6. Att köpa nyproducerat

Att köpa ny (nybyggd) bostadsrätt.

De flesta bostadsrätter säljs i befintliga äldre föreningar, men det byggs också nytt, nyproducerade bostadsrätter. Vad är den stora skillnaden? (Uppdaterat febr. 2016)

 
1) Om man köper helt nytt då köper man i praktiken av byggfirman direkt, i regel innan huset är färdigbyggt, eller kanske inte ens påbörjat.

2) Man har flera lägenheter att välja på. Man får se broschyrer och ritningar, och kanske ett färdigställt exempel, en “visningslägenhet”.

3) Lägenheten sälj till ett fast pris.

4) Man får vara med och välja kök och inredningsmaterial, och kan ibland även påverka själva rumsfördelningen.

5) Inflyttningen ligger ofta långt fram i tiden (1-2 år). Tänk på, att mycket kan hända innan huset är inflyttningsklart. Både med bygget, samhällsekonomin, och även med den egna privata situationen…

6) Det skrives ett bokningsavtal (inte att förväxla med det s.k. förhandsavtalet) och man betalar en “bokningsavgift”. Det är viktigt att granska villkoren i detta bokningsavtal!  I avtalet finns det i regel en möjlighet att ångra sig, men man kan förlora bokningsavgiften (helt eller delvis).

7) Bostadsrättsföreningen bildas av byggfirman, som tillsätter den första styrelse med eget folk. En förhandskalkyl tas fram, intygad av Boverket. Därefter kan förhandsavtal skrivas, och man betalar ett förskott på lägenheten. Detta förskott brukar vara på ca 100 tkr, men kan vara upp till 10% av det slutliga priset. Observera, när detta avtalet är påskrivet kan man inte längre ångra sig!

8) I samband med att husets färdigställs eller några månader innan skrivs det slutliga upplåtelseavtalet, och man blir medlem i bostadsrättsföreningen. Då ska också den ekonomiska planen vara framtagen. I den ska alla detaljer finnas kring lägenhetsfördelningen och bostadsrättsföreningens ekonomi.

9) Man slutbetalar lägenheten, och flyttar in på överenskommen datum.

 
När huset är färdigbyggt kan det finnas lägenheter kvar som blivit osålda. Dessa säljs av byggaren eller föreningen, och fortfarande till fast pris. Men det kan också finnas lägenheter som kommer ut till försäljning av köpare som vill sälja sin nya lägenhet direkt, utan att ha flyttat in. Då gäller samma villkor som vid en normal bostadsrättsförsäljning.

 

För att sammanfatta: Att köpa nyproducerat kan vara lockande, men också ganska dyrt. Kontrollera noga avtalsvillkoren! Och kontrollera noga förhandskalkylen / ekonomiska planen. Varning för högt skuldsatta föreningar!

 

  © Borättupplysning Skåne

323 Responses to “6. Att köpa nyproducerat”

  1. John skriver:

    Hej,

    Jag och min familj är intresserade av en nyproducerad bostadsrättslägenhet strax utanför Örebro (Glanshammar). Föreningen kommer bli ganska liten med totalt 8 lägenheter fördelade i tre hus, två parhus och ett radhus. Jag har bett mäklaren om den ekonomiska information som finns att tillgå men inte fått något ännu. Är lite fundersam kring belåningen per kvm, antar att detta belopp är avhängigt vart lägenheten ligger med tanke på marknadsvärdet, markpriser osv. Tänker jag rätt eller fel och hur tar man i så fall reda på vad som är att betrakta som för mycket i den regionen man vill bosätta sig i.

    • Ekonomisk information i form av en kalkyl ska ni absolut kräva. Utan en sådan är det omöjligt att bedöma ett köp. En liten förening är också i sig en risk, och om det är en mindre och okänd byggare.

      Det är riktigt att man bör ta hänsyn till var i landet man befinner sig när man bedömer belåningen. På den sk ”landsbygden” måste en belåning på 10000 kr/kvm anses vara väldigt mycket, medan man i t ex centrala Stockholm kan tycka att 15000 kr/kvm är mycket. Detta är dock vår åsikt, och andra kan göra andra bedömningar, något ”facit” finns inte.

  2. Ammi skriver:

    Hej!
    Jag har bokat mig för en lgh inflytt om 1 1/2 år. Betalt handpenning på 25 00 kr. I mitt kontrakt står det att inflyttning ska ske Q1 2019.
    Nu har jag fått prel ändrade inflyttnings tider till slutet Q2 ev t.o.m Q3.
    Kan jag hoppa av detta kontrakt och få mina 25 000 kr tillbaka? eller hur långt fram i tiden kan dom flytta inflyttningsdatumet utan att jag kan kliva av avtalet?

    • Jag tolkar det som att du bara har tecknat ett bokningsavtal. Sådan avtal är inte reglerade i Bostadsrättslagen, och brukar kunna sägas upp ganska problemfritt. Möjligen kanske du få betala en viss avgift, dvs du får kanske inte tillbaks hela handpenningen. Men allt sådant ska vara reglerat i det avtal du skrivit.

  3. Peter skriver:

    Hej,

    Jag och min sambo är på väg in i bostadsmarknaden och skall köpa bostadsrätt i Göteborg. Nu funderar vi på att tacka ja till ett nybygge med inflyttning år 2020. Jag är bara lite orolig då belåningsgraden är ca 14 000:- /kvm. I övrigt så är det marknadsmässiga priser för området i dagsläget fast en något låg avgift. Är det för riskabelt tycker ni? Vi kommer dessutom köpa ett annat boende i samma prisklass (ca 2,5mkr) inom kort och flytta in i och bo fram till dess att nybygget är färdigt.

    Tacksam för lite hjälp och tankar!
    MVh Peter

    • Det finns alltid en risk att köpa något i framtiden, och ja, 14000 är mycket hög belåning, men inte ovanligt i nyproduktion dag. Den låga avgiften rimmar dock illa med detta. Vi kan göra en analys av föreningens kalkyl och se vad som inte stämmer. Se vår hemsida, Borättupplysning.

    • Peter skriver:

      Tack för svaret!

      Vi har kommit fram till att vi tackar nej till nybygget. Det känns för riskabelt och blir nästan enbart ett köp i spekulationssyfte vilket vi inte har råd att förlora, blir som att spela för lånade pengar. Vi får försöka hitta något nu till ett lite lägre pris istället där vi vet att vi kan bo kvar även om räntan går upp och om skattereduktionen tas bort/minskas.

      Mvh Peter

  4. Anders skriver:

    171013 Hej jag fattar inget om dessa punkter 6. och 7. Där det ser ut som man betalar på olika sätt vid köp av Br innan det är byggt.
    Först står det skrivet att man skriver ”Bokningsavtal” och betalar något i form av ”boknings-avgift”…hur mycket % kr mm??? Och att förlora bokningsavgift! Men kan man bli >skadeståndsansvarig< till Byggaren som startat föreningen och eller Mäkleri som sköter jobbet?

    Vidare, vad som görs först vet jag inte. Men sen skrivs ett "förhandsavtal" och betalas ett förskott på Br., till ??byggaren (obs! bygget har ej startat förrän 50% av br. blir uppbokade.)
    Vår betalning är 20% av handpenningen på 10% av köpesumman. Resterande 80% av handpenningen betalas vid lånelöfte 6 månader innan inflyttning. Resterande slutlikvid betalas på inflyttningsdagen med nyckel.

    Det är förvirrande om saker har olika namn för samma sak! Och i vilken ordning som det skall utföras. Vi ser bar en betalning medan jag uppfattar att det skulle kunna vara två olika avtal och betalningsavgifter. Eller så kanske de har hoppat över något!

    Viktiga är att veta om skadestånd då man betalar i förväg och ännu inte har betalt hela kontantinsatsen. Vi har ett bokningsavtal och betalt 200.000 kr dvs insatsen är 800.000 kr.

    Vet inte om ni kommer skriva om i er upplysning, kanske mer strukturerat?
    Hälsningar AS

    6) Det skrives ett bokningsavtal (inte att förväxla med det s.k. förhandsavtalet) och man betalar en “bokningsavgift”. Det är viktigt att granska villkoren i detta bokningsavtal!  I avtalet finns det i regel en möjlighet att ångra sig, men man kan förlora bokningsavgiften (helt eller delvis).
    7) Bostadsrättsföreningen bildas av byggfirman, som tillsätter den första styrelse med eget folk. En förhandskalkyl tas fram, intygad av Boverket. Därefter kan förhandsavtal skrivas, och man betalar ett förskott på lägenheten. Detta förskott brukar vara på ca 100 tkr, men kan vara upp till 10% av det slutliga priset. Observera, när detta avtalet är påskrivet kan man inte längre ångra sig!

    • Det verkar snarare som ert avtal inte följt den normala gången. Jag vet ju inte alls hur ert avtal ser ut, men det låter mycket konstigt om ni bara har ett ”bokningsavtal” och betalat 200 tkr. Finns det ingen förhandskalkyl? Har byggaren inget godkännande från Boverket att ta emot förskott?? Om det bara är ett bokningsavtal, är ni 1) inte bundna till att fullfölja köpet, och 2) har inga garantier att vid problem få tillbaka era 200 tkr. Det är stor skillnad mellan bokningsavtal och förhandsavtal.

  5. Aziz skriver:

    Hej,
    Vem som bestämmer värdet på nyproduktion.
    Kan ni hjälpa med analys om jag skickar berörda dokumenten till er?

  6. Linnea skriver:

    Hej,

    Jag och min sambo har skrivit på förhandsavtal på en nyproduktion för ca 2 år sedan och beräknas kunna flytta in om 10 månader. Nu har fasaden påbörjats och den avviker från vad som har presenterats för oss. Vi har blivit presenterade en träfasad och nu när vi har tittat på bygget är det istället en fasad i korregerad plåt (ett billigare alternativ för byggherren). Vi anser att detta är en väsentlig förändring mot vad vi blivit presenterade. Fasaden är nu inte enbart mindre estetiskt tilltalande utan också mindre hållbar vilket kan tyckas sänka marknadsvärdet. Kan tilläggas att byggherren höjt priset med 7 % precis innan förhandsavtalet skrevs på. Vi börjar tro att detta jättebolag försöker öka sina marginaler på projektet. Vad har vi för rättigheter i detta läge?

    • Tyvärr är man som bostadsköpare ganska rättslösa i dessa fall. Läs gärna Bostadsrättslagen 5:8 och 7:1-2. Mycket luddiga regler. Jag tror inte en ändrad fasad är tillräckligt skäl för att frångå avtalet. Detta är snarare rent juridiskt en affär mellan bostadsrättsföreningen och byggherren. Dessa är dock under byggskedet en och samma person! Och som vanlig medlem/bostadsköpare har man då inget att säga till om. Jag kan bara instämma i din slutsats att byggherren säkert försöker göra allt för att öka sina marginaler. På föreningens, dvs er bekostnad.

  7. tima skriver:

    hej. har tecknat ett förhandsavtal men kommer förmodligen inte få ett lånelöfte. Vad händer nu?

    • Har du tecknat ett förhandsavtal är du bunden och måste fullfölja köpet. Kan du inte fullfölja köpet har du följande alternativ: 1. Kontakta föreningen/byggherren och försök upphäva avtalet. Möjligen kan det gå, men mot visst skadestånd (t ex inbetalt förskott). 2. Vänta tills du får upplåtelseavtalet klart (i ett senare skede) och sälj då (tillåtet). Men du måste säkerställa att du får fram pengar till det belopp som måste betalas vid upplåtelsen, antingen genom tillfälligt lån eller från din köpare.

  8. Jan-Erik skriver:

    Skall köpa en nyproducerad bostadsrätt och säljaren vill att skriver avtal innan tillträde.

    Vad är det jag i så fall köper då säljaren i princip inte äger sin bostadsrätt och i princip kan man sälja samma bostadsrätt ( som man inte äger ) till flera personer.

    Hur brukar man lösa detta ?

    • I normala fall kan man inte köpa/sälja en bostadsrätt innan upplåtelseavtalet är klart. Dvs innan den förste köparen fullföljt sitt köp. Det ska alltså finnas ett påskrivet upplåtelseavtal, det är nämligen beviset på att första köparen ”äger” sin bostadsrätt. Dessutom måste du försäkra dig om att förste köparen slutbetalt, eller kommer slutbetala bostadsrätten. Kontrollera alltså med föreningen att säljaren verkligen har rätt att sälja (överlåta) sin bostadsrätt, och att betalningen är garanterad.

  9. Jan-Erik skriver:

    Just nu finns det 4 lediga nyproducerade lägenheter i en mindre bostadsrättsförening strax tillträde.

    Lägenheterna är gissningsvis köpta på spekulation och nu verkar dom bli svårsålda.

    Om köparna väljer/tvingas att hoppa av sina affärer vem sitter med som osålda lägenheterna?

    – Byggfirman eller bostadsrättsföreningen ?

    • Rent formellt är det alltid bostadsrättsföreningen som tecknar förhandsavtalen och ”säljer” bostadsrätterna. Om sådana avtal bryts, återgår de alltså till bostadsrättsföreningen. Men sen kan det finnas avtal med byggherren/byggfirman där denne garanterar att köpa ev osålda bostadsrätter. Så vem som i slutändan sitter med de osålda bostadsrätterna, det kan variera.

  10. Hasse skriver:

    Hej jag köpte en lägenhet på ritning 2015, 2016 skrev man på ett förhandsavtal och den preliminära inflyttningen skulle ske kvartal 1 2018, den är nu preliminärt framskjuten till kvartal 3 2019, alltså 18 månader. August 2017 fick man beskedet.

    Då detta medför stora svårigheter för mig har jag velat återgå från förhandsavtal, men de anser inte att det finns någon grund till det.

    Föreningen säger att förseningen har berott på att kommunen har haft fullt upp därför har man fått beskedet i augusti.

    När jag pratar med kommunen bifogar de mig samtliga handlingar och upplyser mig om att byggherren inkommit med en fullständig bygglovsansökan i maj 2017 och att det har fått svar i tid.

    De fick göra om sin bygglovsansökan då de själva märkte att den inte var fullständig.

    Min fråga nu är är inte detta något som betraktas som försummelse, har jag inte rätt att återgå från förhandsavtalet och även få tillbaka det jag lagt?

    Tack för svar på förhand.

    • Min bedömning är att du har full rätt att frånträda avtalet, eftersom upplåtelsen blivit så allvarligt försenad. Att föreningen inte har bygglovet klar vid förhandsteckningen är en allvarlig försummelse. Du ska ha tillbaka alla pengar du har betalt, och kan även kräva ersättning om du har lidit ekonomisk skada.

  11. Emelie skriver:

    Hej.

    Min fråga rör kanske lite mer lånebiten.
    Har bokat upp mig på en nyproducerad lägenhet som är klar i början på 2019. Har betalat förskott på ca 40.000kr och ca ett halvår innan inflytt vill de ha resterande 7,5% så man då har betalt 10% av insatsen.
    Min fråga blir då; jag kommer ju behöva ta min kontantinsats för att betala resterande del av insatsen, alltså de pengar jag tänkt ha som kontantinsats för att få lånelöftet. Jag kan ju inte ta hela lånet ett halvår innan och börja betala av. Tar jag min kontantinsats och betalar 7,5% av insatsen, har jag ju inget att komma med senare för att få lånet? Eller ansöker man om lånelöfte strax innan man skall betala in resterande av insatsen och banken ser sedan att kontantinsatsen redan är inbetald fast som insats i lägenheten, så att man ändå får lånet fast man inte har kontantinsatsen i pengar? Jag hoppas inte att detta blev för rörigt…

    Tacksam för svar.

    /Emelie

    • Du bör ha lånelöftet klar så snart som möjligt. Banken förstår hur betalningarna kommer ske, och kommer hjälpa dig med detta, och din kontantinsats räknas ju in som en del av köpesumman. Alltså inga problem.

  12. Amanda skriver:

    Hej,

    Vi har köpt en centralt lokaliserad nyproduktion´s lägenhet nära en älv som löper genom staden. Nu 1 år innan allt står klart så har dom lagt till balkonger som skymmer vår sikt mot vattnet? Får man ändra bygget? Om nej, vad kan man göra?

    När vi skrev på våran lägenhet var vi ensamma på västra sidan av huset med balkonger och nu har dom lagt till ca 7 m från våran balkong en till balkongslinga. Detta gör att vi ej har lika ”fri” och ”öppen” sikt ner mot älven som vi trodde då vi skrev på för lägenheten. Vad har vi för rättigheter i detta? En omprövning av värdet på lägenheten tex.. för vi förstår att vi ej kan få bort dom nya balkongerna nu när plattan för dom är gjutna.

    Tacksam för vägledning.
    Mvh Alexander och Amanda

    • Tyvärr tror jag att ni inte har möjligheter att få någon ersättning för detta. Ingen förändring har ju skett i själva bostadsrätten, och det är den ni har ”köpt”. Det som förändrats är utsikten. Och jag tror inte denna försämring är tillräckligt stor för att man ska kunna hävda fel i bostadsrätten. Utsikten kan ju av många andra orsaker begränsas med tiden, t ex träd som växer upp, och annan bebyggelse. Det saknas tydliga rättsfall, så mitt uttalande är bara min bedömning.

  13. Richard skriver:

    Hej

    Vi ska köpa en ny producerad och beräknat att bli klar hösten 2018. Vi har betalt bokningsavgiften på 20000. Men det har försenats med att skriva på förhandsavtalet. Under tiden har vi gjort några tillval, och har nu betalt hälften av tillvals kostnaden,

    Vi har planer på att ångra köpet och köpa ett rad hus istället men vi förstår att vi kommer att förlora 7 tusen av bokningsavgiften. Men risken är stor att vi kommer även att betala för tillvals kostnaden. Processen vid köp av nyprod brukar vara att man tecknar bokningsavgiften, sedan förhandsavtalet, sedan tillval,

    Hur ska vi göra i denna fall för att slippa betala på tillvalskostnaden?

    • Det kan vara så att ni förlorar även det ni betalt i tillvalskostnader. Bokningsavtal är inte reglerat i Bostadsrättslagen, så där är ni helt utlämnade till vad som ev står i bokningsavtalet. Själv tycker jag att om byggherren ännu inte hunnit göra några inköp eller beställningar för tillvalen, då ska ni kunna få tillbaka dessa pengar, men om han redan hunnit börja inreda med era tillval, då är pengarna förlorade.

  14. Sofia skriver:

    Hej!

    Jag och min sambo har bokat en nyproducerad bostadsrätt (erlagt bokningsavgift samt skrivit på bindande bokningsavtal). Inför att vi skulle skriva på avtalen ville vi försäkra oss om att bostaden, som ligger på plan 1, skulle ligga nog högt upp från marken för att det skulle vara insynskyddat. Vi fick bekräftat på epost av byggherren genom mäklarfirman att det skulle vara 2 meter från marken upp till där fönstret börjar.

    Nu när bostaden börjar bli klar har dock byggherren bekräftat att det endast är 1.70 m upp till fönstret. Men när vi mätt själva är det ca 1.20 m. VI har krävt kompensation och prisavdrag men byggherren vägrar och hävdar att det ej är väsentlig avvikelse. För oss innebär detta en insynsskyddad lägenhet och alla förbipasserande kommer nu kunna se in genom bostadens samtliga fönster.

    Hur bör vi gå vidare? Ska vi vänta till besiktningen och påvisa till besiktningsmannen, eller kontakta jurist?

    • Hur det ser ut utanför bostadsrätten brukar inte ”ingå” i bostadsrätten, förändringar utanför kan därför vara mycket svårt att kräva kompensation för. Men ni har tydligen fått någon form av skriftligt löfte om 2 meter, och då blir det en annan sak, då är det ett löfte.
      Sen skriver ni att ni har ett ”bindande bokningsavtal” med byggherren, dvs inte ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen. I så fall borde ni kunna häva bokningsavtalet, med full kompensation. Men bokningsavtal är en oreglerad avtalsform, och rättsfallen få, så hur det kan gå kan jag inte lova. Kanske bör ni kontakta advokat, om ni inte blir nöjda. Men ni måste agera nu.

  15. Batol Jozaghi skriver:

    Hej!

    Vi har köpt en lägenhet i centrala Stockholm av en mäklare som är mellanhand. Vid köpet märkte vi att våning 7 som vi köper är ca halv miljon dyrare än våningen under. När vi frågade om prisskillnaden svarade mäklaren att ni har en mycket bra utsikt.
    Nu när vi har fått nycklarna ser vi att en mycket högt byggnad byggs framför vår lägenhet och vi har inte bra utsikt. Vi har skrivit både till byggherren och mäklaren och klagat att vi har inte blivit informerad om det och vill ha extra pengarna tillbaka men vi får ingen svar från dem. Min fråga är vad säger lagen? vad kan vi göra?
    Tack på förhand !
    Batol

    • När det gäller utsikt så är det inget som kan garanteras. Jag tror inte heller att mäklaren har garanterat någon utsikt, även om ni kanske uppfattat det så. Hur omgivningen ser ut, och hur byggplanerna runt om ser ut, är något man själv måste ha viss koll på. Jag tror inte ni har någon möjlighet att hävda att det skulle vara något fel på bostadsrätten, som skulle kunna ge prisavdrag.

  16. Christer Cederfalk skriver:

    Hej!
    Vi planerar att köpa en nyproducerad bostadsrätt. Föreningen består endast av sju lägenheter fördelade på två hus. I det ena huset finns tre mindre lägenheter, vilka nu är sålda. Det andra huset har fyra osålda lägenheter och har varit ute på marknaden i c:a sju månader.
    I en klausul köper byggherren resterande osålda lägenheter. De osålda lägenheternas yta motsvarar 2/3 av föreningens totala boyta och betingar ett värde runt 25 miljoner (obelånad förening!). Byggfirman är känd och har de senaste tio åren byggt och sålt lägenheter i små föreningar.
    Min fråga är vad som händer om byggfirman efter att ha köpt lägenheterna går i konkurs. Tar banken lägenheterna i sin fordran på byggherren eller har bostadsrättsföreningen företräde och kan själva sälja lägenheterna för att täcka sina kostnader? Vi har tills nu inte vågat köpa och vi misstänker att byggfirman kommer att sänka priset på lägenheterna.
    Tacksam för hjälp

    • Intressant fråga. Det finns flera risker i situationen. Om byggherren tvingas köpa in så många av lägenheterna, blir dessa lägenheter hyreslägenheter, och föreningen blir oäkta, med allt vad det innebär. Byggherren kommer troligen styra föreningen och dominera i styrelsen. Kontrollera stadgarna noga! Skulle byggherren gå i konkurs, kommer dessa lägenheter tillfalla banken, och de kan då förbli hyreslägenheter i minst tre år. Inte mycket till bostadsrättsförening!
      Summa summarum: Det låter som en mycket riskabel förening.

  17. Elinor skriver:

    Vi har skrivit på ett förhandsavtal för en nyproducerad lgh. Det är dock i själva verket mer ett bokningsavtal då vi enbart betalat bokningsavgift (25000) och inget annat. Preliminär inflytt enligt avtal är sommaren 2018 och nu är det framflyttat till Q2 2019, i princip en försening på nästan ett år med andra ord. Vi vill nu dra oss ur och var beredda på att kanske bli av med bokningsavgiften, men mäklaren menar att bolaget ”säger nej” till avhopp. Är det verkligen rimligt? De hänvisar till att vi har skrivit på avtalet, men nu har ju förutsättningarna ändrats å det grövsta. Vad skulle ni säga om denna situation?

    • Osäker på vad för avtal ni har, men du skriver att det är ett förhandsavtal, och då är det ett bindande avtal. Jag förutsätter att så är fallet. Om upplåtelsen blir väsentligt försenad har ni rätt att frånträda avtalet och få tillbaka förskottet. Väsentlig försening kan anses vara ca tre månader, även om det rättsliga läget är mycket oklart. Förstår att byggbolaget (och mäklaren) till varje pris vill förhindra avhopp, men i detta fall har de har fel.

  18. Pedro skriver:

    Hej!

    Jag fortsätter i samma ärende som Elinor ovan.
    Om man ska höra av sig och frånträda avtalet, bör man då i första hand gå via mäklaren, eller ska man ta kontakt med byggbolaget direkt?
    Sedan undrar jag även om man bör formulera sig på något visst sätt för att de ska ta en på allvar? Jag tänker på hur viktigt det är att få med vissa termer och hänvisningar till kapitel & paragrafer i lagen?

    • Förhandsavtalet är tecknat med bostadsrättsföreningen, så det är till styrelsen du ska ställa din uppsägning. Mäklaren bör kunna hjälpa dig med detta. Formuleringen bör vara ungefär så här: ”Härmed säger jag upp avtal XXX med avsikt att frånträda detta, med stöd av Bostadsrättslagen 5 kap. § 8 p 2.” Du ska även kräva tillbaka allt du har betalt, enligt § 9. Var beredd på att stöta på motstånd, kanske kan advokathjälp behövas.

    • Krister skriver:

      Hej,
      Vi ska köpa en nyproducerad bostadsrätt. Vi har skrivit på och betalat 10%. Det skulle ha varit inflyttning i januari. Sedan april. Här fick man ett dokument som man skulle signera om det var ok med förseningen, vilket vi gjorde. För ett tag sedan fick vi höra att inflyttningen påbörjas i augusti pga förseningar. Och i närtid fick vi höra att projektet blivit dyrare (vi har inte fått summan på hur mkt mer det kommer kosta) med anledning av Corona, ökade priser, vitvarubrist, mm. Vår ekonomi är noggrant beräknad, fast utan fördyringar. Vad kan jag som konsument göra? Kan man häva köpet? Kan man dra sig ur? Först minst ett halvårs förseningar och nu fördyringar. Kan de öka hur mkt som helst? Hur kan jag granska det dom säger?

    • Förseningarna kan ni nog inte göra så mycket åt, lagstiftningen kring nyproduktion är otroligt svag och som köpare är man ganska rättslös. Ett halvårs försening är enligt rättspraxis inte för mycket, och särskilt inte sedan ni accepterade den första förseningen.
      Fördyringar får dock inte bli alltför höga, men jag misstänker att det ”bara” är föreningens produktionskostnader som blivit högre, och det inte direkt behöver påverka ert köp och era avgifter, bara att föreningens lån blir något högre. Det behöver alltså i slutändan inte innebära någon direkt personlig fördyring. Dvs den slutliga ekonomiska planen får lov att avvika något från den sk kostnadkalkylen. Hur som helst, skulle pris eller avgift sättas högre brukar bara högst typ 5% accepteras, enligt praxis.

  19. Astrid skriver:

    Vi har skrivit förhandsavtal för en lägenhet som är färdig om något år. Efter att vi tecknat avtalet ångrade vi vårt val och ville byta till en annan lägenhet i samma projekt – det finns många osålda lägenheter kvar. Man nekade oss med hänvisning till att det kan leda till en kedjereaktion, där alla vill byta… Har vi möjlighet att driva frågan?

    • Man kan tycka att föreningen/byggbolaget borde kunna erbjuda er ett byte, då det knappast kan vara till direkt nackdel för föreningen. Men rent lagligt har ni ingen sådan rätt att byta. Ni är bundna till det avtal och den specifika lägenhet ni tecknat.

  20. Fredrik skriver:

    Funderar på en nyproducerad bostadsrätt, men föreningens ekonomi får alla varningsklockor att ringa. Köpeskillingen ligger på c:a 20000/kvm och föreningens lån på ungefär lika mycket. Ny är det ingen storstad, så vad jag förstår är en fördelning mellan insats och föreningens lån på 50/50 inte helt orimlig. Problemet är belåningen på c:a 20000 kr/kvm och en skuldkvot på ungefär 25.
    Uppenbart är detta inte en sund förening, men all nyproduktion här ikring har ungefär dessa villkor. Vad är en vettig strategi från min sida?

Leave a Reply