6. Att köpa nyproducerat

Att köpa ny (nybyggd) bostadsrätt.

De flesta bostadsrätter säljs i befintliga äldre föreningar, men det byggs också nytt, nyproducerade bostadsrätter. Vad är den stora skillnaden? (Uppdaterat febr. 2016)

 
1) Om man köper helt nytt då köper man i praktiken av byggfirman direkt, i regel innan huset är färdigbyggt, eller kanske inte ens påbörjat.

2) Man har flera lägenheter att välja på. Man får se broschyrer och ritningar, och kanske ett färdigställt exempel, en “visningslägenhet”.

3) Lägenheten sälj till ett fast pris.

4) Man får vara med och välja kök och inredningsmaterial, och kan ibland även påverka själva rumsfördelningen.

5) Inflyttningen ligger ofta långt fram i tiden (1-2 år). Tänk på, att mycket kan hända innan huset är inflyttningsklart. Både med bygget, samhällsekonomin, och även med den egna privata situationen…

6) Det skrives ett bokningsavtal (inte att förväxla med det s.k. förhandsavtalet) och man betalar en “bokningsavgift”. Det är viktigt att granska villkoren i detta bokningsavtal!  I avtalet finns det i regel en möjlighet att ångra sig, men man kan förlora bokningsavgiften (helt eller delvis).

7) Bostadsrättsföreningen bildas av byggfirman, som tillsätter den första styrelse med eget folk. En förhandskalkyl tas fram, intygad av Boverket. Därefter kan upplåtelseavtal skrivas, och man betalar ett förskott på lägenheten. Detta förskott brukar vara på ca 100 tkr, men kan vara upp till 10% av det slutliga priset. Observera, när detta avtalet är påskrivet kan man inte längre ångra sig!

8) I samband med att husets färdigställs skrivs det slutliga upplåtelseavtalet, och man blir medlem i bostadsrättsföreningen. Då ska det också den ekonomiska planen vara framtagen. I den ska alla detaljer finnas kring lägenhetsfördelningen och bostadsrättsföreningens ekonomi.

9) Man slutbetalar lägenheten, och flyttar in på överenskommen datum.

 
När huset är färdigbyggt kan det finnas lägenheter kvar som blivit osålda. Dessa säljs fortfarande av byggaren, och fortfarande till fast pris. Men det kan också finnas lägenheter som kommer ut till försäljning av köpare som av någon anledning vill sälja sin nya lägenhet direkt, utan att ha flyttat in. Då gäller samma villkor som vid en normal bostadsrättsförsäljning.

 

För att sammanfatta: Att köpa nyproducerat kan vara lockande, men också ganska dyrt. Kontrollera noga avtalsvillkoren! Och kontrollera noga förhandskalkylen / ekonomiska planen. Varning för högt skuldsatta föreningar!

 

  © Borättupplysning Skåne

148 svar till “6. Att köpa nyproducerat“

 1. Johan Widén skriver:

  Lägenheten köps inte av byggfirman – det är bostadsrättsföreningen som är säljare (upplåtare).
  Vid förhandsavtal betalas förskottet till föreningen.
  Vid bokningsavtal betalas avgiften till byggaren.

 2. Det är ett riktigt påpekande. Det är dock byggfirman man har all kontakt med, och byggfirman som tillsätter den provisoriska styrelsen och driver föreningen i början, och byggfirman som administrerar alla insatser och avgifter.

 3. Aki skriver:

  Hej,

  Jag funderar på att köpa en lägenhet som ännu inte är byggd, dvs inflyttning är slutet på nästa år. Enl mäklaren skall man betala först en bokingsavgift och sedan en överlåtelseavgift (totalt 100 000) innan årsskiftet. Priset är redan satt och jag har fått ett lånelöfte på beloppet. Detta lånelöfte gäller däremot enbart i 6 mån så jag kommer vara tvungen att ansöka om ett nytt innan inflyttning. Min fråga är därför vad kan man göra om det vid inflyttningen nästa år visar sig att marknadsvärdet på lägenheten minskat och att man plötsligt inte kan få ett lån på det ursprunliga beloppet som sattes i år? Har man några rättigheter som köpare? Eller riskerar man att förlora handpenningen samt bli stämd för avtalsbrott iom att man inte har kapital för att köpa lägenheten?

  Tacksam för svar,
  Aki

 4. I bokningsavtalet ska det framgå tydligt vilka regler som gäller. Det normala är dock att detta avtal är bindande, dvs man kan inte ta sig ur det utan att förlora delar av eller hela bokningsavgiften (förskottet).
  Om du har fått ett lånelöfte bör du försäkra dig om att löftet gäller ända fram till slutbetalningen.
  Att marknadsvärdet på en nybyggd fastighet skulle sjunka mycket på ett år är högt osannolikt. Men visst kan värdet förändras något, både uppåt, och neråt.

  Skriver man på ett bokningsavtal, då måste man vara beredd att fullfölja köpet, annars riskerar man att förlora inbetalda pengar. Skulle man drabbas av ekonomiska problem får man försöka sälja bostadsrätten direkt efter upplåtelsen/tillträdet.

 5. Ari skriver:

  Hej!

  Jag har en fråga, är väldigt nära ett husköp från en bostadsrättsförening. Det är en bostadsrätt alltså. Bostadsrättsföreningen är på 4 hus, alltså fyra medlemmar i föreningen, 4 familjer.

  De har skulder med 8 500 000, tillgångar ca 14 700 000. Huset kostar ca 1 695 000, månadsavgiften är på ca 6200, tomten som tillhör just det huset jag ska köpa är ca 1660kvm. Ska jag köpa huset eller inte? Om man räknar bort allt annat och bara tar tillgångar och skulder och räknar på det!? Är det ett bra husköp?

  Tusen tack, det är första husköpet och jag är helt grön. Ska fråga fler förstås.

  Vänligen

 6. Det var en väldigt liten förening! Tänk på att varje hus belastas med en skuldandel på drygt 2,1 miljoner! Lägg det beloppet till priset, dvs 1,7 + 2,1 = 3,8 miljoner. Är huset värt så mycket? Det är den frågan du ska ställa dig.

 7. Niki skriver:

  hi
  I am going to reserve a new production apartment which will be ready next year. we have to sign a booking contract today and pay 10000 kr in advance.the broker said economical plan of BRF is not ready yet and it will be ready in 2 months before the binding contract. Should I pay 10000 without having this information about financial situation of the company?

  he said they have 25% loan of the total amount with 1% interest rate. Do you think it is a good buy? thanks alot

 8. I det första skedet finns varken ekonomisk plan eller kalkyl. Byggfirman vill dock ha en ”bokningsavgift” för att reservera lägenheten till dig. Detta belopp har du tillgodo om du fullföljer köpet. Men om du ångrar dig och vill dra dig ur, då får du kanske inte tillbaka pengarna, villkoren skiljer mellan olika byggbolag. Ta reda på villkoren för denna bokningsavgift!
  I ett senare skede upprättas en förhandskalkyl, och då vill byggbolaget (föreningen) ha ett större förskott (typ 100 000 kr). Slutligen upprättas den ekonomiska planen, och i samband med inflyttningen betalas resten av insatsen.

  Sista frågan om föreningens lån kan jag inte svara på, det beror på omständigheterna. Vi har en betaltjänst för en sådan analys.

 9. Annika o Bosse skriver:

  Vi tecknade oss för en nyproducerad bostadsrätt 2013. Blev kallade till besiktning för ett par dagar sedan, besiktningsmannen avblåste besiktningen då han ansåg att lgh inte var klar att besiktiga. Däremot upptäcker vi att en vägg till vardagsrummet förändrats, ett dörrhål hade tillkommit ( flyttats från hall till vardagsrum). Bör man inte som köpare få upplysning om förändringen??

 10. Jo, naturligtvis borde ni ha blivit upplyst om förändringen. Och ännu hellre blivit tillfrågad om detta innan.
  Om besiktningsmannen ansåg att lägenheten inte var besiktningsbar, så innebär det att den inte var färdig. Då får den besiktigas vid ett senare tillfälle.
  Om lägenheten inte är klar i tid, eller om det finns väsentliga brister i den vid inflyttningstillfället, eller att den inte alls är så som man avtalat, har köparen rätt att få det åtgärdat, eller att få ersättning. Se Bostadsrättslagen 7 kap. §§1-3.

 11. Johan skriver:

  Hej,
  Jag är intresserad av att köpa en nybyggd lägenhet.
  I förhandsavtalet jag fått skickat till mig står det ”preliminär insats” och ”preliminär månadsavgift”. Det finns en registrerad och intygsgiven kostnadskalkyl som bilaga till avtalet.

  Jag förstå att en månadsavgift är preliminär, men insatsen? Den kan väl rimligen inte ändras? I ett sådant fall måste jag väl ha rätt att hoppa av? Är det ens möjligt att höja insatsen efter att man ingått ett förhandsavtal?

  Tack på förhand.

 12. Det du fått är ett förhandsavtal, och det grundar sig på en preliminär förhandskalkyl. När tiden för inflyttning närmar sig upprättas den ekonomiska planen, som blir den slutliga kalkylen, och där kan det då förekomma mindre ändringar och justeringar. Sällan på själva priset, insatserna, men däremot på månadsavgiftens storlek och villkor.
  Om det inträffar stora förändringar jämfört med förhandskalkylen har man rätt att frånträda avtalet, de exakta villkoren ska framgå av avtalet, och finns också reglerat i bostadsrättslagen.

 13. Mimmi skriver:

  Jag vill kontrollera upplåtelsen för en bostadsrätt som enligt uppgift blev bostadsrätt för ca 20 år sen. Styrelsen säger att upplåtelseavtalet försvunnit under åren som gått. Är det accepatbelt att styrelsen slarvat bort såna papper?
  Bostadsrätten har visat sig sakna bygglov från ändrad användning av förråd till bostad. Jag vill kontrollera om det står korrekt upplåtelse i avtalet så inte även det är begränsat på något sätt. Står upplåtelsen i den ekonomiska planen?

 14. Gamla ursprungliga upplåtelseavtal och andra handlingar kan lätt försvinna, styrelser kommer och går, man kanske har flyttat sitt arkiv och sina pärmar flera gånger under årens lopp.
  Den ekonomiska planen finns dock alltid kvar, åtminstone hos Boverket/Bolagsverket.
  Användningen av en bostadsrätt (för bostadsändamål eller som lokal) ska alltid framgå av föreningens lägenhetsregister, och om det förekommit någon förändring ska det framgå där. Och att lägenhetsregistret är korrekt och uppdaterat ansvarar styrelsen för.

 15. Andreas skriver:

  Hejsan!

  Hörde en bekant prata om att köpa en nyproducerad lägenhet som investering och att sälja den innan tillträdet har skett.
  Hur skulle detta fungera i praktiken?
  Betala bokningsavgiften (100.000 oftast) och sedan sälja när det är några månader kvar till färdigbygget?
  vilka negativa aspekter skulle detta kunna föra med sig?
  Självklart att lägenheten inte blir såld och man måste gå igenom med köpet men utöver det?
  Tacksam för svar.

 16. Jag tror inte du kan sälja bostadsrätten förrän den blivit upplåten till dig, dvs efter att du betalt allt. Då är bostadsrätten din, och du kan sälja den. Men naturligtvis kan du annonsera ut den innan.
  Men sen tror jag det kan uppstå ett skattemässigt problem, då bostadsrättsföreningar första året (av skattemässiga skäl) alltid betraktas som oäkta, och därför kan det bli oförmånligt att sälja, men kontrollera detta själv med mäklare eller skattemyndigheten.

 17. Pernilla skriver:

  Hej,
  Vi ska flytta in till en nyproduktionslägenhet.
  Många av våra grannar har redan flyttat in, port för port och de är väldigt missnöjda med slutbesiktningen. Det har visat sig att besiktningsmannen utfört sitt jobb med nonchalans eller inte utfört alls. Några grannar har påpekat olika anmärkningar till byggfirman/entreprenören och återkom med dumma argument som att ” ingen dör av det, du kan leva med det”.

  Vi tror att vi kommer att hamna i samma situation som våra grannar och vill undvika detta.

  1) Om vi anlitar en noggrann besiktningsman som besiktigar och skriver protokoll, vad har besiktningsprotokollet för värde?

  2) Kan byggfirman strunta i besiktningsprotokollet eller är de 100 % skyldiga att åtgärda alla anmärkningar som anges i protokollet?

  I avtalet mellan Byggfirman och oss så anges det att ”Lägenheten med utrustning och tillbehör ska slutbesiktigas av parterna gemensamt cirka 2 veckor innan tillträde. Kallelse för besiktning ska skickas av entreprenören…”

  3) Är det ett avtalsbrott, om de bortser från paragrafen i avtalet utan att meddela till den andra parten/oss köpare?

  Tack på förhand,

  Pernilla

 18. Jag vågar inte ge mig in i att bedöma denna typ av besiktningstvister. Bostadsrätten ska vara i det skick som är avtalat och som man kan förvänta sig. Är den inte det ska det rättas till. Görs inte det har man rätt till avdrag.
  För övrigt får man lusläsa avtalen, och vid behov vända sig till hyresnämnden. Tänk på att er motpart är bostadsrättsföreningen, som i sin tur är part gentemot byggfirman. Stora tvister om besiktningen måste därför gå via föreningen. Men föreningens medlemmar sitter ofta i en mycket dålig sits, eftersom bostadsrättsförening och byggfirma initialt är desamma.

 19. Osäker skriver:

  hej
  letar stor lgh i Stockholm och hittat nyproduktion (Skanska) på Kungsholmen som har en ledig 7;a. Priset är högt (såklart). Förutom att man inte kan spå marknaden – mer exakt vad ska vi kolla när vi nu står inför vårt livs största affär? Känns lite konstigt att det ens fanns en ledig lgh – har vi haft tur eller är vi korkade som inte ser haken? vår känsla hitills har varit att det finns så otroligt få stora lgh i stan att detta liksom inte kan bli fel – att det alltid kommer efterfrågas – men, hmm…vilka nyckeltal ska vi leta efter?

 20. Generellt sett är det två saker man ska se upp med. Belåningen ska inte vara alltför hög, helst under 8000 kr/kvm. Och välj en nyproduktion av en etablerad pålitlig byggherre. Då undviker ni problem av den typ som redogjordes för i förra frågan.

 21. NP skriver:

  Hej kan man pruta på nyproducerade lägenheter om de finns någon enstaka kvar till salu?

 22. Ja, det ska väl inte vara helt omöjligt, men det beror kanske på i vilket skede försäljningsprocessen är, och vem som är den egentliga ”säljaren”. Insatsen går inte att förhandla om, eftersom det är ett fastslaget belopp i den ekonomiska planen, men byggherren kan kanske subventionera köpet på något annat sätt, om han är angelägen om att slutföra försäljningen.

 23. Therese Törnvall skriver:

  Hej!

  Jag har köpt en nyproducerad bostadsrätt. Köpte en gavel-lgh, bottenvåning för att få en större gräsmatta, och betalade också mer för att få en sådan lägenhet. Nu 1.5 år senare börjar lägenheten bli klar och gräsmattan har i verkligheten krympt från att vara ca 3 meter till knappt 1 meter. Kan de verkligen göra så?!

 24. När det gäller nyproduktion ska lägenheten vara så som den beskrivits i prospektet, vad gäller storlek, skick och utseende. Om den avviker på något väsentligt sätt har man rätt till kompensation eller prisavdrag. Det som kan spela roll är om trädgården upplåtits med bostadsrätt, eller bara ”hör till”. Frågan är alltså om denna minskade gräsyta innebär en väsentlig försämring. Om du inte kan nå en godtagbar uppgörelse med bostadsrättsföreningen (byggherren) bör du kontakta en jurist.

 25. NP skriver:

  När man köper nyproducerat vilka försäkringar ska man teckna sig på för sin bostad?

 26. Man ska ha hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Detta tillägg ger dig skydd om din lägenhet skulle bli skadad t ex pga en vattenskada. Men OBS! vissa bostadsrättsföreningar betalar denna tilläggsförsäkring, och då behöver man inte själv ha denna försäkring.

 27. Alvar E skriver:

  Hej, och tack för all bra information på sajten.

  Vid nyproduktion finns ibland möjligheten att betala mer i pris och få lägre månadskostnad, eller tvärt om. Grundmotivet lär vara att privatperson får göra avdrag för lån men det får inte föreningarna. Hur ska man tänka når man väljer alternativ?

  Här är ett exempel på en 4:a på 99 kvm med bra läge i Göteborg. Byggherre Skanska.
  - Grundalternativ: Pris: 4 295 000 Månadsavgift: 5557.
  - Alternativ 1: Pris: 3 695 000 Månadsavgift: 7407.
  - Alternativ 2: Pris: 4 895 000 Månadsavgift: 3708.

  Alternativet med lägre pris kan man förstå om det är svårt att låna pengar och i princip går föreningen in och lånar mer istället.
  Om man har möjlighet att gå på det dyrare alternativet, ska man göra det då? Jag antar att det dyrare alternativet innebär att just den lägenheten inte blir belånad alls via föreningen.

  Är detta ett sätt att minska risken för framtida överraskningar i form av ökade månadsavgifter (det varnas ju en del för detta i samband med nyproduktion)?
  Vad händer vid en framtida försäljning? Är det svårt att få tillbaka de pengar man betalat extra?
  Finns det ett godtycke i hur föreningen hanterar avgifter för de olika typerna av betalning eller är det hårt reglerat?

  Spontant känns det som att det kan bli rörigare att driva en förening där denna möjlighet finns.

 28. Individuella insatser vid nyproduktion är i princip detsamma som individuella kapitaltillskott, och det har vi skrivit om i lektion 39.

  Hur man som enskild individ ska göra är helt individuellt. Man får räkna på det, vilket som verkar bäst för en själv. Men betalar man t ex 500 tkr extra, så är det inte helt säkert att man får tillbaka dessa 500 tkr vid en framtida försäljning. Kanske, kanske inte. Innebär inte heller att bostadsrätten ”blir helt obelånad”, utan bara mindre belånad än annars.

  Risken vid en ränteuppgång bör väl däremot bli neutral. Antingen har föreningen detta lån, eller du själv, men räntan blir i slutänden alltid en kostnad, antingen för dig direkt, eller via månadsavgiften.

  Individuella insatser eller kapitaltillskott kan aldrig hanteras godtyckligt, utan ska bokföras mycket noggrant, per lägenhet, så att det alltid är helt klar hur stor andel av föreningens lån som löper på respektive bostadsrätt. Detta görs ofta genom att ha olika andelstal för drifts- o uh-kostnader, resp. kapitalkostnader. Så visst blir det rörigare i dessa föreningars ekonomi, och jag är inte heller helt säker på att det fungerar som det ska där detta system tillämpas, särskilt när det gått några år. Dessutom blir det svårare att bedöma sådana föreningar, då de i praktiken består av två delföreningar, med olika ekonomi. Kan också skapa typ A- och B-lag inom föreningen, med motstridiga intressen.

 29. Anna skriver:

  Hej, jag har förstått att det är viktigt att se upp med skuldsatta föreningar och att granska den ekonomiska planen. Vi tittar på ett friliggande bostadsrättshus med byggår 2015-16, hur får man tag i nån ekonomisk plan för en sådan bostadsrätt? Finns det redan nån förhandskalkyl, och är det mäklaren som i så fall har den? Kan ni hjälpa till med värdering av en nyproducerad bostadsrätt?
  Med vänlig hälsning, Anna

 30. I ett tidigt skede brukar det upprättas en förhandskalkyl av byggfirman. Fråga efter den, hos byggfirman eller mäklaren, och skicka till oss, så kan vi i regel göra en analys (Upplysning 1 eller 2). En sådan förhandskalkyl ska åtminstone finnas när det är dags att betala in förskottet. En ekonomisk plan är den slutliga kalkylen, och brukar finnas ca ½ år innan upplåtelsen (inflyttningen). Den kan vi naturligtvis också analysera, och värdera bostadsrätten.

 31. N skriver:

  Hejsan.

  Ska köpa nyproducerat och har möjlighet att välja inredningsval. De köket som finns och är ritat är inget att hurra för. Vill ha ett inbyggnadsskåp till Micro och ugn. Det som ska flyttas är kontakt för ugn 2-3m längre bort och förmodligen ändras på ritningen är detta ett måste och är det jag som står för den kostnaden?

 32. Ja, det brukar alltid kosta extra att få något ändrat. Även att få något borttaget!

 33. Peter skriver:

  Hej!
  Vi funderar på en nyproducerad läg. Finns två olika fastigheter/föreningar som vi väljer på men dem ligger i anslutning till varandra. Den ena innefattar 51 läg, taxeringsvärde 77 800000 och boarea 4563m2. Tot. belåning 58 000000kr (finansieringen – insats/upplåtelseavgift, står som fastighetslån) och enligt den ekonomiska planen blir intäkterna 3 536295kr år 1. Får skyhöga värden enligt era räkneexempel!
  Andra fastigheten, tax.värde 40 800000kr och boarea 2425m2. Fastighetslån på 30 500000kr och intäkter 1 866959kr. Ger ungefär samma värden.

  Är det bättre/sämre att bo i en större förening när värdena är samma eller är det endast dem som ger en fingervisning? Är detta normalt för nyproduktion? Vad anser du om denna ”risk”? Tack på förhand!

 34. Vi ger inga konkreta råd om köp i denna frågespalt, bara via vår Upplysningstjänst. Storleken på föreningen spelar egentligen ingen roll rent ekonomiskt, endast de allra minsta föreningarna (mindre än 10 lgh) innebär en något större individuell risk, just pga av sin litenhet.

 35. JTO skriver:

  Hej
  Bostaden var inte besiktningsbar vid slutbesiktning vi krävde ombesiktning
  Vilket vi forfarande bråkar om
  Byggherren förhalar allt
  Vad gör vi?
  Byggherren vägrar visa Säkert vatten intyg
  Avstängningar har hamnat bakom integrerad frys Hur agerar vi
  Kan föreningen stämma byggherren efter att ordinarie styrelse valts?
  Byggherren har erbjudit ersättning och sekretessavtal för delar i bostaden som ej installerats.De vägrar åtgärda felen Hur gör vi

 36. Mycket tråkig sits, men tyvärr inte helt ovanligt, det finns många oseriösa byggherrar i bostadsrättsbranschen just nu. Enligt Bostadsrättslagen har ni rätt att få saker och ting tillrättat, och kan kräva ersättning. Men i ert fall måste ni nog anlita juristhjälp på orten för att komma någon vart.

  Att den nyvalda styrelsen stämmer den tidigare byggande styrelsen (byggherren) är problematiskt, och utfallet mycket osäkert. Enligt några domar verkar det vara omöjligt att få rätt mot byggande styrelsen.

 37. Lars skriver:

  Hej! Finns det ett lagkrav på att byggaren ska köpa osålda lägenheter av föreningen eller är det något de tar på sig frivilligt. HSB, JM m fl verkar göra det, men hur brukar det se ut med mindre byggare som bildar ”privata” bostadsrättsföreningar vid nyproduktion. Är det något man som köpare av en nyproducerad bostadrättslägenhet ska kräva att det finns garanti för?

 38. Vad jag vet är detta ett frivilligt löfte som många av de etablerade byggföretagen ger. Likaså att de garanterar hyran under några år om det finns hyreslokaler. Hur det fungerar i mindre seriösa byggfirmor vet jag inte, men något man kanske ska vara uppmärksam på. I dagens upphettade bostadsmarknad kanske det inte är något stort problem, men det kan ju bli.

 39. Jessica skriver:

  Hej!

  Jag bokade för två år sen en nyproduktion och i förhandsavtalet står det beräknat inflyttningsdatum ”sommaren 2015″. Nu har jag fått information att beräknad inflytt kommer att ske i oktober 2015, alltså minst två månader senare. Vid tecknandet av avtalet fick jag veta att jag har rätt till ersättning om inte tidsramen hålls men det står inte något om detta i avtalet.
  Kan jag kräva ersättning vid denna försening?

  Tacksam för hjälp!
  Vänliga hälsningar
  Jessica

 40. Är själva upplåtelsen försenad kan man enligt Bostadsrättslagen i vissa fall kräva skadestånd. Är förseningen ”väsentligt” har man rätt att säga upp och frånträda avtalet helt och hållet.
  Mycket hänger på hur precist angivet tillträdet var i förhandsavtalet. Min gissning är att några månaders försening inte kan betecknas som en väsentlig försening, men att du kan kräva ersättning om du kan påvisa att du lidit ekonomisk skada.

 41. Tony skriver:

  Hej…
  Har bokat en nyproducerad lägenhet,skrivit på förhandavtalet och betalt bokningsvagiften.
  Bokade i maj 2014 med inflyttning september 2016,så 1 1/2 år kvar till inflyttning. Nu har förutsättningarna förändrats (min lön har gått ner) och jag vill hoppa av köpet, har betalat 30 tusen i bokningsavgift.
  Kan tillägga att det tog 3 veckor att sälja alla 115 lägenheter och det finns ett kösystem för folk som vill köpa (enligt mäklaren) och att det är en väldigt attraktivt plats, 7 våning och en härlig utsikt. Tack på förhand

 42. Det finns två sätt att hoppa av: Antingen avbokar du nu, och riskerar då att förlora bokningsavgiften, helt eller delvis (beroende på vad som står i avtalet). Men har du skrivit på ett förhandsavtal måste du vänta tills lägenheten är nästan klar, och då sälja den direkt till en ny köpare. I det senare fallet löper du naturligtvis en risk, men också en möjlighet, att få mer eller mindre betalt än vad du själv gett.

 43. Suz skriver:

  Hej,

  Jag undrar om det finns en lag på att man måste bo ”minst så lång tid” i sin nyproduktion innan man kan sälja lägenheten? Alltså får man sälja sin bostadsrätt innan tillträde vid nyproduktion? Har hört att föreningen kräver att man måste bo åtminstone i minst 1 år innan man kan sälja lägenheten. I så fall måste det väl stå i avtalet att man måste bo i lägenheten innan man säljer… Tacksam för svar :)

 44. Nej, någon sådan lag finns inte. Om det möjligen kan finnas någon form av specialavtal i en viss förening vågar jag inte svara på.

 45. Mia skriver:

  Hej Lennart!

  Jag har för drygt ett år sedan bokat en lägenhet som nu är under produktion.
  När jag skrev på avtalet fick jag se min planlösning. Nu när inflyttningen börjar närma sig har jag fått hem tillvalskatalogen och med den kom en bild på min planlösning. Till en början trodde jag att de skickat fel skiss. Dem har tagit bort väggar, dragit ut på andra väggar och flyttar på väggar. Lägenheten ser katastrofal ut. Får dem göra så? hur ska jag gå till väga?
  Tacksam för hjälp :)

 46. Det här är ett mycket ovanligt fall.
  Nu kan situationen vara lite olika beroende på i vilket skede av köpprocessen du är, alltså om du bara har ett bokningsavtal med byggfirman, eller ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen. Men oavsett vilket: Om lägenheten inte alls stämmer med vad du bokat, bör du kunna bryta avtalet och få alla betalda pengar tillbaka. Byggbolaget ska absolut godta det. Däremot kan du nog inte förvänta dig att lägenheten byggs om, av praktiska skäl.
  Det finns en del paragrafer i Bostadsrättslagen som berör frågan (5 kap.8-9§, och 7kap.2§), men inget som direkt beskriver just denna situation.
  Fallet är mycket ovanlig, jag känner inte till något liknande fall.

  I denna fråga har vi fått hjälp av Johan Widén, http://www.brfexperten.se.

 47. Markus skriver:

  Hej!
  Jag och min sambo har bokat en nyproduktionslägenhet, och vi har fått lånelöfte från banken och allt ser fint ut, och vi har betalat in den första bokningsavgiften. Problemet är att min sambo har en gammal anmärkning på 2000kr för en gammal telenorfaktura, som går ut under sommaren 2015, inflyttning i lägenheten kommer att ske 2017. Bör vi oroa oss då teckning av avtal kommer ske vinter 2015? Notera att banken redan godkänt vårt lånelöfte. Eller kan den blivande föreningen neka oss för en gammal anmärkning på 2000kr?

 48. Min uppfattning är att ni inte alls behöver oroa er. Ingen förening skulle bry sig om detta.

 49. Johan skriver:

  Hej! Hur ser du på bostadsmarknaden framöver?
  Vågar jag köpa nyproduktion idag med tillträde om
  två år och räkna med att jag kan få ut ungefär dagens
  värde på min nuvarande lägenhet när det blir dags att
  sälja den? Jag bor i Järfälla utanför Stockholm.

 50. Det är en fråga jag tyvärr inte vågar svara på. På två år kan mycket hända på bostadsmarknaden, och räntemarknaden. Det är alltid förenat med hög risk att köpa nyproduktion i en högbelånad förening. Allt hänger på ränteutvecklingen.

 51. Mia skriver:

  Hej igen Lennart!

  Tack för ditt svar.

  Jag har redan skrivit på förhandsavtalet. När jag tittat på den ”nya” planlösningen så är den daterad till år 2013, vilket är ett år innan jag köpte min lägenhet. Alltså så har de vetat att den ska se ut på det sättet och ändå sålt en annan ritning till mig. De är inte alls hjälpsamma och vill att jag ska stå för kostnaderna som är till deras fel i grunden. Har jag inga rättigheter alls? vart ska jag vända mig?
  vänligaste hälsningar, Mia.

 52. Det verkar alltså som att man, medvetet eller av misstag, sålt ”fel” lägenhet till dig. Då ska du kunna bryta avtalet och få alla betalda pengar tillbaka. Kanske är det Köplagen man ska hänvisa till (”Fel i varan”).

  Om inte bolaget/förening går med på detta finns nog ingen annan möjlighet än att anlita en bra advokat som kan hjälpa dig att drive en process. Du kommer med säkerhet vinna en sådan process och hållas helt skadelös. Det kan t o m räcka att du hotar med en process, för att få dina pengar tillbaka.

  Kontakta Johan Widén, http://www.brfexperten.se, för tips om bra advokater, eller en konsumentvägledare på din ort.

 53. Elva HARPIN skriver:

  Hej
  Jag och min särbo köpt en nyproducerade lägenheter / alla avtal lån på bankan är underskrivande och pengar är på väg
  Tillträd är om en vecka . Men i sista minute ska vi skilja oss.inann vi flytta in
  Vi äger 50/50
  Vi har en vecka tills vi för nyckel till lägenheter !
  Vad händer nu ?
  Vad har jag för rätt
  Kan vi sälja på en gång ? Vad händer om han vill Inter sälja
  Min X har en son på 16 år som bör oss honom 50/50 och hans mamma .
  Min X har blivit av med hans jobb föra veckan också !!!
  Det känns väldig nervous

 54. Det låter som om det bästa vore om ni sålde så fort som möjligt. Men då måste ni nog vara överens. Jag föreslår att ni kontaktar en mäklare för att reda ut omständigheterna kring en ev. försäljning, och det kan också finnas skattemässiga hänsyn (reavinst) man måste tänka på.

 55. Carl skriver:

  När ska den ekonomiska planen vara de tänkta köparna tillhanda? Kan vi flytta in i lägenheten innan vi får ta del av den ekonomiska planen? Hittills har vi enbart fått ta del av en kostnadskalkyl. Tack på förhand.

 56. Den ekonomiska planen ska finnas klar och godkänd innan föreningen får upplåta bostadsrätter, dvs innan man skriver på det slutgiltiga upplåtelseavtalet.

 57. Hanna skriver:

  Vi har skrivit på ett förhansavtal för en lägenhet med inflytt våren 2015. Vi har nu upptäckt att byggföretaget byggt ett högt plank nära vår kommande lägenhet, vilket kommer att hindra utsikt från en av de tre fönster vi har åt det hållet. Vi tycker först och främst att det är anmärkningsvärt att vi inte blivit informerade om detta utan själva fått konfrontera byggföretaget och mäklarfirman som i sin tur ställt sig ganska oförstående till vår syn på saken, nämligen att vi anser att ingår i deras ansvar att informera oss om denna markanta förändring eftersom det sänker värdet på lägenheten. Vi har ju en möjlighet att dra oss ur, men vill verkligen ha lägenheten (ändå om det hade varit bästa att få behålla utsikten). Vem vänder man sig till för att se om denna ändring sänker värdet? Går det ens att få rätt i de här frågorna?

 58. Jag vet ju inte hur lägenheten har presenterats för er, eller hur omgivningarna ser ut. men jag är benägen att hålla med byggfirma/mäklare, att man inte kan garanteras en viss utsikt, om det inte uttryckligen utlovats. Jag tror det kan bli mycket svårt att få någon rättelse eller ersättning. Någon instans att vända sig till finns inte, förutom tingsrätt eller att försöka häva avtalet.
  Men längre fram finns det kanske en möjlighet att få bostadsrättsföreningen att sänka planket?

 59. David skriver:

  Hej!

  Jag och min fru tittar på nyproducerade radhus i mellersta delarna av Sverige. På ett av alla olika alternativ ser köpesprocessen ut som följande:

  Köpprocessen

  1. FÖRHANDSAVTAL När du bestämt dig för en bostadsrätt upprättas ett förhandsavtal mellan dig som kund och bostadsrättsföreningen. Ett förhandsavtal är ett bindande avtal och innebär att föreningen lovar att upplåta just ”din” lägenhet åt dig och du lovar att köpa bostadsrätten för just din lägenhet. I samband med att bostadsrättsföreningen fattat formellt beslut om byggstart gör du en delbetalning på 10 procent av den totala insatsen. Tidsmässigt sker detta i praktiken i samband med att bostadsrättsföreningen fattat formellt beslut om byggstart.

  2. UPPLÅTELSEAVTAL Upplåtelseavtalet bygger på bostadsrättsföreningens ekonomiska plan. Av Boverket godkända intygsgivare har granskat planen och intygar att planen vilar på tillförlitliga grunder. När Bolagsverket registrerat den ekonomiska planen upprättas ett upplåtelseavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen och du blir medlem i bostadsrättsföreningen.

  3. SLUTBESIKTNING Innan du flyttar in görs en slutbesiktning av en oberoende besiktningsman. Besiktningsmannens uppgifter är att avgöra huruvida entreprenören har utfört sitt arbete fackmannamässigt och enligt det entreprenadavtal som föreligger mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören. Eventuella brister som besiktningsmannen upptäcker åtgärdas utan kostnad. I samband med garantitidens utgång (2 år) genomförs ytterligare en besiktning av en besiktningsman för att se om brister uppkommit under garantitiden, s.k. garantibesiktning. Garantifel som besiktningsmannen anser föreligga avhjälps av entreprenören.

  4. TILLTRÄDE Ca 15 veckor i förväg får du definitivt besked från bostadsrättsföreningen om vilket datum du får tillträde till din lägenhet – tillträdesdagen. Senast 14 dagar innan tillträdet betalar du återstående belopp av insatsen och ev. tillval.

  Det jag ställer mig frågande till är delbetalningen på tio procent av den totala insatsen vilket ska betalas in när beslut om byggstart fattas, vilket kan vara ca 2 år innan tillträde. Att ligga ute med 200 000-300 000 kr i två år känns lite sådär.

  Är detta ett vanligt upplägg på nyproduktion? Hade det varit en bokningsavgift på 30-40 000 hade jag inte funderat en sekund men detta gör mig tveksam. Tack på förhand för ditt svar.

  MVH

 60. Det du beskriver är ett helt normalt förfarande vid nyproduktion. Byggtid är ju ofta 1-2 år, så det är också helt normalt.

  Angående bokningsavgift som du undrar över: Detta är något som tas ut INNAN byggstarten, när man bara är på planeringsstadiet. Byggentreprenörerna vill alltid försäkra sig om att intresset är tillräckligt stort och binda upp tillräckligt många intressenter, INNAN man börjar bygga. I det skedet kan man ”boka” en lägenhet och betala in en bokningsavgift, alltså ”steg 0″ i din beskrivning.

  Därefter kommer steg 1: En förhandskalkyl upprättas, bostadsrättsföreningen bildas, förskott begärs in, och bygget påbörjas.

 61. David skriver:

  Hej Lennart!

  Tack för svaret. Jag var kanske lite otydlig när det gäller bokningsavgift, det finns ingen sådan utan enligt information från mäklaren betalar man in en handpenning på förskottet så fort samtliga lägenheter sålts, vilket enligt mäklaren sker 3-4 veckor efter säljstart.

  Eller är det detta som du beskriver? Jag saknar alltså en ”vanlig” bokningsavgift på t ex 30-40 000 kronor som jag har läst om men förstår samtidigt att en nybildad BRF måste få in kapital på något sätt.

  Men som jag förstår det på dig så är det ett helt normalt förfarande att man som köpare får ligga ute med 10% av det totala köpesbeloppet i samband med att beslut om byggstart fattas.

  Förhandsavtalet skrivs på och därefter är man fast i avtalet utan att veta om BRF fattar beslut om byggstart eller ej. Går det att bryta detta avtal innan de 10% ska betalas in på något sätt, t ex om någonting händer med projektet som försenar det eller att man själv får en förändrad situation.

  MVH
  David

 62. Eftersom man tydligen är så nära byggstart har man alltså hoppat över bokningsstadiet, och gått direkt på förhandsavtalet. Allt annat är helt normalt. Ni är bägge bundna av avtalet, dvs att föreningen kommer bygga, och du kommer köpa bostadsrätten.

 63. Adam skriver:

  Hej
  Jag har köpt nyproduktion. Men jag undrar när man får sälja den tidigast? Finns det någon lag på det

 64. Du kan sälja lägenheten så fort du skrivit på det slutliga upplåtelseavtalet och betalt lägenheten, dvs straxt innan inflyttningen. Observera dock att det pga av skatteregler kan vara oförmånligt att sälja samma år som man köpt (gäller nyproduktion).

 65. Alan skriver:

  Hej,

  jag vet inte om det svarats på tidigare men jag kunde inte hitta de.

  Hur mycket får verkligheten skilja sig från ritning? Dvs, om det står att balkong ska vara 6kvm på ritning men sen är 4kvm i verklighet. Är detta ok?

 66. Jag tycker det är för stor avvikelse för att kunna godtas, men tyvärr finns det inga klara regler om detta i lagen. Lösningen är väl att begära nedsättning av priset. Läs Brl 7 kap.2§ och försök göra din egen tolkning.

 67. Andy skriver:

  Hej,

  Har skrivit ett bokningsavtal på en bostadsrätt och betalt in 30 000kr.
  Kan byggbolagets tillfälliga styrelse neka medlemskap fast man har en stabil ekonomi utan betalningsanmärkningar då man endast skrivit bokningsavtal.

 68. Nej, styrelsen kan inte neka medlemskap om det inte finns befogad anledning. Har du blivit nekad utan någon särskild anledning? I så fall ska du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.

 69. Jasmin skriver:

  Hej!
  Jag har köpt en nyproduktion som min mamma ska hjälpa mig att finansiera genom att stå med på lånet. Kan föreningen kräva att hon även ska vara ägare på denna? Denna information har jag fått från mäklaren men jag är tveksam.

  Tacksam for svar

 70. Nej, föreningen kan inte ha synpunkter på vem som står för lånen. Däremot kan banken eventuellt vilja ha bostadsrätten som säkerhet för din mammas lån, och kan därför kanske kräva att din mor blir delägare. Men det är alltså banken som avgör, inte föreningen.

 71. Emma skriver:

  Hej Lennart!

  Vi ska flytta utomlands och ska där hyra bostad. Nu har vi sålt vår lägenhet och funderar på att köpa nyproducerad lägenhet med inflyttning om några år, som en investering. Vi kommer inte flytta tillbaka hit så lägenheten ska säljas utan att vi har bott i den. Frågan är hur det funkar med att skjuta upp skatten på vinsten? Vi kommer väl inte betala för den nya lägenheten förrän det närmar sig inflytt?

  Tacksam för synpunkter.

 72. Huvudbetalningen sker i samband med upplåtelsen, straxt innan inflyttningen. Skattefrågor vill vi dock inte svara på, men det kan vara oförmånligt att sälja omedelbart i samband med upplåtelsen. Skatteverket kan ge svar.

 73. Bittabi skriver:

  Ni varnar för föreningar med lån som uppgår till mer än ca 10000 kr/kvm. De föreningar/nybyggen jag tittat på i Stockholms innerstad/närförorter ligger på ca 20000 kr/kvm. Bör man ha en annan måttstock för detta område pga bostadsbrist/köpkraft?

 74. 10000 är ganska mycket, 20000 är extremt. Jag tycker man kan ha samma måttstock var man är bor, eftersom månadsavgiften påverkas lika mycket, oberoende av ort. Men kanske är ”Stockholmare” mer okänsliga för avgiftshöjningar, eller mer villiga att betala kapitaltillskott om det skulle bli behövas???

 75. Filip skriver:

  Hej!
  Jag har skrivit kontrakt på en nyproducerad lgh på ca:48 kvm, nu har jag blivit informerad om att ett hisschakt behövde utformas annorlunda vilket gör att lgh blir 43,5 kvm istället för 48 kvm. 4,5 kvm är inte så mycket skillnad men finns det någon möjlighet att räkna om priset? Har något att luta sig tillbaka på? Alternativen jag fått idag är att köpa enligt tidigare avtalat pris, alternativt hoppa av.

  Tacksam för svar!

 76. Just denna situation finns faktiskt inte reglerat i Bostadsrättslagen, konstigt nog. Jag har heller inget rättsfall aktuellt. Det borde finnas alternativet ”nedsatt pris och avgift”, men tyvärr, inte enligt lagen.

 77. Hannie skriver:

  Hej Lennart!

  Vi köpt en ny bostadsrätt som vi skulle få flytta in i augusti 2015. Den har redan försent 2 mån och vi fick brevet i september att vi få flytta in den 9:e oktober. MEN, igår fick vi meddelande att det var en läckage i lägenheten och vi kan inte flytta in förrän minst 5 veckor!

  Vi är nu i hyresrätt och har redan sagt upp på var vi bor nu. Det betyder att vi får inget hus att bo i ca 1 månad! Byggföretaget sa att deras försäkring kan betala hotell och förrådshyra. Men jag undrar om de ska betala ersättning också för försent projekt?

  Tack i förväg!
  Mvh, Hannie

 78. Om det uppstår förseningar så som du beskriver det, så har man i vissa fall rätt till ersättning. Byggföretagets erbjudande om hotell och förråd är rimligt, och helt enligt lagen (BrL 7 kap. 3§). Samt att ni inte behöver betala avgift under förseningstiden. Men någon mer ersättning kan ni nog inte räkna med.

 79. Niklas skriver:

  Hej,

  Vi funderar på att köpa ett nyproducerat parhus där ett antal likadana parhus ingår i en bostadsrättsförening. Då vi mest kollat på villor/radhus förut har jag dock mest koll på prissättningen där och tycker det blir lite lurigt att relatera till priset på denna bostadsrätt. Tänker jag rätt när jag värderar parhusets ”egentliga pris” till priset för bostadsrätten plus den del av lånet som parhuset representerar i föreningen?

  Som ett exempel: om bostadsrätten kostar 1000 och föreningen har lån på 2000 och det finns totalt 10 parhus i föreningen är det egentliga priset: 1000 + 2000/10 = 1200. Så 1200 är ett pris att relatera till en motsvarande villa som inte är bostadsrätt?

  Tack i förhand,
  Mvh Niklas

 80. Ja, det är rätt tänkt! Det är en ganska bra jämförelse mellan priset på en villa och en bostadsrättsvilla.

 81. Calle skriver:

  Hej!
  Jag och min sambo har skrivit på bokningsavtalet för en nyproducerad bostadsrätt. Cirka två veckor efter detta får jag ett mail om att den angivna rumshöjden har ändrats från 2,6m till 2,5m på grund av ”byggnadstekniska skäl” för vår lägenhet. Då är min fråga; Har dom rätt att göra en sådan ändring utan någon som helst kompensation?

  Med vänlig hälsning
  Calle

 82. Det kan bli svårt att få någon kompensation, men det kan vara värt att pröva. Frågan är hur pass väsentlig denna försämring kan anses vara. Se några nyligen besvarade frågor 26 augusti och 24 september. Se även nya frågor/svar under Lektion 13. Andelstal…

 83. Ermin skriver:

  Kan man få svar på summan betalar vid anteckning av förhandsavtal och bokningsavgift?
  Tack på förhand!

 84. Det måste ju byggfirman eller föreningen kunna svara på. Det finns inga generella belopp som gäller överallt.

 85. Micke skriver:

  Hej
  Jag har köpt nybygge och precis fått välja tillval till lägenhet. Jag undrar hur slutpriset påverkas av dessa. Vad har du för erfarenhet? Brukar det vara ekonomiskt fördelaktigt att slänga på massa tillval eller ska man hålla sig till grundutbudet?

  Generellt så bör ju lägenhetsvärdet öka i proportion till priset på tillvalen?

  Tack på förhand!

  Mvh
  Micke

 86. Detta har jag ingen åsikt om, tyvärr.

 87. Erik skriver:

  Hej,
  Jag har köpt bostadsrätt i nybyggnation och skrivit på bokningsavtal. Det är inflyttning om 1,5 månad och jag har köpt en lägenhet på bottenplan och min fråga är vad man har för rätt när det gäller planeringen ute på gårds planen precis utanför min lägenhet, innan jag skrev på bokningsavtal visade de en planritning för hur det skulle se ut på gårdsplanen och där var det uppritat en lekplats och sedan resten grönområde, men nu har det ändrat denna planeringen helt och tagit bort lekplatsen och istället ska det bli gemensam uteplats för alla i trall, och bygherren menar på att de får ändra gårdsplanen hur mycket de vill och att jag inte har något att tycka till om detta, stämmer detta? och de vill inte visa den nya planritningen innan den är fast ställd säger de.
  Sedan har de gjort en markant ändring på arkitekturen på byggnaden då det i broschyren som illustrerar hur byggnaden ska se ut när man skrev på bokningsavtal, har det inga bärande pelare för balkonger men i verkligheten nu har det två stora pelare för att bära dessa och jag har en balkong ovanför mig så min lägenhet blir påverkad av detta, kan de verkligen ändra en sådan sak utan att ge kompensation? Allt detta tycker jag ändrar min lägenhets förutsättningar, har jag rätt till kompensation i detta läget? Priset var ju satt efter vad det var planerat innan kan jag tycka.

 88. Lagen ger inga tydliga anvisningar. Någon kompensation eller nedsättning av priset kan du inte räkna med. Är du missnöjd med det nya utförandet får du hoppa av, eller acceptera förändringarna.

 89. Nicklas skriver:

  Hej Lennart!

  Jag och min fru ska precis betala den nyproducerade lägenhet vi väntat på i över ett år.
  Vid besiktningen märkte vi att hela köket var spegelvänt gentemot den ritning som alla parter skrev på vid inbetalningen av handpenningen.
  Byggbolaget menar att dom bara glömde meddela oss förändringen och att det inte är något att göra åt.
  Ej heller att dom är skyldig någon form av kompensation då dom skrivit på ritningen att ”vissa avikelser kan förekomma”
  Vår utgångspunkt är ju att dom ska ändra köket såsom ritningen eller ge oss någon form av kompensation.
  Behöver vi anlita en jurist i det här läget?

 90. Som framgår av tidigare svar i denna spalt är det mycket svårt att få kompensation om det gäller ”mindre avvikelser”. Och även vid större avvikelser. Själv anser jag rättläget vara ganska oklart, och till klar nackdel för köparen.

 91. Daily skriver:

  Hej! Vi har köpt en nybyggd bostadsrätt som skulle bli klar den 1.okt 2015. Två månader innan blev vi kontaktade av mäklaren som sa att inflyttningsdatumet är förflyttat fram till den 1.december. Nu närmar sig december och ingen har sagt något annat om datumet, jag kontaktade både mäklaren och byggföretaget ang inflyttningsdatumet och fick ett svar nu efter en vecka att vi ska räkna med inflytt 1/1 2016 då de inte hinner bli klara. Jag har kontaktat de tidigare och frågat om inflytten verkligen var den 1/12 då vi behövde säga upp hyreslägenheten och då skulle byggfirman betala hyran för december. Det sades inget om att datumet skulle ändras utan han skrev att då kan ni flytta i lugn och ro. Det hela har skötts på ett väldigt dåligt sätt och jag undrar om vi har rätt till större ersättning än månadshyran här i hyreslägenheten. Att datumet ändrades i sista stund ställer till för oss med stora problem med flytten pga jobb och skola och mycket mer. Mäklaren har aldrig några svar att ge utan hänvisar till byggfirman. Vad gäller ? Var kan man få hjälp? Känner en stor hopplöshet.

 92. Ni ska ha rätt till ersättning för alla direkta kostnader som drabbar er pga förseningen. Däremot är det svårt att få ersättning för allmänna besvär man ni säkert drabbas av. Kontakta hyresnämnden för råd.

 93. Kjell skriver:

  Har köpt en nybyggd bostadsrätt till fastställt pris, men några av lägenheterna blev ej sålda, då sänkte byggfirman priserna på dom kvarvarande lägenheterna
  i vårat fall skilde det 550000 kr på motsvarande lägenhet som vi köpt. Kan man på något sätt få ersättning på mellanskillnaden. Finns det några kända fall att hänvisa till?

  Med vänlig hälsning
  Kjell

 94. Det här är inget du kan få ersättning för. Du har köpt din lägenhet till avtalat pris, och borde rimligen vara nöjd. De som nu köper till reapris är kanske ännu mer nöjda. Att byggfirman ”rear” (eller snarare ”subventionerar”) de sista lägenheterna är inget ovanligt, om de har lämnat garanti att själv köpa upp ev. osålda lägenheter. Det här fungerar precis som all annan försäljning. Det är byggfirman som tar den uppkomna förlusten, det drabbar inte dig, och inte heller bostadsrättsföreningen.

 95. Katrin skriver:

  Hej! Vi har köpt en nyproducerad lägenhet i Linköping med inflyttning om ett år. Det badrum som ingår är inte den stil vi önskar, och de 3 tillval som finns är fula och kostar skjortan (dubbelt så dyrt som samma produkter kostar direkt i affären). grannar som redan flyttat in uppger att byggherren påstår att om man väljer att be dem lämna badrummet ogjort / endast tätskikt klart, för att sätta kakel själv så vägrar de genomföra slutbesiktningen. Min pappa som jobbat inom badrumsbranchen säger att kakel bara räknas som dekoration, och att det är tätskikt som är det viktiga vid besiktning. Han säger också att rent krasst skulle man kunna sätta kakel på kakel några veckor efter inflytt, för att slippa riva upp det tätskikt de gjort. Vår enda oro är tvåårsbesiktningen. Var får och får man inte göra i lägenheten innan dess? Vi vill också ha eget kakel i köket, men vill ju inte att vi ska hamna i skiten och att byggherren ska avsäga sig sitt ansvar.

  Var kan man läsa mer om vad som gäller inför tvåårsbesiktningen? Vad får man göra i sin nya lägenhet utan att riskera att byggherren avskrifter sig sina skyldigheter på dolda fel? Jag hittar ingen hemsida där man kan fråga om hjälp, och förstår inte vilken instans jag ska vända mig till. Tacksam för svar!

 96. Som innehavare har du alltid rätt att ändra och bygga om inne i din bostadsrätt, även under garantitiden. Men om du t ex bygger om badrummet innan 2-årsbesiktningen, så kan naturligtvis byggherran inte ta ansvar för det. Gör du någon förändring under garantitiden, så faller garantin.

 97. Erkan skriver:

  Nyligen har skrivit båda handsavtal och överlåtelse avtal betalt. inflyttning enligt bygg firman 2017 oktober månad. jag har fått lönelöfte godkänt nu med två inkomster. min fråga är vad tittar banken på när man söker bolån. tittar man 12 senaste månaden från den dag man söker bolån eller kollar om på 2015-2016 inkomst dekleration osv. om inflyttning 2017

 98. Detta kan bara banken svara på. Men jag tror dom tittar både på senaste årsinkomsten och hur er situation kommer bli de kommande åren.

 99. tessan skriver:

  Jag har precis betalat in en bokningsavgift och även betalat dem 10%, dessutom skrivit på upplåtande kontraktet på min nya inköpta lägenhet. Nu undrar: kan jag drar mig ur avtalet ifall jag blir arbetslös innan inflytning eller om jag skulle få en sjukdom.

 100. Nej, tyvärr, det går inte, du är bunden till avtalet. Du kan naturligtvis fråga om du kan lämna avtalet, men det kan bli dyrt och då kosta dig ett ansenligt skadestånd. Den rättsliga möjlighet du har är annars att försöka sälja direkt när lägenheten är färdigställd.

 101. Nils skriver:

  Hej,

  Har precis fått tillträde till min nyproducerade lägenhet.
  Dock känns inte allting helt rätt.
  Mycket av ytskikten är oerhört dåligt utförda.
  Alla saker är inte utförda i lägenheten samt att det är besiktningsanmärkningar som ska åtgärdas men ingen info har getts gällande när dessa ska åtgärdas.

  Besiktning ska ha utförts som sagt men jag funderar av vem, saker som är utförda i badrummet uppfyller t ex inte Säker Vatten.

  Krackeleringar i tak, fläckar i tak osv.

  Grannen hade ex två områden i badrummet som var bättringsmålade… Med en annan kulör än övriga badrummet…

  Min fråga är nu vad har jag/vi (vi är många) för rättigheter gällande när man är missnöjd med en nyproducerad lägenhet? Betalning har ju tyvärr utförts. Kan jag vända mig någonstans och vilka rättigheter juridiskt har jag? Kan jag ta in en ny besiktningsman som gör en besiktning eller kommer det bara innebära en kostnad utan resultat?

  Tacksam för hjälp!

 102. Att det förekommer brister i nyproducerade lägenheter, det gör det, men alla fel ska naturligtvis rättas till. Till grund ligger den besiktning som gjorts. Entreprenören måste ha viss tid på sig att åtgärda. Man kan naturligtvis ha olika åsikt om vad som är acceptabelt skick, men det är alltid besiktningsutlåtandet som gäller. Att anlita egen besiktningsman är aldrig lönt, såvida det inte rör sig om mycket allvarliga fel.

  Du kan pröva att ställa frågan till Johan Widén, http://www.brfexperten.se , som kanske kan ge ett tydligare svar.

 103. David skriver:

  Hej!

  Köpt ett nyproducerat radhus beräknad inflytt första eller andra kvartalet 2017. Nu fått uppgifter om att det ev. kan påverkas då kommunen ej dragit in väg ännu efter tidsplan. Nu ska även kulörer på ca hälften av radhusen i brf ändras till naturröd respektive naturgrå. Tidigare utlovad färg var naturvit, men nu blir det en ganska mörk grå färg istället. Hur ser jag som köpare på denna ändring? Tack på förhand för svar.

  Med vänlig hälsning,
  David

 104. Om inflyttningen blir försenad oavsett omständigheter har du rätt till ersättning för dina extrakostnader. Det blir en förhandlingsfråga. Att färgen blir annorlunda tror jag däremot inte går att göra något åt, det är nog bara att acceptera.

 105. Li skriver:

  Hej!

  Jag har ett förhandsavtal för en nybyggd lgh där jag betalat in bokningsavgiften för. Nu är det så att jag av olika anledningar inte kommer kunna flytta in i lgh men för att inte förlora bokningsavgiften (går ej att få tillbaka) så undrar jag om jag i princip kan sälja lgh ganska omgående efter tillträdet? Finns det regler för att man måste bo/äga lgh under en viss tid innan försäljning får ske?

  Tacksam för svar
  //Li

 106. Jag tolkar det som att du ännu inte skrivit på förhandsavtalet, för om du har så har du redan bundit upp dig.
  Det är riktigt att om du hoppar av nu kommer du förlora bokningsavgiften, eller en del av den. Det andra alternativet är att fullfölja affären, och alltså nu betala förskott och sen resten av insatsen när lägenheten står klar. Först därefter kan bostadsrätten säljas. Men skattemässigt kan det vara oförmånligt att sälja samma år bostaden färdigställs, kanske bättre att vänta in ett årsskifte.

 107. Karin skriver:

  Hej!

  Vi har betalat handpenning för en nyproducerad bostadsrätt med inflytt 2017. Vi undrar över hur det brukar gå till när tillval som vi valt skall betalas? Enligt byggföretagen kommer det en faktura en månad innan inflytt som skall vara betalt på inflyttningsdagen och så långt är vi med.

  Men brukar tillvalskostnaden ”bakas in” i lånet på lägenheten. Vi har gjort ett preliminärt tillval på totalt 200 000:-. Innebär det att vi tar lån för lägenheten inkl tillval eller delas lånen upp som om tillvalslånet blir som ett topplån?

  Kan tyvärr inte hitta någon ingående information ang denna betalningsprocedur mer än att det står att ”extra tillval betalar man själv för”

 108. Detta är en ren lånefråga, som din bank bör kunna svara på.

 109. Ewa skriver:

  Hej!
  Tecknade avtal på en lägenhet i nyproduktion. Du säger att dessa säljs till fast pris. Nu säger byggaren att kostnaderna har stigit bla har saneringen av marken som huset står på varit mer omfattande än beräknat mm och höjer priset med 5% ett halvår innan inflyttning. Bör inte byggfirman ha försäkringar mot sådana extra kostnader? I förhandsavtalet har de diplomatiskt skrivit ”beräknad insats” i stället för pris.

 110. Detta är ovanligt, eftersom all entreprenad upphandlas till fast pris. Men ibland kan det komma omständigheter som fördyrar bygget, och då kan priset ändras. Även den beräknade månadsavgiften kan ändras.

  I Bostadsrättslagen finns dock en skyddsparagraf (BrL 5:8) ”Förhandstecknaren får efter uppsägelse genast frånträda avtalet om … de avgifter som skall betalas för bostadsrätten är väsentligt högre än som angavs i förhandsavtalet…”
  5% kan kanske anses som en väsentlig höjning, men jag är inte helt säker.

  Du måste alltså fundera på om du vill köpa till det högre priset, eller försöka säga upp avtalet.

 111. Margit skriver:

  November 2015 flyttade vi in i en nyproducerad bostadsrätt.

  Vi nekades att närvara under besiktningen och när vi efterfrågade besiktningsprotokollet så hänvisades vi till styrelsen i bostadsrättsföreningen.

  Styrelsen vägrar dock att lämna ut besiktningsprotokollet med motiveringen att endast styrelsen har rätt att ta del utav protokollet.
  Observera att styrelsen ännu består av personer tillsatta av byggherren.

  Stämmer detta att vi som bostadsrättsägare ej har rätt att ta del av besiktningsprotokollet?

 112. Det är en knepig situation. Rent formellt är besiktningen en affär mellan beställaren (bostadsrättsföreningen) och byggentreprenören. Men i detta skede är dessa en och samma personer! Rent formellt har inte heller bostadsrättsinnehavaren rätt att se dessa dokument, fast jag kan tycka att när det gäller den egna lägenheten borde man ju få möjlighet att se protokollet. Det enda man kan göra är att själv göra en noggrann besiktning, och klaga på om det är något som verkar fel. Och då är det styrelsen man ska klaga till. Men styrelse och byggare är ju samma personer! Som sagt var, knepigt läge!

 113. Richard skriver:

  Hej! Om man har betalat en bokningsavgift på en nyproduktion och den ena parten av två köpare inte kan/vill fortsätta med köpet av lägenheten. Kan då den andra parten fortsätta själv att genomföra hela förvärvet av bostadsrätten?

 114. Ja, det ska inte vara några problem. Även om det finns ett förhandsavtal ska det gå (BrL 5:6).

 115. lena skriver:

  Hej! Har skrivit på förhandskontrakt lägenhet HSB. I första avtalet angavs inflyttning september-15. Det var 1 år efter förhandskontrakt skrevs. Ett halvår efter det kom besked att ny preliminär inflyttning var början av december 2016. Vi har ställt in oss på det utifrån nuvarande boende. Nu kommer brev att pga byggnadstekniska orsaker kommer inflyttningen senareläggas. Besked om definitiv inflyttning i slutet av juli. Min fråga är nu (börjar tröttna på detta). Kan man kräva att få ett mer exakt datum för framflyttandet? Kan man säga upp kontraktet m hänvisning till att när vi skrev på var det inflytt september, sen blev det december (men då gjorde dom ett nytt kontrakt där det står inflyttning preliminärt början december). Vad räknas som försenat tillträde för att möjliggöra att bryta förhandskontrakt? MVH Lena B

 116. Enligt Bostadsrättslagen har du rätt till ersättning för den ekonomiska skada du drabbas av pga förseningarna, alternativt att du har rätt att helt frånträda avtalet, om förseningen är av ”väsentlig betydelse” för dig (BrL 7:3). Jag är övertygad om att den försening du beskriver (10 månader) är skäl nog att bryta avtalet.

 117. Christina Bergland skriver:

  Hej,

  Vi har en fråga angående punkt 6.
  Vi har bokat en lägenhet i en Brf med 8 ”townhouses”. Upplåtelse tidpunkt 2016-08-30 och tillträdesdag 2017-01-15. Vi ska skriva ett förhandsavtal med en förskottsbetalning i april på 10%, dvs 590 000 kr. Det står bara att ”så snart Bolagsverket….givit Föreningen tillstånd till mottagande av förskott, erlägga förskott om 590 000 kr. Ingenting om vad som händer om man ångrar sig. Vad bör stå med?

  Tacksam för råd.
  Vänligen, Christina

 118. (Observera att vi skrivit om avsnittet, bl a punkt 6)

  Ni har alltså redan skrivet ett bokningsavtal?. Då kan ni fortfarande ”hoppa av”, mot att ni riskerar förlora bokningsavgiften. I april ska ni skriva på förhandsavtalet och betala förskott 10%. Efter det kan ni inte ångra er.

 119. lena skriver:

  Hej igen!
  Ser när jag läser ditt svar ovan att jag ju lyckats skriva fel år i en uppgift!

  Första angivna inflyttning var sep 2016 (alltså ej sep 2015 som jag lyckats skriva..). Sen kom det ett brev att det blir försenat och då fick vi alltså skriva under ett nytt förhandsavtal. Där står prel inflyttning början december 2016.

  Och nu kom alltså ett brev till, att det tyvärr blir framflyttat ytterligare och ej blir början av dec 2016 (ej angivet hur mycket).

  Står bara att i sommar (juli 2016) kommer vi få en mer exakt datum för inflyttning. Så frågan är om denna försening (som ju inte är 10 mån då alltså), räknas som väsentlig?

  Och hur blir det när det står preliminär inflyttningsdatum, kan man hänvisa till det då? Eller är det inskrivet preliminär för att man inte ska kunna hävda sin rätt i det avseendet?
  Säg att jag får svaret om jag nu frågar, att inflyttning blir 1/2 2017. Är det en väsentlig försening…? Ursäkta min röriga framställning! MVH igen Lena B

 120. Om ni skrivit på ett nytt förhandsavtal så är det det senare överenskomna datumet som gäller, alltså dec 2016. Blir det sen försenat till den 1/2 2017, så blir det bara 1 månads försening. Ni kan fortfarande kräva ekonomisk kompensation, men förseningen kan inte anses väsentlig.

 121. Therese skriver:

  Hej!

  Vi ska köpa en nyproduktion med inflyttade vår/sommar 2017 och vi har skrivit ett bokningsavtal. Under nästa avtal skrivs ett upplåtelseavtal där vi betalar 100 000kr mer och där vi ”binder” vårt bostadsköp.

  Banken har godkänt vår kalkyl och menar på att vi behöver sälja vår nuvarande villa för en viss summa för att kalkylen ska gå ihop. Om det visar sig att vi inte får det vi behöver få för vårt nuvarande hus, och då redan skrivit upplåtelseavtalet, menar vår mäklare på att vi har möjlighet att gå ut med den nya/kommande bostaden till försäljning utan att behöva tillträda innan?

  I praktiken innebär det alltså att vi kan gå ut på öppna marknaden med en försäljning av bostaden vi ännu inte tillträtt eller slutbetalat? Stämmer det? Och ska det stå i upplåtelseavtalet i sådana fall?

 122. Det stämmer att ni kan gå ut med försäljning straxt innan tillträdet. Men kontrakt med nye köparen kan bara skrivas efter att ni tillträtt och slutbetalat bostadsrätten. Ni måste alltså fullgöra ert köp av bostadsrätten, innan den kan säljas vidare.

 123. Petter skriver:

  Hej!

  Vi har skrivit under ett förhandsavtal på en lägenhet som ska byggas med villkor att vi ska betala in 50 Tkr. Detta har vi inte gjort, har vi då ett giltigt avtal? Sedan tidigare har vi tecknat ett bokningsavtal och betalat in 20 Tkr.

  Mvh/Petter

 124. Har ni skrivit på ett förhandsavtal är ni helt bundna av detta, och måste betala och fullfölja köpet.

 125. Kai skriver:

  Hejsan!

  Har skrivit förhandsavtal på ett radhus och har nu 3 månader senare fått faktura på 10% av beloppet.
  Enda informationen som ges nu är att bygglovet är beviljat, är det nåt mer dokument man bör få se så att man vet att allt är i sin ordning?

 126. I samband med förhandsavtalet ska det ha funnits en förhandskalkyl. Något annat dokument behövs inte, utan det är bara att betala.

 127. Mohammed skriver:

  Hej!

  Vi har skrivit på ett bokningsavtal där lägenhetens storlek presenteras som 74 kvm, det står inget att denna kan regleras under produktionen i bokningsavtalet.

  Nu när vi ska skriva på upplåtelseavtalet framgår det ur ritningen att lägenheten har minskat till 73 kvm, denna information förmedlas inte på något tydligt sätt av säljaren, utan vi var tvungna att lägga märke till det själva. Dock har månadskostnaden reglerats men inte kostnaden för hela lägenheten.

  Är inte säljaren skyldig att kompensera på något sätt? antingen genom att minska priset på lägenheten med kvadratmeterpriset, eller erbjuda vissa tillval som ersättning?

 128. Eftersom ni bara skrivit på ett bokningsavtal, bör ni kunna dra er ur köpet med hänvisning till att lägenheten blivit mindre. Det är bostadsrättsföreningen som är den egentliga säljaren, och finansiering och insatser är reglerade i förhandskalkylen, och brukar inte kunna ändras. Säljaren måste inte ge någon kompensation, då det egentligen är upp till dig om du vill acceptera ”försämringen”, eller tacka nej.

 129. Jimmie skriver:

  Hej
  Vi har köpt en nyproducerad bostadsrätt som vi flyttade in i under maj 2015. Byggbolaget har ännu inte åtgärdat de besiktningsanmärkningar som fins i förbesiktning/slutbesiktningsprotokollen eller de skador som dokumenterades vid syn före tillträdet.
  Efter att ha legat på byggbolagets vd fick det lite fart under januari i år och jag kontaktades av en representant från deras håll.
  Frågan är om jag har rätt till någon kompensation för tid jag lagt ner på att vara hemma från jobbet för att visa på alla fel samt de tillfällen jag behövt vara hemma för att de skall åtgärda fel?

 130. Nej, detta brukar man aldrig kunna få ersättning för.

 131. Linda skriver:

  Hej!
  Jag köpte ett nybygge för ett år sedan, ett parhus med carport, som det blir inflytt i juni. Carporten är enligt planlösning och bilder ihopsatt med huset (taket sitter mot husväggen). Nu ser jag att de har börjat bygga carportar som står fristående från huset cirka 40 cm från husväggen. Detta innebär att passagen mellan fram och baksida har sex carportben mitt i gången och att möjligheten för regnskydd för cyklar och bil minskar väsentligt. Byggherren säger att de har behövt göra så av kommunrättsliga skäl. Har de rätt att göra så här eller kan jag kräva kompensation?
  Tacksam för svar.
  Hälsningar
  Linda

 132. Jag har svårt att avgöra detta, men tror att det krävs betydligt större försämringar innan man kan få någon form av kompensation.

 133. J skriver:

  Hej,
  Vi är intresserade av att köpa en lägenhet som säljs som nyproduktion (av en privatperson via mäklare). Säljaren har alltså köpt nyproduktion och valt att sälja innan inflytt. Preliminärt är fastigheten färdigställd i juni -16 och säljaren behöver ju fullfölja köpet och sedan får vi ev. tillträdet. Vad bör vi tänka på som köpare i denna situation? Vad gäller och vad gäller inte? Har vi rätt att vara med på slutbesiktningen?

 134. Man behöver egentligen inte tänka på något speciellt. Någon absolut rätt att vara med på slutbesiktningen finns inte, men jag ser inget skäl till att ni inte skulle få vara med.

 135. Anna skriver:

  Hej!
  Vi flyttade in i en nyproducerad bostadsrätt för ett år sedan där de fel som hittades under besiktningen åtgärdades.

  Nu har vi insett att vi har ett problem med tvättpelaren i badrummet där man inte kan komma åt vatten och avlopp på baksidan av tvättmaskinen utan att skruva ner handdukstorken som är vattenburen. Är detta något vi bör få åtgärdat av byggherren? Jag vet att det är flera andra lägenheter i fastigheten som har samma problem.

  Med vänlig hälsning
  Anna

 136. Uppenbarligen är det en byggnadsmiss här, men huvudfrågan är hur det kan lösas? Hur kan det åtgärdas? Jag anser att föreningen/byggherren ska lösa detta problem, det måste anses vara ett ”byggtekniskt fel”.

 137. Anna skriver:

  Hej Lennart!

  Vi har köpt en lägenhet (40m2) med ett loft (19m2) nybyggnation. I handlingarna som vi skrev under för ett år sedan (inflyttning är i jan 2017) stod att takhöjden var 1,9 m. Det innebär att man kan stå upprätt på loftet, i alla fall majoriteten av befolkningen inklusive jag själv och min man.

  Nu fick vi ett mail från mäklaren som säger att de har gjort en ”mindre ändring” av byggnadstekniska skäl och om vi vill kan vi sälja tillbaka lägenheten.

  Vi anser inte sänkning från 1,9m till 1,7m är en mindre ändring utan en väsentlig ändring eftersom varken jag eller min man kan stå upprätta på loftet. Vidare känns det väl fräckt att det första man gör är att säga att vi kan sälja tillbaka lägenheten. Vi har sett framemot detta och har nu ”missat” andra lägenheter eftersom vi skrev avtal om denna. Jag har försökt att hitta rättsfall kring detta men inte lyckats.

  Vad tänker du? Mindre eller väsentlig förändring? Chanser till kompensation? Rättsfall?

  Stort tack på förhand!

  Med vänlig hälsning,
  Anna

 138. Jag kan nog tycka, precis som ni, att det är en väsentlig försämring. Och då har man rätt att dra sig ur affären, eller få någon form av kompensation eller nedsättning av priset. Någon annan extra ersättning eller skadestånd kan ni dock aldrig få.

 139. Benita Wickgren skriver:

  Hej,
  Jag och min make tecknade bokningsavtal för preliminär bokning av ny bostadsrättslägenhet i oktober 2015. Bokningen avsåg överenskommelse mellan byggentreprenören och oss som kund/köpare. I avtalet framgår tydligt att om blivande köpare väljer att inte teckna bostadsrättsavtal återbetalas hela bokningsavgiften. I samband med undertecknandet av ovan nämnda dokument ställde vi en muntlig fråga till byggherren huruvida vi kunde boka tillval och ändå vara säkra på att kunna välja att avstå från att fullfölja köpet.. Svaret vi fick var att detta skulle gå bra såvida vi inte valde extrema tillval typ ”rosa kök”.

  Vi sökte och fick lånelöfte för finansiering av köpet. På uppmaning av banken skickade vi in den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen. Banken avslog låneansökan med motivering av Brf:ens höga skuldsättningsgrad. Vi fick således inte lånet beviljat trots vår egen kreditvärdighet. Byggherren delgavs information om detta.

  Efter detta besked fick vi en faktura på tillval på 172.000 kronor, så tidigt som ca 2 månader före tänkt tillträdesdatum. Vi valde då att skriftligen annullera den preliminära bokningen och avstod från att teckna bostadsrättsavtal. Vi bad byggherren att återbetala den preliminära bokningsavgiften på 25.000 och kreditera fakturan på tillvalen.

  Vi skickade påminnelse efter 11 dgr då pengarna ej hade kommit in på vårt konto.
  Byggherren svarade att han avsåg att inte återbetala bokningavgiften med motiveringen att vi hade bokat tillval och var väl medvetna om kostnaden för detta. Han avser nu att försöka sälja bostadsrätten inkl tillval till annan köpare. Om han inte uppnår full kostnadstäckning för tillvalen kommer han inte att återbetala bokningavgiften på 25.000 kronor till oss.

  Kan vi kräva att fakturan på tillvalen krediteras och att bokningsavgiften återbetalas omgående?

  Tacksam för svar så fort som möjligt!
  Med vänlig hälsning
  Benita Wickgren

 140. Om bokningsavgiften kan återbetalas eller inte ska framgå av bokningsavtalet. Ev muntliga löften väger lätt i sådana här sammanhang. Vad gäller tillvalsfakturan: det är konstigt att byggherren tillåter och erbjuder tillval, innan förhandsavtal tecknats. Jag kan inte se att dessa tillval kan anses vara bindande, riskerna med detta måste byggherren själv ta på sig, om det nu inte blir något förhandsavtal.

  Det verkar inte vara en seriös byggherre, utan snarare en som försöker sälja sina lägenheter till varje pris, med diverse muntliga löften, som sedan ej hålls.

 141. Alex skriver:

  Hej

  Jag kommer att singera bokning kontrakt för en newproduction från HSB, (Blåsut i Stockholm) för att flytta in under sista kvartalet 2018. Priset för lägenheten är nästan 20% högre än motsvarande lägenhet i samma område i dag; två frågor:

  1- I din åsikt är det en stor risk att köpa den här lägenheten?
  2 Vid tidpunkten för inflyttning, om marknadspriset är lägre än priset i mitt kontrakt, har jag ingen rätt att få minskning från HSB?

  Stort tack på förhand!
  Med vänlig hälsning,
  Alex

 142. 1. Ja det är alltid en viss risk att köpa något flera år framåt i tiden.
  2. Det pris du kommer betala är det som står i avtalet. Oberoende av vad som händer med ”marknaden”.

 143. Andreas skriver:

  Hej

  Vi har skrivit på ett bokningsavtal i aug 2015 och betalat in en handpenning. Nu 5 månader innan inflytt så hör mäklaren av sig och säger att priset har stigit med 300 000 kr pga ökade kostnader och att man har byggt 13 kvm större än innan. Vi har sett ritningar innan och kan inte se skillnaden nu. Lånen på föreningen har även ökat med ca 1,5 miljoner.
  Vad kan vi göra? Och har de rätt att göra detta?
  Låter för mig som de bara vill ta mer betalt.

  Med vänlig hälsning, Andreas

 144. Ni har rätt att dra er ur och få tillbaka handpenningen, om det sker väsentliga förändringar vad gäller lägenheten och dess pris. Det är det ni kan göra.

  Och det kan nog stämma det du misstänker, att byggherren helt enkelt nu sett en möjlighet att höja priset!

 145. Torsten Ragnartz skriver:

  Vår första årsstämma är planerad till slutet av juni. Byggherren är inte klar med garage förråd och intrimning av golvvärme. Skall man skjuta på mötet? Kan man ge ansvarsfrihet?

 146. Allt behöver inte vara färdigt för att första årsstämman (överlämnandestämman) ska kunna hållas. Det finns ju ett entreprenadavtal i botten, och det ska ju hållas, oavsett stämma. Ansvarsfrihet brukar alltid ges, såvida inte något mycket allvarligt och brottsligt misstänks.

 147. Oliver skriver:

  Hej,
  Jag har köpt en lägenhet som är nyproduktion och var nyligen förbi bygget för att se hur det går. Väl där upptäckte jag en pelare (20x30cm) mitt i vardagsrummet, den fanns inte där på ritningen och det är ingen som har meddelat mig om detta.
  Jag hörde av mig till mäklaren för att se om det var permanent, vilket det är, så nu undrar jag vad jag har för rättigheter och om jag kan kompenseras för detta?

 148. Om du anser att detta är en väsentlig försämring kan du försöka få köpet upphävt. Men om det kan gå kan jag inte avgöra, jag har inte tillräckligt med rättsfall att jämföra med. Det blir ju en bedömningsfråga. Kompensation brukar vara svårt att få.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att kunna posta kommentarer.