48. Andrahandsuthyrning

Uthyrning i 2:hand av bostadsrätt

Att hyra ut sin bostadsrätt i 2:a hand får man göra om man har godtagbara skäl. Typiska skäl är arbete eller studier på annan ort. Ett annat skäl kan var provboende med sambo. Fler skäl listas här nedan. All 2:handsuthyrning kräver tillstånd från föreningens styrelse.

2:handauthyrning definieras som när hela lägenheten hyrs ut, eller lånas ut, och man själv inte bor kvar under tiden. Till skillnad mot att hyra ut ett eller flera enskilda rum, medan man själv bor kvar, det kallas att ha inneboende, och kräver inte något tillstånd.

Giltiga skäl för att hyra ut i 2:a hand har ändrats de senaste åren, och är nu ganska generösa, enligt den praxis som utvecklats. Här följer de vanligaste skälen:

  • Arbete på annan ort
  • Studier på annan ort
  • Provboende med sambo
  • Tillfällig utlandsvistelse
  • Eget boende på vårdhem
  • Vård av anhörig
  • Uthyrning till närstående
  • I väntan på egen pension
  • Tid att sälja bostadsrätten

De tre sistnämnda är nya skäl, och kräver kanske viss förklaring:

Att hyra ut till närstående innebär att man får hyra ut till barn, syskon, eller föräldrar, och att det då i sig är ett godtagbart skäl. Gäller dock bara kortare tid, typ 1 år.

I väntan på pensionering innebär att man har rätt att köpa en bostadsrätt i förtid, några år innan man avser att flytta dit, och under tiden får lov att hyra ut den.

Man får numera även lov att hyra ut sin bostadsrätt viss tid medan man håller på att sälja bostadsrätten, kanske för att den är svårsåld. Gäller dock bara typ ½-år.

Att hyra ut enbart för att tjäna pengar (typ Airbnb) är fortfarande inte tillåtet, vilket klargjordes i en dom nyligen.

Observera att allt detta är nuvarande rättspraxis, inget hindrar att styrelsen är mer generösa än vad som angetts här.

Tillstånd lämnas ofta för ett år i taget.

Tillstånd brukar bara lämnas för ett år i taget, men kan alltså i många fall förlängas under flera år, om skäl finns.

2:handsuthyrning kräver alltså tillstånd från föreningens styrelse, och har man inte det kan man bli  uppsagd från sin bostadsrätt. Dock måste styrelsen först lämna en påminnelse.

Många styrelser vill i ansökan även veta vem som är hyresgäst, men detta är egentligen inget lagkrav, utan snarare en praxis som blivit allmänt vedertagen.

Om styrelsen inte vill lämna sitt tillstånd, kan man vända sig till hyresnämnden på sin ort och få saken prövad.

Avgift

För 2:handsuthyrning kan föreningen ta ut en särskilt avgift, men detta måste då vara reglerat i föreningens stadgar. Avgiften får vara högst 10% av gällande prisbasbelopp, det innebär att den kan vara ca 400 kr/månad (2022). Alla föreningar har dock inte uppdaterat sina stadgar med detta.

© Borättupplysning Skåne

265 Responses to “48. Andrahandsuthyrning”

  1. Edward skriver:

    Tack för intressant läsning. Jag jobbar just nu och kommer göra det i yterliggare 4 månader till innan jag planerar att flytta till annan ort/land för studier i ca 3 år. Kan jag köpa en bostadsrätt och sedan hyra ut denna med anledningen ”studier på annan ort” även om jag bara hinner använda den själv under 1-2 månaders tid innan flytten? Jag planerar att hyra ut lägenheten under hela min studieperiod för att sedan kunna bo använda/bo i den själv när jag flyttar hem. Har du några andra aspekter som kan vara värt för mig att veta?

    Tack på förhand!

    • Det finns inga principiella hinder mot att göra som du har tänkt, dvs köpa en bostadsrätt nu, och mycket snart därefter ansöka om andrahandsuthyrning pga studier på annan ort. Det har du rätt till. Dock kan styrelsen , om de känner till omständigheterna, anse att du inte har för avsikt att (nu) bosätta dig i lägenheten, och därför avslå din medlemsansökan. Då kan det bli svårt för dig att i en överklagan hävda något annat, om du redan är på väg utomlands. En annan aspekt som du bör ta med: Är det så klokt att köpa bostadsrätt nu, 3 år innan du behöver den? Ingen vet vart priserna är på väg, kanske blir det en förlustaffär?

  2. Eva skriver:

    Hej och tack för en grym sida!

    Jag har en lägenhet som jag har köpt 2013. Jag bodde i lägenheten fram till oktober 2016 då jag flyttade in hos min kille. Vi ansökte då om att få hyra ut min lägenhet i andra hand, pga provboende. Detta beviljades i 6 månader tom maj 2017. För detta betalade vi också en avgift om 10% av ett prisbasbelopp. Detta är första gången vi hyr ut så efter detta tänkte vi inte något mer på själva uthyrningen då alla parter verkade nöjda. Så uthyrningen har löpt på utan att något nytt har skett. Nu i mars 2018 blev vi kontaktade av styrelsen som hävdar att det inte finns något dokumenterat på att vi hyr ut. Vi tog då fram de gamla dokumenten (som gick ut maj 2017) samt gjorde en ny ansökan med förfrågan om förlängning. Nu i dagarna har vi fått ett halvdant mail med information om att vår ansökan avslås, att hyresgästerna ska flytta ut inom drygt 1 månad och att vi ska betala 10% av ett prisbasbelopp i efterhand för den tiden lägenheten har varit uthyrd utöver den tid vi redan betalat för (dvs första halvåret).

    Vi har försökt läsa in oss på lagen och stadgarna för att se vad som gäller i detta. Är det så att, då styrelsen i detta mail direkt medger att de känt till den olovliga uthyrningen hela tiden, styrelsen skulle ha kontaktat oss inom 2 månader från de att de fick kännedom om uthyrning (dvs då den lovliga uthyrningen tog slut)? Eller uppfattar vi lagen fel? Vad blir konsekvensen av att de kontaktar oss med en tillsägelse efter 10 månader? Och kan de kräva en avgift retroaktivt? Många frågetecken!

    Vi vet att vi borde ha skött ärendet bättre (skyller helt på okunskap), men känns nu som att styrelsen inte heller har koll på vad som gäller eller står i deras egna stadgar (där de själva faktiskt nämner två månaders-regeln).

    Tack på förhand för svar

    • Man ska absolut inte dra för stora växlar på den här tvåmånaders-regeln. Man ska se det så här: När den första uthyrningsperioden tog slut maj 2017, och ingen ny ansökan kommit in, måste styrelsen göra det rimliga antagandet att uthyrningen upphört och att du flyttat tillbaka. I mars 2018 har styrelsen tydligen fått indikation eller kännedom om att uthyrningen fortfarande föreligger, och då skickat dig en rättelseanmodan. Det är troligen mycket svårt för dig att bevisa att styrelsen känt till den olovliga uthyrningen efter maj 2017.
      Du har nu gjort en ny ansökan, som blivit avslagen, eftersom ditt skäl (provboende) inte längre håller (efter 1½ år). Alltså måste uthyrningen upphöra, om du inte ska bli uppsagd.
      Och styrelsen kan absolut ta ut avgift för uthyrningen retaroaktivt, detta är inte direkt kopplat till om en uthyrning är godkänd eller inte, utan gäller vid all uthyrning, oavsett skäl eller omständigheter.
      Som jag ser det har styrelsen agerat helt rätt.

  3. Anna skriver:

    Hej,

    Min fru och jag köpte tillsammans en bostadsrätt med 1 rum och kök för 5 år sedan. Vi bor på annan ort och syftet med att vi köpte lägenheten var att använda lägenheten som övernattningslägenhet då det händer att jag måste jobba över en del och därför måste övernatta i denna lägenhet då det blir för lång resväg att åka hem. Styrelsen i vår bostadsrättsförening blev också informerad vid köpet om syftet med vårt köp och vi blev godkända att använda lägenheten som andra bostad. Vi har renoverat lägenheten med sängloft och nytt kök och badrum. Dessutom har vi varit aktiva i föreningsarbete och tagit på oss styrelseuppgifter under alla dessa år. Ett av våra barn bodde i lägenheten (inte självständigt eftersom lägenheten används av oss som övernattningslägenhet) under tre år och det visste föreningen om, hennes boende betraktades som inneboende. Från och med i höstas förra året bor vårt andra barn i lägenheten som inneboende tillsammans med oss. Vi informerade styrelsen så att de inte skulle undra vem som kommer och går. Nu har samma styrelse valt att betrakta hennes boende som andrahandsuthyrning och kräver 10 % av basbeloppet av oss. Vi har förklarat för föreningen att hon inte bor där självständigt och att jag och min fru använder lägenheten delvist (genomsnitt 7 dagar, plus minst en helg varje månad). Styrelsen har inte godkänt vår förklaring och kräver fortfarande 10 % av basbeloppet med motivering att man inte kan ha en inneboende om lägenheten är liten. Vi har också försökt att överlåta 10 % av lägenheten till vårt barn men fick avslag från föreningen. Vi tänker överklaga beslutet om att hennes boende inte får betraktas som en andrahandsuthyrning eftersom hon inte bor där självständigt och då lägenheten inte är upplåten för självständigt brukande. Lägenheten är också utrustad med ett sängloft och en säng under loftet för vår övernattning. Lägenhetens storlek är inget hinder för oss och det går bra att vårt barn använder lägenheten som permanent boende och att vi använder den som övernattningslägenhet och andra bostad. Vi betalar också hyra, el, internet och övriga kostnader för lägenheten.

    Vad säger lagen om detta och hur stor att vår chans att vinna om vi överklagar styrelses beslut

    • Ert fall befinner sig lite i gråzonen mellan inneboende och andrahandsuthyrning, delvis pga att lägenheten inte är ett permanentboende, men det har ju styrelsen redan accepterat. Men min bedömning är precis som er att lägenheten inte är uthyrd för självständigt brukande. Och det är det väsentliga. Jag förstår att styrelen kanske irriterar sig och tycker att ni ”överutnyttjar” situationen, och gärna vill att ni betalar för det. Jag tror att en prövning i hyresnämnden skulle ge er rätt: lägenheten är inte upplåten för självständigt brukande.

  4. Anna skriver:

    Hej!

    Om en hyr ut sin bostadsrätt utan att ha ansökt om det hos föreningen och detta har skett i över två månader utan att föreningen har reagerat på detta; kan en tvingas till uppsägning då? Tackar för svar!

    • Som framgår av en tidigare liknande fråga, så är det inte alls så enkelt som att man efter två månader fritt fram kan fortsätta hyra ut utan tillstånd. Styrelsen kan omöjligen veta när en olovlig uthyrning påbörjas, om ingen talar om det. Men om du har berättat att du hyr ut i andra hand, och styrelsen inte ”reagerat”, då är det försvårande för styrelsen, och kan tolkas som ett tyst medgivande.

  5. Andreas skriver:

    Hej,

    Jag har hyrt ut min lägenhet i två år eftersom jag jobbar som nanny i Tyskland. Har fått godkänt av föreningen att hyra ut ett tredje år. På ansökan som beviljades stod de dock en notis om att de inte kommer bevilja ytterligare uthyrning, dvs ett fjärde år. Hyresgästerna har skött sig och det har aldrig varit några problem. Vad har föreningen för så att säga ”skäl” att inte låta mig hyra ut längre? Min plan är att flytta in i lägenheten om ungefär två år så jag vill inte sälja den. Och den kan inte stå tom och kosta pengar i två år. Finns det någon möjlighet att överklaga? Hur ser mina chanser ut?

    • Arbete på annan ort är ett fullgott skäl till att hyra ut i andra hand, och praxis för detta är upp till 5 år. Styrelsen borde därför inte neka dig fortsatt uthyrning, och jag förslår att du försöker upplysa styrelsen om denna rättspraxis. Skulle det inte gå bör du ta det till hyresnämnden, som kommer ge dig rätt. Efter 5 år kan det dock bli problem, om styrelsen är negativ till fortsatt uthyrning.

  6. pepe skriver:

    Hej,
    Min man och jag bor utomlands och har hyrt ut vår BR i andra hand sedan aug 2016. Vi köpte lägenheten i nov 2008. Vi har tillstånd av styrelsen att hyra ut till augusti 2018 och därefter har vår förening meddelat att vi inte längre kan hyra ut i 2-hand.

    Min man är statligt anställd och kommer troligen att få ett nytt kontrakt för utlandstjänstgöring fr o m aug 2018 i två-tre år framåt. Jag har hört att det finns ett fall där detta redan är prövat och bostadsrättsinnehavarna har fått rätt till fortsatt 2-handsuthyrning (då de är utsända för statens räkning). Hur ser ni på detta? Kan man hitta detta ärende någonstans? Varmt tacksam för svar

    • Oavsett typ av jobb eller uppdrag så har man rätt att hyra ut pga arbete på annan ort (eller utomlands) i upp till 5 år, enligt nuvarande praxis i hyresnämnden. Se föregående fråga/svar.

  7. Joar skriver:

    Hej,

    Jag och tjejen vill provbo och hon har skickat in en ansökan till sin bostadsrättsförenings styrelse som bara gett godkännande för 6 månaders uthyrning.
    Vill vill ha 1 år då vi tycker 6 månadert är för kort samt hon som vill hyra lägenheten är inte intresserad av kontrakt på under 1 år.

    Om man överklagar till hyresnämnden får man då rätt till 1 års uthyrning om föreningen erbjudit 6 månader?

    Tack på förhand
    /Joar

    • Enligt praxis i hyresnämnden har man rätt att hyra ut upp till 1 år för provboende. Ni kan alltså överklaga och begära 1 år, och det kommer hyresnämnden antagligen godkänna.

  8. Evelina skriver:

    Hej,

    Jag och min man äger en etta i Stockholm som jag använder som övernattningslägenhet då jag på grund av arbete veckopendlar mellan Stockholm och vår permanentbostad i västra Sverige där min man även arbetar. Vi väntar nu vårt första barn och jag har för avsikt att bo i vår permanentbostad under föräldraledigheten. Jag kan i nuläget inte säga om jag efter föräldraledigheten kommer börja använda lägenheten vid veckopendling, om vi ska skaffa en större bostad i Stockholm eller om jag ska börja arbeta i närheten av vår nuvarande bostadsort. Vi vill gärna hyra ut lägenheten under min föräldraledighet och undrar om omständigheterna uppfyller lagens krav på godtagbara skäl? Styrelsen är överlag skeptisk till andrahandsuthyrning så jag vill gärna ha på fötterna innan jag tar upp frågan.

    Tack på förhand!

    • Ditt fall är lite ovanligt, och det beror på att du inte använder lägenheten som permanentbostad, vilket ju är det normala. Du har därför inget riktigt bra skäl att hyra ut en längre tid. Jag föreslår att du ändå gör ett försök, genom att förklara situationen som den är. Går inte det så får du ta till ”reservskälet”, dvs att hyra ut i avvaktan på bättre marknadsläge. Det är faktiskt ett giltigt skäl, men högst 1 år.

  9. Anna skriver:

    Hej,

    Jag har läst lite I tidigare svar angående andrahandsuthyrning (bostadsrätt) pga. av arbete utomlands . Jag ser att man får hyra ut i 5 år ifall man har arbete på annan ort, sedan att man eventuellt får vända sig till hyresnämnden om föreningen nekar till fortsatt uthyrning. Finns det någon regel eller dyl. på hur länge utöver de 5 åren man får hyra ut då man arbetar utomlands?

    Jag har hyrt ut min lägenhet i 6 år nu ( ansökt om uthyrning varje år och hittills fått det godkänt). Däremot har föreningen påpekat tidigare om att jag nu har hyrt ut lägenheten ett tag, och jag tror tyvärr vid min nya ansökan att jag kan bli nekad till fortsatt andrahandsuthyrning. Jag undrar vad mina chanser är om jag måste vända mig till hyresnämnden för fortsatt andrahandsuthyrning?
    Tack för på förhand!

    • Det är viktigt att förstå att det inte finns några detaljerade lagregler för uthyrning i andra hand. Det finns bara en praxis (i hyresnämnden), och den säger att för arbete på annan ort ska man få hyra ut i upp till 5 år. Styrelsen kan naturligtvis vara generös och godkänna för ytterligare år, och hyresnämnden kan också vara mer generös, om du har bra argument. Men ju fler år som går, desto mer kommer de ifrågasätta om du överhuvud taget avser att flytta hem igen. Dina chanser i hyresnämnden minskar alltså succesivt.

  10. Pernilla skriver:

    Ett varmt tack, Lennart, för mycket snabbt svar den 1/5 på min fråga.

    Nu undrar jag bara om den 5-årsperioden du nämner man har rätt att hyra ut sin lägenhet i andrahand enligt rättspraxis räknas i en följd utan avbrott…

    Vi har således hyrt ut vår lägenhet i snart två år (sept 16-juli 18) men också under perioden maj 12-maj 14 hyrde vi ut den då min make var stationerad utomlands även då. All annan tid sedan nov 2008 har vi själva bott i lägenheten.

    • Jag är inte tillräckligt insatt i hyresnämndens rättspraxis för att kunna ge ett tillförlitligt svar. Min egen uppfattning är dock att man ska räkna varje period för sig, dvs den nu pågående uthyrningen bör godkännas åtminstone upp till 5 år, dvs 3 år till. Hyresnämnden tar hänsyn till alla relevanta omständigheter, och att ni hyrt ut under en tidigare period tror jag inte är till er nackdel. Det är skälet som är det väsentliga, och att ni kan förväntas flytta tillbaka inom rimlig tid.

  11. Lennart skriver:

    Hej.

    Tack för en MYCKET informativ sida.

    Jag sitter i styrelsen för en förening i Stockholm och har två frågor om andrahandsuthyrning.

    #1. På vilket sätt kan skäl för andrahandsuthyrning efterfölja varandra?
    Kan en medlem t.e.x först anföra att den provsammanbor, sedan att den arbetar på annan ort och därefter att lägenheten är svårsåld? Är det så att varje nytt skäl vägs mot tidigare anförda skäl?
    #2. Hur skall skäl för andrahandsuthyrning hanteras när det finns flera ägare till en bostadsrätt? tT.ex. en hel familj med delat ägande. Har de alla möjlighet att anropa enskilda skäl, eller vägs deras behov ihop?

    • Det är viktigt att förstå att detta inte är lagreglerat, utan det finns bara en viss praxis som tillämpas av hyresnämnderna (och de flesta bostadsrättsföreningar). Därför finns det inget enkelt svar på fråga 1, det bör istället bli en samlad bedömning: vad kan man tycka är rimligt? Bostadsrättsföreningen bör vara generös i sin tolkning, enligt min mening.
      Fråga 2: Vid ett delat ägande blir det i praktiken den med svagast skäl som avgör frågan. Det är ju först när ingen kan bebo lägenheten som den kan hyras ut. Det är svårt att svara utan att ha ett specifikt fall att ta ställning till.

  12. Anna skriver:

    Hej, jag har provbott med sambo i 8 månader och har fått tillstånd att hyra ut ett år (tom 1 okt 2018). Jag har nu planer att studera på annan ort från och med jan 2019. Kan jag få rätt att hyra ut i 2:hand på nytt? Behöver jag kunna visa upp ett antagningsbesked? Min förening är en HSB förening som jag uppfattar har strikta regler.
    Tack på förhand!

    • Ja, du bör absolut få tillstånd till ny andrahandsuthyrning pga dina kommande studier (förutsatt att det inte är inom pendlingsavstånd). Du kan behöva styrka ditt skäl t ex genom ett antagningsbesked.

  13. Christopher skriver:

    Hej vi har en förstahandslägenhet och vill hyra ut till min syster som skall börja plugga i Göteborg.

    Vi har hittat en bostadsrätt som vi vill köpa och ser att det skulle passa barn om min syster bodde i vår gamla lägenhet sålänge. Skulle detta funka? Är det ett giltigt skäl till att ansöka hos hyresnämnden??

  14. Ida skriver:

    Hej, jag har hyrt ut min lägenhet pga jobb på annan ort. Har nu bott i lägenheten sedan februari och har nu sökt om att få hyra ut lägenheten igen pga att jag ska pröva bo sambo. Men den ansökan blev nekad pga att det måste gå ett år mellan att jag har hyrt ut och hyr ut igen. Finns det någon sån regel?
    Med vänlig hälsning, Ida

  15. Erika skriver:

    Hej!

    Jag hyr i andra hand och mamma äger lägenheten. Vi fick beviljat andrahandskontrakt av den interimistiska bostadsrättsföreningen (typ mäklare och byggare) innan inflytt, på 5 år. Nu har 5 år snart gått och jag har vädjat till bostadsrättsföreningen om nytt kontrakt och de vill att jag ska äga 5-10% av lägenheten ist.

    Jag har pratat med Försäkringskassan och jag skulle förlora drygt 3000 i månaden eftersom jag inte kan hyra i andra hand av mig själv utan då räknas bara avgift till föreningen. Har kollat och deras uträkning verkar stämma.

    Läget är desperat. Som sjukpensionär kan jag varken förlora bostaden eller förlora 3000 kr i månaden. Särskilt min son är för sjuk för att klara en flytt. Jag måste hitta en lösning. Kan sonen (17 år) äga 5% av lägenheten? Vet du lagar kring det? Är styrelsen tvungna att bevilja andrahandskontrakt om en av ägarna bor i bostaden? Det liknar ju en inneboende-situation. Jag måste ha beviljat andrahandskontrakt från styrelsen att visa upp till FK. Kan jag hyra av min son och min mor?

    • Tyvärr kan jag inte ge något bestämt svar. Det hänger mycket på hur styrelsen ser på det, och nu har dom tydligen gett dig ett förslag på hur situationen kan lösas. Din ersättning från Försäkringskassan spelar därvidlag ingen roll, det är inget som styrelsen behöver ta hänsyn till. Om du blir ägare till del av bostadsrätten är du inte längre andrahandshyresgäst. Att din son skulle bli delägare, och inte du, ser jag som mycket långsökt och antagligen omöjligt.
      Du kan försöka ta upp ditt fall i hyresnämnden, möjligen kan de fortsätta ge dig tillstånd till andrahandkontrakt, även om det förefaller osannolikt.

  16. Zubair skriver:

    Hejsan. Jag heter Zubair och ha en lite frågor angående uthyrning av en bostadsrätt.

    Jag en bostadsrätt och hyrde ut den direkt, för 1år, nu vill jag förlänga Det. Min plan är att sälja tillbaka bostadsrätten i närmare framtid (när priserna har gått upp igen) . Om jag har denna skäl i min ansökan, kan föreningen neka Det,tror du ?

    Min nästa fråga är: Kan man upplåta sin hyreslägenhet till sin fru ,fast att vi bor tillsammans i denna hyreslägenheter?
    Tacksam för svar.
    Mvh Zubair

    • Kanske kan du få hyra ut i ett halvt eller ett år pga svårsålt läge, men inte längre. Men det är styrelsen som avgör.
      Den andra frågan kan vi inte besvara, då det tydligen handlar om en hyresrätt.

  17. Jessica skriver:

    Hej!
    Jag och min sambo äger en bostadsrätt tillsammans och äger 50/50 var. Nu ska min sambo börja studera på annan ort. Är det giltig anledning att hyra ut bostadsrätten i andra hand om en av oss ska studera på annan ort och jag då vill flytta med min sambo och där med också arbeta på annan ort?

    Med vänlig hälsning,
    Jessica

  18. Linnea skriver:

    Hej!

    En kvinna i vår förening hyr ut sin lägenhet i andra hand, med skälet ”i väntan på pensionering”. Hon köpte bostadsrätten för fyra år sedan och har aldrig bott i den själv. Vi i styrelsen har våra misstankar om att hon endast köpt bostadsrätten för investering, då hon bor på en finare adress. Hon fyllde 65 i våras och vi kontaktade då henne för att höra om hon tänkte flytta in i lägenheten. Hon har svarat att hon ska jobba tills hon är 67 och sakta trappa ner därefter. Hon driver eget företag och verkar inte vilja gå i pension de närmaste åren. Har läst att skälet ”i väntan på pension” endast gäller i fyra år och dom har hon förbrukat. Hennes kontrakt för andrahandsuthyrning löper ut i höst och vi i styrelsen kommer därefter att neka henne någon andrahandsuthyrning. Hur stor är chansen att hon kan få rätt mot oss om hon överklagar vårt kommande beslut? Kan hon t.ex. bara ändra sig plötsligt och säga att hon ska flytta in om ett år? Min farhåga är att hon kommer vilja äska tid..

    Hon tar en ockerhyra för sin lägenhet och ligger några tusen över de andra lägenheterna som hyrs ut i andrahand i vår förening.. Är kanske inget vi kan göra något åt? Endast uppmana dom som bor där att överklaga och försöka få tillbaka pengar när dom flyttar?

    Vänliga hälsningar,
    Linnea

    • Jag tycker ni gör rätt om ni nekar henne fortsatt uthyrning. Då blir det upp till henna att överklaga till hyresnämnden. Utfallet där går dock inte att säkert förutsäga. Chanserna är väl 50-50, allt beroende på hur pass bra argument som läggs fram, för eller emot.

  19. Orolig skriver:

    Hej!
    Jag och min sambo har hyrt en bostadsrätt i lite över två år. Bostadsrättsägaren bor i eget hus och har planer på att flytta in i lägenheten när hon inte längre orkar underhålla sin villa. Hon är 70 år. Vi har nu blivit kontaktade av styrelsen om att vi måste flytta. De uppger att vi har skött oss bra och att de kan tänka sig att sträcka sig 6 månader till för att vara schyssta. Vi har en 1.5 årig son som går hos en dagmamma här i närheten och vi är oroliga över att behöva flytta långt och behöva flytta på honom. Vi har levt på en lön i några år då jag studerat men jag är klar med studierna i januari. Då vi kommer att börja spara höga summor varje månad då vår enda möjlighet till ett tryggt boende är att köpa en bostadsrätt då bostadskön inte kommer ge nåt på flera år. Kan de nämnda omständigheterna ge en möjlighet för styrelsen att tillåta oss bo kvar 1-2 år till? Med tanke på bostadsbrist, ett barn inblandat och vår möjlighet att köpa eget om cirka 2 år. Vår bostadssituation är såklart inte deras ansvar men jag tänkte att en styrelse möjligtvis skulle kunna se förbi stadgar och regler och bedöma fall till fall. Tidigare angivna skäl till uthyrning har varit att bostadsinnehavaren skall flytta in när ”tiden är mogen”. Tacksam för svar. Mvh

    • Det du har rätt i är att er bostadssituation inte alls är styrelsens ansvar. Er bostadssituation spelar egentligen ingen som helst roll i detta sammanhang. Andrahandsuthyrningen är en sak mellan föreningen och bostadsrättshavaren. Men naturligtvis kan styrelsen välja att ta hänsyn även till er situation och era önskemål, men några krav kan ni aldrig ställa.

  20. Shawan AL-Kadhi skriver:

    hej
    har bostadsrätt som jag hyr ut för att jag jobbar i ett annat ort nu,
    1- får jag hyra ut den ifall jag jobbar utomlands och hur länge?
    2- får jag hyra ut den om jag blir pensionär och bor utomlands?
    MVH

    • På annan ort eller utomlands spelar ingen roll, så länge du har skäl ska du få hyra ut. Men inte hur länge som helst, efter 5-6 år kanske styrelsen undrar om du över huvudtaget tänkt flytta tillbaka.
      Som pensionär och boende utomlands kan styrelsen också undra hur länge detta ska pågå, jag tror att du högst kan få hyra ut ett par år. Vet inte om det finns någon praxis hos hyresnämnden i det fallet.

Leave a Reply