8. Vem ansvarar för vad i bostadsrätten?

Att köpa bostadsrätt – ansvaret för bostadsrätten.

Innan vi fortsätter måste vi reda ut det här med ansvaret, vem som ansvarar för vad. Bostadsrätt innebär ju stor frihet att omforma lägenheten på sitt eget sätt, måla om och inreda nästan hur som helst, utan att behöva fråga om lov. Men hur mycket får man göra, och vad får man inte göra, och lika viktigt, vad måste man göra själv? Detta är viktigt att förstå när man ska köpa bostadsrätt.

Lite förenklat kan man säga att allt som finns och syns inne i lägenheten är ditt ansvar, medan allt utanför är föreningens och styrelsens ansvar. Du ansvar t ex för golv, dörrar, köksinredning, spis, kyl o frys, badrum, kakel, wc, kranar, el-central och elkontakter. Även fasta garderober och icke-bärande innerväggar! Allt detta bestämmer du över och kan ändra om och byta ut. Å andra sidan, om något går sönder så är det ditt problem, ingen “hyresvärd” kommer och hjälper dig. Därför är det viktigt att kolla allt detta vid ett lägenhetsköp, för du köper lägenheten i befintligt skick. Du kan aldrig klaga hos säljaren eller förvänta dig hjälp av föreningen om du upptäcker något problem i efterhand.

Det finns dock en del gränsfall där det kan vara lite oklart var ansvaret ligger. Vi nämner här några: Föreningen ansvarar i regel för alla avlopp, men vattenlås och golvbrunnens rensning ansvarar du själv för. Föreningen ansvarar för alla fönster, men glas, tätning, persienner och målning får du själv ta hand om. Värmeelementen ansvarar föreningen för (om det är vattenburen värme), och man får därför själv aldrig ändra dessa utan tillstånd! Eventuell balkonginglasning ansvarar du själv för, såvida det inte är föreningen som satt upp den. Dessa gränsdragningar kan skilja något mellan olika föreningar, men de brukar regleras i föreningens stadgar eller av styrelsens praxis.

Sammanfattning:

Nästan allt i lägenheten är bostadsrättshavarens ansvar.  I tveksamma fall, fråga styrelsen!

 

För en utförligare genomgång om vad man får ändra på i en bostadsrättslägenhet, se lektion 38.

 

© Borättupplysning Skåne

754 Responses to “8. Vem ansvarar för vad i bostadsrätten?”

  1. Matilda skriver:

    Hej!
    Har läst massor med spännande information, men känner ändå att jag måste ställa min fråga.

    Bor i ett hus som byggdes 1898 och som är kulturstämplat, lite oklart vilken nivå det är på märkningen. Föreningens tolkning är att insidan får ändras, men inte utseendet på fasaden.
    Mitt dilemma är att ”mina” fönster är slut, kanske inte så konstigt då de suttit i drygt 100år. Vi är i föreningen om 5 lägenheter mycket oense om hur problemet ska hanteras. Tre medlemmar vill att vi ska renovera fönstren, då kärnvirke är exklusivt och mest hållbart, medan jag tycker de ska bytas ut helt och hållet.
    Vi har haft tre fönsterbolag på plats och en målerifirma,
    – ett av fönsterbolagen tyckte de skulle bytas ut.
    – ett tyckte man antingen skulle byta ut eller renovera, men att renovera kunde bli dyrare.
    – ett bolag sa att det inte var några problem att renovera och att det inte såg så farligt ut.
    – Målarna tyckte de såg ok ut och det kunde vänta ett år.

    Vi tog då in en besiktningsman, som tyckte att vissa av fönstren måste åtgärdas i år.

    Föreningen har rätt dålig ekonomi och tycker att ju längre vi väntar ju bättre, så de väljer att lyssna på målaren och ”bara” måla om fasaden i år. De tycker också att mina originalfönster MÅSTE behållas, medan jag tycker att vi borde byta ut till moderna men utseendemässigt lika dana fönster, som dessutom skulle bli billigare. De tre som sätter sig emot bor i de lägenheter där man bytt fönster på 50-talet, som utseendemässigt är fel, men kanske håller i några år till.
    Jag har lite lätt panik, då det på vintern är is på insidan av fönstren, det blåser ifrån dem, det är svartmögel på karmarna och när jag vädrade i helgen höll fönstret på att trilla ner.
    Jag sitter som kassör och har svårt att driva frågan då det känns lite jävigt, men å andra sidan har jag som del av styrelsen också ansvar för huset.

    Har ni några tips och råd att ge? Finns det några lagar eller förordningar jag kan luta mig emot? Kan föreningen skylla på ekonomin och sedan måla om fasaden?
    Enormt tacksam för svar!

    • Jag förstår bara inte att ni inte kan lösa detta inom styrelsen eller inom föreningen. Finns det förnster som är så dåliga att de inte håller ihop, så måste föreningen göra något. Annars för du själv låta göra vid dem, på ett eller annat sätt, och skicka räkningen till föreningen. Ett annat alternativ är att flytta ifrån denna ”dysfunktionella” förening.

  2. Kieron skriver:

    Hej! Vi har precis köpt en bostadsrätt i centrala malmö, efter övertaget framgår det att badrummet inte är ett godkänt våtutrymme utan att det endast är tillåtet med karbad i badrummet. Vad har föreningen för ansvar? Kan vi få bidrag av föreningen för renovering? Eftersom tätskikt inte är ett ytskikt är det väl inte mitt ansvar som bostadsrättsinnehavare?

    • Lägenhetens inre, inklusive ytskikt och tätskikt, är innehavarens ansvar, och något bidrag kommer du antagligen inte få av föreningen. Använder du badrummet utan att göra vid det riskerar du att orsaka fukt- och vattenskador, som du då kommer hållas ansvarig för. Du borde ha blivit upplyst om badrummets skick innan köpet, eller ha upptäckt det själv. Jag känner ju inte till de närmare omständigheterna kring köpet eller vilken information du fick.

  3. Bella skriver:

    Hej
    Jag har sen 12 år tillbaka bott i min bostadsrätt och trivs ganska bra. Aldrig haft problem fram tills nu. Problemet handlar om stopp i avloppet i köket.

    Först lite bakgrundshistoria.
    Köket är ombyggt utav föregående ägare, köket är flyttat från sin original plats till ”sängvrån” så att säga.

    För ca 1,5 år sen hade jag hemma en kille som skulle spola mina rör, vilket föreningen skickat ut. När de kommer hem till mig och försöker göra detta säger de att mina rör verkar vara fel dragna och att de inte kan utföra jobbet ordentligt. Efter detta får jag ett krav skickat utav föreningen där de säger till mig att mina rör verkar vara dragna fel och kräver att jag ska åtgärda detta. De kräver även ett intyg som ska bekräfta att rören är rätt dragna. Två dagar efter detta brevet får jag ett nytt där det står:

    ”Efter att diskuterat saken med ett par av de berörda medlemmarna har vi beslutat att först och främst följa upp Spolpågarnas rapport. Du kan därför bortse från de brev du fick den 22 juli. Vi kommer kontakta dig igen när vi har mer information.”

    Ytterligare information kom aldrig. Vad som hände dock var att jag började få problem med avloppet i mitt kök. Ett problem som nu ett år senare är helt ohållbart då vattnet rinner ut oerhört sakta. Alla åtgärder jag kan göra själv är gjorda. Detta året i oktober hade jag hemma en rörmockare som försökte rensa rören från vasken i köket utan att lyckas. Han sa problemet verkar sitta längre in i rören vilket han inte kan göra något åt utan att ändra/gå in i rören.

    Då rören i gamla köket (nuvarande sovrummet) är dragna utanför väggen, igenom en garderob, till nuvarande kök, så har förgående ägare alltså gjort en sorts förlängning utav ”grundrören”. Detta som i sig måste varit godkänt utav föreningen innan det blev utfört. Eventuell besiktning måste även föreningen stå för, vad jag förstår.

    När jag flyttade in för 12 år sen frågade jag föreningen om det var okej att rören byggdes in i en liten ”box” så jag slapp ha rören synliga i sovrummet, vilket var okej så detta utfördes.

    I föreningen stadgar står det såhär:
    Enligt paragraf 29
    ”Bostadsrättshavaren är skyldig att på egen bekostnad till det inre hålla lägenheten jämte tillhörande vind och källare i gott stånd. Till lägenhetens inre räknas vatten- och avloppsledningar till den del de befinna sig inom lägenheten. Föreningen vare ock skyldig att svara för reparationer å de stamledningar för avlopp…”

    Enligt borattupplysningen.se:
    ”Lite förenklat kan man säga att allt som finns och syns inne i lägenheten är ditt ansvar, medan allt utanför är föreningens och styrelsens ansvar.
    Å andra sidan, om något går sönder så är det ditt problem, ingen “hyresvärd” kommer och hjälper dig. Därför är det viktigt att kolla allt detta vid ett lägenhetsköp, för du köper lägenheten i befintligt skick. Du kan aldrig klaga hos säljaren eller förvänta dig hjälp av föreningen om du upptäcker något problem i efterhand.”

    Enligt bostadsrättslagen:
    ”Bostadsrättshavaren svarar inte för reparationer av ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten, om föreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet enligt 7 kap. 12 § BRL.”

    Så till problemet, vem ska stå för detta?
    Är det nuvarande bostadshavare (jag), föreningen eller kanske t.o.m. förgående bostadshavare!?

    Egentligen handlar det om två problem, första är att rören verkar vara dragna fel utav föregående ägare.
    Andra är stoppet som uppkommit nu. Kanske är stoppet i korrelation till första problemet, kanske inte.

    Jag har inte haft problem i så många år tills då när föreningen av någon anledning får för sig att skicka ut killar att spola rören. Då uppkommer ett problem som successivt byggts upp och har nu varit ohållbart i månader. Jag vill bara kunna använda mitt avlopp i köket igen och slippa diska i badkaret….

    • Med reservation för att man egentligen behöver se denna typ av problem på plats, så vågar jag ändå uttala mig ganska säkert, utifrån din ganska tydliga beskrivning.
      Du har ett problem i ditt köksavlopp, där de nya rören är dragna inne i lägenheten, av föregående ägare. Då är saken klar, det är ditt eget problem, och inte föreningens. Och inte heller föregående ägares, då det gått alldeles för lång tid. Antagligen har det bildats någon form av propp, som förvärrats när det rören försökte spolas. Om avloppet dessutom från början var olämpligt draget, så är den bästa lösningen att du låter dra om rören. Föreslå styrelsen att ni kan dela på kostnaden. Men troligen får du stå för hela kalaset själv.

  4. David skriver:

    Hej,
    Vi köpte radhus och skriv på kontraktet. När vi flyttade in upptäckte vi att elementet i ena sovrum var kallt. När vi frågade säljaren sa de att vid renoveringen av vardagsrummet tog de bort elementet från vardagsrummet som var kopplade till det rummet, satte golv värmare istället i vardagsrummet, och ville ha svalt i sovrummet som ligger ovanför vardagsrummet. Alltså elementet står där men fungerar inte, inte kopplat nånstans. Har vi rätt till ersättning eller räknas det som dolt fel?

    • Det skulle kunna klassas som dolt fel, säljaren borde ha upplyst att elementet var bortkopplat. Men om det innebär att ni kan få ersättning, det är en annan femma.
      Det beror framför allt på hur allvarligt felet är, dvs hur det ska värderas. Här finns många frågetecken: Är det vattenburen värme eller elvärme? Har föreningen något ansvar för värmen? Hur enkelt eller svårt är det att återställa elementet? Är det enkelt avhjälpt kan ni inte räkna med att få någon ersättning.
      Annars kan ni begära ersättning från säljaren, men det är inte självklart att ni får något. Om säljaren vägrar, är möjligheten att få rätt högst osäkert.

  5. David skriver:

    Enligt samfällighetensförening har de ansvar leverera värme enbart, ingen ansvar för fastigheten. Det är vattenburen värme. Enl förening man kan ta bort elementen och lägga annat istället. Vi vet ej om vi har rätt få ersättning eller det var undersökningsplikt på visning.

    • Som jag svarade i förra inlägget, så kan det anses vara ett dolt fel som säljaren borde ha upplyst er om (förutsatt att det inte gick att se att det var bortkopplat). Försök begära rimlig ersättning av säljaren. Men om säljaren vägrar, så kan det bli svårt att verkligen få ersättning, då det rent juridiskt inte når upp till att vara ett ”väsentligt och prispåverkande fel”, och att risken för bakslag i en rättslig process är mycket stor, och knappast värt risken.

  6. Johan skriver:

    Hej,

    Flyttade nyligen in i min lägenhet. Efter två dagar började jag uppleva akuta astmatiska besvär, andningssvårigheter samt svullnad i ansiktet. Jag bor just nu hos en vän, då jag inte kan vistas i lägenheten. Har varit i kontakt med kommunens miljökontor som sagt att det kan bero på fukt eller emissioner från byggnadsmaterial men att de kan inte hjälpa mig då det vid en inspektion inte går att säga att något är fel (inga dofter eller liknande).

    När jag nämnt mina problem för styrelsen så säger de att det är mitt ansvar att utreda orsaken till besvären. Kan jag beställa en utredning och sen begära att BRF:en ska betala den om utredningen skulle visa att det tex är fukt och mögel i själva konstruktionen?

    • Denna typ av problem är alltid svåra att hantera, och utreda. Men till din egentliga fråga: Ja, om en utredning visar att det föreligger problem som föreningen är skyldig att åtgärda, ja, då bör även själva utredningen betalas av föreningen. Jag skriver bör, för föreningen kanske inte håller med om detta, och då måste det kanske till en rättslig process för att avgöra den frågan, vilket inte heller är en enkel sak.

  7. Emiren skriver:

    Hej Lennart
    Vi har fått en spricka i vårt balkongräcke som är gjort av glas. För cirka 10 år sen renoverade man balkongerna i föreningen, varpå man rev bort plåten och ersatte den med glasrutor.
    Nu undrar jag om du vet vem ansvaret hamnar på för att byta ut den rutan. Det var jag själv som orsakade skadan och skulle inte ha några problem med att stå för kostnaden om det nu skulle ligga på mitt ansvar.
    Jag hittar inget specifikt i stadgarna om just balkongräcket. Stadgarna verkar vara standardmallen från bolagsverket.

    Tacksam för svar

    • I första hand kanske det inte är aktuellt att göra något alls, om det bara är en kosmetisk spricka som inte innebär någon ökad risk. Men är det så att sprickan är allvarlig och måste åtgärdas, så ligger det primära ansvaret hos föreningen, dels eftersom balkongen i normala fall är föreningens ansvarsområde, och dels för att det var just föreningen som bytte till glasrutor. Men om det är så att du själv vållat skadan, så kan du bli ersättningsskyldig, dvs ersätta föreningen för dess kostnader.

  8. Astrid Follin skriver:

    Hej.Min ytterdörr går knappt att låsa eller låsa upp,ska jag betala ny lås ,eller vem står för det.Nu ska det bytas ytterdörrar i Februari,men jag vill ju inte sova,eller åka bort,med en olåst dörr.Tacksam för svar

    • Besvärligt läge. I de flesta föreningar är låset innehavarens ansvar (se stadgarna). Men ska ytterdörren nu bytas, så får du antagligen nytt lås. Fram till dess måste du själv lösa situationen. Kanske genom att byta cylinder? Eller beställa ny nyckel? (beroende på var problemet ligger) Du kan också försöka få ”förtur” med dörrbytet.

  9. Inger skriver:

    Hej Lennart! Jag har en fråga om fasadrenovering. Kan min bostadsrättsförening kräva att vi bostadsrättsinnehavare ska bekosta nedmontering av balkongräcken när fasaden ska underhållas. Jag kan möjligen förstå om vi blir tvungna att betala för nedmontering av glasen i balkongen, eftersom alla lägenheter inte har inglasning. Men balkongräcket måste ju vara föreningens ansvar. 20 000 kronor per lägenhet skulle det kosta att montera ner glas och räcke. Jag tar för givet att man monterar upp glas och räcke igen i priset. Varje lägenhetsinnehavare ska, enligt styrelsen, ansvara för att räcke och glas är borta inom tre veckor. Måste inte en så pass omfattande åtgärd beslutas på en stämma? I stadgarna står ingenting om balkongräcken, bara att markiser ska tas ner vid underhåll.

    • Ursäkta sent svar
      I alla normala fall är balkongen föreningens ansvarsområde. Behöver det göras något där, repareras, eller monteras ner, eller annan åtgärd, så ska föreningen stå för dessa kostnader. Undantaget är egna inglasningar eller installationer. Dessa ansvarar i regel innehavaren för, och dessa kan innehavaren då åläggas att montera ner på egen bekostnad, om det skulle behövas. Detta bör ha reglerats i stadgarna, eller i individuella avtal.
      Själva renoveringsarbetet ligger under styrelsens ansvar, och behöver inte beslutas på föreningsstämma.

  10. petra werner skriver:

    Hej. Vi har stora problem med fönstren i vår bostad och har äntligen fått ekonomi att försöka åtgärda det. Vi köpte 1997 en gammal fabrikslokal som en liten Brf fått bygglov för och vi gjorde om den till bostad. Fönstren såg fina ut och inget sades om dem. När första kalla årstiden kom blev de fyllda med kondens som vid minusgrader frös. Detta orsakade insläpp av kalluft och dessutom mögel. När vi kontaktade styrelsen sa de att all inre underhåll av fönster ankom på oss. Därefter har vi själva försökt åtgärda detta genom åren med att ta dit olika experter och hantverkare för att åtgärda allt från ventilation till isolering, men inget har hjälpt. Nu nästan 24 år senare inser vi att fönstren är felkonstruerade och försöker nu hitta någon utväg ur detta. De släpper inte bara in fukt och kyla, man hör också minsta samtal på gatan utanför. Dessutom består de av ca 45 % glas och 55 % trä – varför de tillråga på allt släpper in väldigt lite ljus. Föreningen vidhåller att vi själva ska stå för att byta ut fönstren – men det känns som om vi hamnat i ett ingenmansland – vad är det egentligen som gäller?

    • Denna fråga kan jag tyvärr inte ge något entydigt svar på. Fönstren är ett gränsfall vad gäller ansvaret. I många föreningars stadgar försöker man därför precisera hur ansvaret ska fördelas. Ansvaret kan också skilja sig åt beroende på fönsterkontruktionen. I första hand måste ni alltså söka svaret i föreningens stadgar. I andra hand får ni försöka göra en ”deal” med föreningen, att ni på något sätt delar på kostnaden. I tredje hand får ni ta tvisten till domstol, om det handlar om stora pengar.

  11. Roberto skriver:

    Hej,
    vår förening behöver laga ett stuprör som löper inne i ytterväggen via vår lägenhet. Detta skulle innebära att vår innervägg rivs och röret tätas med en koppling. Därefter återställs innerväggen men med en kompletterande inspektionslucka pga kopplingen.
    Är det bara för oss att acceptera installationen av inspektionsluckan på vår vägg? Eller kan man kräva en annan åtgärd för att åtgärda läckan utan inspektionslucka?

    • Ursäkta sent svar.
      Om det är så att arbetet måste utföras inifrån er lägenhet så måste det bli så. Väggen ska därefter återställas, men om det pga tekniska omständigheter krävs t ex en inspektionslucka, så får det bli så också. I praktiken kan man inte vägra sådana mindre olägenheter. Om den sen inte används på flera år, dvs inga inspektioner görs, då kan ni enligt min mening på egen göra en snyggare lösning.

  12. Maria skriver:

    Hej.
    Jag har lite svårt att tolka lagarna om ohyra som ingår i bostadsrättslagen, kan du snälla hjälpa mig?
    Jag och min sambo är nyinflyttade sedan en månad tillbaka i en bostadsrätt. Vi upptäckte tidigt ett stort problem med silverfiskar i samtliga rum.
    Svaret vi fick från vår förening var att kontakta anticimex, jag frågade om det var ett problem de haft förut men styrelsemedlemen jag pratade hade hört att det var någon som haft det för något år sedan. Mer visste han inte då han nyligen var tillsatt.
    Jag har nu via kontakt med grannar fått reda på att dessa skadedjur finns i flertalet lägenheter, också i trapphus och källarförråd.
    Uppenbarligen så har problemet funnits här innan vi flyttat in men de tidigare ägarna har inte meddelat oss om det.
    Hur ska jag bevisa att så är fallet?
    Kan jag anmäla detta som ett dolt fel och isåfall hur gör jag det?

    Det jag också undrar över är vad är styrelsen ansvar för att få ordning på detta problem?

    Tack för din hjälp,
    Maria

    • Oavsett om problemet är nytt eller funnits tidigare så är det till styrelsen man ska vända sig. Ohyra ska tas om hand av saneringsbolag och bekostas genom fastighetsförsäkringen. Ohyra är inget dolt problem, eftersom det är en fråga som ska hanteras av föreningen.

  13. Alexander skriver:

    Hej,
    Äger en bostadsrätt som är ansluten till HSB.
    När jag kom hem idag såg jag att ena fönstret hade spruckit i balkongdörren. Man ser tydligt att det är en typisk spricka efter värmen.
    Vad jag kan läsa ut av stadgarna borde föreningen stå för reparationen då det inte är jag som har orsakat skadan.

    Vice ordförande säger att det inte spelar någon roll om det jag som har orsakat det eller om det är fel på konstruktionen.

    Vem har rätt?
    Ska föreningen betala eller är det jag?

    • Rent juridiskt är det stadgarna som styr. Om det uttryckligen står att medlemmen ansvarar för glaset, så måste du betala för ett byte, oavsett hur skadan uppstått. Möjligen kan bostadsrättsförsäkringen gå in. Eller om det forfarande finns garanti.
      Om det är nyare typ av isolerfönster bör det dock ligga på föreningen, men då måste det skrivas in i stadgarna också.

  14. Chili skriver:

    Hej! Jag misstänkte en fuktskada i min bostadsrätt då fogarna i badrummet började lossna. Jag kontaktade föreningen och fick efter mycket tjat göra en fuktundersökning. Denna visade på ingen fuktskada. Några år senare upplevde jag att skadan blivit värre. Jag återkom till föreningen, ordföranden var där och tittade på kakelplattorna, de var så lösa att vi kunde lyfta upp en. Jag minns inte vad som sades här eftersom min och ordförandens åsikter helt och hållet skiljer sig åt. Jag kontaktade efter detta mitt försäkringsbolag som bad föreningen göra en fuktbesiktning, innan denna är gjort kan inte försäkringsbolaget agera alls förstod jag. Jag vidarebefodrar detta till ordföranden som säger att han ska återkomma. Han återkommer dock aldrig med något svar och kräver inte att jag ska sluta använda badrummet eller renovera badrummet trots att han sett vilket skick det var i. Eftersom ingen reagerar så förstår jag helt ärligt inte hur illa det är ställt, utan fortsätter använda badrummet. Efter den tidigare fuktundersökningen jag bokat har jag också fått reda på att bokningen måste ske genom föreningen, vilket är anledningen till att jag ber föreningen att boka en undersökning. Detta händer dock aldrig och jag får heller inga direktiv om att boka en egen undersökning. Det är knäpptyst från föreningen. Några månader senare så läcker vattnet igenom till grannen under. Då slutar jag genast använda badrummet. Föreningen vill fortfarande inte ens kontakta sitt eget försäkringsbolag utan vill att jag gör allting. När de väl kontaktar sitt försäkringsbolag görs en fuktbesiktning (som måste bokas via föreningen så klart, här hävdar ordföranden att han bett mig boka en fuktundersökning men det stämmer inte. Det finns inga sms eller mail med den begäran och vi möttes inte muntligt). Det är förstås fuktskadat pga undermåliga tätskikt och bjälkarna är så fuktskadade att de måste rivas ut.. Föreningen river upp och torkar och väljer ett företag som är dubbelt så dyrt som alla offerter jag hat fått in. Min valda byggfirma bygger sedan alltifrån stommen och uppåt. Efteråt kräver min förening mig på halva sin skälvrisk på två basbelopp. De anser att jag har betett mig vårdslöst och om jag hade åtgärdat skadan så hade inte stommen påverkats. Jag tycker inte det känns helt ok eftersom jag meddelat föreningen och försökte få dem att undersöka, de har vetat om faran och inte agerat. Jag väljer dock att betala beloppet eftersom jag inte orkar bråka. Min ansvarsrättsförsäkring täcker inte eftersom de inte täcker skada som uppstår pga ålder eller vårdslöshet. Jag anser att bjälkarna förmodligen var murkna redan den gången ordföranden var där, de murknar ju inte helt och hållet för att vattnet läcker igenom till grannen en enda gång och sen rivs upp två veckor senare. Nu oroar jag mig för att föreningen kommer höja kravet till det fulla beloppet på två basbelopp och jag tycker inte det känns ok. Borde jag betala detta till föreningen? De valde en extremt dyr entreprenör dessutom. Och borde ett betalt belopp till dem inte innehålla något åldersavdrag? Då jag köpte badrummet visade alla dokument att senaste badrumsrenoveringen skedde i samband med stambytet för tjugo år sedan. Men då jag gick igenom deras arkiv (inte publikt, var tvungen att tjata på föreningen för att få se detta) så hittade jag dokument som bevisade att just mitt trapphus undantagits från stambytet, mitt badrum är alltså äldre än 20 år, det finns ingen information om detta någon annanstans. Är jag skyldig dem ett basbelopp? Är jag skyldig den två basbelopp?

    • Att bena ut den här soppan är för mig omöjligt, jag kan därför inte ge något entydigt svar.
      Uppenbarligen uppstod en allvarlig fuktskada i bjälklaget, oklart när, och den ska föreningen åtgärda, med hjälp av sitt försäkringsbolag. Därefter får du bekosta ditt nya badrum, troligen utan hjälp av försäkring, pga av att det var så gammalt. Sen vill föreningen att du står för hela eller del av föreningens självrisk, eftersom de anser att du varit vållande. Det är det som är så svårt att avgöra, då era beskrivningar av händelseförloppet skiljer sig åt. Så den frågan kan jag från min horisont inte avgöra. Men en lösning kan vara att ni gör upp i godo, med en ”deal” av något slag. Kan ni inte bli överens är domstolen sista utvägen, kan bli mycket dyrare.

  15. Inga Kristensson skriver:

    Hej!
    Ventilationen är ju alltid föreningens ansvar och kan inte ändras genom stadgar. Men vad ingår i ventilationen? Vi bor i ett gammalt hus från 1936 med självdrag. Det finns ventilationsluckor för både tilluft (öppningsbara) och frånluft i kök o badrum. Vems ansvar är det att hålla dessa rena i själva genomförningen? De ligger ju inte inne i lägenheten och tillhör väl ventilationen och då kan man inte genom stadgar bortskriva föreningens ansvar. Det kommer ner en hel del grus från skorstenen pga dess ålder. Är det br ägarens ansvar eller föreningens ansvar?

    • Föreningen ska se till att ventilationen fungerar och uppfyller de krav som OVKn (obligatoriska ventilationskontroll) ställer. Det innebär bla annat att hålla alla ventilationskanaler rena, eller åtminstone tillräckligt rena, både tilluft och frånluft.

  16. Erika skriver:

    Hej!
    Jag bor i en bostadsrätt där balkongen har räcke i glas. För ett tag sedan sprack ett av glaspartierna och enligt styrelsen kan det ha berott på den kraftiga värmen eller en fågel som flugit in i det. Jag var inte hemma då det hände så jag har ingen förklaring. Man hävdar att det är jag som måste ta tag i det och att det ska gå på min försäkring. Jag kan emellertid inte hitta något i stadgarna som styrker detta, då där inte nämns något om balkongerna utan endast om fönsterglasen.
    Där står:
    Bostadsrättshavarens ansvar för lägenhetens underhåll och reparationer omfattar sålunda bland annat:
    • Dörrar, glas och bågar i fönster.

    Är detta verkligen mitt ansvar?

    • Jag uppfattar det som att det är själva balkongfronten i glas som spruckit, och att det är den ursprungliga balkongfronten. Om det inte står något särskilt i stadgarna, så måste man utgå från att balkongerna tillhör föreningens asnsvarsområde. Så det här ska föreningen laga.

  17. Cristina skriver:

    Hej!

    Vi köpte ett radhus i en bostadsrättsförening för ca. 2 år sedan och har nyss renoverat badrummet. Där fick hantverkarna byta om hela avloppsröret för att någon hade tidigare skruvat fast toalettstolen och förstört röret som inte gick att laga vid bytet av toalettstolen.

    Bostadsrättsföreningen vill dock inte ansvara för kostnaden vid byte av röret. Ska de inte göra det? Det känns inte rätt att vi ansvarar för något fel i avloppsröret. Firman som renoverade badrummet sa till oss att det verkade som att en privatperson och inte någon certifierad hantverkare hade renoverat badrummet sist. Hur är detta vårt ansvar när det hände för många år sedan?

    • I radhus kan det vara så att innehavaren har ansvar även för en del av avloppssystemet. Ibland kan det framgå av föreningens stadgar. Annars är det en oklarhet i ansvarsfördelningen, som man får försöka lösa på bästa sätt inom föreningen. I just ert fall tror jag att ni själva får ta kostnaderna får att byta röret.

  18. Donna skriver:

    Vi har precis köpt en bostadsrätt ansluten till riksbyggen. Tidigare ägare hade lagt laminatgolv ovanför sviktande golv vid ingången till vardagsrummet. Han påpekade att det är föreningens ansvar att åtgärda felet då de har ansvaret för lägenhetens reglar och grundstomme. Det ligger sand under parkettgolvet. Tidigare ägare har försökt skruva fast golvet så det inte sviktar mer men då det är sand under så fastnade inte skruvarna. Han valde istället då att lägga laminatgolv över. Dock sviktade golvet ändå. Vi vill att föreningen skall åtgärda problemet. Vad har vi för rättigheter, vems ansvar ligger detta på?
    Tacksam för svar.

    • Parkettgolv med sandunderlag är kan ibland bli ett bekymmer. Sanden kan ”försvinna”, sippra ut någonstans, dammsugas upp via någon otäthet, eller förflyttas av långvarig golvsvikt. Det kan vara svårt att fastställa den exakta orsaken. Om det kan bevisas att sanden rinner ner genom fastighetens stomme, bör det vara föreningens ansvar att åtgärda. Men annars får lägenhetsinnehavaren själv åtgärda problemet. I många föreningars stadgar är detta specificerat, dvs att innehavaren anvarar för alla golv inklusive underliggande sandbädd eller reglar. En lösning är att bryta upp det gamla golvet och ”shoka om” (jämna ut) sanden. Annars är den enklaste lösningen att lägga ett nytt laminatgolv ”på tvärs” över det gamla.

  19. Carl-Johan skriver:

    Hej,
    Vi har ett fönster som läcker in vatten när det regnar och blåser kraftigt. Är vi eller föreningen som bär ansvaret för att åtgärda och betala reparationen? Vet inte vad i fönstret som är defekt och orsakar läckan (om det spelar någon roll).

    Tack på förhand,
    Carl-Johan

    • Det låter som att någon från föreningen borde titta på detta. Eller att ni själv undersöker problemet noggrannare. Men mer kan man inte säga, för naturligtvis spelar det roll vad läckan beror på, och var den uppträder, och om det nämns något om detta i era stadgar.

  20. S skriver:

    Hej,

    I min bostadsrätt så har balkongdörrarnas fästning börjat ”lossna”. När dörren öppnas så hänger dörren litet lätt ut.
    Detta syns även från utsidan. I mitt tycke är detta ett slitage som kommer utifrån av väder och vind. Vems ansvar är det att åtgärda detta? Vems ansvar är det om det blir en fuktskada in i fasaden?

    Tack på förhand,

    Erik

Leave a Reply