4. Hur går en budgivning till?

Köpa bostadsrätt – budgivning

De flesta bostadsrätter säljs via mäklare och läggs upp på Hemnet, mäklarnas egen annons-sajt på Internet. Och de flesta säljs genom budgivning. Hur själva budgivningen går till beskrivs bra av mäklarna själva, men det kan skilja en del mellan mäklarfirmorna. Kontrollera själv villkoren hos den aktuella mäklarfirman!

Innan man ger sig in i en budgivning måste man dock ha finansieringen klar. Man måste i regel kunna visa upp ett lånelöfte, eller på annat sätt visa att man kan stå för sina bud.

Budgivningen .

Grundprincipen är densamma. Är man först att buda kan man börja under utgångspriset, om man vill. Och man höjer med valfritt belopp. Alla bud brukar redovisas, åtminstone för dem som är med i budgivningen (ofta via SMS). Ibland visas buden även på Internet.

När det gäller taktiken för budgivning finns det många olika åsikter om vad som är bäst. Vi anser att det viktigaste är att agera snabbt, dvs att snabbt lägga sina bud, för det visar att man är angelägen, det kan avhålla andra från att ge sig in i budgivningen.

Framför allt får man inte agera långsamt och tveka, det kan uppfattas av mäklare och säljare som att man är ointresserad, och vips, så kan ett bindande avtal plötsligt ha skrivits med annan köpare. Säljare vill ofta ha ett snabbt avslut.

Högsta bud vinner i regelMen det finns undantag. Det är alltid säljaren, inte mäklaren, som avgör till vem han eller hon ska sälja. Och det kan ibland bli till en speciell spekulant, och inte till den som lagt högsta budet. Viktigt att veta är också att inga bud är bindande, alla kan när som helst ångra sig. Ända fram till att ett avtal skrivs, först då är det definitivt. Även säljaren kan ibland ångra sig, och plötsligt avbryta hela försäljningen!

Som budgivare brukar man ha rätt att få namn på övriga budgivare när försäljningen är avslutad. Men detta kan skilja mellan olika mäklarfirmor.

 
För att sammanfatta: Inget är avgjort förrän avtal är skrivet. Är du intresserad, agera snabbt!

 

Förekommer det falsk budgivning?

Man ska inte vara främmande för att det kan förekomma falska bud. Det är t ex inte svårt för en säljare att vidtala en bekant att utge sig som spekulant och delta i budgivningen och trissa upp priset (ingen är ju som sagt bunden till sina bud).

(Läs om ett aktuell fall som gick till Högsta Domstolen.

Skulle du råka ut för att en konkurrent vinner budgivningen, för att därefter dra sig ur, eller att mäklaren/säljaren erbjuder dig lägenheten, fastän du inte lagt högsta budet, då ska du vara extra försiktig. Då kan det ha varit en falsk budgivare inblandad. I vilket fall som helst ska du då “backa tillbaka” ditt eget bud till den nivå där det finns ett säkert motbud.

Att helt gardera sig mot oärlig budgivning är nog omöjligt. Och att i efterhand bevisa att en budgivning inte gått rätt till är lika omöjligt. Det bästa sättet att gardera sig är att sätta en klar gräns, ett tak, för vad man själv tycker att bostadsrätten är värd. Får man den för det priset, eller lägre, då ska man känna sig nöjd, oavsett hur budgivningen egentligen gått till.

 

Ingen budgivning kan garanteras till 100%.
Inse att falsk budgivning kan förekomma.
Bjud inte mer än du tänkt från början!
Var mycket misstänksam om högste budgivare backar ur.

 

 © Borättupplysning Skåne

46 Responses to “4. Hur går en budgivning till?”

  1. Petter Berglind skriver:

    Det sägs här att ”ingen budgivning kan garanteras till 100%”. I mina ögon kan budgivningen inte kontrolleras alls.

    I samband med visningen pratade jag bredvid munnen. Inga andra spekulanter fanns, enligt mäklaren. Jag la omedelbart ett bud på utgångspriset och tyckte livet lekte. I samband med detta nämnde jag att 550 kkr hade jag kunnat betala, men 495 var ju bättre! Säljaren ville ha mer och hade tid att vänta – det hade jag också.

    Två dagar senare fanns en spekulant och budgivning började. När jag bjöd 550k kr vann jag.
    Det KAN vara en tillfällighet, men det känns helt otillfredställande att både mäklare och säljare, i samråd eller var för sig, kan kontrollera skeendet utan insyn.

  2. Bri skriver:

    Om jag bjuder accepterat pris och ingen annan bjuder, kan jag då ångra mig och bjuda lägre än accepterat pris?

    • Ja, så länge du inte skrivit på avtalet kan du ångra dig. Och t ex lägga ett lägre bud. Risken är förstås att säljaren surnar till, och inte längre vill sälja till dig.

  3. Alva & Markus skriver:

    Hej! Vi har råkat ut för något konstigt: vi förlorade en budgivning men mäklaren hörde strax därpå av sig och sade att säljaren beslutat att sälja till oss trots allt, för att vi är från trakten. När vi senare pratade med säljaren så sade säljaren att den som lagt högsta budet dragit sig ur och nämnde ingenting om att det skulle handla om att vi är bekanta sedan tidigare. Vad borde vi göra? Budgivaren som vann budgivningen drog upp priset några hundra tusen kronor, borde inte vi få betala det lägre priset då? Tack!

  4. Ni ska börja om från början och bara bjuda det ni bjöd från början. Vad som hänt i budgivningen går inte säkert att veta, det kan ha varit en ”falsk” budgivare inblandad. Vad ni ”borde” betala är fortfarande upp till er att avgöra, en budgivning är ju alltid en slags förhandling om priset med säljaren.

  5. per ström skriver:

    Jag lade ett högre bud efter avtalal skrivits med annan köpare! Hur hanteras det?

  6. Isak skriver:

    Hej! Jag och min sambo förlorade precis en budgivning på målsnöret.. Kort därefter ringde mäklaren upp och sa att budgivaren budade på lägenheten åt sin son och när mäklaren ville bekräfta budet hos budgivaren kunde hon inte få tag i sin son… De har fått 12 timmar på sig att bekräfta budet, annars får vi lägenheten till vårt högsta bud. Jag tycker det luktar lite skumt, den här budgivaren kom in väldigt sent i budgivning, precis när vi trodde att vi slagit alla andra, och dennes höjningar har varit ganska tvivelaktiga…

    Min fråga till er är, om mäklaren skulle ringa oss imorgon och säga att budgivaren inte kan bekräfta budet, måste vi då betala vårt senaste lagda bud, eller kan vi ifrågasätta hela budgivarens deltagande? (hen har trots allt budet upp den nästan 100 000 kr) Tror ni detta kan vara en bulvan från säljarens sida? Vem budar åt sin son utan att hålla kontinuerlig kontakt med honom!?

    • Ni kan ha råkat ut för falsk budgivning. Se tidigare svar i denna spalt. Ni är naturligtvis inte bundna till ert senaste bud, tvärtom, i ett sådant läge ska ni ”börja om från början”, eller från den nivå där ni tror att det finns seriösa bud.

  7. Jörgen skriver:

    Jag bjöd utropspriset (880 000) på en lägenhet, var ensam budgivare.
    Mäklaren var tydlig att han tyckte att det var för låg – han rekommenderade mig att bjuda 950 000 ”för att vara säker på att få den”…
    Väntade en vecka, inget hände. Enl mäklaren fanns det fler som tittade o han ville vänta.
    Då ringde mäklaren en sen eftermiddag o berättade att han hade en spekulant som hade bjudit 950 000 o som hade brått o ville skriva på dagen efter. Jag tyckte att ”det luktade gris” och ville inte följa med.
    Dagen efter ändrades hemnet-annonsen med ny visning och höjt pris för sedan att dras tillbaka.
    Detta var med all rimlighet ”ful-bjudning” o man ska som sagt vara misstänksam…

  8. Malin skriver:

    Hej! Hur snabbt är rimligt att mäklaren skickar ut det senaste budet via sms till samtliga budgivare? Har aldrig varit med om att det inte sker direkt. La mitt senaste bud för fem timmar sedan och det har inte skickats ut eller kommit upp på hemsidan. Vad handlar detta om?

  9. Malin skriver:

    Nej, så är inte fallet. Det verkar mer som att mäklaren har annat för sig. Budgivningen är fortfarande igång men buden skickas ur väldigt långsamt. Det gäller alltså inte ett bud utan alla. Nu har vi hållit på i 6 dagar…

  10. Johan skriver:

    Hej
    Vid försäljning av min lägenhet ville jag att budgivningen inte skulle visas på hemsidan, men en vecka senare delade mäklaren ut ett annonsblad i området och där fanns en bild på lägenheten och priset.
    Vad har jag som säljare för rättigheter om detta?

    • Jag vet faktiskt inte. Jag tror att slutpriset är en sk ”offentlig” uppgift, men jag tycker att om ni kommit överens om att budgivningen inte skulle vara öppen, då borde inte heller slutpriset användas öppet i mäklarens reklam. Kanske missförstod mäklaren ditt önskemål? Vänd dig till Fastighetsmäklarinspektionen med din fråga.

  11. Mats-Åke Elofsson skriver:

    Det tar mäklaren ca 1.5-2 h att registrera våra bud från dess att vi faktiskt lägger dem tills dess de är på sidan, och de skulle *inte* höra av sig till andra budgivare om deras bud blev ”toppade”. Det är vi som är budgivare 2. Jag misstänker fulspel här, vad är det frågan om?
    (börjar nerifrån)

    540000 2015-09-22 15:44 Budgivare 1
    530000 2015-09-22 15:42 Budgivare 2
    510000 2015-09-22 09:58 Budgivare 1
    500000 2015-09-22 09:53 Budgivare 2
    490000 2015-09-21 12:10 Budgivare 1
    480000 2015-09-21 12:05 Budgivare 2
    470000 2015-09-21 11:17 Budgivare 1
    460000 2015-09-21 11:11 Budgivare 2
    450000 2015-09-14 11:55 Budgivare 1 <---första budet.

  12. Mats-Åke Elofsson skriver:

    Vi fick aldrig tag i mäklaren efteråt, men i samband med vårt bud på 530k så nämnde vi att det är vårt högsta bud.
    2 minuter senare blev vi ”toppade”, och under den veckan som varit har vi bara fått tag på mäklarens kollegor, som inte riktigt velat/kunnat hjälpa oss. En vecka senare är hela budgivningen borttagen och huset ligger ute till försäljning från utgångspriset igen. Och vi har fortfarande inte hört något från mäklaren.

  13. Martha Patricia skriver:

    Hej,
    Skulle vilja veta vad som händer om vi lägger ett bud och vinner budet men så drar mäklaren och säljaren på att avsluta budgivningen. Vi känner att det är ngt som kanske inte stämmer. Vad händer med hela budgivningen om vi som lagt högsta budet drar tillbaka vårt bud?

    • Det är upp till säljaren att besluta vem som ska få köpa lägenheten. Säljaren kanske börjat tveka, kanske inte vill sälja just nu, eller vill ha ett bättre bud.
      Om ni drar tillbaka ert bud händer ingenting, bara att ni inte längre vill betala så mycket. Bollen ligger alltid hos säljaren.

  14. Skip skriver:

    Vad gäller efter att man skrivit på köpeavtal, fått ut listan över budgivare och det skulle visa sig att konkurrerande budgivare inte har pengar för att kunna stå för de bud de lagt som i sin tur trissat upp slutpriset? Kan man tex begära att budgivare ska visa att de haft tex egna pengar och/eller lånelöfte?
    Om de inte haft pengar och ändå budat så är ju vinnaren ändå blåst kan man tycka.

    • Många budgivningar kan vara riggade, och någon garanti att allt ska gå rätt till går inte att få, inte heller någon rättelse om man i efterhand skulle misstänka oegentligheter. Det är svårt att bevisa något, och det finns i praktiken ingen rättslig väg att få budgivningar prövade.

  15. Erik skriver:

    Vi budade på en lägenhet tillsammans med två andra budgivare – men hoppade av när vårt bud låg högst. Meddelade mäklaren cirka 30 minuter efter att vi lagt budet.
    Efteråt fick vi ett surt och upprört mejl från mäklaren om att vi förstört för en ung säljare. Några dagar senare låg läghenheten ute igen för ursprungspris.
    Det var första gången vi var igång och budade i Stockholmsområdet – bröt vi nån etikett vi inte hade koll på?
    Mvh

    • Nej, budgivningen är fri, och man är i sin fulla rätt att ångra sig och dra sig ur. Naturligtvis kan det ställa till det för mäklaren och säljaren, och övriga budgivare blir ofta misstänksamma, med all rätt (”falsk budgivare”). Att lägenheten kommer ut igen till utgångspris är alltså inget ovanligt i sådana fall.

  16. Bee skriver:

    Vi har varit med en budgivning på en lägenhet som första var ute med ett visst pris som sedan sänktes. Vi frågade mäklaren varför lägenheten inte hade sålts och han sade att han troligen hade gått ut för högt. Vi började budgivningen på utgångspriset och vann budgivningen efter några bud. Det slutliga priset låg under det första utgångspriset. Då ringde mäklaren och sade att säljaren hade ångrat sig och ville inte sälja. Två dagar senare var lägenheten kvar på Hemnet med budgivning på gang. Då skrev vi till mäklaren och annullerade våra bud. Det hela kändes skumt (det var annat också). Men budgivningen är kvar. Hur snabbt måste mäklaren markera att våra bud är annullerade? Tack!

  17. Jonas skriver:

    Om man vinner en budgivning och sen ångrar sig, behöver man ge någon anledning?
    I vårat fall var det väldigt snabbt mellan visning och budgivningen (3 dagar) och jag och gumman är intresserade men inte hunnit kolla upp allt tex dagis mm.
    Blir man ”svart” listad hos mäklaren om man hoppar av efter vunnen budgivning?

    • Man behöver inte ge någon anledning, men mäklaren vill nog gärna ha en anledning. Risken är annars att mäklaren tappar förtroendet för dig, och kommer att betrakta dig som en oseriös budgivare. Och då minskat dina chanser, för både mäklare och säljare vill ju helst sälja till seriösa och pålitliga köpare.

  18. Nils skriver:

    Vad gäller om en säljare drar sig ur efter fullbordad budgivning? Finns det några straff/avgifter för detta? Skall mäklaren ha fullt arvode och beräknas det då på högsta budet eller finns schablon?

    • Säljaren kan när som helst avbryta säljprocessen, och dra sig ur. Den tilltänkte köparen kan inte göra något åt detta, eller kräva någon ersättning. Mäklarens ev ersättning regleras i avtalet med mäklaren, det kan nog skilja mellan olika avtal.

  19. Frida skriver:

    Vi kollar på hus för första gången nu. Och har förstått att man måste ha lånelöfte för att vara med på budgivningen, vilket vi nu har skaffat. Men lånelöftet är ju ingen garanti på att man faktiskt får lånet, så vad händer om man vinner budgivningen och går till banken och faktiskt inte får pengarna?

    • Ett lånelöfte är ett löfte, skulle banken inte hålla detta löfte kan man naturligtvis få problem om man skrivit på ett köpeavtal. Hur detta ska lösas vet jag faktiskt inte, inte heller hur pass bindande löftet är från bankens sida. Men har man skrivit på ett köpeavtal, då är man definitivt bunden, och måste lösa finansieringen på något sätt.

  20. Tommy skriver:

    Hej
    Finns det några fördelar vid budgivningsskedet om man kan och är beredd at betala hela köpeskillingen kontant utan lån. Priserna i det område jag är intresserad av är inte jättehöga och mitt sparande är sådant att jag känner att jag kan avvara det som bostäderna säljs för nu enligt hemnet. Jag är total nybörjare på bostadsrättsfrågor då jag bott i hyresrätt hela tiden. Det vore skönt att slippa bli indragen i budgivningar och allt för långdragna kontakter med fastighetsmäklare. Jag ogillar även banker och vill inte ha mer med dem att göra än nödvändigt. Som alla andra vill jag få ner priset så mkt det går och en snabb och smidig transaktion.

    Finns det någon strategi som är beprövad som kan ge fördelar om man är beredd att betala hela summan. Finns det något annat jag bör tänka på eller titta närmare i min situation? Hur brukar man normalt bevisa för säljaren att man har pengarna, det normal är annars lånelöfte men här är det ju en annan sak.

    Tack på förhand!

    • I ditt fall måste du förklara detta för säljaren, eventuellt via mäklaren, och förklara att du kan betala allt kontant direkt. Kanske blir då säljaren mer intresserad att sälja till dig, utan budgivning. Men det är inte säkert, säljaren kanske inte alls bryr sig, utan vill bara ha max möjligt. Men en smidig och förtroendefull kontakt med säljaren brukar vara en fördel.

Leave a Reply