16. Vad är reparationsfond?

Bostadsrättens reparationsfond – inre fond.

I vissa föreningar finns det en särskild reparationsfond knuten till varje lägenhet. Kallas  reparationsfond, inre underhållsfond, eller bara inre fond.

Det är framför allt i lite äldre Hsb-föreningar som detta förekommer. Varje år sätts det då in en viss summa på detta reparationskonto, det brukar röra sig om 1-2% av månadsavgiften. När året har gått har kontot alltså fyllts på med några hundra kronor, eller kanske en tusenlapp om det är en större lägenhet. Dessa pengar får bostadsrättshavaren plocka ut när han eller hon renoverar sin lägenhet, byter kylskåp, eller liknande. Föreningarna kan ha lite olika policy för hur uttagen av dessa pengar sker, men avsikten är att de ska användas till lägenhetens underhåll.

Reparationsfonden är från den tiden när man ansåg att det behövdes ett gemensamt sparande för att medlemmarna skulle underhålla sin lägenhet. Förr var också de avsatta beloppen relativt sett mycket mer värda. Idag har beloppen urholkats och blivit så små att det inte räcker till särskilt mycket. Allt fler föreningar bestämmer sig också för att upphöra med denna hantering, som ju dessutom tar tid att administrera.

I lägenhetsprospekten brukar det stå hur mycket som finns på lägenhetens reparationsfond, det brukar röra sig om högst några tusenlappar. Beloppet tillhör lägenheten, och tillfaller köparen som ett slags renoveringsbidrag.  Beloppet ska anges i köpeavtalet, och får därefter inte användas av säljaren om inte annat avtalats.

Sammanfattning:  Eventuell reparationsfond tillhör lägenheten, och tillfaller köparen.

 

© Borättupplysning Skåne

40 Responses to “16. Vad är reparationsfond?”

  1. jasmina skriver:

    Hej!
    Om jag har pengar från fonden kan jag köpa vitvaror från blocket?
    MVH Jasmina

  2. Hej
    Ja, absolut, det måste du kunna. Men det är så här: det är styrelsen som bestämmer villkoren för hur och när man kan ”ta ut” från sin fond. Grundtanken är att pengarna ska användas till lägenhetens underhåll. Men föreningarna kan tillämpa detta på mycket olika sätt. I vissa föreningar är man noga med att inköp ska redovisas med kvitto osv, i andra föreningar betalar man ut pengarna utan några formella krav alls. Så kolla hur det fungerar i just din förening.

  3. Karin skriver:

    I min förening tog dom bort reparationsfonden och ingen sänkning på hyran snarare fick vi en höjning på 5%.
    Har förlorat 2011: 798:-, 2012: 1197:-
    summa 1995:- som jag förlorat i dagsläget, är detta rimligt? Ska vi inte ha en hyressänkning så vi kan spara pengarna själva och få ränta som vi aldrig fått tidigare?

  4. Ja, teoretiskt skulle alla fått en sänkning av avgiften med samma belopp som tidigare avsattes till reparationsfonden. Men tydligen har styrelsen ansett att det funnits ett behov av höjd månadsavgift, och då har slopandet av reparationsfonden använts som en del av höjningen. Annars hade avgiftshöjningen antagligen blivit ännu större. Detta bör har drabbat alla medlemmarna lika, så ingen har egentligen förlorat något i förhållande till någon annan.

    Däremot, de pengar som redan fanns innestående på reparationskontot kan inte styrelsen konfiskera, de tillhör respektive lägenhet, och ska delas ut om man vill avveckla reparationsfonden helt.

  5. Marie Larsson skriver:

    Var kan jag se hur mycket jag har på repfonden?

  6. Petter Berglind skriver:

    Har tänkt renovera i min lägenhet, det finns drygt nio tusen på repfonden :) . En glad nyhet. Tror nog att det till slut kommer kosta mer – mycket mer, även om jag gör det mesta själv.

    Skall jag gå någonstans och visa kvitton på målarfärg och slippapper, eller förutsätts jag ha renoveringsavsikt?

    • Det där kan fungera väldigt olika. Vissa föreningar betalar bara ut i efterskott och mot noggrann redovisning. Andra kan betala ut i förskott och utan någon kontroll. Du får helt enkelt fråga din förening (ordförande eller vicevärd) hur det går till.

  7. Beata Johnson skriver:

    Hej! Jag undrar vad jag har i reparationsfond. När jag flytta in 2012.11.01, hade jag 712kr.

    Beata Johnson

  8. BW skriver:

    Jag kommer att sälja min lägenhet inom några månader…
    Men har lagt ner stora summor på att renovera.
    Det står i reparationsfonds blanketten ”jag försäkrar om att lägenheten ej är till försäljning
    Får jag inte ta ut pengarna när jag har lagt ut 10 dubbla på att renovera?

    • Jo det får du.
      Det som menas med formuleringen är att när du väl skrivit ett avtal och sålt lägenheten, då får du inte längre ta ut några pengar från fonden, för då tillhör de lägenhetsköparen. Även olämpligt att ta ut från fonden om du lämnat försäljningsuppdraget till en mäklare, eftersom uppgiften brukar stå i försäljningsprospektet. Men så länge du inte ”lagt ut lägenheten till försäljning” får du naturligtvis plocka ut så mycket du kan.

  9. Besnik skriver:

    Hejsan!

    Jag och min fru går i tankar om att köpa en bostadsrätt, lyckligt nog hittade jag er sida som är oerhört bra för oss mindre kunniga på området. Bäst av allt är er tjänst om analys av föreningen som vi med all säkerhet kommer utnyttja när det är dags. Nu till min fråga:

    Vi har hittat en bostadsrätt i rätt så kass skick, eller kanske rättare sagt i ”originalskick” ifrån 1968 när det byggdes. Den är i behov av renovering i både kök, badrum och förmodligen ytskickt i varje rum. På beskrivningen av lgh hos mäklaren står det att den inre repfonden ligger på noll. Jag blev nyfiken och ringde mäklaren för att fråga hur det kan komma sig att den ligger på noll när lgh ser ut att aldrig ha renoverats sedan den byggdes?

    Jag fick till svar att Styrelsen hade valt att ta ut de pengar som låg inne på den fonden för varje lgh för att slippa höja månadsavgiften. Detta hade dom ändå gjort inför kommande år 15/16, visserligen med enbart 1,5% men ändå.

    Kan detta stämma eller drog mäklaren till med något, bara för att lugna ner mig och hoppas att jag aldrig skulle kontrollera detta?
    Borde jag vara orolig för föreningens skick och hantering?

    tack!

    • Du behöver nog inte vara orolig för fastighetens fysiska skick pga detta, däremot verkar det finnas frågetecken kring hanteringen av inre fonden. Pengar på inre fonden tillhör bostadsrätten, och kan aldrig tas tillbaka av föreningen. Jag ställer mig alltså mycket frågande till vad som hänt, precis som du. Du bör fortsätta ställa frågor om detta till styrelsen.

  10. Eugeny skriver:

    Hej!
    Om jag har pengar från fonden kan jag köpa vitvaror??
    MVH Eugeny

  11. Renovering pengar skriver:

    Hej Lennart
    Styrelsen vill höja avgiften nästa år med motiveringen att renovera eftersom det är eftersatt.
    Är inte detta något som man har den yttre fonden till.
    Avgiften ska ju gå till drift, räntor etc. Och inte till renovering

    • Den avgift man betalar ska täcka både drift, räntor OCH underhåll/renoveringar. Om styrelsen anser att det fattas pengar till nödvändiga renoveringar, måste de höja avgiften. Någon underhållsfond/yttre fond finns inte i verkliga livet, bara i bokföringen.

  12. Stig Ytterdahl skriver:

    Hej !
    Vad gäller egentligen för underhåll av lägenheten beträffande element? I vår badrum finns ett vattenburet element som har ett rosthål och börjat läcka lite grand.
    Ska brf stå för byte av element och betalning eller ska vi ombesörja och betala detta?

  13. Benjamin skriver:

    Hej
    Jag har sålt min bostadsrätt,
    Inträdet är om 2,5 månader.
    Året Innan samt månader innan försäljningen gjorde jag en del renoveringar.
    Har jag rätt till ersättningen?

  14. Stefan skriver:

    Hej! Kan ett kommunalt bostadsföretag, som i många år haft inre reparationsfond för varje lägenhet, avskaffa dessa och själva konfiskera pengarna?

    • Jag förstår inte riktigt omständigheterna. Om det inte är en bostadsrättsförening, kan jag tyvärr inte svara på frågan. Hur reparationsfonden i ett kommunalt bostadsföretag är konstruerad har jag ingen kunskap om.

  15. Lena Pettersson skriver:

    Hej. Jag tänker byta packning i blandaren i köket och undrar om jag kan använda inre reparationsfonden både för materialet och för själva jobbet? Alltså utfört jobb av kunnig hantverkare

  16. Paula Ländström skriver:

    Hej
    I min sons bostadsrättsförening har det sålt en lägenhet som tillhörde föreningen och vinsten har fördelats på lägenheterna. Nu har min son renoverat sitt kök men det finns ändå pengar kvar.
    Han skulle vilja förlänga sin altan som han har på baksidan av sin lägenhet. Kan man använda pengar ur sin renoveringsfond till detta?
    Om inte detta går skulle han vilja byta golv i lägenheten fungerar detta?

    • Att använda renoveringsfonden (inre fonden?) till att byta golv är alltid ok, men att förlänga altanen är mer osäkert, det beror på om altanen är en del av bostadsrätten eller inte. Det är styrelsen som avgöra hur pengarna får användas, men vi tycker att styrelsen ska vara generös i sina bedömningar.

  17. William Ringkvist skriver:

    Hej!
    Jag har en fråga angående den inre reparationsfonden. Var den obligatorisk på den tid den användes eller var den frivilligt insatt av bostadsrättsföreningen? Var det något medlemmarna röstade om eller var det något som alla aktörer införde av den anledningen som beskrivs i denna paragraf?

    • Jag vet inte säkert, men tror att det var något som HSB och Riksbyggen alltid hade i de föreningar som de byggde. Alltså inget som man röstade om i varje förening, utan den inre fonden fanns där i föreningens stadgar från start.

  18. Sofie skriver:

    Hej!

    Vi har sålt vår bostadsrätt. Tre månader innan de nya ägarna får tillträde så har den integrerade kylen & frysen gått sönder. Kan vi ta av reparationsfonden för att köpa en ny?

    • Nej, det kan ni inte.
      Grundregeln är att köparen kan ha rätt till ersättning, men bara för det restvärde som fanns i kyl/frysen. Så det beror på hur gammal den var.
      Ni har tre alternativ: 1. Reparera, eller köpa ny, helt på egen bekostnad, kan då vara en billigare modell (enl. ovan). 2. Kontakta köparen och försöka göra en överenskommelse, t ex att denne får välja typ, om denna är med och betalar (t.ex. genom reparationsfonden). 3. Inte göra något, men innebär att ni själva är utan kyl/frys dessa sista månaderna. Detta alternativ är bara möjligt om kyl/frysen var helt uttjänt och saknade restvärde.
      Jag rekommenderar alternativ 2.

  19. Luis Valdés skriver:

    Hej!
    I vår brf (äkta) har vi en fond som har använt alltid för att utföra extern reparation i föreningen bl.a. utemålning, stambyte, osv. Inga medel till inre bostadsägare som delas ut. I föreningen tar upp 4000 kr från avgifter månadsvis som flyttas till fonden. En bostadsägare sålde sin bostad och jag måste lämna KU55 (Kontrolluppgifter) till SKV. I rutan 635 på blanketten står ”Bostadsrättens andel av innestående medel på inre reparationsfond vid överlåtelsen”.
    Frågan: Ska jag redovisa fonden i rutan 635 på blanketten som fanns i föreningen när hen sålde/överlåtit sin andel till köpare? Tack! Mvh, Luis Valdés

    • Den fond som åsyftas på blanketten är ”inre fond”, och någon sådan verkar ni inte ha i er förening. Den fond du nämner i föreningen är en ”yttre fond” som föreningen bokför för yttre underhåll. Du ska alltså inte kryssa i eller fylla i något på blanketten.

  20. Mido skriver:

    Hej,
    jag glömde ta ut inre fonden och den har fallit till köparen.
    Går det att deklarerar för den summan sen vid deklarationen?
    får man hela beloppet som man hade på motsvarande fond?
    MVH/ Mido

Leave a Reply