40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?

Uppsägning av bostadsrätt  (vräkning)

Hur förhåller det sig egentligen, kan man bli uppsagd? Man äger ju sin bostadsrätt, då kan man väl inte bli vräkt hur som helst, eller?

Vi har i olika sammanhang berättat om de rättigheter man har i en bostadsrätt. Man äger sin bostadsrätt, och den är upplåten “utan tidsbegränsning“, som det står i stadgar och i bostadsrättslagen.

Men, man har också en hel del skyldigheter.

Först och främst att betala månadsavgiften i tid. Detta är lika viktigt som i en hyreslägenhet. Betalar man inte sin avgift i tid, så kan styrelsen säga upp dig direkt (det kallas att bostadsrätten “förverkas“).

Och det finns fler skyldigheter: Man måste sköta sig, dvs man får inte störa sina grannar, eller bryta mot de regler som gäller i föreningen. Man får inte heller hyra ut bostadsrätten utan tillåtelse, eller att grovt missköta lägenheten, eller att vägra styrelsen tillträde för inspektion eller nödvändiga arbeten. Bryter man mot något av detta, och man inte rättar sig efter anmaningar, så kan man också bli uppsagd.

Man kan också missköta sina banklån på lägenheten. Då kan banken ta lägenheten i beslag och tvinga fram en tvångsförsäljning, som yttersta åtgärd.

Man bör alltså betala sin månadsavgift i tid, och följa de regler som finns i bostadsrättsföreningen, så går det bra!

Men om man skulle bli uppsagd, förlorar man då bostadsrätten direkt?

Nej, gäller det försenad avgiftsbetalning har man alltid en chans till att betala, om det görs inom tre veckor efter påminnelse.  Och i övriga fall kan man få saken prövad i hyresnämnden. Men förlorar man i hyresnämnden då blir man anmodad att frivilligt flytta och sälja sin bostadsrätt. I sista hand blir man dock avhyst, “vräkt”, och bostadsrätten säljs på exekutiv auktion. Detta sker via tingsrätt och Kronofogden. Skulder måsta sedan regleras, men det som ev. blir över får man förstås behålla.

 

© Borättupplysning Skåne

317 Responses to “40. Kan man bli uppsagd från sin bostadsrätt?”

  1. Anna skriver:

    Hej!
    Vi har blivit uppsagd på vår bostadsrätt pga av att min man har velat sälja kontraktet (för 2 år sen). Vi har 3 månader på oss att lämna lägenheten men problemet är att vi är beräknade att få ett barn inom samma vecka!
    Kan vi bestrida detta? Man kan inte flytta ut samma vecka som man är beräknad att föda, sen så blir det svårt att få tag på en ny bostad.
    Vad kan vi göra?

    • Jag förstår inte bakgrunden till att ni blivit uppsagda. Och en uppsägning tar aldrig hänsyn till personliga omständigheter. Däremot ska en uppsägning meddelas de sociala myndigheterna, och dessa kan kanske hjälpa er. En uppsägning kan även överklagas till hyresnämnden.

  2. Isabella skriver:

    Vår bostadsrättsförening har lagt ett förslag på nya trivselregler. Ingen av oss boende har fått se förslaget. Nu har styrelsen satt upp lappar i portarna om att nya trivselreglerna finns att hämta på måndag den 23/4. Nya reglerna kommer upp som ett förslag på föreningsstämman den 26/4.

    Mycket i trivselreglerna handlar om uteplatser, färg på (de inbyggda) balkongväggarna, samt buskar och träd kring uteplatserna. Detta har vi boende inte läst utan fått höra via styrelsen och några boende som tydligen sett förslaget. Det är en gammal bostadsrättsförening och en del uteplatser på markplan skiljer sig i utseende och höjd.

    I samband med detta så tvingas nyinflyttade skriva på ett avtal där de förbinder sig att fixa och ändra befintliga felbyggda uteplatser eller måla om balkongväggarna i rätt färg så de överensstämmer med trivselreglerna (som ej har antagits). Dessutom ska bostadsrättsägaren stå för all kostnad. Enligt avtalet så gäller det nuvarande regler och kommande regler i framtiden. Bostadsrättsinehavarna på bottenplan äger inte tomten utanför lägenheten. Mig drabbar det eftersom jag har satt panel på de inbyggda balkongväggarna och målat vitt. Allt enligt föreningens trivselregler (står tydligt att panel får sätas upp) samt godkänt av styrelsen 2016. Nu ska panel inte vara tillåtet längre och jag kommer behöva riva den. Kan de tvinga en att retroaktivt riva något som är godkänt?

    Kan en brf kräva att en nyinflyttad, som inte har byggt den uteplats som finns till bostadsrätten, ska renovera eller bygga om den? I vissa fall har det gått 20 år sedan uteplatsen byggdes och fler än en har ägt lägenheten sedan dess.

    Sista frågan är att vissa styrelsemedlemmar har munligt sagt att följer man inte detta med att bygga om eller måla i rätt färg så förlorar bostadsrättsinnehavaren rätten till sin lägenhet. Dvs, kommer bli avhyst. Kan dessa nya trivselregler om uteplatsers utseende och balkongväggars färg vara en grund för avhysning?

    • Det här är svårt. Men först vill jag påpeka ett formfel som styrelsen verkar ha begått: Trivselreglerna borde ha varit tillgängliga för medlemmarna minst två veckor innan, om de ska behandlas på stämman. De kan alltså inte beslutas på stämman. Föreningslagen 7:22,24.

      Sen till själva sakfrågorna: Om du har fått din träpanel godkänd av tidigare styrelse så gäller det. Det kan inte ändras utan vidare. Gäller även andra i liknande situation. Men om det gäller alla lägenheter kan jag inte avgöra, för det beror på, det går inte att svara utan att vara mycket mer insatt i omständigheterna. Dessutom är detta en rejäl gråzon rent juridiskt. Men om det gäller rent underhåll av uteplatserna så faller det nästan alltid på resp. innehavare.

      Sista frågan: bara ett sätt för vissa ledamöter att skrämmas. Ingen kan bli uppsagd pga att detta, det finns helt enkelt inte tillräcklig grund. Denna typ av tvister måste lösas i samförstånd inom föreningen, och med rimliga regler som de flesta kan omfatta.

  3. Nicky skriver:

    Hej,

    Min sambo har en bostadsrätt som hon inte bor i sen vi blev sambos för snart 6år sen.

    Hon har aldrig hyrt ut den. Enbart betalt några få avgifter försent. Dock alltid innan en påminnelse blivit utskickad.

    Idag ringde ordförande och ifrågasatte varför hon inte bor i lägenheten.
    Nu är hon orolig att hon ska förlora lägenhet. Kan styrelsen tvinga henne att sälja?

    • Nej, man måste inte bo i sin bostadsrätt. Man kan aldrig bli uppsagd enbart pga att man inte bor där. Man har evig besittningsrätt, så länge man sköter sig, och tar hand om lägenheten. Men man måste samtidigt förstå ordföranden, det måste ju anses ganska märkligt att lägenheten stor tom och obebodd så länge. Styrelsen vill naturligtvis försäkra sig om att allt står rätt till, och att lägenheten inte missköts.

  4. Sara skriver:

    Hej

    Det så här att jag har en kusin som har köpt en bostadsrätt tillsammans med sin man för 2 år sedan och nu är dom osams och skall skiljas och han vägrar att betala avgiften och banklånet gällande bostadsrätten.Och bostadsrätten är köpt på bådas namn,vad kommer att hända nu?kommer min kusin också att förlora bostadsrätten på grund av hans missköttande?

    Mvh Sara

    • Om man har köpt bostadsrätten gemensamt och har gemensam banklån, då är man också gemensamt betalningsansvarig. Någon måste betala månadsavgiften och räntorna. Om det inte görs blir bägge uppsagda, bägge två.

  5. Henrik skriver:

    Hej,
    Vi har ganska nyligen flyttat in i en förening och dubbelkollade både stadgar och trivselregler innan vi beslutade att köpa bostadsrätten. Vi bor näst högst upp med ordföranden i föreningen ovanför oss. Vi märkte ganska snabbt att hen var lite ”speciell” och svår att prata med.
    Vi köpte en gasolgrill i vintras som vi använder cirka 1-2 gånger i veckan där den är igång cirka 30minuter vid varje tillfälle. Den rengörs regelbundet för att förhindra en massa rök och övriga dofter. Självklart så doftar det under själva grillningen beroende på vad som läggs på grillen.
    Nu till själva frågan, i trivselreglerna finns det inga föreskrifter om att man ej får grilla på balkongen, trots detta har ovannämda person börjat klaga och påstår att det är förbjudet. När jag påpekade att det inte finns några regler som förhindrar detta samt att ”störningen” sker väldigt sällan och att det vore bättre att hen stängde sin balkongdörr i en halvtimme, så fick man sig en harang av okvädningsord.
    Vid årsmötet för två veckor sedan presenterades helt plötsligt uppdaterade trivselregler som bara skummades igenom utan någon omröstning från de närvarande.

    1. Får man göra så här, ska inte medlemmarna få möjlighet att se ett uppdaterat förslag några veckor innan stämman?
    2. Det uppdaterade förslaget förbjuder kol/gasolgrillar men tillåter elgrillar, kan jag begära att föreningen köper ut min gasolgrill med tanke på att regeln inte fanns när vi införskaffade den?
    3. Kan detta dras så långt att vi kan tvingas lämna bostadsrätten med tanke på hur sällan vi använder grillen?

    Mvh Henrik

    • Styrelsen fattar beslut om ordningsreglerna, och dessa kan ibland, men måste inte, lyftas till föreningsstämman. Att ha regler för grillning på balkonger är ganska vanligt, t ex att inte tillåta grillning överhuvud taget, och framför allt inte kolgrillar. Tydligen har detta med regler för grillning på balkongen nu blivit aktuellt i er förening, kanske just pga er grillning och er kontrovers med ordföranden. Men bakgrunden spelar egentligen ingen roll, finns det nu regler, så är det de som gäller. Någon ersättning kan ni inte räkna med att få. Om ni fortsätter använda er grill, kommer ni helt säkert få problem med styrelsen. Men det är antagligen inte tillräckligt grund för uppsägning.

  6. Gunnar skriver:

    Hej,
    Om man har blivit uppsagd från en bostadsrättsförening då man efter uppmaningar och delgivning inte betalat sin månadsavgift, har föreningen då rätt att byta lås eftersom jag förlorat nyttjanderätten? Eller är det som du skriver ovan att det måste gå genom hyresnämnden/tingsrätten först?

    Tack på förhand! (kanon sida!!)

    • Om du har blivit uppsagd har du för det första rätt att överklaga till hyresnämnden. Du ska även få möjlighet att flytta ”frivilligt” och sälja din bostadsrätt under ordnade former. Först därefter kan det bli aktuellt med ”avhysning” dvs påtvingad avflyttning. Men i normala fall har föreningen ingen som helst rätt att byta lås och utestänga dig från din lägenhet !!! Det ska i så fall polisanmälas!

  7. Lars Arousell skriver:

    Hej! Vi har ett problem i vår förening när det gäller uteplatser. När vår förening bildades så beslutade styrelsen att spaljéer från husets vägg och ut skulle ett visst mått och utseende. Nu har vi medlem som inte tarhänsyn till detta utan bygger som han själv tycker. Vid påpekande från styrelsen att regler finns för hur föreningens spaljéer skall byggas för att behålla ett enhetligt yttre. Efter flera påpekanden från styrelsen så struntar han i detta.
    .

    • Det är alltid ett besvärligt läge när medlemmar inte vill följa föreningens regler. Jag föreslår att ni ger medlemmen en skriftlig varning i form av en ”anmodan om rättelse”, och hotar med att en uppsägning kan komma att ske. Om rättelse inte sker bör ni gå vidare med en uppsägning. Möjligen är ”brottet” alltför ringa för en uppsägning, men gör det ändå och låt medlemmen ta det till hyresnämnden, så får det avgöras där. Tyvärr finns det inga andra påtryckningsmöjligheter när medlemmar sätter sig på tvären.

  8. NAbi skriver:

    Hej!
    För ett år sen köpte jag en bostadsrätt i Stockholm och av en anledningen kunde jag inte flytta där för jag började plugga i Dalarna. Jag har pluggat i ett år men i år kom jag inte in till den utbildningen jag ville så att just nu jobbar jag inom kommunen tillsvidare. OBS! jag kanske söker min dröm utbildning nästa år på höst i Dalarna.
    Våran förenings ordförande är en pensionär som har inget o göra förutom att spana vad folk gör o inte gör och ringt mig fler gånger och tjatar om allt.
    Nu har de mejlat mig att jag få hyra ut lägenheten året ut dvs 2018. för att jag har inte bra skäl att hyra ut det. Fastän jag har berättat att jag har min sambo som bor med mig och jag jobbar nu inom kommunen och vi har inte den möjlighet att flytta till Stockholm. Samt att jag har skrivit ett avtal med min hyresgäst till 2019-09-01

    Vad kan hända nu?

  9. Hanna Eriksson skriver:

    Hej Lennart!
    Jag köpte min bostadsrätt för ca 1 och ett halvt år sedan. När jag jag köpte lägenheten hade jag ingen möjlighet att flytta in direkt så jag har hyrt ut den med tillåtelse från styrelsen. Jag tog då kontakt med HSB via telefon och förklarade situationen de svarade att jag kunde hyra ut den i iallafall ett år. Nu har det gått över ett år och lägenheten är fortfarande uthyrd men det ingen som har sagt något om detta försen igår när en i styrelsen hade pratat med min farbror om mig då. Min farbror sa att grannarna hade klagat på att det går in och ut för mycket människor i lägenheten. Jag tyckte det var jätte konstigt att styrelsen inte har tagit kontakt med mig så jag valde att själv ringa dem idag. I telefon sa han att grannarna hade klagat. De som bor i min lägenhet har varit bortresta under hela sommaren iprincip. Nu till min fråga kan föreningen vräka mig utan skriftlig varning först ? För ännu har vi endast pratats vid i telefon och båda gångerna har det varit jag som tagit kontakt. Krävs det två skriftliga varningar för att man ska kunna bli vräkt, eller hur fungerar det?
    Förvirrad tjej..

    • Det du ska göra är att skriftligt ansöka om andrahandsuthyrning till föreningens styrelse. Och du måste då naturligtvis ange ett giltigt skäl.
      Du kan inte bli uppsagd om du inte fått en skriftlig varning först. Vid problem, kontakta hyresnämnden.

  10. Bo skriver:

    Hej!

    Den förening där vi har övernattningslägenhet tänker införa bosättningskrav i stadgarna. Vi motsätter oss givetvis detta men då bara 6 av 45 hör till den kategorin så är utsikterna att ”vinna” små. Vad händer nu – förlorar vi medlemskapet?

    • Nej, ni riskerar inte att förlora bostadsrätten. ”En gång medlem – alltid medlem”, det är grundprincipen, så länge man sköter sig. Ett bosättningskrav (som för övrigt är det normala för en bostadsrättsförening) kan bara gälla nytillkommande medlemmar.

  11. Maggan skriver:

    Hej!
    Jag sitter i styrelsen för vår brf och har fått reda på att en ny medlem i föreningen har annonserat ut den 1:a hen köpte för någon månad sen. Vi har inte fått någon förfrågan om andrahandsuthyrning från personen i fråga. En styrelsemedlem tog kontakt med personen och påtalade att styrelsen måste ge sitt samtycke till uthyrningen och har också lämnat en blankett till vederbörande. Till saken hör att bostadsrättsinnehavaren inte är skriven på adressen (bor i ett hus ca 1 mil härifrån) och har för avsikt att hyra ut under sportevenemang till olika personer). Det känns som att personen har köpt lägenheten som rent spekulationsobjekt. Vad gör vi? Kan vi neka om hen inkommer med en ansökan till styrelsen? Och vad gör vi om hen inte lämnar in en ansökan?

    • Ni bör noggrant följa upp detta. Vid misstänkt uthyrning utan tillstånd ska ni omedelbart lämna en skriftlig anmodan till personen om rättelse, dvs begära att uthyrningen avbryts eller att ansökan om tillstånd lämnas in. Får ni inget svar eller annan reaktion, ska ni helt enkelt säga upp innehavaren för avflyttning. Då ligger bollen där. Vänta inte för länge, det kan nämligen komplicera saken.
      Var personen är folkbokförd spelar mindre roll.
      En ansökan bör behandlas enligt sedvanliga regler för uthyrning.

  12. Maggan skriver:

    Hej igen! Personen hävdar att det inte är fråga om andrahandsuthyrning utan att det ska räknas som att de personer som hyr hens etta ska räknas som inneboende eftersom hen själv bor i lägenheten under en stor del av året. Hen har gjort klart för hela styrelsen (hon insisterade på att få närvara på ett styrelsemöte) att hon inte avser att lämna in en ansökan om att få hyra ut sin lägenhet i andra hand eftersom det inte krävs något samtycke från styrelsen för att husa inneboende. Men vi i styrelsen anser att det är fråga om en andrahandsuthyrning då hon hyr ut hela lägenheten (det är en 1:a). Hen berättade också att hen har köpt lägenheten för att använda den som ett fritidsboende eller, som hen uttryckte det ”en stuga”. Mötet blev väldigt otrevligt eftersom hen for ut i anklagelser att vi var avundsjuka på hen och ville sätta käppar i hjulet för hen. Vi i styrelsen höll oss lugna och sansade. Det slutade iaf att hen skrek och beskyllde oss för både det ena och det andra, lämnade rummet och drämde igen dörren med en hård smäll.

    • Om ni är övertygade om att det är en andrahandsuthyrning, och inte ”inneboende”, så bör ni gå vidare och göra en uppsägning. Så får vederbörande överklaga till hyresnämnden om hen vill.

  13. Yuliya skriver:

    Hej!
    Jag och min familj bor i en brf. Vår granne som är i lägenheten precis under oss har skaffat en hund – Old english sheepdog. På Wikipedia och alla ”hundwebbsidor” beskrivs rasen som snäll, lustig och blablabla, men det märks tydligt att denna hund är mycket aggressiv. Jag själv hade en hund förut (en kamphund!!!) och även kamphundar är inte så aggressiva som vår grannens hund. Jag och min syster märker det när vi hamnar med grannen i hissen då hunden reagerar starkt, morrar och försöker hoppa på oss. Mannen håller i denne, men det syns att hunden är starkare. Det bor barn i vår brf och jag kan inte ens föreställa vad som kan hända om grannen inte är stark nog att hålla i hunden. Dessutom skäller den ofta även efter kl22. Vad kan vi göra åt det? Ska vi klaga till styrelsen?
    Mvh

    • Ja, ni bör påtala problemet för styrelsen. Och till er granne. Inte mycket annat ni kan göra, bara hoppas på att inget händer. Kanske också tala med andra grannar, upplever alla samma sak?

  14. Noren Susan skriver:

    Hej.
    Har blivit uppsagd.
    Min nyinflyttade inneboende lånar tvättstugan, styrelsen får för sig att hans tvätt är behäftad med vägglöss. Styrelsen meddelar mig att tvättstugan stängs. Omedelbar sanering av tvättstugan genomförs. En värre är att de kräver att även min lägenhet saneras, detta sker också två gånger 6/12 och 7/1. Allt sker över huvudet på mig. Jag får en kränkande uppsägning ”..ohyra och handlande i strid med sundhet, ordning och gott skick” författad av ett ombud som styrelsen anlitat. Styrelsen går inte att nå. Styrelsen vägrar att svara på några som helst frågor Min lägenhet står under sanering. Styrelsen har ännu inte visat på att ohyra finns, eller ens funnits. Den inneboende flyttar den 5/12. Flytten gjordes två dagar innan uppsägningen daterades. D.v.s. när uppsägelsen upprättas har jag gjort allt står i min makt att åtgärda.
    Känner mig helt rättslös, jag kan inte ens visa en eventuell mäklare en lägenhet som brf anser har ohyra. Styrelsen vägrar att svara, deras ombud håller fast vid ”olovlig andrahandsuthyrning, ohyra och i strid med, sundhet ordning och gott skick”
    Handlar jag inte enligt styrelsens direktiv ”kommer föreningen att ansöka om avhysning och tvångsförsäljning av bostadsrätten hos Kronofogden”

    Har jag bara att vänta på ”tvångsförsäljning genom Kronofogden”?

    Mvh

    • Tyvärr kan jag inte ge något entydigt svar enbart utifrån din personliga redogörelse. Förekommer det (eller misstänks) ohyra är föreninge skyldig att agera, och som medlem måste man tillåta sanering av lägenheten. Uppsägningen av dig verkar dock vara förhastad och kanske inte tillräckligt underbyggd. Om du inte kan komma till tals med styrelsen så förslår jag att du omedelbart kontaktar hyresnämnden, som kan hjälpa dig och kanske också upphäva uppsägningen.

  15. Johan skriver:

    Hej min förening nekar köpare och säger att de måste skriva sig i lägenheten för att få köpa den. Dvs alla som vill ha min lilla 21 kvm lägenhet, men Stockholmsdusch och pentry som övernattningslägenhet får inte köpa den.

    I stadgarna står det…

    5 § Bosättningskrav
    Om det kan antas att förvärvas för egen del inte ska
    bosätta sig i bostadsrättslägenheten har föreningen rätt
    att vägra medlemskap.

    De har skrivit till i ett dokument ”Information om fastigheten och föreningen”
    ”Föreningen har som krav att den som köper en lägenhet i fastigheten skall bosätta OCH skriva sig på adressen.”

    Får de göra egna regler som denna utan att det är inskrivet i stadgarna?

    • Ja, i stadgarna är det mycket vanligt att man har den typen av krav, dvs att det förutsätts att man ska bosätta sig permanent i bostadsrätten. Sen har tydligen er styrelse försökt förtydliga hur detta ska tolkas, och det är att man ska skriva sig på adressen. Jag kan inte se att det är något fel att ha ett sådant förtydligande, även om det är ovanligt att ställa just det kravet. Men har man inte för avsikt att skriva sig på adressen, kan det ju antas att man inte har för avsikt att bosätta sig permanent där.
      Skulle en köpare bli nekat ett köp, får saken prövas i hyresnämnden, då blir det hyresnämnden som får avgöra om det är ett rimligt krav att man måste skriva sig på adressen.

  16. Karin skriver:

    Hej,

    Jag köpte min bostadsrätt för 3,5 år sedan och precis efter kontraktsskrivningen så berättade de som sålde till mig att damen i lägenheten bredvid var lite helgalkis. Inget störande men bara så jag inte skulle tro att hon var sjuk eller så om hon verkade ”konstig” De första 2 åren jobbade hon fortfarande och det var verkligen inga problem och inget störande (om än tragiskt).
    Sedan gick hon i pension och drickandet tilltog. Hon rökte också inne i lägenheten. För drygt ett år sedan träffade hon en man som var 30 år yngre än henne. Också med tydliga alkholproblem. Festandet tilltog och det började bli störande. Vid 2 tillfällen har jag ringt polisen för jag varit orolig för att han gjort henne illa.
    Det har även varit väldigt mycket ”trafik med suspekt folk”.

    Igår när jag kom hem från jobbet så har deras lägenhet brunnit. Så den är helt utbränd. De två som bor i lägenheten var inte där (tydligen inlagda på sjukhus) utan mannen som tänt på är någon bekant till dem som då och då uppehållt sig i lägenheten. Han rymde från balkongen men polisen har tagit honom och han sitter nu anhållen. Han var påtänd (drogpåverkad) vid gripandet och tidigare känd av polisen.

    Jag undrar nu..
    1. Detta borde väl ändå vara skäl nog att vräka dem? Även om inte de själva tände på? Jag pratade med styrelseordföranden och hon sa att det var synd att jag inte kontaktat dem tidigare när de stört för då hade de haft mer på fötterna för en vräkning. Men att POLISEN har varit där minst 2 ggr måste väl också räknas?

    Det verkar inte som att de har fått några tidigare varningar men jag undrar nu om en sådan här allvarlig enskild händelse kan göra att man kan kringgå den ”regeln”?

    Vem säger att det inte kommer hända igen liksom?

    2. Det luktar inte brandrök i min lägenhet (iaf inte om jag har fönstren öppna och vädrar. Det luktar dock fruktansvärt i trappuppgång och i t.ex. källarförråd där det inte finns fönster. Vice värden och styrelseordföranden sägen att det inte kommer göras något åt detta förrän de kollat upp om ägaren har hemförsäkring. Har hon inte det så skall det utredas vem som skall betala osv.

    Jag tänker ändå att de måste ha någon skyldighet mot oss andra bostadsrättsägare att sanera så fort som möjligt även om försäkringsärendet inte är utrett? Vi kan ju inte leva i den osen.. det känns på riktigt inte hälsosamt.

    3. Skulle jag kunna begära avdrag på avgiften så länge det luktar så här? Även om det inte är styrelsen eller bostadsbolagets ”fel”. Jag kan på riktigt inte gå ner för trappan och åka till jobbet utan att mina kläder och mitt hår luktar.

    4. Jag kom hem från jobbet och möttes av detta. Är det INGEN som har skyldighet att informera mig när sånt här händer?

    Tacksam för svar!

    /Karin

    • Detta är en allvarligt och komplicerad händelse, och jag har ingen möjlighet att fördjupa mig alltför mycket i den. Antagligen pågår det redan en polis- och försäkringsutredning, och styrelsen får sedan hantera detta efter vad som framkommer. Själva saneringen måste styrelsen dock ta tag i så snabbt som möjligt, så får man lösa det ekonomiska ansvaret vartefter. Att denna (dessa) händelser kan vara grund för ett förverkande av lägenheten, kan bara avgöras av efter att det utretts. Klart är dock att innehavaren har ett stort ansvar för vad ev. gäster ställer till med. Bostadsrättslagen ger också föreningen rätt att under vissa omständigheter göra en omedelbar uppsägning.
      Vad gäller dina egna anspråk på ersättning har jag svårt att se det, så länge din egen lägenhet inte är skadad, eller obeboelig.

  17. Elvira skriver:

    Hej,
    Jag flyttade in i min bostadsrätt i början av december, nu har jag bott här i ungefär fem månader och har haft förfest 3 ggr enbart under denna tiden. Min granne under mig kommer och klagar att vi har hög musik osv. Men jag sänker alltid musiken efter klockan 23 (det är bestämt i föreningen). Men nu så kom han och sa till mig att han har sagt till mig två gånger och om det blir en tredje ska han ta kontakt med styrelsen och vräka mig? och han berättade även att den som bodde här innan hade HAN skickat iväg.

    Hur ska jag göra? Jag följer reglerna, och han kommer upp ändå och klagar och sedan ett hot på det. Alla andra av mina grannar har inte stört sig på detta ”festande”.

    • Kontakta styrelsen och fråga om fler har klagat. Berätta också om din granne och dennes hot. Du måste försöka ha en god kontakt med styrelsen, så att detta inte eskalerar. Kanske kan du också behöva vrida ner festvolymen ett snäpp, vad vet jag?

  18. Ilo skriver:

    Bor i en bostadsrättsförening, min granne kom och slog mig framför mina barn för tre veckor sedan pga drogpåverkad eller något. Polisanmält men vågar inte gå ut efter detta. Grannen har haft problem att betala avgift m.m. Just händelsen har skapat rädsla för mig och mina barn. Kan man begära av föreningen att vräka någon ur en bostadsrätt på dom grunderna?

    Vill inte behöva flytta för att kunna leva igen.

    • Jag vet ju iofs inte alla omständigheter eller bakgrund till det inträffade, eller om din polisanmälan lett till någon åtgärd. Men ja, det borde vara fullt möjligt för styrelsen att med omedelbar verkan säga upp denne granne. Bostadsrättslagen ger en sådan möjlighet vid särskilt allvarliga störningar, som detta måste anses vara. Sen får hyresnämnden avgöra om det är rätt. Jag föreslår att du framför dina önskemål direkt till styrelsen.

  19. MIM skriver:

    Hej,
    Vi bor i en bostadsrätt och enligt styrelsen får man bara tvätta en gång i veckan. Vi har inte riktigt följt detta då vi förklarat för dem att vi behöver två gånger i veckan. Vi har satt upp oss då vi sett att det varit ledigt samma dag och då inte ”tagit upp tider i förväg”.

    Nu har styrelsen skickat till socialnämnden då dem i sin tur beslutat om uppsägning. Är detta så grovt så de kan göra så? Kan dem sätta oss på gatan?
    Från och med december ska vi flytta då vi sålt lägenheten.

    Antar att vi nu måste överklaga hos hyresnämnden?

    Tacksam för svar.

    • Jag har mycket svårt att se att enbart detta kan vara skäl för en uppsägning. Har ni verkligen fått en uppsägning? I så fall ska ni omedelbart kontakta hyresnämnden. Jag är övertygad om att en sådan uppsägning inte kommer godtas. Om det enbart är detta skälet som anförs.
      Jag kan också tycka att styrelsens regler om tvätt är något stelbenta, det borde gå att lösa på ett bättre sätt, precis så som ni i praktiken gjort.

  20. MIM skriver:

    Vi har kämpat med att få ändring med tvättider i tre års tid. Ingen annan av de resterande 20 som bor i huset vill lägga sig i eller yttra sin åsikt då även dem är ”rädda” för den här styrelsen.
    I pappret stod det att styrelsen härmed tagit beslut om uppsägning. Enligt hyresnämnden prövar dem inte sådana här frågor utan vi ombads att bestrida det hos styrelsen vilket vi nu gjort. Hyresnämnden kunde enbart medla men det är inget styrelsen vill.
    Senast idag vistades dem i tvättstugan trots att vi tvättade. Vi har tidigare bett om att få ha tvättstugan själva, jag är livrädd för dem då de är rätt så agressiva, då vi tvättar. Detta har även tagits upp med poliser som varit på plats tidigare i samma ärende.

    Vi antar att de kommer neka vår köpare medlemskap vilket dem även gjorde med min sambo när han köpte lägenheten men hyresnämnden godkände den vid ett överklagande. Antar att köparen oxå kan överklaga?

    Sitter vi i klistret nu när vi har sålt? Kan styrelsen yrka på att vi gjort avtalsbrott nu när vi sålt bostaden efter att vi fått en uppsägning?

    • Situationen verkar ju besvärlig, och jag kan inte ge några definitiva svar eller råd.
      Men det är riktigt som ni beskriver det, att Hyresnämnden bara kan medla. Motsätter man sig en uppsägning, måste man bestrida uppsägningen, för då måste styrelsen dra frågan till tingsrätten för beslut. Detta är mycket ovanligt, man brukar låta Hyresnämnden få avgöra. (Förfarandet är inte omnämnt i Bostadsrättslagen, men beskrivs så här på Hyresnämndens hemsida.)
      Men min bedömning kvarstår, att en uppsägning enbart pga osämja kring tvättider aldrig kommer att godtas.

      Och om ni nu har sålt lägenheten, så kan man tycka att styrelsen borde nöja sig med det. Något ”avtalsbrott” är det inte fråga om.

Leave a Reply