skriver:

  Hej!
  Jag har köpt en lägenhet i Linköping och idag var jag på besiktning och allt såg bra ut. Men jag har mätt upp balkongen till 2,2mx4m alltså 8,8 kvm, i ritningarna står det 10 kvm. Är det något jag kan få ersättning för när det fattas mer än 10% av utlovad balkong?

  • Det är inte ovanligt att lägenheterna inte blir exakt såsom utlovats på ritningarna. Det har t o m hänt att lägenhetsytan blivit något mindre än utlovat! Trots det har det inte ansetts tillräckligt skäl att bryta avtalet, eller att bli kompenserad. Jag har just nu inget rättsfall aktuellt (kommer kanske senare). Att balkongen i ert fall blivit 1 kvm mindre tror jag därför inte kommer kompenseras på något sätt. Tyvärr.

   En liknande fråga är mer utförligt besvarad på Lawline.

 79. Chris skriver:

  Hej,

  Vi har köpt en nyproducerad bostadsrätt (radhus) och flyttat in för några månader sedan. Nu precis är alla radhusen inflyttade, 45st. När upplåtelseavtalet skrevs så fanns situationsplan och tomtkarta med i avtalet. Dock för några dagar sedan kommer bostadsrättsstyrelsen (interimsstyrelsen-säljaren) med information att man ska flytta föreningens besöksparkeringar. Dessa flyttas till att nu hamna längs med våra uteplatser. Förstör givetvis visuellt, men får också till följd en ökad trafik på vår annars lugna gata. Detta har protesterats av många. Vi har dessutom betalt en extra summa för att ha ett grönområde med fri utsikt framför tomten, men drabbas nu av en parkeringsplats. Vad har man för rätt här? Att protestera mot styrelsen verkar lönlöst – kan vi gå juridiskt?
  Kan tillägga att vår tomt (uteplats) är liten och att de parkeringar som nu planeras kommer ligga bara ett par meter utanför tomten.

  • I princip är det inte möjligt att få ersättning för försämringar i den omgivande miljön. Bostadsrättsupplåtelsen avser bara själva lägenheten, dvs det inre av lägenheten, och ibland även områden på utsidan, om det ingår i upplåtelsen. Vad gäller utsikt eller miljön runtomkring ingår detta inte. Även om det framställs så i de tjusiga säljprospekten. Styrelsen, en interimsstyrelse befolkad av byggbolaget, är enväldiga och kan fatta vilka beslut de vill, vad gäller bygget och den omgivande miljön. Så fungerar det tyvärr, med nuvarande regelverk. Endast en ny styrelse kan i framtiden kanske korrigera det som blivit fel.

  • Chris skriver:

   Hej och tack för svar Lennart,

   Också tack för en mkt bra sida.

   Angående vårt fall med flytten av parkeringar så kan vi således känna oss ”lurade” med köpet. Ett antal radhus var dyrare tack vare just lägesplaceringen mot grönyta. Som sagt i upplåtelseavtalet finns tomtkartan hur miljön skall se ut. Men interimsstyrelsen har alltså rätt att nu i efterhand placera parkeringsplats precis utanför tomten, fastän vi från börjat betalat mer för vårt gynnsamma läge med lugnt grönområde…

  • Förtydligande:
   I detta fall har försämringen alltså skett en tid efter tillträdet. Hade försämringen skett innan tillträdet hade man möjligen kunnat hävda fel i bostadsrätten och kunnat kräva kompensation, eftersom tomtkartan måste anses utgöra en del av avtalsunderlaget.
   Nu har försämringen skett efteråt, och då är det en helt vanlig intern föreningsangelägenhet. Att styrelsen fortfarande består av personer från byggfirman ändrar inget i sak. Möjligen kan beslutet att anlägga parkering klandras för att det missgynnat vissa medlemmar väsentligt, men att nå framgång i en sådan klandertalan mot styrelsen är nog omöjligt, och garanterat långdraget.

 80. Louise skriver:

  Hej, Vi bor i en bostadsrätt idag utanför Stockholm. Vi har hittat en nyproduktion i Stockholms innerstad som vi är intresserade av att köpa. Grejen är att man skriver ett köpeavtal direkt och lägger en handpenning på 10% vilket blir nästan 1 000 000 kr (för den lägenheten vi är intresserade av). Det är 2 år kvar till inflytt. Vågar man göra detta? Man vet ju inte hur marknade ser ut om två år…
  är det vanligt att man inte har bokningsavtal med byggherren och kör med köpeavtal direkt?
  Tacksam för lite hjälp.

  • Syftet med s k bokningsavtal (som inte är reglerat i Bostadsrättslagen) är att byggherren ska kunna få en uppfattning om det finns tillräckligt intresse av att starta upp en byggprocess. När tillräckligt många bokat sig, vågar han dra igång på allvar.
   När det gäller förhandsavtal (reglerat i Bostadsrättslagen) är man ett steg längre i planeringen (även om gränsen är flytande) och man har då formellt bildat en bostadsrättsförening.

   För att kunna teckna förhandsavtal och ta emot förskott måste det finnes en förhandskalkyl eller kostnadskalkyl (en form av förenklad ekonomisk plan), godkänd av Boverket, och, mest viktigt, föreningen ska ha fått tillåtelse att ta emot förskott och ha garantier att kunna betalas tillbaka om något skulle hända.
   Att man som i ert fall går direkt på förhandsavtal beror sannolikt på att intresset är stort och att man vill komma igång så fort som möjligt. Inte så vanligt, men inget konstigt.
   Kontrollera dock noga att alla papper är ok, och att garantierna är ok. Och tänk på att när ett förhandsavtal väl är påskrivet kan man inte ångra sig, då måste man fullfölja köpet, oavsett hur framtiden ser ut.

 81. John skriver:

  Hej,

  Jag och min familj är intresserade av en nyproducerad bostadsrättslägenhet strax utanför Örebro (Glanshammar). Föreningen kommer bli ganska liten med totalt 8 lägenheter fördelade i tre hus, två parhus och ett radhus. Jag har bett mäklaren om den ekonomiska information som finns att tillgå men inte fått något ännu. Är lite fundersam kring belåningen per kvm, antar att detta belopp är avhängigt vart lägenheten ligger med tanke på marknadsvärdet, markpriser osv. Tänker jag rätt eller fel och hur tar man i så fall reda på vad som är att betrakta som för mycket i den regionen man vill bosätta sig i.

  • Ekonomisk information i form av en kalkyl ska ni absolut kräva. Utan en sådan är det omöjligt att bedöma ett köp. En liten förening är också i sig en risk, och om det är en mindre och okänd byggare.

   Det är riktigt att man bör ta hänsyn till var i landet man befinner sig när man bedömer belåningen. På den sk ”landsbygden” måste en belåning på 10000 kr/kvm anses vara väldigt mycket, medan man i t ex centrala Stockholm kan tycka att 15000 kr/kvm är mycket. Detta är dock vår åsikt, och andra kan göra andra bedömningar, något ”facit” finns inte.

 82. Ammi skriver:

  Hej!
  Jag har bokat mig för en lgh inflytt om 1 1/2 år. Betalt handpenning på 25 00 kr. I mitt kontrakt står det att inflyttning ska ske Q1 2019.
  Nu har jag fått prel ändrade inflyttnings tider till slutet Q2 ev t.o.m Q3.
  Kan jag hoppa av detta kontrakt och få mina 25 000 kr tillbaka? eller hur långt fram i tiden kan dom flytta inflyttningsdatumet utan att jag kan kliva av avtalet?

  • Jag tolkar det som att du bara har tecknat ett bokningsavtal. Sådan avtal är inte reglerade i Bostadsrättslagen, och brukar kunna sägas upp ganska problemfritt. Möjligen kanske du få betala en viss avgift, dvs du får kanske inte tillbaks hela handpenningen. Men allt sådant ska vara reglerat i det avtal du skrivit.

 83. Peter skriver:

  Hej,

  Jag och min sambo är på väg in i bostadsmarknaden och skall köpa bostadsrätt i Göteborg. Nu funderar vi på att tacka ja till ett nybygge med inflyttning år 2020. Jag är bara lite orolig då belåningsgraden är ca 14 000:- /kvm. I övrigt så är det marknadsmässiga priser för området i dagsläget fast en något låg avgift. Är det för riskabelt tycker ni? Vi kommer dessutom köpa ett annat boende i samma prisklass (ca 2,5mkr) inom kort och flytta in i och bo fram till dess att nybygget är färdigt.

  Tacksam för lite hjälp och tankar!
  MVh Peter

  • Det finns alltid en risk att köpa något i framtiden, och ja, 14000 är mycket hög belåning, men inte ovanligt i nyproduktion dag. Den låga avgiften rimmar dock illa med detta. Vi kan göra en analys av föreningens kalkyl och se vad som inte stämmer. Se vår hemsida, Borättupplysning.

  • Peter skriver:

   Tack för svaret!

   Vi har kommit fram till att vi tackar nej till nybygget. Det känns för riskabelt och blir nästan enbart ett köp i spekulationssyfte vilket vi inte har råd att förlora, blir som att spela för lånade pengar. Vi får försöka hitta något nu till ett lite lägre pris istället där vi vet att vi kan bo kvar även om räntan går upp och om skattereduktionen tas bort/minskas.

   Mvh Peter

 84. Anders skriver:

  171013 Hej jag fattar inget om dessa punkter 6. och 7. Där det ser ut som man betalar på olika sätt vid köp av Br innan det är byggt.
  Först står det skrivet att man skriver ”Bokningsavtal” och betalar något i form av ”boknings-avgift”…hur mycket % kr mm??? Och att förlora bokningsavgift! Men kan man bli >skadeståndsansvarig< till Byggaren som startat föreningen och eller Mäkleri som sköter jobbet?

  Vidare, vad som görs först vet jag inte. Men sen skrivs ett "förhandsavtal" och betalas ett förskott på Br., till ??byggaren (obs! bygget har ej startat förrän 50% av br. blir uppbokade.)
  Vår betalning är 20% av handpenningen på 10% av köpesumman. Resterande 80% av handpenningen betalas vid lånelöfte 6 månader innan inflyttning. Resterande slutlikvid betalas på inflyttningsdagen med nyckel.

  Det är förvirrande om saker har olika namn för samma sak! Och i vilken ordning som det skall utföras. Vi ser bar en betalning medan jag uppfattar att det skulle kunna vara två olika avtal och betalningsavgifter. Eller så kanske de har hoppat över något!

  Viktiga är att veta om skadestånd då man betalar i förväg och ännu inte har betalt hela kontantinsatsen. Vi har ett bokningsavtal och betalt 200.000 kr dvs insatsen är 800.000 kr.

  Vet inte om ni kommer skriva om i er upplysning, kanske mer strukturerat?
  Hälsningar AS

  6) Det skrives ett bokningsavtal (inte att förväxla med det s.k. förhandsavtalet) och man betalar en “bokningsavgift”. Det är viktigt att granska villkoren i detta bokningsavtal!  I avtalet finns det i regel en möjlighet att ångra sig, men man kan förlora bokningsavgiften (helt eller delvis).
  7) Bostadsrättsföreningen bildas av byggfirman, som tillsätter den första styrelse med eget folk. En förhandskalkyl tas fram, intygad av Boverket. Därefter kan förhandsavtal skrivas, och man betalar ett förskott på lägenheten. Detta förskott brukar vara på ca 100 tkr, men kan vara upp till 10% av det slutliga priset. Observera, när detta avtalet är påskrivet kan man inte längre ångra sig!

  • Det verkar snarare som ert avtal inte följt den normala gången. Jag vet ju inte alls hur ert avtal ser ut, men det låter mycket konstigt om ni bara har ett ”bokningsavtal” och betalat 200 tkr. Finns det ingen förhandskalkyl? Har byggaren inget godkännande från Boverket att ta emot förskott?? Om det bara är ett bokningsavtal, är ni 1) inte bundna till att fullfölja köpet, och 2) har inga garantier att vid problem få tillbaka era 200 tkr. Det är stor skillnad mellan bokningsavtal och förhandsavtal.

 85. Aziz skriver:

  Hej,
  Vem som bestämmer värdet på nyproduktion.
  Kan ni hjälpa med analys om jag skickar berörda dokumenten till er?

 86. Linnea skriver:

  Hej,

  Jag och min sambo har skrivit på förhandsavtal på en nyproduktion för ca 2 år sedan och beräknas kunna flytta in om 10 månader. Nu har fasaden påbörjats och den avviker från vad som har presenterats för oss. Vi har blivit presenterade en träfasad och nu när vi har tittat på bygget är det istället en fasad i korregerad plåt (ett billigare alternativ för byggherren). Vi anser att detta är en väsentlig förändring mot vad vi blivit presenterade. Fasaden är nu inte enbart mindre estetiskt tilltalande utan också mindre hållbar vilket kan tyckas sänka marknadsvärdet. Kan tilläggas att byggherren höjt priset med 7 % precis innan förhandsavtalet skrevs på. Vi börjar tro att detta jättebolag försöker öka sina marginaler på projektet. Vad har vi för rättigheter i detta läge?

  • Tyvärr är man som bostadsköpare ganska rättslösa i dessa fall. Läs gärna Bostadsrättslagen 5:8 och 7:1-2. Mycket luddiga regler. Jag tror inte en ändrad fasad är tillräckligt skäl för att frångå avtalet. Detta är snarare rent juridiskt en affär mellan bostadsrättsföreningen och byggherren. Dessa är dock under byggskedet en och samma person! Och som vanlig medlem/bostadsköpare har man då inget att säga till om. Jag kan bara instämma i din slutsats att byggherren säkert försöker göra allt för att öka sina marginaler. På föreningens, dvs er bekostnad.

 87. tima skriver:

  hej. har tecknat ett förhandsavtal men kommer förmodligen inte få ett lånelöfte. Vad händer nu?

  • Har du tecknat ett förhandsavtal är du bunden och måste fullfölja köpet. Kan du inte fullfölja köpet har du följande alternativ: 1. Kontakta föreningen/byggherren och försök upphäva avtalet. Möjligen kan det gå, men mot visst skadestånd (t ex inbetalt förskott). 2. Vänta tills du får upplåtelseavtalet klart (i ett senare skede) och sälj då (tillåtet). Men du måste säkerställa att du får fram pengar till det belopp som måste betalas vid upplåtelsen, antingen genom tillfälligt lån eller från din köpare.

 88. Jan-Erik skriver:

  Skall köpa en nyproducerad bostadsrätt och säljaren vill att skriver avtal innan tillträde.

  Vad är det jag i så fall köper då säljaren i princip inte äger sin bostadsrätt och i princip kan man sälja samma bostadsrätt ( som man inte äger ) till flera personer.

  Hur brukar man lösa detta ?

  • I normala fall kan man inte köpa/sälja en bostadsrätt innan upplåtelseavtalet är klart. Dvs innan den förste köparen fullföljt sitt köp. Det ska alltså finnas ett påskrivet upplåtelseavtal, det är nämligen beviset på att första köparen ”äger” sin bostadsrätt. Dessutom måste du försäkra dig om att förste köparen slutbetalt, eller kommer slutbetala bostadsrätten. Kontrollera alltså med föreningen att säljaren verkligen har rätt att sälja (överlåta) sin bostadsrätt, och att betalningen är garanterad.

 89. Jan-Erik skriver:

  Just nu finns det 4 lediga nyproducerade lägenheter i en mindre bostadsrättsförening strax tillträde.

  Lägenheterna är gissningsvis köpta på spekulation och nu verkar dom bli svårsålda.

  Om köparna väljer/tvingas att hoppa av sina affärer vem sitter med som osålda lägenheterna?

  – Byggfirman eller bostadsrättsföreningen ?

  • Rent formellt är det alltid bostadsrättsföreningen som tecknar förhandsavtalen och ”säljer” bostadsrätterna. Om sådana avtal bryts, återgår de alltså till bostadsrättsföreningen. Men sen kan det finnas avtal med byggherren/byggfirman där denne garanterar att köpa ev osålda bostadsrätter. Så vem som i slutändan sitter med de osålda bostadsrätterna, det kan variera.

 90. Hasse skriver:

  Hej jag köpte en lägenhet på ritning 2015, 2016 skrev man på ett förhandsavtal och den preliminära inflyttningen skulle ske kvartal 1 2018, den är nu preliminärt framskjuten till kvartal 3 2019, alltså 18 månader. August 2017 fick man beskedet.

  Då detta medför stora svårigheter för mig har jag velat återgå från förhandsavtal, men de anser inte att det finns någon grund till det.

  Föreningen säger att förseningen har berott på att kommunen har haft fullt upp därför har man fått beskedet i augusti.

  När jag pratar med kommunen bifogar de mig samtliga handlingar och upplyser mig om att byggherren inkommit med en fullständig bygglovsansökan i maj 2017 och att det har fått svar i tid.

  De fick göra om sin bygglovsansökan då de själva märkte att den inte var fullständig.

  Min fråga nu är är inte detta något som betraktas som försummelse, har jag inte rätt att återgå från förhandsavtalet och även få tillbaka det jag lagt?

  Tack för svar på förhand.

  • Min bedömning är att du har full rätt att frånträda avtalet, eftersom upplåtelsen blivit så allvarligt försenad. Att föreningen inte har bygglovet klar vid förhandsteckningen är en allvarlig försummelse. Du ska ha tillbaka alla pengar du har betalt, och kan även kräva ersättning om du har lidit ekonomisk skada.

 91. Emelie skriver:

  Hej.

  Min fråga rör kanske lite mer lånebiten.
  Har bokat upp mig på en nyproducerad lägenhet som är klar i början på 2019. Har betalat förskott på ca 40.000kr och ca ett halvår innan inflytt vill de ha resterande 7,5% så man då har betalt 10% av insatsen.
  Min fråga blir då; jag kommer ju behöva ta min kontantinsats för att betala resterande del av insatsen, alltså de pengar jag tänkt ha som kontantinsats för att få lånelöftet. Jag kan ju inte ta hela lånet ett halvår innan och börja betala av. Tar jag min kontantinsats och betalar 7,5% av insatsen, har jag ju inget att komma med senare för att få lånet? Eller ansöker man om lånelöfte strax innan man skall betala in resterande av insatsen och banken ser sedan att kontantinsatsen redan är inbetald fast som insats i lägenheten, så att man ändå får lånet fast man inte har kontantinsatsen i pengar? Jag hoppas inte att detta blev för rörigt…

  Tacksam för svar.

  /Emelie

  • Du bör ha lånelöftet klar så snart som möjligt. Banken förstår hur betalningarna kommer ske, och kommer hjälpa dig med detta, och din kontantinsats räknas ju in som en del av köpesumman. Alltså inga problem.

 92. Amanda skriver:

  Hej,

  Vi har köpt en centralt lokaliserad nyproduktion´s lägenhet nära en älv som löper genom staden. Nu 1 år innan allt står klart så har dom lagt till balkonger som skymmer vår sikt mot vattnet? Får man ändra bygget? Om nej, vad kan man göra?

  När vi skrev på våran lägenhet var vi ensamma på västra sidan av huset med balkonger och nu har dom lagt till ca 7 m från våran balkong en till balkongslinga. Detta gör att vi ej har lika ”fri” och ”öppen” sikt ner mot älven som vi trodde då vi skrev på för lägenheten. Vad har vi för rättigheter i detta? En omprövning av värdet på lägenheten tex.. för vi förstår att vi ej kan få bort dom nya balkongerna nu när plattan för dom är gjutna.

  Tacksam för vägledning.
  Mvh Alexander och Amanda

  • Tyvärr tror jag att ni inte har möjligheter att få någon ersättning för detta. Ingen förändring har ju skett i själva bostadsrätten, och det är den ni har ”köpt”. Det som förändrats är utsikten. Och jag tror inte denna försämring är tillräckligt stor för att man ska kunna hävda fel i bostadsrätten. Utsikten kan ju av många andra orsaker begränsas med tiden, t ex träd som växer upp, och annan bebyggelse. Det saknas tydliga rättsfall, så mitt uttalande är bara min bedömning.

 93. Richard skriver:

  Hej

  Vi ska köpa en ny producerad och beräknat att bli klar hösten 2018. Vi har betalt bokningsavgiften på 20000. Men det har försenats med att skriva på förhandsavtalet. Under tiden har vi gjort några tillval, och har nu betalt hälften av tillvals kostnaden,

  Vi har planer på att ångra köpet och köpa ett rad hus istället men vi förstår att vi kommer att förlora 7 tusen av bokningsavgiften. Men risken är stor att vi kommer även att betala för tillvals kostnaden. Processen vid köp av nyprod brukar vara att man tecknar bokningsavgiften, sedan förhandsavtalet, sedan tillval,

  Hur ska vi göra i denna fall för att slippa betala på tillvalskostnaden?

  • Det kan vara så att ni förlorar även det ni betalt i tillvalskostnader. Bokningsavtal är inte reglerat i Bostadsrättslagen, så där är ni helt utlämnade till vad som ev står i bokningsavtalet. Själv tycker jag att om byggherren ännu inte hunnit göra några inköp eller beställningar för tillvalen, då ska ni kunna få tillbaka dessa pengar, men om han redan hunnit börja inreda med era tillval, då är pengarna förlorade.

 94. Sofia skriver:

  Hej!

  Jag och min sambo har bokat en nyproducerad bostadsrätt (erlagt bokningsavgift samt skrivit på bindande bokningsavtal). Inför att vi skulle skriva på avtalen ville vi försäkra oss om att bostaden, som ligger på plan 1, skulle ligga nog högt upp från marken för att det skulle vara insynskyddat. Vi fick bekräftat på epost av byggherren genom mäklarfirman att det skulle vara 2 meter från marken upp till där fönstret börjar.

  Nu när bostaden börjar bli klar har dock byggherren bekräftat att det endast är 1.70 m upp till fönstret. Men när vi mätt själva är det ca 1.20 m. VI har krävt kompensation och prisavdrag men byggherren vägrar och hävdar att det ej är väsentlig avvikelse. För oss innebär detta en insynsskyddad lägenhet och alla förbipasserande kommer nu kunna se in genom bostadens samtliga fönster.

  Hur bör vi gå vidare? Ska vi vänta till besiktningen och påvisa till besiktningsmannen, eller kontakta jurist?

  • Hur det ser ut utanför bostadsrätten brukar inte ”ingå” i bostadsrätten, förändringar utanför kan därför vara mycket svårt att kräva kompensation för. Men ni har tydligen fått någon form av skriftligt löfte om 2 meter, och då blir det en annan sak, då är det ett löfte.
   Sen skriver ni att ni har ett ”bindande bokningsavtal” med byggherren, dvs inte ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen. I så fall borde ni kunna häva bokningsavtalet, med full kompensation. Men bokningsavtal är en oreglerad avtalsform, och rättsfallen få, så hur det kan gå kan jag inte lova. Kanske bör ni kontakta advokat, om ni inte blir nöjda. Men ni måste agera nu.

 95. Batol Jozaghi skriver:

  Hej!

  Vi har köpt en lägenhet i centrala Stockholm av en mäklare som är mellanhand. Vid köpet märkte vi att våning 7 som vi köper är ca halv miljon dyrare än våningen under. När vi frågade om prisskillnaden svarade mäklaren att ni har en mycket bra utsikt.
  Nu när vi har fått nycklarna ser vi att en mycket högt byggnad byggs framför vår lägenhet och vi har inte bra utsikt. Vi har skrivit både till byggherren och mäklaren och klagat att vi har inte blivit informerad om det och vill ha extra pengarna tillbaka men vi får ingen svar från dem. Min fråga är vad säger lagen? vad kan vi göra?
  Tack på förhand !
  Batol

  • När det gäller utsikt så är det inget som kan garanteras. Jag tror inte heller att mäklaren har garanterat någon utsikt, även om ni kanske uppfattat det så. Hur omgivningen ser ut, och hur byggplanerna runt om ser ut, är något man själv måste ha viss koll på. Jag tror inte ni har någon möjlighet att hävda att det skulle vara något fel på bostadsrätten, som skulle kunna ge prisavdrag.

 96. Christer Cederfalk skriver:

  Hej!
  Vi planerar att köpa en nyproducerad bostadsrätt. Föreningen består endast av sju lägenheter fördelade på två hus. I det ena huset finns tre mindre lägenheter, vilka nu är sålda. Det andra huset har fyra osålda lägenheter och har varit ute på marknaden i c:a sju månader.
  I en klausul köper byggherren resterande osålda lägenheter. De osålda lägenheternas yta motsvarar 2/3 av föreningens totala boyta och betingar ett värde runt 25 miljoner (obelånad förening!). Byggfirman är känd och har de senaste tio åren byggt och sålt lägenheter i små föreningar.
  Min fråga är vad som händer om byggfirman efter att ha köpt lägenheterna går i konkurs. Tar banken lägenheterna i sin fordran på byggherren eller har bostadsrättsföreningen företräde och kan själva sälja lägenheterna för att täcka sina kostnader? Vi har tills nu inte vågat köpa och vi misstänker att byggfirman kommer att sänka priset på lägenheterna.
  Tacksam för hjälp

  • Intressant fråga. Det finns flera risker i situationen. Om byggherren tvingas köpa in så många av lägenheterna, blir dessa lägenheter hyreslägenheter, och föreningen blir oäkta, med allt vad det innebär. Byggherren kommer troligen styra föreningen och dominera i styrelsen. Kontrollera stadgarna noga! Skulle byggherren gå i konkurs, kommer dessa lägenheter tillfalla banken, och de kan då förbli hyreslägenheter i minst tre år. Inte mycket till bostadsrättsförening!
   Summa summarum: Det låter som en mycket riskabel förening.

 97. Elinor skriver:

  Vi har skrivit på ett förhandsavtal för en nyproducerad lgh. Det är dock i själva verket mer ett bokningsavtal då vi enbart betalat bokningsavgift (25000) och inget annat. Preliminär inflytt enligt avtal är sommaren 2018 och nu är det framflyttat till Q2 2019, i princip en försening på nästan ett år med andra ord. Vi vill nu dra oss ur och var beredda på att kanske bli av med bokningsavgiften, men mäklaren menar att bolaget ”säger nej” till avhopp. Är det verkligen rimligt? De hänvisar till att vi har skrivit på avtalet, men nu har ju förutsättningarna ändrats å det grövsta. Vad skulle ni säga om denna situation?

  • Osäker på vad för avtal ni har, men du skriver att det är ett förhandsavtal, och då är det ett bindande avtal. Jag förutsätter att så är fallet. Om upplåtelsen blir väsentligt försenad har ni rätt att frånträda avtalet och få tillbaka förskottet. Väsentlig försening kan anses vara ca tre månader, även om det rättsliga läget är mycket oklart. Förstår att byggbolaget (och mäklaren) till varje pris vill förhindra avhopp, men i detta fall har de har fel.

 98. Pedro skriver:

  Hej!

  Jag fortsätter i samma ärende som Elinor ovan.
  Om man ska höra av sig och frånträda avtalet, bör man då i första hand gå via mäklaren, eller ska man ta kontakt med byggbolaget direkt?
  Sedan undrar jag även om man bör formulera sig på något visst sätt för att de ska ta en på allvar? Jag tänker på hur viktigt det är att få med vissa termer och hänvisningar till kapitel & paragrafer i lagen?

  • Förhandsavtalet är tecknat med bostadsrättsföreningen, så det är till styrelsen du ska ställa din uppsägning. Mäklaren bör kunna hjälpa dig med detta. Formuleringen bör vara ungefär så här: ”Härmed säger jag upp avtal XXX med avsikt att frånträda detta, med stöd av Bostadsrättslagen 5 kap. § 8 p 2.” Du ska även kräva tillbaka allt du har betalt, enligt § 9. Var beredd på att stöta på motstånd, kanske kan advokathjälp behövas.

  • Krister skriver:

   Hej,
   Vi ska köpa en nyproducerad bostadsrätt. Vi har skrivit på och betalat 10%. Det skulle ha varit inflyttning i januari. Sedan april. Här fick man ett dokument som man skulle signera om det var ok med förseningen, vilket vi gjorde. För ett tag sedan fick vi höra att inflyttningen påbörjas i augusti pga förseningar. Och i närtid fick vi höra att projektet blivit dyrare (vi har inte fått summan på hur mkt mer det kommer kosta) med anledning av Corona, ökade priser, vitvarubrist, mm. Vår ekonomi är noggrant beräknad, fast utan fördyringar. Vad kan jag som konsument göra? Kan man häva köpet? Kan man dra sig ur? Först minst ett halvårs förseningar och nu fördyringar. Kan de öka hur mkt som helst? Hur kan jag granska det dom säger?

  • Förseningarna kan ni nog inte göra så mycket åt, lagstiftningen kring nyproduktion är otroligt svag och som köpare är man ganska rättslös. Ett halvårs försening är enligt rättspraxis inte för mycket, och särskilt inte sedan ni accepterade den första förseningen.
   Fördyringar får dock inte bli alltför höga, men jag misstänker att det ”bara” är föreningens produktionskostnader som blivit högre, och det inte direkt behöver påverka ert köp och era avgifter, bara att föreningens lån blir något högre. Det behöver alltså i slutändan inte innebära någon direkt personlig fördyring. Dvs den slutliga ekonomiska planen får lov att avvika något från den sk kostnadkalkylen. Hur som helst, skulle pris eller avgift sättas högre brukar bara högst typ 5% accepteras, enligt praxis.

 99. Astrid skriver:

  Vi har skrivit förhandsavtal för en lägenhet som är färdig om något år. Efter att vi tecknat avtalet ångrade vi vårt val och ville byta till en annan lägenhet i samma projekt – det finns många osålda lägenheter kvar. Man nekade oss med hänvisning till att det kan leda till en kedjereaktion, där alla vill byta… Har vi möjlighet att driva frågan?

  • Man kan tycka att föreningen/byggbolaget borde kunna erbjuda er ett byte, då det knappast kan vara till direkt nackdel för föreningen. Men rent lagligt har ni ingen sådan rätt att byta. Ni är bundna till det avtal och den specifika lägenhet ni tecknat.

 100. Fredrik skriver:

  Funderar på en nyproducerad bostadsrätt, men föreningens ekonomi får alla varningsklockor att ringa. Köpeskillingen ligger på c:a 20000/kvm och föreningens lån på ungefär lika mycket. Ny är det ingen storstad, så vad jag förstår är en fördelning mellan insats och föreningens lån på 50/50 inte helt orimlig. Problemet är belåningen på c:a 20000 kr/kvm och en skuldkvot på ungefär 25.
  Uppenbart är detta inte en sund förening, men all nyproduktion här ikring har ungefär dessa villkor. Vad är en vettig strategi från min sida?

 101. David skriver:

  Hi,

  I have bought a new production apartment in 2015 and I have signed the Förhandsavtal and paid 150 000. The move in date (Tillträde) when I have signed the contract was Q4/2017 and now they have changed it to Q3/2018. Can I terminate the contract due to the delay?

  • Ja, det bör du kunna. Men det rättsliga läget är inte helt klart, och kan bero på hur upplåtelsedatum och tillträdesdatum är angivna i förhandsavtalet. Men om upplåtelsen försenas mer än 3 månader bör man kunna häva avtalet, och tillträdet ska vara i nära anslutning till upplåtelsen. I ditt fall är det 9 månaders försening, vilket borde räcka för att frånträda avtalet.

 102. Gustav skriver:

  Hej igen.

  Jag och sambo skall flytta till ett nybygge. Vi har varit på ett sk. tillvalsmöte. Där fick vi massor av info och papper bl.a. en ritning över området och tomter.

  När vi skrev på fick vi en vid första anblick likadan ritning men med en avgörande skillnad. Tomtytorna har förändrats. När vi tog upp detta med byggbolaget fick vi förklaringen att de haft en gammal ritning som ej överensstämde med byggritningen.

  Tomtytorna diffar ca 100 kvm per tomt. Vad vi kan förstå har byggbolaget köpt tomterna för 600kr/kvm.

  Flera i föreningen tycker detta är skandalöst och vi organiserar oss för att få ersättning i proportion till den förändringen som drabbar oss. Vad gäller rent juridiskt?

  Vid påskrift var vår tomt 611 kvm men sedan har 16% försvunnit i en ritningsmiss från byggarna. Hur går vi tillväga om byggarna inte frivilligt kompenserar oss? Vad är rimligt som kompensation? 600kr /KVM?

  Vill avsluta med att säga. Fantastisk sida!!

  • Inte lätt att svara på. Jag antar att det är ett förhandavtal ni skrivit på. Detta avtal är formellt med bostadsrättsföreningen, och inte byggbolaget. Ingår tomten i upplåtelsen? Är tomtens storlek av väsentlig betydelse när det gäller det pris ni ska betala? Har alla drabbats av liknande tomtminskning, eller bara vissa? Generellt gäller att man bara kan begära kompensation om värdet på bostadsrätten kan antas ha minskat pga tomtminskningen. Och är det så att alla har drabbats, är det också bostadsrättsföreningen som kanske ska ha prisreduktion på entreprenaden. Det rättsliga läget är synnerligen oklart. Jag föreslår att ni tar hjälp av en kunnig advokat, för att reda ut frågan.

 103. darius skriver:

  Hej!
  Jag har köpt en nyproduktion och skrivit på förhandsavtal o betalad förskottet också. På förhandsavtalet står tid för upplåtelse sep/2017-jan20118. Nu har de mailat att upplåtelse kommer handla på kvartal 1 2018.
  kan man hoppa av avtalet om det bli förseningar på upplåtelseavtalet?

 104. Elko skriver:

  Hej!
  Undrar om upplåtelse är samma sak som inflytt? Jag har ett förhandsavtal på nyproduktion där det står beräknad tid för upplåtelse kvartal 3, 2018. Ingenstans nämns datum för inflytt. Har hela tiden tänkt att upplåtelse är samma sak som inflytt men nu ser jag att de i sin broschyr skrivit att upplåtelseavtal skrivs ca 4 mån före inflytt. Vad sker kvartal 3 egentligen; inflytt eller upplåtelseavtalsskrivning..? Vill helst av allt hoppa av men har fått tvärnej av byggherren.

  • Tanken är tydligen att upplåtelsen sker någon gång juli-september 2018, då ska det finnas en färdig ekonomisk plan, och då tecknas själva köpet av bostadsrätten, dvs lägenheten upplåts, och efter det ska lägenheten slutbetalas. Själva inflyttningen, eller tillträdet som det kallas, blir fyra månader senare, under november – januari 2019.

 105. Alma skriver:

  Hej, vi har tecknat ett förhandsavtal med ett byggbolag där upplåtelsen skulle vara juli 2018 och tillträde december2018/jan2019. Nu har vi fått brev från byggbolaget som skriver att tillträdet är preliminärt flyttat till maj 2019 pga en elleverantör inte flyttat på en nätstation som utlovat där fastigheten skulle byggas. Kan vi säga upp avtalet enligt bostadsrättslagen 5kap paragraf 8 P 2? Kan det anses som försummelse?

  • Ett försenat tillträde med 4 månader skulle kunna innebära en sådan försening som avses i bostadsrättslagen, men omständigheterna är i detta fall oklara, och din fråga därför omöjlig att besvara. Det du däremot bör kunna kräva är ekonomisk kompensation för de ev. merkostnader som denna försening kan innebära för dig.

 106. Assi skriver:

  Vi har tecknat ett förhandsavtal där beräknad tid för upplåtelse står skrivet men inget om tillträde? Bör tillträde stå med eller kan avtalet vara ogiltigt?

  • Nej, tillträdesdag behöver inte anges i ett förhandsavtal, men förutsätts vara i nära anslutning till upplåtelsen. ”I nära anslutning” är inte definierat, men brukar vara några månader efter upplåtelsen, och ska(?) vara angivet i upplåtelseavtalet.

 107. Isabelle skriver:

  Hej!
  Jag undrar om bostadsrättföreningen betalar ett högre pris/m2 än vad den boende sen kommer att beta för sin lägenhet? Det vill säga, betalar de boende bara för brf:s kontantinsats och inte hela köpeskillingen? Lånet som brf har betalar de boende sedan för i och med månadsavgiften?
  Om det fungerar enligt mina påståenden- ca hur mycket dyrare är då en lägenhet som säljes till brf än som sedan säljes till boende?

  • Din fråga är något kryptisk, men jag tror att du förstått det rätt. Men föreningen köper inga enskilda bostadsrätter, utan hela fastigheten. Betalning sker med medlemmarnas insatser (merparten) och resten lån. På så sätt behöver medlemmarna inte betala ”fullt pris”, eftersom fastigheten till viss del köps med lånade pengar. Föreningens lån brukar man räkna per kvadratmeter. Då kan man lätt räkna ut den egna lägenheten andel av föreningens lån, alltså hur mycket ”billigare” den blev tack vare lånen. Läs mer under Lektion 44.

 108. Tobias skriver:

  Hej Lennart,

  Det är så att för 1½ månad sen flyttade jag och min familj in i en nyproducerad bostadsrätt. Redan vid inflytt tyckte vi det luktande konstigt, luktar fisk för att förklara mer exakt. Vi kontaktade byggherren och förklarade. För en vecka sen var vi tvungna att flytta ut för att ge plats åt byggherren och dess arbetare för att försöka lokalisera och åtgärda detta. Nu tror de sig ha hittat felet och det låter inte som något som kommer vara klart över en natt utan kan vara en rätt långdragen process. Byggherren har erbjudit sig att lösa hotell eller en hyresrätt i huset brevid vår bostadsrätt. Vad har vi egentligen rätt till och kompensation mer än att få ett tillfälligt boende? Jag hittar ingenting på nätet om en liknande situation. Kontaktar man en jurist, försäkringsbolaget, brf´s försäkringsbolag eller hur gör man. Alla svar som vi kan få uppskattas enormt!

  mvh,
  Tobias

  • Tråkig början på boendet, men så här är det: Ni kan bara begära ersättning för direkta extrakostnader som detta orsakar er. Nu får ni tydligen boendet ordnat, och om ni därutöver har några extra kostnader, så kan ni begära ersättning för det också. Ni kan inte får ersättning för allt ”besvär”. Och ni kan inte kräva ”överkompensation”, även om det ibland förekommer.

 109. Rony skriver:

  Hej,
  Vi har signerat upplåtelseavtal med en brf.
  Vi ska flytta in om en månad.
  Vi har inte signerat avtalet för bolån med banken.
  Nu har föreningen uppdaterat prislistan eftersom marknaden står stilla sedan oktober 2017.
  Nät vi bokade lägenheten kostade den 3 845 000 kr
  Nu, enligt uppdaterad prislista så kostar den 3 345 000 kr.
  Frågan är om vi har rätt att köpa lägenheten enligt uppdaterad prislista?

  Tack!

  • Tydligen har föreningen/byggbolaget sänkt priset med ½ miljon! Verkar ganska drastiskt, och ni bör verkligen kontrollera den ekonomiska planen så att allt verkar rätt. Men om det är så så är det det priset ni ska betala! Det tidigare högre priset var bara preliminärt. (med reservation för att vi eller ni missuppfattat något)

 110. Sofia skriver:

  Skrev Upplåtelseavtal för ett par veckor sen, och banken hade beviljat mitt lånelöfte. De drog dock tillbaka det efter att de granskat den ekonomiska planen.

  Den ekonomiska planen skickades ut bara en vecka innan kontrakten skulle skrivas, vilket jag med facit i hand tycker är väldigt kort tid.

  Kan man dra sig ur pga detta?

  • Den ekonomiska planen ska finnas framme innan upplåtelseavtal kan skrivas. Tydligen har den funnits, även om det bara varit en vecka innan. Jag känner inte till att det ska finnas regler för hur länge den ska finnas innan. Att frånträda avtalet pga detta är nog omöjligt. Men har du ett upplåtelseavtal och betalt hela bostadsrätten kan du ju sälja den.

 111. Ida skriver:

  Hej Lennart!

  Har köpt nyproduktion som beräknas vara klart 2019, har tecknat förhandsavtal samt betalat handpenning om 10%.

  När vi bokade lägenheten så hade den sex stycken garderober på ritningen, nu ca ett halvår senare när det är dags för tillval och annat ser vi på ritningen att de har ersatt en utav garderoberna med ett schakt istället. Så då försvinner en del utav lägenhetsytan. Har man rätt till någon slags kompensation för detta?

  • Mindre förändringar brukar inte medföra någon kompensation. Ibland kan det stå något om detta i förhandskontraktet. Det kan finnas förbehåll om att t ex schakt kan tillkomma, eller att ytan kan bli mindre. Generellt gäller att förändringar (försämringar) som inte hade inneburit ett lägre pris från början inte behöver kompenseras. Även ytavvikelser upp till några kvm kan förekomma.

 112. Mia S. Bureau skriver:

  Hej Lennart! Om man blir arbetslös kan man avsluta ett BR köp? Har skrivit på ett förhandsavtal och betalat 50tkr, preliminärt inflytt maj-dec 2019. Har inga pengar nu och får inget lån. Ger nu upp handpenningen bara jag slipper köpa.

  • Har du skrivit på ett förhandsavtal är du tyvärr bunden, oavsett vad som händer i ditt eget liv. Om du inte vill eller kan fullfölja köpet, riskerar du inte bara att förlora de 50 tkr, föreningen kan kräva dig på ytterligare skadestånd. Kontakta bostadsrättsföreningen/byggbolaget och försök förhandla dig till ett så rimligt skadestånd som möjligt, om du vill avbryta affären.

 113. Alexander skriver:

  Hej.

  Vi har skrivit på ett förhandsavtal på ett bostadsrättshus som har inflyttning under Q3 2018. min fråga är om man bör köra en privat besiktning med ytterligare en besiktningsman eller om den slutbesiktning som görs via byggprojektet är tillräcklig? skall ju vara av en opartisk besiktningsman? känns lite som kaka på kaka att göra det själv också, vad tycker du?

  • Man ska inte behöva göra en egen besiktning, utan det räcker med den slutbesiktning som göra av föreningen. Besiktningen brukar göras efter inflyttning, och då kan man passa på att påtala ev fel som man själv upptäckt.

 114. Ola skriver:

  Hej!

  Vi har under veckan tillträde till vår nyproducerade lägenhet men slutbesiktningen av oberoende besiktningsman har man fått skjuta på i omgångar pga vissa skåpluckor inte är färdig monterade. Slutbesiktningen kommer inte kunna ske förrän en vecka efter tillträdet. Vad är ditt råd till oss som köpare i denna situation?

 115. Per skriver:

  Hej ,

  Funderar på att ta över ett avtal av nyproducerad lägenhet från min kompis föräldrar som inte kan flytta in längre (dödsfall). De har betalt in 125000.

  Kompis bjuder på de 125K om jag tar över. 3a på 75 kvadrat för 1795000 + tillägg på 115000. Avgift 4100. Kollade upp förening nu , de har lån på runt 16000 per kvadrat. Helt ny förening med 51 lägenheter planerade över 3 etapper. Detta är den första, inflyttning senare i år.

  För hög skuldkvot ?? Eller ska jag slå till ? :-)

 116. Jeannette skriver:

  Hej!
  Vi bor i en bostadsrätt som är nybyggd. Vi har ännu inte tagit över styrelsen då bygget inte är färdigt. Vi har haft en del strul med byggherren varpå vi har börjat ha bomöten för att utbyta information och gå samman om vissa frågor. På sista bomötet dök frågan upp om de olika besiktningsfaserna och om vi kan kräva att få se protokollen.

  I alla papper , annonser mm innan köpet stod det att vi själva skulle stå för el, vatten och sophämtning. Nu har byggherren tagit bort vattenmätaren och lagt kostnaden för det på avgiften. En del av de boende bygger pool och en del har badtunnor. De som nu inte bygger pool eller badar badtunna vill nu ha tillbaka vattenmätare för det finns en rädsla att avgiften ska höjas. Kan vi kräva att mätaren sätts tillbaka?

  • Man måste förstå att den byggande styrelsen, tillsatt av byggbolaget, ändå är föreningens legitima styrelse under byggfasen. Och kan, och har rätt, att göra mindre förändringar i projekteringen. Ni som är nyblivna medlemmar kan i praktiken bara påverka detta genom att ”ta över” styrelsen, när detta blir möjligt, och ändra på det som ni tycker blivit fel. Att ”kräva” att mätarna sätts tillbaka, kan alltså bara göras på två sätt. Antingen genom att en nytillsatt styrelse beslutar så, eller att man via en motion på en föreningsstämma beslutar så. Vilket som nu kommer först.

 117. Mårten skriver:

  Hej!
  Vi är nära att köpa en nyproducerad bostadsrätt och har fått utkast på förhandsavtal och kostnadskalkyl mailade till oss. Det här är andra gången man försöker sälja projektet och har sänkt priserna med ca 25% sedan förra gången, men kostnadskalkylen (och avgifterna) är fortfarande densamma. De sänkta priserna (insatserna) gör dock att det saknas ca 100 miljoner kr till den i kostnadskalkylen angivna köpeskillingen för fastigheten. Frågade mäklaren som hävdar att köpeskillingen kommer att justeras med motsvarande summa, och att det inte ska påverka avgiften (föreningens ekonomi). Men när en så stor förändring sker, borde inte en ny kalkyl upprättas? Det höjer ju exempelvis föreningens belåning från 17% till 22% av fastighetens värde, även om den faktiska lånesumman inte ändras. Känner mig också tveksam till om jag verkligen kan lita på att de inte senare höjer föreningslånen för att ta igen lite av prissänkningen.

  • Du ställer en mycket väsentlig fråga. I dessa tider med svårsålda nyproducerade bostadsrätter har det blivit vanligt att man sänker priset på lägenheterna. Eller erbjuder andra typer av förmåner eller rabatter. Frågan är då vem som bekostar dessa sänkningar eller rabatter? Formellt är det ju bostadsrättsföreningen som säljer, dvs upplåter lägenheterna, och i så fall går miste om en del av de beräknade insatserna eller intäkterna. Om det ska bli en riktig prissänkning måste alltså byggherren sätta ner priset på hela bygget i motsvarande grad. Annars kan det bli som du antyder, att byggherren bara kompenserar genom att lasta på föreningen ytterligare lån, dvs det blir medlemmarna själva som bekostar rabatterna!!

   Det här måste man vara mycket uppmärksam på. Enligt vår mening måste det upprättas en ny förhandskalkyl, om det är så att lägenheter på olika sätt ”reas” ut. Man måste försäkra sig om att det verkligen är byggaren som står för rabatten, och att inte föreningens lån ökas. Och att det pris man ska betala verkligen stämmer överens med vad som anges i förhandskalkylen.

   Risken att det inte går rätt till är nog störst bland mindre etablerade byggare. Det finns tyvärr gott om fastighetsskojare och lycksökare i denna bransch.

 118. Axel skriver:

  Hej,
  Vi har köpt nyproducerat i en liten förening och i kostnadskalkylen uppges 13,9 mio kr i hypotekslån uppdelade på rörlig, 2 och 5 års lån.
  Nu har vi fått se årsredovisningen som visar kortfristiga skulder på 17,4 mio kr (dvs kortare än ett år).
  Vad har vi för möjligheter? Kan interimstyrelsen avvika så mycket från kostnadskalkylen och skuldsätta föreningen efter köpet?

  • Omständigheterna verkar mycket oklara, det låter som att produktionen inte är färdigbyggd? Jag är därför osäker på relevansen av de ”kortfristiga” skulderna. Din redogörelse är alldeles för knapphändigt.

 119. Åsa Dahlqvist skriver:

  Jag har tecknat mig för en nyproducerad bostadsrätt. Tanken var uppvärmning med golvvärme och alla bilder på fönster visar fri utsikt från låga fönster. Under processen har golvvärme blivit radiatorer. Ingen upplysning har lämnats till mig om det. I de låga fönstren i lägenheten står nu radiatorer som syns tydligt både innifrån och utifrån. Det hela ser väldigt fult ut. Tillträde är om en vecka och byggherren säger att ”radiatorer får du finna dig i”. Jag inser att det är kört med golvvärme men vill få till en lösning som ser mer estetiskt tilltalande ut än synliga fula element. Kan jag hålla inne betalning vid tillträdet av lägenheten för att trycka på ombyggnation? Tacksam för svar.

  • Byggherren/tillika interimsstyrelsen, kan tyvärr göra ganska omfattande förändringar under byggets gång. Fullt tillåtet. Er möjlighet att protestera, och bestrida detta, är tyvärr begränsade. Endast om förändringen är så stora att man kan tala om att priset på bostadsrätten borde vara lägre, först då kan begära skadestånd och ersättning. Var gränsen går i just ert fall kan jag naturligtvis inte avgöra. Att innehålla betalning för bostadsrätten är inte en framkomlig väg, då ni har en skyldighet att betala på utsatt tid enligt ert upplåtelseavtal.

 120. Annika Lantz skriver:

  Jag har tecknat mig för en bostadsrätt men där man inte kommit upp till det antal lägenheter som måste säljas för att bygget skall få starta och i avtalet står då att avtalet upphävs och man får tillbaka sina pengar. Nu har de skickat ut ett ”tilläggsavtal” och förlänger denna tid med 6 mån. Har jag rätt att i detta läge välja att hoppa av och få tillbaka mina pengar eller måste jag skriva på förlängningen?

  • Enligt min mening är detta ”tilläggsavtal” en form av erbjudande, som du alls inte måste anta. Står det i ditt ursprungliga avtal att avtalet upphör så ska du kunna kräva pengarna tillbaka.

 121. Elisabet Lötbom skriver:

  Hej,

  Har undertecknat ett förhandsavtal på nybyggnation av bostadsrätt och betalt 50 t.kr. Planerad inflyttning var enl. nyhetsbrev kvartal 4, 2018 och enl. avtal kvartal 2, 2019. Byggstart har ej påbörjats men man menar att allt ska fungera enl. plan, trots enbart 53% sålda lägenheter, Har skickat skriftlig uppsägning/önskemål om att häva avtal.

  Mina frågor:
  1, Gäller förhandsavtal när projektet sålts till ny byggherre (gamla ägare ligger kvar under nya ägare och organisationsbilden har ändrats), ny byggfirma har upphandlats, ny bankkontakt ska användas och projektet har bytt namn?
  2, När anses byggstarten påbörjas- när första staketet sätts upp eller när byggnationen startar (I kontraktet står att ”avtal villkoras vid att 75% av lägenheterna ska vara tecknade 1 månad innan byggstart”)?
  3, Är det möjligt att bli ersättningsskyldig för att föreningen tagit skada om jag bryter kontrakt, med bild som ovan?

  Tack på förhand!

  • Jag vill påstå att dina frågor är omöjliga att entydigt besvara, eftersom lagar och rättsläge är så oklart när det gäller nyproduktion. Att du borde kunna säga upp ditt avtal tror jag dock, eftersom det redan är 6 månader fördröjt. Och därtill verkar de 75% inte ha uppnåtts. Byggbolaget, vilket det nu är, kommer dock med säkerhet sätta sig på tvären. Men jag anser att du har rätt att frånträda avtalet, och få pengarna tillbaka. Advokathjälp kan dock komma att behövas.

 122. Leif Sandberg skriver:

  Köpte en nyproducerad bostadsrätt i en äldre förening för ca ett halvt år sedan. Hur lång garanti har jag. Köpte direkt av föreningen. Det har dykt upp lite irriterande småfel som man hittills åtgärdat men hur lång tid till kan jag kräva detta? Blir det en garantibesiktning efter två år?

  • Det är egentligen inte du som har garantin, utan bostadsrättsföreningen, som beställt ombyggnaden av någon entreprenör. Men normalt har föreningen två års garanti, och då bör en garantibesiktning genomföras. Det är bra att du uppmärksammar föreningen på de problem du upptäcker, det ska du göra. Även efter att garantitiden utgått, om det gäller delar som föreningen ansvarar för.

 123. Nicklas skriver:

  Hej!

  Vi skrev på ett avtal för en nyproducerad lägenhet – där vi va väldigt nogranna med att få ta del av all typ av information, då färgsättning m.m va väldigt viktigt för oss. Det slutade med att vi fick svar på alla frågor och kände oss nöjda med det, så vi beslutade oss för att skriva på avtalet och betalade vår bokningsavgift/första deposition. Det som va den avgörande faktorn för oss, va den exteriöra kulören på dörrar/fönsterlister. Nu i efterhand när husen har satts på plats, så visar det sig att det inte alls va den färg som de utlovat, utan en helt annan. Denna information fick vi första gången muntligen och jag bekräftade det här efteråt med kontaktpersonen som vi fick den här informationen av första gången, via mail, där hon informerar oss om att vi tyvärr ”troligtvis” har blivit felinformerade (av henne).

  Hur bör vi gå vidare i ett sånt fall för att bryta avtalet om vi bestämmer oss för det? Tror du att det kommer behövas inblandning av en advokat i det läget?

  Notera att när vi stämde av exteriör-kulör utvändigt första gången innan vi skrev på något avtal, så gjordes det här muntligen – i efterhand så fick jag det bekräftat via mail, att vi ”troligtvis” blivit felinformerade.

  • Om ni bara har ett bokningsavtal, så bör ni kunna bryta detta om detta med kulören har en så avgörande betydelse. Har ni däremot ett förhandavtal så är det bindande, och då tror jag en annan kulör på fönsterna inte är tillräckligt för att kunna bryta avtalet. Även möjligheten att kompenseras är nog begränsad, om ni inte har stöd i skriftlig bevisning eller avtal. Brl kap.7 §§1-2, samt 5 kap. § 8. Rättsläget är mycket oklart. Försök resonera med byggfirman eller den ni har avtal med, annars kan advokathjälp absolut behövas, om ni anser det värt.

 124. Lotta skriver:

  Våren 2016 köpte vi en bostadsrätt. Lägenheten ingick i ett område som uppförs i 4 etapper, vår ingår i den sista. Vår lägenhet skulle stå klar hösten (tror det står sept.) 2017.
  En bit in i processen upptäcks att man missat i projekteringen, skorstensschaktet går genom brandcellen på våningen ovan. Man projekterar då om och bygger ett schakt utanpå fasaden, denna justering gör istället att vår balkong blev hälften så stor och det blev ett förråd (som vi inte ser som ett mervärde),vi erbjuds ingen kompensation. När bygglovet sedan skall sökas för vår etapp så visar det sig att man inte äger all mark som skall exploateras. Detta drar ut på tiden och vi får en framflyttad tillträde, dock inget datum utan vintern 2018, som senare kom att bli april 2018 för samtliga utan 4 lägenhter. Dessvärre är vi en av dessa 4. sensommaren 2017 när vi eg. borde varit i full färd med att flytta in så får vi mail att det har härjat en pyroman, allt i våran och grannarnas lägenhet stannar av fram till februari 2018, undertiden nästintill noll kommunikation från Gemma. vi får under våren 2018 muntligt tillträde okt. 2018 vilket vi planerar efter och i förra veckan kommer ett mail med ny gissning dec. 2018. Vi känner oss förkrossade!! Den enda kompensation som vi erbjuds är att häva köpet. Sedan saneringsfirman var klara i feb/mars 2018 känns det som att allt har gått så trögt och långsamt. Har vi någon som helst rätt till ersättning, påtryckningsmedel för att de skall ens vilja påskynda projektet?

  • Enligt Brl kap.5 §8 finns det en möjlighet att frånträda avtalet om tillträdet blir kraftigt försenat, vilket ni tydligen blivit erbjudna(??). Detta är i så fall mycket ovanligt. Någon annan ersättning tror jag inte kan bli aktuell. Men om förseningen orsaker er stora ekonomiska bekymmer bör ni kanske kontakta advokat för se närmare på situationen.
   Angående den minskade balkongen tror jag inte just det är tillräckligt för någon nedsättning av pris eller avgift.

 125. Daniel skriver:

  Hej,

  1. Byggfirman som jag ingått bokningsavtal med har rätten att höja priset på lägenheten med max 5% utan att villkoren för avtalet ändras. Är det vanligt att en sådan rätt utnyttjas?

  2. Har jag som tecknare av bokningsavtal rätt att veta vilka andra som även ingått bokningsavtal för en lägenhet i den blivande föreningen? I en befintlig förening är medlemsförteckningen offentlig. Finns det någon motsvarighet vid nyproduktion som ger mig rätt att veta vem jag ingår ny förening med?

  Mvh,
  Daniel

  • Förutsätter att det verkligen är ett bokningsavtal du åsyftar (och inte ett förhandsavtal):
   1. Vad jag vet är det mycket ovanligt. Och i dagens marknadsläge troligen omöjligt, att kräva ett högre pris.
   2. Nej, du har inga sådana rättigheter alls i detta läge. Först när du skriver på ett upplåtelseavtal och därmed blivit medlem, har du rätt att få en lista på övriga medlemmar.

 126. Anders skriver:

  Hej,

  Jag vet att ni inte besvarar frågor om ombyggnation men tänker att min fråga ändå kan vara av praktiskt/juridiskt intresse. Jag ämnar att köpa nyproduktion men innan jag tecknar ett avtal behöver jag ett intyg från interim styrelsen (producenten) att jag har tillåtelse att tillgänglighets anpassa lägenheten. Det rör sig om anpassningar både inne och utanför för rullstol dvs ramp upp till entre dörren, dörröppnare, bortagning av köksö för att frigöra golvyta, bortagning av underskåp samt ändring av handfat mm. Kommunen som eventuellt kan bevilja en ansökan om bostadsanpassning är mån om att jag också kan uppvisa intyg från brf styrelsen att jag har tillåtelse till att genomföra detta. Men under nyproduktion finns väl ingen styrelse ännu? Om jag erhåller ett godkännande från producenten i det här fallet OBOS, kan den blivande styrelsen som bildas i samband med att fastigheten är färdigproducerad riva upp detta beslut? I så fall sitter jag i en prekär situation med en för mig oandvändbar lägenhet som inte får anpassas.

  Tack på förhand
  Hälsningar Anders

  • När du ska teckna ditt förhandsavtal så är föreningen redan bildad, och styrs av en styrelse. Visserligen tillsatt av byggbolaget, men ändå föreningens lagliga styrelse. Så du ska mycket väl kunna träffa ett giltigt avtal med denna styrelse.

 127. Ahm skriver:

  Hej, jag funderar på att köpa nyproduktion. Det finns bara en lägenhet kvar och jag fick tag i den ekonomiska planen för föreningen men jag kan inte riktigt förstå vad jag ska leta efter.

  Vad bör jag tänka på för att veta om föreningsekonomi kommer att vara bra eller inte?

  • Den viktigaste uppgiften är hur stora lån föreningen tänker ta. Över 10 000 kr/kvm är högt, och innebär hög risk för framtiden. Men de flesta nyproduktioner ligger där, mellan 10-15 000 kr/kvm.
   En annan viktig sak att beakta är vem som är byggherre, eller ”bostadsutvecklare”. Är företaget pålitligt? Lämnas garantier för osålda bostadsrätter? Är företaget solvent, och klarar sig även några år framåt? Även byggfirmor kan gå i konkurs, och skulle detta inträffa kan även den nybildade bostadsrättsföreningen påverkas, mycket negativt.

   För en mer detaljerad analys av föreningens ekonomiska förutsättningar hänvisar vi till vår egen Upplysningstjänst.

 128. Anders Edvinsson skriver:

  Hej!
  Jag vet att det här är en fråga som varit uppe vid flera tillfällen men jag dristar mig ändå att ställa den just för vårt speciella fall.

  I maj 2016 skrev vi ett Förhandsavtal på en bostadsrätt. I förhandsavtalet regleras tillträdet till sommaren 2018 med upplåtelse 3-5 månader innan. Tidpunkt för tillträde har sedan flyttats fram flera gånger, nu senast till sommaren 2019. Under resans gång, så sent som under sommaren 2018 har dessutom byggherren meddelat att man inte säkerställt finansieringen.
  Vi har sagt upp Förhandsavtalet och med hänvisning till villkoren i förhandsavtalet samt Bostadsrättslagen. Byggherren(Bostadsrättsföreningen) bestrider muntligen uppsägningen med hänvisning till att vi har känt till den under en längre tid och därmed accepterat den.
  Något nytt förhandsavtal har inte skrivits, däremot har byggherren tagit fram 2 nya kostnadskalkyler vilka vi ej heller delgivits på annat sätt än att dom funnits tillgängliga på hemsidan.
  Vi överväger en rättslig process. Vad är utsikterna att vinna den ?

  • Enligt de diskussioner som nu förs i juristkretsar och enligt en dom som nyligen avkunnades så bör man ha rätt att frånträda ett förhandsavtal om det blir flera månaders förseningar. Det rättsliga läget är dock fortfarande osäkert. Men min bedömning är att ni borde ha mycket goda chanser att få avtalet hävt. Byggherrens invändning kan man bortse ifrån, att ni skulle ha accepterat förseningen saknar juridisk bärighet.
   Att byggherren (föreningen) inte har finansieringen klar, och att nya kalkyler tagits fram, är mycket oroväckande. Vad konsekvenserna är, eller kan bli, vågar jag dock inte uttala mig om. Men ni gör helt rätt i att försöka dra er ur, det är min bedömning.

 129. Simon skriver:

  Hej Lenart,

  vi skulle flytta in till vår nya lägenhet inom 5 dagar, men fick idag medellande från bygg bolaget att lägenheten är vattenskadad och att vi kan inte flytta in på obestämd tid.

  ”Vi måste tyvärr meddela att några bostäder i Brf … har drabbats av en vattenläcka. En av de drabbade lägenheterna är tyvärr er.

  Vi håller på att åtgärda och återställa de skadade lägenheterna, detta är en tidskrävande process och vi måste därför skjuta upp ert tillträde.

  Ni kommer inte att behöva betala några månadsavgifter till Brf … under denna period.

  Bygg bolaget kommer informera er fortlöpande under processen och ni kommer att få besked senast en vecka innan inflyttning kan ske.”

  Kan vi häva avtalet eftersom vi vill inte flytta i en ”åtgärdad lägenhet” eftersom skadorna kan uppkomma senare.

  Vi måste stoppa slutbetalning också.

  • Jag tror inte detta ”olycksfall” är tillräckligt för att ni skulle kunna hoppa av affären. Möjligen kan ni försöka få ekonomisk kompensation. Det rättsliga läget är inte helt klarlagt, så jag vågar inte uttala mig mer om detta.
   Viss vägledning finns i Bostadsrättslagen 7:1-3. Men det är tolkningen som är svår. Skulle det hela dra ut långt på tiden kan ni kanske säga upp avtalet. Däremot inte pga att det kanske skulle kunna uppkomma senare följdskador, eftersom föreningen ansvarar för att allt blir åtgärdat på ett fullgott sätt.

 130. F skriver:

  Hej!

  Jag har nyligen skrivit på ett bokningsavtal till en nyproducerat lägenhet. Nu får jag reda på att insatsen höjts med 150000, i mitt fall en höjning på 7% av ursprungspriset.

  I bokningsavtalet står det preliminär månadsavgift och preliminär inflyttning. Insatsen är dock inte prefix’ad med ”preliminär”, kan då insatsen höjas?

  • Om det är ett bokningsavtal är det inget bindande avtal, och alla uppgifter är preliminära och kan komma att förändras. Först i och med förhandsavtalet ska uppgifterna (insatser och avgifter) var preciserade och som du ska förhålla dig till. Accepterar du inte den höjda insatsen har du alternativet att hoppa av.

 131. Tomas skriver:

  Frågor om bostadsrätt under nybyggnation:

  Jag funderar på att köpa en bostadsrätt som ingår i ett radhus som är under byggnation. Tre fastigheter kommer ha vardera fyra bostadsrättslägenheter.

  Min fundering är hur pass skyddad min investering är om jag fyller i köpekontraktet. Jag tror att det är brukligt att bostadsrättsföreningens styrelse utgörs av byggherren inledningsvis. Jag har kollat upp styrelseledamöterna till byggfirman och de sitter i styrelsen i cirka tio aktiebolag. Två av bolagen försattes i konkurs förra året.

  Vad händer om byggfirman eller bostadsrättsföreningen försätts konkurs? Finns risk att jag förlorar pengar eller bostad? Vilka skydd finns för att förhindra att bostadsrättsköpare av nybyggnationer råkar illa ut ifall byggherren inte slutför sina åtaganden? Finns det specialister som kan hjälpa en att göra en granskning av köpet, juridiskt och ekonomiskt?

  • Det finns ett visst skydd för dig som bostadsköpare. Det förskott som betalas i samband med förhandsavtalet ska vara garanterade via en bankgaranti, om ifall byggaren går i konkurs under byggnationen. Även de insatser och ev upplåtelseavgifter som betalas i samband med upplåtelseavtalet. Denna bankgaranti upphör inte förrän ca ett år efter färdigställandet. Att det är så ska Boverket och deras intygsgivare kontrollera. En konkurs för byggherren borde därför inte vara någon risk för dig som köpare. Men det innebär inte att det alltid fungerar som det är tänkt. Det har i undantagsfall förekommit att föreningsbildningar gått mycket snett, och köparna råkat illa ut. Men då har det varit någon form av medvetet bedrägeri från byggarens sida.
   En förening kan också hamna på obestånd efter att allt är färdigbyggt, om t ex inte alla lägenheter blivit sålda, och föreningen inte får in tillräckligt med avgifter. Seriösa byggare brukar lämna garantier för att detta inte ska uppkomma, men det kan ändå upppstå problem i ett senare skede.
   Sammanfattningsvis: Generellt kan man säga att ju större och mer väletablerad byggherren är, desto säkrare och tryggare blir föreningsbildningen. En viss granskning av föreningsbildningen göras av Boverket, och en viss granskning av köpet görs av mäklaren. Vi på Borättupplysning kan granska den ekonomiska hållbarheten. Några andra granskningar eller kontroller förekommer inte.

 132. Jan skriver:

  Hej!
  Hur stor del av lägenheterna i en nybyggd fastighet måste vara sålda för att nybyggnationen ska få påbörjas? Min son har tecknat sig för en lägenhet, men det är inte mer än ca 40 av 115 sålda.

  • Detta finns inte reglerat någonstans, utan det är byggfirman som avgör när de tror att de kan räkna hem bygget. I goda tider (som förr) brukade byggena påbörjades enbart med preliminära bokningsavtal som grund, alltså innan någon lägenhet faktiskt sålts. Allt gick ju ändå att sälja. Nu (i sämre tider) vågar nog ingen byggfirma påbörja något, förrän en stor andel lägenheter sålts med bindande avtal. Att idag påbörja en byggnation utan att tillräckligt många har tecknat sig kan leda till ekonomiska problem för byggfirman, och för den framtida föreningen.

 133. Adam skriver:

  Hej
  Köpte en nyproduktion med inflytt sommaren 2018.
  Nu är andra byggnader klara för inflytt. Det har varit svårt att sälja dessa lägenheter. Nu har dessa lägenheter börjat säljas ungefär 10% billigare samt med mindre månadsavgift. Finns de möjlighet till kompensation?

  Tack på förhand
  Adam

  • Att svårsålda lägenheter säljs med rabatt har blivit mycket vanligt. Det fungerar precis som en rea. Det innebär inte att tidigare köpare kan få samma rabatt. Däremot kan man fråga sig hur mindre avgift fungerar. Någon permanent lägre avgift har jag svårt att förstå, eftersom likvärdiga lägenheter ska ha samma avgift, enligt vad som står i den ekonomiska planen. Möjligen är det någon form av tillfällig subvention, som byggaren står för.
   Men någon kompensation för din del är alltså helt utesluten. Med reservation för att jag inte är helt insatt i upplägget.

 134. Mikael skriver:

  Hej,
  Jag försöker förstå mig på varför skuldsättningen blir så hög bara för att det är nyproduktion.

  Får byggheren överföra all skuld som uppkommit i samband med bygget på bostadsrättsföreningen?

  Vilket då om det här stämmer att det priset de tar ut för bostaden är ren vinst?

  Mvh

  Mikael

  • Hänger kanske inte riktigt med i din tankebana. Nyproduktionen betalas på två sätt: Dels de nya medlemmarnas (köparnas) insatser (och i vissa fall upplåtelseavgifter). Dels med lån som tas med fastigheten som säkerhet.
   Genom att göra låneandelen så stor som möjligt, kan byggarens vinst maximeras, samtidigt som insatserna kan hållas relativt låga, och lägenheterna därmed framstå som billiga. Men låneandelen kan inte vara hur hög som helst, eftersom räntorna då kommer medföra att månadsavgiften kan bli så hög att köparna avskräcks av den anledningen. Lagom insatser, lagom månadsavgift, och maximala lån, verkar vara det optimala. Byggarna försöker hitta en balans som maximerar deras vinst, samtidigt som lägenheterna görs säljbara.

 135. Alen skriver:

  Hej jag har köpt ny byggt lägenhet 2017, då fick vi låne löfte på den som som vi skulle köpa, men idag säger banken att vi får inte. dom har mer lägenhet som är osålda men vi fick låne löfte på mindre lägenhet, men föreningen vill inte byta vad ska jag göra

  • Din belägenhet är onekligen mycket svår, och några riktigt bra råd har jag tyvärr inte. Möjligen skulle du kanske med hjälp av advokat kontrollera om det finns möjlighet att häva avtalet, om det finns brister i avtalet. Eller försöka med andra banker att få lån. Eller åtminstone skaffa ett kortare lån, och sälja bostadsrätten direkt efter upplåtelsen (men då antagligen med förlust).

 136. August skriver:

  Hej,
  Vi har en bostadsrätt som köptes vid nyproduktion i början av 2000-talet. Taket till det inglasade uterummet är i dåligt skick och har läckt in vatten. Den klinkerbelagda terrassen (ej takbelagd) är även den i dåligt skick och behöver åtgärdas. Frågan uppkommer nu vem av föreningen och bostadsrättshavaren som ansvarar för underhållet av dessa (taket och klinkerläggningen). Vi är villrådiga och hoppas kunna få er syn.

  Såväl inglasningen av uterummet som klinkerläggningen av terrassen var tillval utöver standardutförandet för lägenheten men uppfördes före tillträdesdagen (lägenheten har alltså aldrig bebotts utan dessa. Alla papper som visar på detta finns kvar). Inglasningen/taket som skapade uterummet utfördes av husbyggaren medan klinkerläggningen genomfördes som egen entreprenad enligt överenskommelse med husbyggaren. Stadgarna som idag gäller nämner i avsnitt om Tillbyggnad att sådana ska bostadsrättshavaren ansvara för underhållet av. Men att uterummet/klinkerläggningen skulle betraktas som tillbyggnader när de funnits från start känns för oss främmande (borde betraktas som nybyggnation?). Stadgarnas formulering om att underhållsansvaret för terrass inskränks till att tillse att dagvatten inte hindras, känns som den talar för att brf ska stå för underhållet.

  • Jag kan bara instämma i att det är oklart hur ansvaret är fördelat. Att byggnationen gjordes från början och fanns där när ni flyttade in innebär inte automatiskt att ansvaret är föreningens. Utan det är stadgarna som avgör. Och där är det tydligen motsägelsefullt. Tillbyggnad (som detta måste anses vara) är innehavarens ansvar, sägs det. Samtidigt begränsas ansvaret enbart till avrinningen??? Det här bör redas ut inom föreningen, så att stadgarna blir entydiga. Till dess är jag rädd för att ni själva får ta på er an detta underhåll. Eller försöka få fram en överenskommelse om delat ansvar.

 137. Anna skriver:

  Hej!

  Jag är intresserad av att eventuellt köpa en nyproduktion i en Stockholmsförort, en BR med tillträde nästa sommar. Jag har fn inga bostadslån (har sålt mitt nuvarande boende och kommer hyra fram till ett ev. tillträde) och har fast jobb och bra lön. Jag köper för att bo över tid, alltså ett nytt primärt boende som jag avser behålla länge.

  Efter att ha satt mig in lite i vad som gäller vid köp av nyproduktion så har jag stött på en del hinder som jag omöjligt kan vara ensam om. Jag har ägt både lägenhet och hus i Stockholm, men aldrig köpt nyproduktion. Jag förstår att alla (konsumenter, byggherrar, banker) påverkas av den avmattade marknaden men det har liksom gjort att man som köpare hamnar i lite av ett moment 22.

  *Jag får utan problem lånelöfte för lånebeloppet
  *Banken (har pratat med flera nu) vill dock inte godkänna det specifika objektet förrän föreningen presenterar sin ekonomiska plan (kalkylen som redan finns räcker inte).
  *Den ekonomiska planen kommer c:a 3-6 månader innan tillträde (som vanligt alltså)
  *Byggherren vill i sin tur (vilket jag förstår delvis beror på det nya marknadsläget) såklart inte teckna bokningavtal utan förhandsavtal direkt. Planerad byggstart årsskiftet 2019/2020 (om en viss procent bostäder är sålda, vilket ju är en ytterligare en dimension i detta, dock mindre väsentligt för mig som absolut kan tänka mig att vänta några månader längre på ett boende jag verkligen vill ha)

  Summan av kardemumman blir ju att hur sjutton ska folk kunna köpa nyproduktion framöver? Det är svårt att få lån beviljat innan den ekonomiska planen finns tillgänglig (dessutom går vi ju mer och mer ifrån personliga bankmän och alla bedömningar blir väldigt ”över en kam” upplever jag?), byggherrarna kan inte dra igång sina byggen förrätten viss procent är sålt och innan en viss procent är såld så kommer ingen ekonomisk plan. Det kan ju inte vara många som idag vågar skriva på ett förhandsavtal utan att veta att man får lån till det specifika objektet? Annat för fem-sex år sen kanske med nu?

  Min fråga är egentligen hur ska man egentligen tänka som köpare till nyproduktion numera? Det blir ju nåt slags moment 22. Det behövs ju byggas men hur ska folk kunna köpa?

  :)
  A

  • Visst är situationen problematisk idag. Det nya, som förvånar mig, är att din bank inte vill ge ett lånelöfta utifrån föreningens förhandskalkyl. Detta skapar ju, som du säger, ett moment 22 i hela branschen. Bankernas ovilja att garantera lån idag kan bero på att det finns en osäkerhet i om alla projekt verkligen kommer fullföljas på ett bra sätt (se nedan).

   Till frågan om hur man ska tänka. Som köpare av nyproduktion är det i dagens situation framför allt en sak som är viktig: Att ha förtroende för byggherren, eller det byggande bolaget. Man måste försäkra sig om att byggherren är en seriös aktör, och att byggprojektet fullföljs, och att alla garantier är på plats. Man bör unvika småprojekt och mycket små föreningar, där byggherren är okänd, eller ännu värre, ökänd. Det förekommer, och har förekommit, många oseriösa bostadsrättsbildningar, där omsorgen om den blivande föreningen är obefintlig, och det enda som räknas är en rejäl vinst för byggbolaget. Många oseriösa byggherrar tar inget ansvar utan lämnar efter sig föreningar med allehanda problem av både praktisk och ekonomiska art. Eller att hela byggprojektet blir kraftigt försenat, eller ännu värre, kanske inte alls fullföljs.

 138. Sara skriver:

  Hej! Vi köpte en nyproduktion år 2016 med inflytt nu i höst år 2019. Jag har försökt leta förgäves utan att hitta svaret på mina frågor och hoppas därmed på det här.

  Till min frågor:
  När får jag omvärdera min nyproduktion?
  Ska man räkna 5 år från dess att avtal skrevs (2016) eller nu i år, vid faktisk inflytt?

  För kännedom är priset vi betalat lägre än det den faktiskt är värderad till via Booli (ca 500.000kr) och den boyta, det som endast vi fått betala för, är 62 kvm (dvs är 38 kvm biyta).

  Tacksam för svar! Mvh Sara

 139. Erik skriver:

  Hej!

  Dokumentet avslutas med ”Varning för skuldsatta föreningar!”
  Vad betyder det när det gäller nyproduktion, är det de enskilda bostadsrättsinnehavarnas banklån som tillsammans slås ihop som föreningens gemensamma skuld?

  Mvh//Erik

  • Vi avser alltid bostadrättsföreningens fastighetslån, som nästan alltid är mycket hög i nyproduktion. Har inget alls att göra med de boendes egna privata lån.
   Varningen lyder ordagrant ”Varning för högt skuldsatta föreningar”.

 140. Hannan skriver:

  Hej,

  Vi har köpt en nyproduktion (bostadsrätt) där tillräde är om ett par månader. I det signerade förhandskontraktet framgår det att taket på huset är av plåt, dock har byggföretaget meddelat oss att de kommer ändra detta till papp istället utan vårt godkännande.

  Har vi rätt till kompensation?

  MVH/ Hannan

  • Nej, det tror jag inte. Yttertaket och dess underhåll tillhör föreningen, så ert boende påverkas inte direkt. Däremot kanske indirekt, det kan bli en försämring för föreningen, om taket får en lägre standard. Men det är en fråga för föreningen. I detta fall är troligen föreningen = byggföretaget, de väljer alltså en billigare lösning. Men jag kan inte se att det är en väsentlig (avgörande) förändring, så därför kan ni troligen inget göra.

 141. Salma skriver:

  Hej!

  Under våren skrev vi på ett förhandsavtal på en nyproducerad bostadsrätt. Cirka en månad innan tillträde uppdagades det att man gjort en del förändringar i lägenheten. Skjutdörrar hade blivit slagdörrar, trapp hade flyttats, takfönster hade halverats i storlek etc. Vi blev då informerade om att reklamation skulle göras vid slutbesiktning. Vi bad således om att få delta vid besiktningen, men föreningen/byggherren valde dessvärre att utföra samtliga besiktningar i skymundan utan att informera oss.

  I samma veva som slutbesiktningen ägde rum, signerade vi upplåtelseavtalet. Vi noterade här att den ordinarie planritningen låg som bilaga (alltså samma planritning som var bilaga i förhandsavtalet) och hade som förhoppning att besiktningsmannen skulle notera de diskrepanser som fanns. Det visar sig dock efter lite efterforskningar att besiktningsmannen fått en annan ritning där samtliga ”fel” hade blivit infogade i ritningen. Besiktningsmannen har alltså besiktigat utifrån en annan ritning än den vi har i vårt upplåtelseavtal. Nu har vi fått tillträde till lägenheten och kan konstatera att det är ganska många förändringar som gjorts som troligtvis har ökat vinstmarginalen för byggherren. Vi har försökt att begära en överbesiktning men föreningen (tilllika byggherren) svarar inte. Får det verkligen gå till på det här sättet?

  • Nej, så här borde det naturligtvis inte få gå till! Men det är så här det ofta går till, och tyvärr finns det inget enkelt sett att bestrida det. Ni skulle kunna leja en egen besiktningman, men sen måste ni driva fallet i domstol, på egen risk, och frågan är om det är värt det. En avgörande faktor är om lägenheten blivit väsentligt sämre, allmänt sett? Mindre (dvs även större) förändringar ska man tydligen tåla, enligt de få rättsfall jag kan erinra mig.

 142. Gisela skriver:

  Hej!
  Min son har köpt en nybyggd BR som inte är klar ännu. Han har köpt den med en uteplats. Idag får han brev om att uteplatsen kommer vara upphöjd 50 cm från marken och med räcke. Då blir det väl en balkong,? Kan dom göra så?
  Kan han begära att dom sänker priset?

  • Det allmänna svaret är att man inte brukar kunna få något prisavdrag eller ersättning för mindre förändringar i bosatadsrätten. Endast vid väsentliga förämringar, där man kan påvisa att lägenheten blir väsentligt mindre värd. I ert fall bedömer jag det som att den s k balkongen helt kan likställas med den utlovade uteplatsen, värdemässigt. Någon prissänkning bedömer jag alltså som helt utesluten.

 143. Anders skriver:

  Hej!

  Vi har köpt en nyproduktion som andrahandsköpare, dvs att vi köper av den person som köpte av byggherren. Allt är egentligen klart, förstahandsköparen tillträder på tillträdesdagen och sen ska vi tillträda dagen efter. Både mäklaren och banken har sagt ja plus att vi också har blivit godkända av föreningen.

  Nu en dryg vecka innan vårt tillträde hör banken av sig och menar att de inte kan pantsätta lägenheten utan att det måste gå lite tid efter att vår säljare tillträtt lägenheten för att föreningen ska säga att det ok (för att minimera riskerna för spekulationsköp). Ingen, vare sig från mäklaren eller banken, har tidigare sagt någonting om detta. Nu riskerar alltså tillträdet att bli uppskjutet. Därför undrar jag:

  1. Har ni hört om att dessa regler finns?
  2. Vem är ansvarig för att vi inte kan fullfölja kontraktet i tid, är det vi som köpare, mäklaren eller banken?
  3. Ett försenat tillträde innebär kostnader både för oss och säljaren. Finns det någon kompensation att avkräva mäklare eller bank för det?

  • Jag vet faktiskt inte. Grundprincipen är att det skriftliga överlåtelseavtalet ska hållas, och ni är ju godkända av föreningen. Men det är möjligt att det finns vissa praktiska problem med att upplåtelsen och överlåtelse sker nästan samtidigt. Panthanteringen är en mycket viktig del i överlåtelsen, det är en hantering mellan banken och föreningen (eller dess förvaltare), och det kan kanske krävas några dagar. Detta kanske har missats av mäklaren och/eller banken. Om det går att hålla någon ansvarig för detta kan jag ej avgöra, men jag misstänker att det kan bli svårt att få kompensation.

 144. Maria skriver:

  Hej,
  Har under förra hösten ”köpt” en bostadsrätt i en nyproduktion och betalat in bokningsavgiften samt valt tillvalen. Det fanns enbart två alternativ på få saker som exempelvis vitvaror och badrumsinredning att välja mellan för att kunna hålla ner kostnaderna. Idag fick jag information att ”små förändringar i tillvalen” gjorts. Samtliga vitvaror, badrumsinredning m.m. är ändrat till betydligt billigare och mindre fina produkter. Jag känner mig fruktansvärt lurad och det känns som att de använt allt tidigare som lockvaror för att få alla lägenheter sålda. Har de rätt att göra så? Hur kan man få använda sig av produkter för att sälja bättre för att sedan förändra allt till budget-varianter? Om produkterna inte utgått ur sortimentet (det har jag kontrollerat att de inte gjort) är detta mycket märkligt.
  Vänligen
  Maria, 26

  • Jag är inte helt klar över var i köpprocessen du är. Om du bara betalt bokningsavgift, har du ännu inte bundit dig, om inte ett förhandsavtal tecknats. Och har du beställt några tillval? Att byggaren ändrar detaljer i bostadsrätten, t ex standardinredning, är tyvärr inte ovanligt, och är svårt att reklamera. Om du däremot gjort specifika tillval, då ska du också få exakt detta, eller få prisavdrag. Som sagt är det svårt att kommentera din situation, lagstiftningen är tyvärr mycket bristfällig och inte på köparnas sida.

 145. Daniel skriver:

  Hej!

  Överväger köp nyproduktion i en råvindskonvertering om totalt 10 rätter. Befintlig BRF har sålt råvind till byggentreprenör för förädling och vidare försäljning. Köpprocessen ger överlåtelseavtal direkt med handpenning på 10%. Givet nu rådande osäkerhet ifrågasätter jag entreprenörens finansiella uthållighet om försäljningen skulle gå trögt (vilket hitintills verkar vara fallet). Föreligger risk att förlora handpenning om saken i värsta fall skulle sluta som oprioriterad fordring i ett ev konkursbo? Läser om krav på förskottsgaranti vid s k förhandsavtal, men kan man förutsätta något liknande vid överlåtelseavtal och i ett fall som detta?

  Tack för en bra tjänst. Vänliga hälsningar, Daniel

  • Det är alls inte ovanligt att byggare gör konkurs, av ena eller andra anledningen. Så detta är abolut en risk. När byggaren säljer sina (ännu inte färdigställda) bostadsrätter, genom överlåtelseavtal, så är det i princip som att köpa en befintlig bostadsrätt av en privatperson. Man betalar en viss handpenning, och väntar sen till tillträdesdagen, då man kan flytta in. I detta fall är det anatagligen ganska långt dit tidsmässigt, och visst, en konkurs kan inträffa innan dess. Då går troligen hela handpenningen förlorad. Om det inte i överlåtelseavtalet getts någon form av bankgaranti för återbetalning. Vilket jag inte tror ges.

 146. Johnnie skriver:

  Hej,
  Jag har köpt en nyproduktion, dvs en bostadsrätt. När vi köpte lägenheten så stod det på annonsen att framdragning av el kommer att ingå till parkeringen för de som vill ha en laddbox till sin elbil. Nu ett halv år senare säger det inte kommer ingå. Men efter massa om och men så meddelade de oss boende att de står för kostnaden upp till två år. Men vad händer om man har tänkt att skaffa en elbil om 3-4 år, eller ifall man säljer sin lägenhet om 3 år som har en elbil?
  Är inte detta olagligt då det stod tydligt att alla parkeringsplatser är förberedda med framdragen el, så det enda som behövs är en laddbox.

  Vad skall man göra?
  Tack för svar.

  Mvh
  Johnnie

  • När det gäller nyproduktion kan man aldrig vara helt säker på att få exakt allt som utlovas. Lagstiftningen är mycket svag, och det är inte ovanligt att bostadsutvecklarna snålar in på diverse detaljer under byggprocessens gång, utan att man som köpare kan göra något. Jag är inte helt införstådd med just ert fall, men som jag ser det kommer det bli en fråga som den nya boendevalda styrelsen får ta med byggaren. Utgången är dock oviss.

 147. Frågande skriver:

  Hej!

  Jag undrar vart vi kan hitta brf:ens budget? Är sugna på en nybyggd bostadsrätt men hur jag än söker, kan jag inte hitta annat än vem som är ordförande och osv, ingen information om hur många hus/lägenheter som ingår i föreningen eller inte ens vad den heter. Jag har dock hittat vad jag tror är brf-namn men ingen egentlig information om detta finns på mäklarens hemsida.

  Vi har dock inte kontaktat mäklaren då vi vill kolla upp just sånt här, innan vi förbinder oss till något, inflytt är senare i år .

  Jag undrar också hur samma adress kan ha två olika priser, är det någon som köpt och vill säga vidare och då ha mer?

  • Den budget du efterfrågar kallas föreningens ”ekonomiska plan”, och den tillhandahålls enklast genom att fråga mäklaren. Den brukar inte skyltas med på mäklarsidorna (av någon outgrundlig anledning), men frågar du efter den ska du få den. Och föreningen har en skyldighet att visa upp den, om du frågar dem, då det är en offentlig handling. Den kan också köpas från Bolagsverket (för 75 kr tror jag).

   Angående skilda priser, så kan det mycket väl vara så som du säger. Men det kan också vara så enkelt som att det kan skilja i pris, pga våning, vädersträck, mm.

 148. Christina skriver:

  Om man behöver tidigarelägga inflyttsdatum till 22/12 2020 trots att man skrivit på avtalet där inflyttsdatum är 11/1 2021 hos mäklaren, kan de göra detta? Han skulle återkomma idag då han menade att det kan bli svårt då berörda parter måste godkänna det. I styrelsen just nu sitter endast byggföretaget då det är en ny förening. Är smått orolig då vår hyresvärd inte tillät oss att flytta ut 11/1 utan 31/12 vilket vi godkände.

  Vi räknade givetvis med att mäklaren skulle ändra det utan problem men vi hade fel. Sedan kom vi på att lånelöftet endast håller sig till 22/12. Vi räknade med att banken kunde betala ut pengarna tidigare. Kan de inte göra det?

  Tack på förhand

  • Att tidigarelägga tillträdesdagen är juridiskt möjligt, men då måste man vara överens. Det finns ingen rättighet för er få flytta in tidigare, utan det krävs att motparten accepterar det (och att det är fysiskt möjligt).
   Angående lånelöftet, så är det något ni måste diskutera med banken. Det borde vara möjligt att få det förlängt. Men lånen brukar bara utbetalas i direkt anslutning till tillträdesdagen, och då till bostadsrättsföreningen direkt. Vad jag vet betalas lån aldrig ut i förväg.

 149. Filip skriver:

  Hej! Vilka krav kan man ställa på ljudnivån på ventilationen inomhus i badrummet och utomhus på vår terass?

  I badrummet har de monterat en stor trumma i hörnan som måste vara motorn i ventilationen. Den är inte tyst utan susar på rätt bra.

  Och utblåset sitter på vår terass, visserligen på ca 2,5m höjd men det susar på bra där med, så bra att vi inte använder den delen av terassen till annat ön förvaring.

  Finns här några riktvärden att gå på? Vart vänder man sig? Byggaren hr nekat de flesta grejor vi påpekat hittills så han lär inte vilja ta tag i detta.

  Tacksam för lite vägledning
  /Filip

  • Det här är en krånglig fråga som inte har något enkelt svar. Först och främst ska du klaga till bostadsrättsföreningens styrelse, den vägen har du bäst chans att få en lösning på problemet. Nästa instans är att ta upp problemet på en föreningsstämma, kanske fler i föreningen har samma problem. Sista utväg kan vara en anmälan till kommunens miljöförvaltning. Det är framför allt två myndigheter som hanterar ljudnivåer: Boverket och Folkhälsomyndigheten, leta själv på deras hemsidor för adekvata regler och publikationer.

 150. Oscar skriver:

  Hej! I maj tillträdde vi en nyproducerad bostadsrätt (radhus). Vid tillträdet var inte markarbeten, asfaltering, gräsytor etc. färdigställda. Detta gjordes sedan två månader senare.

  När det var klart så visade det sig att de gjort ändringar från prospektet. Det skulle vara en gräsyta på framsidan som avgränsar carport/uppfart till grannarna och gatan. På vår länga har de asfalterat allt. På övriga längor är det en gräsyta (ca 15 kvm) emellan grannarna. Föreningen/byggare skyller på kommunen pga. höjdsättning, dagvattenhantering m.m. då vår huskropp är placerad lägre än grannarna längre upp på gatan. Detta är inget som kommunicerats innan tillträde.

  I ekonomisk plan samt upplåtelseavtal står det ”Till varje hus upplåts också ett markområde (tomt) som omfattar asfalterad infart från matargatan, uteplats på baksidan, gräsytor på både fram- och baksida samt avgränsade häckar.”

  Vi har fört diskussion med byggaren om åtgärd för att vår framsida ska vara likvärdig övriga med förslag från vår sida om en kontrasterande plattsättning som möjliggör vattenavrinningen. Detta nekas med hänvisning till markentreprenören och garantier på asfalteringen. Istället har de beslutat om ett presentkort på 2000kr hos trädgårdshandeln för individuella inköp av t.ex. blomlådor.

  Vi tycker inte detta motsvarar gräsytan som övriga hus har.

  Vilka möjligheter finns för oss att gå vidare med detta emot byggaren? Vilka krav är rimliga för oss att ställa?

  (Det finns ännu ingen boendestyrelse utan detta planeras väljas i mars 2021)

  • När det gäller nyproduktion ska man inte förvänta sig att allt blir exakt som utlovats. Byggaren har i praktiken möjlighet att göra en hel del förändringar (försämringar) så länge de inte är av ”väsentlig betydelse”. Tydliga rättsfall och prejudikat är sällsynta. Min gissning i ert fall är att förändringen inte kan anses vara väsentlig, och att det landar i kompensation av något slag. Kan ni inte komma överens med byggaren (dvs egentligen föreningen) är er enda möjlighet att gå till domstol. Jag tror dock inte ni kan vinna något ytterligare på det.

  • Oscar skriver:

   Tack för svar!

   Vill bara understryka avtalstexten som finns i ekonomisk plan och upplåtelseavtal. Kan byggaren helt enkelt strunta i den? Det står ju svart på vitt att det ska vara gräsyta på både fram- och baksida. Om denna skrivning inte funnits hade jag köpt att de kan göra ändringar men ett avtal måste väl ses som bindande?

   Stort tack för hjälpen!

  • Mindre förändringar i bostadsrättens utformning brukar accepteras, om de inte är väsentliga. Konsumentskyddet i bostadsrättsfrågor är tyvärr mycket svagt. Det brukar alltid finnas finstilta kryphål i avtalstexterna.
   Kan bara upprepa att om ni inte kan komma överens, så är enda möjligheten att stämma föreningen i tingsrätten. Det är förenat med ekonomisk risk och kostnader, och besvär, och utfallet högst osäkert. Min bedömning är att om byggaren (föreningen) kan hänvisa till tekniska problem med er tomt, så kommer ni troligen inte att nå framgång. Men osvuret är bäst.

 151. Victor Lindgren skriver:

  Hej på er,

  intressant artikel.

  Vi bor i en nyproducerad bostadsrätt i form av parhus.
  Redan vid inflytt (13 mars 2020) så påtalades en rad felaktigheter och det kom t.om. fram att det inte fanns en godkänd slutbesiktning.

  Byggherren har tagit på sig att åtgärda samtliga fel och har redan en gång här varit inne under 5 veckor då vi fick bo på hotell som de bekostade. Dock blev inte jobbet bra och man ska nu in ytterligare en gång för att åtgärda detta på nytt.

  Nu vill de dock inte erbjuda oss hotell, flyttfirma, etc. utan vi får ”lösa det själva”. Får de göra så? Vad har man för rättigheter där och mot vilka lagar (då får vi försökt påtala att vi har rätt till det men de vägrar)?

  Samt, vi har försökt att istället få kompensation för felen för att fixa det själva med egen byggfirma. Har man rätt till det?

  Tack!

  Ha en fortsatt bra dag
  Victor

  • Enligt Bostadsrättslagen ska lägenheten vara i ”brukbart skick”, eller så ska felen åtgärdas ”utan dröjsmål”. Under tiden har man rätt till ”skälig nedsättning” av månadsavgiften. Man kan även själv ha rätt att avhjälpa bristerna ”på föreningens bekostnad”. Lagen är som vanligt mycket luddig, läs själv Bostadsrättslagen kap 7: §1-2. Vad som är skäligt och rimligt i just ert fall har jag tyvärr ingen möjlighet att bedömma. Observera, att det är styrelsen och föreningen som är er formella motpart.

 152. Filip skriver:

  Hej!
  Måste fråga. Vi har bott i över ett år i nyproduktion och våra två trappor knakar fortfarande på varje steg… knakar mycket, så man måste gå som en spiderman för att inte väcka barnen.

  Vad säger byggstandard kring detta? Och kan detta åtgärdas i samband med två årsbesiktning?

  Hoppas på svar / Filip

 153. Rasmus Lindh skriver:

  Hej, vi har köpt nyproduktion och bott här ca 7 månader. Det verkar inte som vår byggherre kommer åtgärda punkter från besiktningen eller slutföra vissa större saker såsom permanent el, hårdgörande av mark. Hur kan vi som liten förening trycka på byggherren? Han sitter fortfarande som ordförande och kan inte lämna över förrän han är klar. Snart har det gått fem månader sedan något blev fixat här. Vi har blivit lovade gång på gång att det ska hända saker men inget sker.

  • Det kan bli ett besvärligt läge. Nyblivna bostadsrättsinnehavare är i praktiken rättslösa vid nyproduktion, så länge byggherren kontrollerar styrelsen. Föreningen har ett avtal med byggheren, som naturligtvis ska fullföljas, men så länge byggherren kontrollerar styrelsen så inser var och en att det kan bli problem. Särskilt om det är en mindre seriös byggherre. Tyvärr finns ingen enkel lösning, lagstiftningen är sådan. Enda möjligheten framåt är att medlemmarna tar över styrelsen, så snart det låter sig göras, med tanke på hur stadgarna ser ut.

 154. Jens skriver:

  Hej,

  Fråga 1:

  Vi har bokat en nyproducerad lägenhet. Huset är färdigbyggt och slutbesiktigat, och egentligen helt redo för inflytt. Och nu har äntligen ekonomisk plan kommit så att vi kan skriva överlåtelseavtal. Dock efter en fastighetsförrättning med en avstyckning av några ägarlägenheter (som ska vara klar gällande föreningens fastighet) har de ännu inte ordnat så att BRF har fått lagfart på fastigheten. Efter viss initial tvekan verkar banken kunna vara OK med att vi kan skriva överlåtelseavtal/tillträda innan lagfarten är ansökt/registrerad. Vad är din syn här? Vad blir riskerna av att köpa/tillträda en bostadsrätt där föreningen ännu inte fått lagfart? Enligt uppgift i ekonomisk plan har föreningen köpt fastigheten, så borde ju civilrättsligt vara ägare, men vi har ju inte sett det köpkontraktet, så vet ju inte att så har skett egentligen.

  Vi kan ju förstås vänta på lagfart, men frågan är hur länge det dröjer (och vi vill gärna flytta in snarast).

  Ska tilläggas att byggherren är en av de stora drakarna, alltså ingen mindre oseriös.

  Fråga 2:
  När en stor byggherre bygger bostäder gör de ju det genom dotterbolag. Har det hänt/kan hända att dotterbolaget går i konkurs? I så fall, brukar byggherrarna gå i borgen/garanti för sina dotterbolags bestånd? Tänker i relation till att dotterbolaget står som garant att t.ex. köpa tillbaka osålda bostadsrätter.

  • 1. Jag har samma syn på det hela som ni. Det känns inte rätt om inte alla papper är på plats. Men har ni fått annan information att allt är ok, och att lagfarten är på gång?
   2. Kan inte svara. Konkurser är ovanligt, men har förekommit. Har inte underlag för att svara på vad som ”brukar” hända.

 155. Helen skriver:

  Hej
  Jag har skrivit på ett förhandsavtal i april 2020 men inflyttning 2022.
  Där står Beräknad insats och Beräknad årsavgift.
  Finns där något ”tak” på hur mycket det kan höjas? Tänkte med anledning av covid-19 så har ju all material blivit så mycket dyrare.

  • I normala fall sker det inga förändringar vad gäller insats och årsavgift, möjligen bara marginella sådana. Men byggaren har möjlighet att, i den ekonomiska planen, ändra/höja både insats och årsavgift. Skulle dessa vara väsentliga så har man som köpare, enligt bostadsrättslagen, rätt att häva köpet. Någon given gräns för när denna rätt inträffar finns dock inte, men vad jag har förstått så ger 5-10% höjning rätt att häva avtalet. Blir man inte överens så blir det domstol som får avgöra.

 156. Peter Weiss skriver:

  Hej,
  Jag har köpt en bostadsrätt som snart är klar för inflyttning och har precis fått att Mail om att projektet har varit komplicerat och det har tillkommit kostnader på totalt 6 miljoner varav bostadsrättsföreningen belastas med 2 miljoner.
  Detta innebär att upplåtelseavgiften då höjs.

  Borde inte priset vara fast när man skriver på förhandsavtalet?

  • Det pris som anges i förhandsavtalet grundas på den sk Förhandskalkylen, som per definition bara är preliminär. När den ekonomiska planen upprättas i samband med upplåtelsen (strax innan tillträdet) kan pris och avgift ha ändrats något, se föregående fråga/svar.
   Att en byggnation fördyras är inget ovanligt, och byggaren kan då välja att ta kostnaden själv, och/eller lägga en del på bostadsrättsföreningen. Om bostadsrättsföreningen får en högre kostnad, behöver det inte per automatik innebära högre pris eller avgifter för bostadssköparna, det kan också lösas genom högre belåning. Observera att i detta skede är byggare och förening i praktiken desamma, så det handlar om en intern uppgörelse inom byggföretaget.

 157. Bianca skriver:

  Hej!
  Min fästman och jag står i begrepp att teckna ett förhandsavtal samt erlägga en förskottsavgift om 100 kkr.

  I avtalet står att läsa:
  “Förhandstecknare accepterar en förändring om +/- 5 (5)% av lägenhetens boarea från vad som anges i lägenhetsritningen samt att det kan förekomma andra avvikelser från vad som anges i detta Förhandsavtal samt bilaga 1 avseende lägenhetens utformning.

  Om den färdigställda lägenhetens utformning eller boarea avviker från i §1 angiven boarea medfördes eventuella avvikelsen inte någon rätt till justering av angiven insats och/eller upplåtelsesvgift, dvs ingendera parten har då rätt till återbetalning eller erläggande av ytterligare insats och/eller upplåtelseavgift. ”

  Vi är beredda att acceptera en skillnad på 5% (i vårt fall 3,8 kvm) om den inte påverkar lägenhetens funktion. Skulle exempelvis hallen eller badrummet bli 3,8 kvm mindre får vi dock problem. Vi har därför föreslagit följande tillägg till detta stycke:
  ”…under förutsättning att lägenhetens funktion inte påverkas”.

  Vi har fått följande svar från föreningens jurister:
  ” Vår ambition är att bygga enligt de bofaktablad som bifogas förhandsavtalet. Lägenhet är under projektering vilket kan medföra att vissa justeringar kan komma att ske. Vi kan därav inte ändra skrivningen i.”

  Med anledning av detta undrar vi:
  1. Har vi något lagstadgat skydd mot ovan nämnda förändringar trots att det inte är specificerat i förhandsavtalet, dvs skulle vi ha rätt att häva köpet och få tillbaka förskottsbetalningen om exempelvis badrummets yta halveras?

  2. Vilket tolkningsutrymme anser du finns i textenavsnittet ”… samt att det kan förekomma andra avvikelser från vad som anges i detta Förhandsavtal samt bilaga 1 avseende lägenhetens utformning.”?

  Vi undrar även om det är vanligt att nyproducerade bostadsrätter säljs innan bygglov är beviljat. I det här fallet finns en detaljplan för ett helt område där byggherren bygger två fastigheter av totalt tio. Av dessa tio är i dagsläget en inflyttningsklar och bygget av fem andra är påbörjat. Inflyttning i vår lägenhet är planerad till december 2024. Är det ett stort risktagande för vår del att teckna förhandsavtalet under dessa omständigheter?

  Tack på förhand!

  • Bostadsrättslagen ger ett mycket svagt skydd för den som ska köpa nyproducerad bostadsrätt. Om lägenheten avviker från vad som utlovats eller förevisats har man små eller inga möjligheter att begära kompensation. Lagen anger inga tydliga gränser för avvikelserna, bara att lägenheten ska vara ”fullt brukbar”, och att brister får inte vara ”av väsentlig betydelse”.

   I ert fall har byggaren själv förtydligat en gräns, 5% avvikelse på ytan, vilket är ganska mycket, då praxis vad jag vet brukar vara 1-2 kvm. Någon kvm hit och dit är inte ovanligt. Men andra avvikelser kan förekomma, t ex ändrad placering av fönster, eller skåp, sämre inredning, material och detaljer, eller mindre balkong. Bostadsrättslagen ger inget skydd eller rätt till kompensation för sådana försämringar!
   Däremot kan man nog utesluta att en ytminskning enbart drabbar t ex badrummet, inte med nästan 4 kvm, det skulle isåfall kunna uppfattas och bedömas som helt oacceptabelt.
   Men lagen ger alltså ingen tydlig vägledning, och tvister som inte görs upp i goda måste gå till domstol, med osäkert utfall. Man bör kontrollera byggarens rykte, om det är en seriös byggare som går att lita på. Tyvärr finns det en hel del oseriösa byggare, som lovar runt och håller tunt, och där det lätt kan bli problem med färdigställandet och kvaliten på bygget.

   Att sälja bostadsrätter innan bygglov är mycket ovanligt, och olämpligt, och kan innebära en ökad osäkerhet för köparen. I detta fall ligger ju färdigställandet mycket långt fram, och mycket kan hända på dessa tre år, både med själva byggprocessen, men också med ens egen privata situation. Att dra sig ur en affär pga privata skäl är i princip omöjligt.

 158. Jarkos skriver:

  Hej
  Jag o min fru har skrivit på ett bokningsavtal på en bostadsrätt i villaform i april månad. Huset kommer att vara klart i slutet av oktober.
  Vi var tvugna att göra de tillval vi ville ha redan i maj månad ca 100 tkr för att byggherren skulle hinna få in allt i tid.
  Vi fick i slutet av juni månad förhandsavtalet som vi skulle skriva på.
  I förhandsavtalet står att det inte tas någon hänsyn till om köparen fått sålt sin bostad innan tillträde.
  Vi har hela tiden sagt till byggherren att vi måste ha sålt vår bostad innan vi kan köpa den nya.
  Vi har nu försökt få in en klasul om att vi måste ha sålt innan vi köper men det går inte byggherren med på.
  Vi är mitt uppe i en försäljningsprocess med hemnet/mäklare o allt men inte fått sålt än.
  Med tanke på att markanden just nu har stagnerat och blivit ostabilt så kommer vi inte att skriva på ett förhandsavtal och då kommer vi att förlora halva bokningsavgiften.
  Men vad händer med tillvalen vi valt för ca 100 tkr, vi har ju inte skrivit på något bindande avtal?
  Mvh

  • Bokningsavtal är inte reglerat i Bostadsrättslagen, utan bara i det avtal ni tecknat, och det kan hävas enligt villkoren i avtalet, men ni förlorar tydligen halva bokningsavgiften. De tillval ni valt är däremot mer osäkert, men även detta borde vara reglerat i avtalet, och kanske står där vad som händer i just ert fall. Det är alltså en ren avtalsfråga. Men det kan ha betydelse om tillvalen redan är betalda, eller om de ska betalas vid någon framtida tillfälle. Är tillvalen ännu inte betalda utan ska betalas t ex i samband med upplåtelsen, kan man hävda att de inte behöver betalas, eftersom någon upplåtelse aldrig kommer ske. Annars kan det kanske vara problem att få tillbaka pengarna, men man får som sagt gå tillbaka till avtalet.

  • Jari skriver:

   Hej
   tack för svaret
   Tillvalen skall betalas i samband med upplåtelsen.
   Så vi har inte lagt ut några pengar än.
   Det finns heller inget avtal där det står något om tillvalen.
   Enda avtalet som finns är bokningsavtalet och där står inget om tillvalen.
   Enda ”avtalet” vad det gäller tillvalen är ett muntligt där byggherren sagt att de skall betalas i samband med upplåtelsen.
   Samtidigt har vi varit väldigt klara i samtal med byggherren att vi behöver ha sålt våran bostad innan vi köper den nya

 159. Jari skriver:

  Hej
  tack för svaret
  Tillvalen skall betalas i samband med upplåtelsen.
  Så vi har inte lagt ut några pengar än.
  Det finns heller inget avtal där det står något om tillvalen.
  Enda avtalet som finns är bokningsavtalet och där står inget om tillvalen.
  Enda ”avtalet” vad det gäller tillvalen är ett muntligt där byggherren sagt att de skall betalas i samband med upplåtelsen.
  Samtidigt har vi varit väldigt klara i samtal med byggherren att vi behöver ha sålt våran bostad innan vi köper den nya

Leave a Reply