5. Kan man köpa lägenhet tillsammans?

En enkel fråga, men inget enkelt svar.

Att köpa bostadsrätt tillsammans.

För det första, naturligtvis kan gifta eller sambos köpa en lägenhet tillsammans. Det vanliga är då att man äger 50% var. Men man kan välja en annan fördelning, t ex 80-20. Man behöver inte heller vara sambos, det kan räcka att vara kompisar som köper en lägenhet tillsammans. Det väsentliga i sammanhanget är att bägge köparna tänker bosätta sig i lägenheten. De allra flesta bostadsrättsföreningar har detta som en grundförutsättning i stadgarna. Den som köper en bostadsrätt ska också bo i lägenheten. Ska man inte bo i lägenheten kan man bli nekad medlemskap och överlåtelsen blir ogiltig (se lektion 2).

Ett specialfall är när föräldrar vill köpa en bostadsrätt åt sitt  barn (t ex vid studier). Här kan bostadsrättsföreningar ha lite olika regler. Vissa föreningar tillåter att föräldrarna står som ägare, medan barnet är den som bor i lägenheten. Det blir en slags permanent andrahanduthyrning inom familjen. Andra föreningar vill att den som bor i lägenheten (barnet) är delägare med t ex 50%, eller åtminstone 10%. Men det finns också föreningar som strikt hävdar att den som bor ska äga hela lägenheten själv. Man måste alltså alltid fråga mäklaren (eller föreningen) vad som gäller i det aktuella fallet.

En följd av delat ägande är att delar kan överlåtas separat, t ex om boendesituationen förändras. Halva bostadsrätten kan t ex överlåtas till en annan person eller annan familjemedlem. Lagen ger i och för sig bara rätt att överlåta till make/sambo, men många föreningar är mer generösa.

 

Sammanfattning:
Ska du inte själv bo i lägenheten måste du kontrollera vilka regler som gäller i den aktuella bostadsrättsföreningen.

 © Borättupplysning Skåne

158 Responses to “5. Kan man köpa lägenhet tillsammans?”

  1. Lasse skriver:

    Hej !
    Har en styrelse laglig rätt att neka syskon alternativt kompisar delat ägarskap i en bostadsrättsförening som i vars stadgar det står att lägenheten enbart får användas för fritidsboende samt att delat ägarskap inte är tillåtet.

  2. Anders skriver:

    Hej
    Äger en bostadsrätt till 50%. Kan ägaren ev. dödsbo till de andra 50% överlåta denna del på någon annan utan mitt medgivande? Att jag som boende har besittning borde det väl inte råda någon oklarhet i, men kan ägaren till den övriga delen hävda rätt att bo i bostaden?

    • Frågan är ju vilken relation du hade med den andre delägaren. Någon form av relation måste ni väl haft, och då även viss rättighet i den andres andel.
      Hur som helst, den andra andelen en bostadsrätten får bara övergå till någon som bor i hop med dig, dvs i praktiken avgör du. Detta är reglerat i bostadsrättslagen. Det naturliga är väl att du blir ägare till hela bostadsrätten.

  3. Jenny skriver:

    Hej
    Har en del funderingar och hoppas få svar/hjälp med det. Det är kanske lite komplicerat eller ovanligt. Jag har en bostadsrättslägenhet som är för stor för mig. Min tanke är att sälja den och sedan köpa en bostadsrätt åt dotter som bor i en hyreslägenhet. Jag vill lämna åt henne en ”säkerhet” inför framtiden.

    Problemet är att när jag säljer har jag ingenstans att bo. Tanken är att flytta tillfälligt in hos dottern. Och om det går för hyresvärden, vara med på hyreskontraktet.

    Även om det inte går det, är tanken att dottern och jag, tillsammans ska ansöka om ett bostadslån. Båda har fast jobb, men dotters lön är inte så stort. Jag vill vara med för att på så sätt få ett högre lån och sedan köpa lägenhet.
    När vi köper, tänker jag överlåta lägenheten till henne, och jag ska bo vidare i hyreslägenheten. Jag hört talas att jag kan ge henne min andel som gåva. Men hur det går vet jag inte exakt.

    Det jag undrar är om jag har rätt att behålla hyresrätten (om jag får hyreskontrakten när jag flyttar in) och även ha ett lån på en bostadsrätt? Självklart ska vi ha i åtanken att hon ska/måste ha råd med att försätta betala av hyran och en del av lånet.

    Tacksam i förväg för svar.

    • Sådana här komplicerade transaktioner vill vi inte svara på, och hyresrätter är inte heller vårt område. En tanke dock: Kan ni inte helt enkelt byta bostad med varandra, och sedan kan din dotter sälja din bostadsrätt och köpa sig en mindre?. Ni bör rådgöra med en advokat eller familjejurist så att det blir helt rätt.

  4. Filip skriver:

    Hej!

    Jag och en god kamrat har båda fast jobb och funderar på att flytta ihop pga det är billigare att bo tillsammans än ensamma, och vi är trötta på att bo hos föräldrarna.

    Skulle man då rent praktiskt kunna gå till sina separata banker och låna hälften av lägenhetens pris var och så sett köpa lägenheten tillsammans? Finns det några komplikationer rent regelmässigt?

    Sedan: borde man skriva något kontrakt sinsemellan ang hur man hanterar lägenheten vid eventuella skiljaktigheter? Finns det någon bra rutin för sådant?

    • Att köpa bostadsrätt tillsammans kan gå, men för det krävs att styrelsen godkänner er bägge som medlemmar, och att det framstår som någon form av ordnat ”sammanboende”. Men det är upp till styrelsens goda vilja, för om ni inte är riktiga ”sambos” enligt lagens mening, kan styrelsen neka. Hur bankerna resonerar kan jag inte svara på. Någon form av avtal er emellan bör ni upprätta, t ex hur ni gör om någon vill flytta, ni bör rådgöra med jurist om detta.
      Skulle ett gemensamt köp inte gå igenom, kan alternativet bli att bara en köper hela lägenheten, och den andre blir inneboende.

  5. Annica skriver:

    Hej.
    En bostadsrätt ägs till 100% av en far men endast sonen bor i den, har så gjort sedan ombildningen för snart tre år sedan.
    Pappan har även en annan bostadsrätt i en annan stad där han och frun står skrivna. Pappan jobbar utomlands och ska så göra i minst ett år.
    Sonen äger inte en enda procent i bostadsrätten och är i 25-årsåldern.
    Ska bostadsrättsföreningen kräva in ansökan om andrahandsuthyrning då?

    • Jag tycker att bakgrunden är ganska viktig i detta fall. Bodde hela familjen där innan ombildningen? Eller bara sonen, och pappan hjälpte honom att köpa bostadsrätten vid ombildningen? I bägge fallen har tydligen styrelsen accepterat förhållandet i 3 år. Hade jag suttit i styrelsen hade jag inte gjort någonting, utan låtit det vara. Rent formellt är det familjen som innehar bostadsrätten, även om inte alla bor där.

  6. Olof Westin skriver:

    1) Vår förening är i färd med att begränsa bl a sambos möjlighet att lämna motion och delta i styrelsearbete. Är detta något du upplever som alltmer vanligt?

    2) Kan vi – om nu ovan blir verklighet – välja att en av oss (som inte äger lägenheten) får 1 % av lägenheten och därmed söker medlemskap. Och måste isf andelen redovisas för styrelsen?

    Det finns inget i stadgarna som säger ngt om hur stor andelen ska vara

    • (ursäkta sent svar)

      1. Nej, det är inget jag hört talas om, måste vara mycket ovanligt. Det finns ju en poäng med att lagen ger gifta och sambos möjlighet att aktivt delta i styrelsearbetet. (Men möjligheten går som sagt att begränsa i stadgarna).

      2. Om ni är gifta eller sambos finns alltid möjligheten att överlåta en andel av bostadsrätten till den andre. Det måste regleras på sedvanligt sätt med ett skriftligt överlåtelseavtal och ansökan om medlemskap. Inte heller i lagen finns någon begränsning i %-andelen, så 1% bör fungera (men mycket ovanligt).

  7. undra skriver:

    Hej
    En medlem hyr ut till sin svärmor i andra hand och hotas nu av vräkning. Kan medlemmen ge bort en del i gåva till svärmor så hon blir medlem och kan stanna kvar. Var regleras detta i lagen?

  8. Att ge bort (eller sälja) en andel av bostadsrätten kan gå bra i viss fall. Det gäller om personerna är gifta eller sambos (BrL 2 kap. 8 §). I vissa föreningar gäller det även andra ”varaktigt sammanboende närstående personer” (t ex Hsb:s stadgar). I övriga fall kan styrelsen vägra medlemskap för den nya personen.
    Men observera, måste inte vägra. Om det inte finns något uppenbart problem med boendet tycker jag att man ska ge ett sådant godkännande till delat ägande.
    Vid tvist kan ärendet tas till hyresnämnden.

  9. Nils skriver:

    Hej,

    I vårt fall äger vi en lägenhet tillsammans med mina föräldrar, där de äger 80 och vi 20.
    Nu är vi intresserade av att lösa ut dem ur ägandet (för att underlätta för oss att köpa större) innan vi köper nytt.
    Kan vi köpa deras andelar för det pris vi köpte lägenheten för? (Den är i nuläget mer värd)

  10. göran mattsson skriver:

    Har nyligen fått reda på att jag står som ensam ägare till vårat bostadsrätts parhus som vi trodde att vi ägde tillsammans sedan 2002. Har detta besked något med lånen på bostadsrätten att göra eller kan detta ordnas vid kontakt med styrelsen. Vi vill stå som hälftenägare alltså 50% var.

    • Jag uppfattar det som att det blivit någon slags fel i samband med köpet av bostadsrätten 2002. Det brukar ju nämligen vara mycket klart vem som är köpare i köpeavtalet. Kontrollera alltså först vad som verkligen står i köpeavtalet. Hur felet än har uppstått, borde det inte vara något problem att rätta till, genom att 50% överförs till din maka/sambo som gåva. Kontakta styrelsen, och informera även banken så att inga nya missförstånd uppstår.

  11. Albert skriver:

    Hejsan,

    Jag har en lite udda fråga. Jag och min framtida sambo vill gärna köpa bostadsrättslägenhet tillsammans. Vi vill gärna köpa en nu. Dock är jag för tillfället bosatt och arbetar utomlands fram till årsskiftet. För att undvika negativa skatteeffekter så kan jag inte vara ägare och inte heller bo i vår nya lägenhet i Sverige förrän efter årsskiftet. Min sambo däremot planerar att flytta in där omgående.

    Hur kan vi ordna detta på smidigast sätt? Ska jag gå in som borgenär på hennes lån och vi sinsemellan skriver ett framtida köpekontrakt där jag köper hennes del för en symbolisk summa (säg 1 kr) efter årsskiftet eller har du något smidigare förslag?

    Ett alternativ är ju att jag betalar halva lägenheten (jag har förmånen att ha nödvändigt kapital tillgängligt) men att hon står för hela ägandet men då tar jag ju en oerhörd risk om hon sedan inte skulle vilja överlåta min egentliga del.

    Lite virrigt kanske men jag skulle uppskatta ett gott råd oerhört mycket. Tack på förhand.

    /A

    • Familjerättsliga och familjeekonomiska frågor kan jag inte svara på. Bara rent bostadsrättsliga. Du skriver att du inte kan vara ägare till bostadsrätten nu, vilket jag inte riktigt förstår. Det finns inget bostadsrättsligt hinder att ni köper en bostadsrätt tillsammans nu, t ex 50% var, men att enbart din sambo flyttar dit. Du behöver varken flytta eller ändra folkbokföring just nu. Har du bara en avsikt att flytta dit (inom några år) ska det inte vara några problem, bostadsrättsligt.

  12. Niloo skriver:

    hi
    Me and my husband just bought an apartment together 50/50 and became member in the HSB förening. He got a job in another city after buying and moved there. He wants to change his address too. Is that ok if he doesn’t live with me in our new apartment? can he change his address in skatteverket?

    • Det ska inte vara några problem att göra som ni har tänkt. Det finns inget absolut krav att bo i sin bostadsrätt, eller att tillfälligt bo på annan ort och även folkbokföra sig på annan ort. Så länge du bor kvar är detta inget problem, och inget som styrelsen har att göra med.

  13. Sara skriver:

    Hej!

    Jag & min pojkvän köpte en bostadsrätt tillsammans. Båda står på lånet 50/50, men hela lånet dras från mitt konto. Hyran dras med autogiro från hans konto & så har vi kommit överens om att han sätter in sin del av lånet på mitt konto varje månad. För ca 2 år sen gjorde jag slut med honom & då brakade helvetet lös. Jag har under hela tiden bott i lägenheten, men inte han. Vi har hållt på i ca 2 år, men kommer inte överens. Jag älskar denna lägenhet & har kämpat att få den. Men han vägrar. Han har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt, så han har nånstans att ta vägen. Nu har det gått så långt att han vägrar betala något. Och han vägrar sälja lägenheten, så vi båda kan gå vidare. boendekostnaden är över 10.000 varje månad & det har jag inte råd med! Detta vet han. Eftersom det är över ett år sen det tog slut, så gäller inte sambolagen & vi kan ej tvista om lägenheten. Tydligen så går den under samäganderättslagen, vilket betyder att vi måste vara överens eller tvångsförsälja, enligt jurister jag pratat med. Jag mår riktigt dåligt av denna situation & har gått så långt att jag är sjukskriven. Jag har bönat & bett om att vi ska sälja lägenheten för jag har inte råd att betala hela lånet själv. Men han vägrar. Vad kan jag göra? Jag känner mig väldigt maktlös & är i en situation där han har makt att sätta mig rejält i skiten. Banken kan inte göra nåt om han struntar & betala sin del, utan dom bryr sig bara om att lånet betalas. Enda lösningen jag ser är tvångsförsäljning! Men vad är skillnaden att sälja via mäklare som vanligt, och en tvångsförsäljning? Vart vänder man sig? Googlade, men fick bara upp tvångsförsäljning i samband med att boende inte betalat & inte skött sig. Men det har vi. Finns det olika slags tvångsförsäljningar? Snälla hjälp mig!!!!!

    • Tråkig situation. Vi kan tyvärr inte hjälpa i familjerättsliga frågor. Men du har ju redan kontakt med jurist och bank, så detta bör ni kunna lösa, lägenheten måste naturligtvis säljas, med tvång om så blir nödvändigt, och det blir det väl om du också slutar betala. Tvångsförsäljning innebär att den säljs av kronofogden, och kan innebära ett lägre pris.

  14. Sofia skriver:

    Hej,

    Om styrelsen tillåter att en person som äger 10% bor permanent i lägenheten. Kan då exempelvis min bror och jag köpa 45% var av lägenheten till vår syster som ska bo i den?

    Med vänlig hälsning, sofia

    • Ja, det kanske kan gå, men för att vara säker måste man fråga styrelsen, som har avgörandet i sin hand. Det kan finnas andra förbehåll, t ex att de 90%-en ska innehas av personens föräldrar.

  15. mia skriver:

    Hej
    Köpt en lägenhet tillsammans med min sambo. Vi står båda som ägare till lägenheten men lånet står endast på mig. Hur går man tillväga så att lägenheten skrivs om på mig samt som hon fortsätter ha möjligheten att bo kvar?

    • Ni skriver ett gåvoavtal där din sambo överlåter sin del till dig, och anmäler det till föreningen/styrelsen. Självklart kan din sambo fortsatta bo kvar. Men tänk på att det innebär en värdeöverföring från henne till dig (hon äger ju nu en del av bostadsrätten). Om det sker i form av en försäljning kan det innebära reavinstbeskattning för hennes del. Ni bör ta hjälp av ekonomisk jurist.

  16. Mariolys skriver:

    Hej,
    min man och jag bor idag i en hyresrätt som ska ombildas till bostadsrätt. Han får äga 90 % av det och jag 10… Varför detta? Om vi är gifta? Finns det nåt möjlighet att ändra det till 50-50?
    Tack för svaret
    Maria

  17. Sven-Erik Sjöstrand skriver:

    Hej, får två familjer köpa och bo tillsammans i en bostadsrätt, avsedd för en familj och samtliga i de två familjerna vara skrivna på denna samma adress.

    Tacksam för svar !

    Sven-Erik

    • Jag vet faktiskt inte. Det blir upp till styrelsen i den aktuella föreningen att besluta om, vilka som kan accepteras som medlemmar. Omöjligt är det nog inte, men jag tror ni måste ha bra argument för att lyckas.

  18. Madelene skriver:

    Hej!

    Jag har precis köpt en stor renoveringslägenhet som jag själv äger och ska bo i. Det jag funderade på är om jag ska göra min mamma till delägare för att kunna utnyttja att även hon får dra av Rotavdrag. Det kommer bli omfattande renoveringar.
    Hon bor i dagsläget i hyresrätt som står på min styrfar, och äger inget annat boende.
    Några frågor kring det:
    Hur många % måste hon äga
    Kan hon fortfarande vara skriven på adressen i Gävle? Eller måste hon skriva sig i den här bostadsrätten.
    Hur för hon bäst över bostadsrätten till mig om ett år? Gåva?
    Hon kommer även stå på lånet.

    • Frågan andas lite skatteplanering, vilket vi ogärna svarar på. Haken är att en delöverlåtelse till din mor måste godkännas av styrelsen, och styrelsen kan underkänna en sådan delöverlåtelse, med hänvisning till bostadsrättslagen. Din mor har ju ingen avsikt att flytta, eller hur? Det är alltså upp till styrelsen att avgöra frågan, och hade jag suttit i styrelsen hade jag inte godkänt det.

  19. Jan skriver:

    Hej

    Jag har en sambo som vill separera men är studerande saknar att boende. Vi har ett barn tillsammans som skall bo halva tiden hos henne. Jag har köpt en lägenhet som hon kan bo i. Styrelsen vill nu inte godkänna mej som medlem utan menar att vi måste dela lägenheten 90/10.
    Jag önskar hjälpa henne tills hon studerat färdigt men vill att hon på sikt skall skaffa en egen lägenhet. Om hon eller min dotter äger 10% kan det då bli så att min sambo kan bo kvar så länge hon önskar jag kan få svårt att sälja lägenheten om jag skulle vilja?

    • Läget är lite komplicerat. Du har rätt i att om din sambo blir delägare, kan hon i princip bo kvar där så länge hon vill, och bostadsrätten kan inte säljas. Och om ni skulle fortsatt vara sambo, hade hon via sambolagen haft rätt till del i bostadsrätten. Jag föreslår att du försöker övertyga styrelsen om din ursprungliga lösning: Du står för hela bostadsrätten, och din sambo blir andrahandshyresgäst. Med dagens generösa regler för andrahanduthyrning borde en styrelse kunna acceptera detta i just ert speciella fall. Lagen ger dig kanske inte helt rätt, men det är värt att pröva, och också få det prövat i hyresnämnden.

  20. Jan skriver:

    Stort tack för svar.

Leave a Reply