48. Andrahandsuthyrning

Uthyrning i 2:hand av bostadsrätt

Att hyra ut sin bostadsrätt i 2:a hand får man göra om man har godtagbara skäl. Typiska skäl är arbete eller studier på annan ort. Ett annat skäl kan var provboende med sambo. Fler skäl listas här nedan. All 2:handsuthyrning kräver tillstånd från föreningens styrelse.

2:handauthyrning definieras som när hela lägenheten hyrs ut, eller lånas ut, och man själv inte bor kvar under tiden. Till skillnad mot att hyra ut ett eller flera enskilda rum, medan man själv bor kvar, det kallas att ha inneboende, och kräver inte något tillstånd.

Giltiga skäl för att hyra ut i 2:a hand har ändrats de senaste åren, och är nu ganska generösa, enligt den praxis som utvecklats. Här följer de vanligaste skälen:

  • Arbete på annan ort
  • Studier på annan ort
  • Provboende med sambo
  • Tillfällig utlandsvistelse
  • Eget boende på vårdhem
  • Vård av anhörig
  • Uthyrning till närstående
  • I väntan på egen pension
  • Tid att sälja bostadsrätten

De tre sistnämnda är nya skäl, och kräver kanske viss förklaring:

Att hyra ut till närstående innebär att man får hyra ut till barn, syskon, eller föräldrar, och att det då i sig är ett godtagbart skäl. Gäller dock bara kortare tid, typ 1 år.

I väntan på pensionering innebär att man har rätt att köpa en bostadsrätt i förtid, några år innan man avser att flytta dit, och under tiden får lov att hyra ut den.

Man får numera även lov att hyra ut sin bostadsrätt viss tid medan man håller på att sälja bostadsrätten, kanske för att den är svårsåld. Gäller dock bara typ ½-år.

Att hyra ut enbart för att tjäna pengar (typ Airbnb) är fortfarande inte tillåtet, vilket klargjordes i en dom nyligen.

Observera att allt detta är nuvarande rättspraxis, inget hindrar att styrelsen är mer generösa än vad som angetts här.

Tillstånd lämnas ofta för ett år i taget.

Tillstånd brukar bara lämnas för ett år i taget, men kan alltså i många fall förlängas under flera år, om skäl finns.

2:handsuthyrning kräver alltså tillstånd från föreningens styrelse, och har man inte det kan man bli  uppsagd från sin bostadsrätt. Dock måste styrelsen först lämna en påminnelse.

Många styrelser vill i ansökan även veta vem som är hyresgäst, men detta är egentligen inget lagkrav, utan snarare en praxis som blivit allmänt vedertagen.

Om styrelsen inte vill lämna sitt tillstånd, kan man vända sig till hyresnämnden på sin ort och få saken prövad.

Avgift

För 2:handsuthyrning kan föreningen ta ut en särskilt avgift, men detta måste då vara reglerat i föreningens stadgar. Avgiften får vara högst 10% av gällande prisbasbelopp, det innebär att den kan vara ca 400 kr/månad (2022). Alla föreningar har dock inte uppdaterat sina stadgar med detta.

© Borättupplysning Skåne

265 Responses to “48. Andrahandsuthyrning”

  1. Maria skriver:

    Hej. Jag och min exsambo köpte vår gemensamma hyresrätt när den ombildades 2007. Strax därefter separerade vi men jag och min son bodde kvar i borätten. Nu så här långt senare äger vi den fortfarande tillsammans och har under alla år delat på utgifterna med tanke på att båda ska få ut en del av vinsten vid ev försäljning. Jag har under senaste året arbetat till och från på annan ort och arbetspendlat medan min son bott kvar i lägenheten. Nu funderar jag på att flytta utomlands för en obestämd tid. Jag är enskild företagare och har min firma adress på lägenheten. Ev avlutar jag den och startar upp på nya stället. Men om jag flyttar kommer varken jag eller min sambo vara skrivna på lägenheten längre, endast min son. Räknas det som uthyrning till närstående och i sådant fall skall det beskattas som en andrahandsuthyrning? Min son kommer betala avgiften till föreningen vilket han redan gjort under de perioder jag varit bortrest i arbetet. Behöver både jag och min exsambo deklarera uthyrningen till Skatteverket eller räcker det att endast jag gör det? eller ingen?

    • I just ert fall föreslår jag att ni inte gör något alls, åtminstone inte till en början. Att du (tillfälligt) bor utomlands behöver inte automatiskt innebära att din lägenhet anses vara uthyrd, din son bor ju faktiskt kvar och ”vaktar lägenheten”. Det blir svårt att fastställa om du kan anses ha flyttat för gott, möjligen om du ändrar din folkbokföring. Men det ankommer faktiskt på styrelsen att då påstå att du har flyttat för gott, och påstå att det föreligger en andrahandsuthyrning, i juridisk mening. Så länge inte styrelsen hör av sig, är det alltså inga problem att din son bor kvar, och att allt bara ”rullar på” som vanligt.

  2. Angela skriver:

    Hej,

    Jag och min man har en lägenhet i en upa förening som vi för tillfället hyr ut i andra hand, pga flytt till större. Marknaden var/är svår att sälja på för tillfället och därav valet till uthyrning under en period. Föreningen har även beviljat detta.

    Föreningen har beslutat att ta ut en avgift vilket i sig inte är några konstigheter, detta finns även inskrivet i stadgarna.
    Det är däremot beslut till avgiften jag ställer mig frågande till. Man har bestämt sätta avgiften till 25% av månadshyran.

    Frågan är; faller borättförening under samma lag som en bostadsrättsförening gällande andrahandsuthyrning, dvs. avgiften de får ta ut får högst vara 10% av prisbasbeloppet/månad?

  3. Johan skriver:

    Hej. Tack för en bra sida.
    Jag har varit tvungen att jobba på annan ort samt varit utomlands flera gånger senaste halvåret hyrt ut lägenheten och behöver nu förlänga hyresperidoden med 6 månader (totalt ett år) men styrelsen överväga att nekar detta.

    Jag har både åberopat arbete utomlands och arbete på annan ort.
    ”Orten ska ligga längre bort än det som kan anses utgöra normalt pendlingsavstånd, som huvudregel mer än cirka 8-10 mil bort eller en restid som överstiger 1½ timme enkel väg.”

    Det är 13 mil enkel resa för mig.
    Med tåg tar det över 2 timmar dörr till dörr att pendla.
    Med bil tar det 1 timmar och 20 min – 2 timmar. Oftast långt över de 1½ då jag måste åka in i Stockholmstrafiken som är galen pendlingstider.
    Till saken hör också att jag bara jobbar 50% och har 50% sjukersättning.

    Styrelsen tycker att orten är inom rimligt pendlingsavstånd.

    Utlandsvistelserna är mellan 1-2 veckor men varit ca 1-2 resor i månaden.

    Kan de neka trots att reglerna är tydliga?
    Jag har hyrt ut i omgångar tidigare och bott i lägenheten i omångar då mitt jobb ibland kräver arbete på annan ort och utomlands. Men även då jag har mina barn på annan ort varannan vecka och vissa perioder har de behövt mig där. Men det ska väl inte spela någon roll?

    Fråga: Vad tror du ett utslag i hyresnämnden blir?

    En andra fråga är att nuvarande kontraktet går ut i slutet av januari men handläggningstiderna hos hyresnämnden är 3 månader.

    Några frågor kring det:
    Fråga: Kan hyresgästen bo kvar till dess hyresnämnden förslag går igenom?

    Fråga: Om föreningen vägrar godkänna att hyresgästen bor kvar till dess att hyresnämnden ger sitt utslag. Hur lång tid tar för dem att försöka utesluta mig / vräka mig från lägenheten.

    Fråga: Måste de delge mig fysiskt eller räcker det att de lägger en lapp i brevlådan eller skickar ett mail?

    Anledningen till de senare frågorna är att jag är ruggigt trött på styrelseordförande som driver föreningen som en liten diktatur… Så får jag det inte godkänt så överväger jag att hyra ut den tills dessa att hyresnämnden godkänner en sån uthyrning. Samt skulle det ”skita” sig så säljer jag den och köper en annan lägenhet med bättre styrelse.

    • Komplicerad situation och många frågor. Min åsikt är att du bör få fortsätta hyra ut din lägenhet, dina skäl verkar vara tillräckliga, och det handlar ju bara om totalt 1 år, vilket inte är mycket. Styrelsens ”regler” förefallar alltför rigida. Hyresnämnden brukar vara generös i sådana fall.
      Angående delgivning: det räcker inte med en lapp i brevlådan: du ska ha fått den överlämnad personligen, eller fått den skickar med rek.
      Hur du rent praktiskt ska hantera din situation, där har jag tyvärr inga råd att ge.

  4. Josefin skriver:

    Hej,

    Tack för en jättebra hemsida och information!
    Jag har en liten fråga angående uthyrning/utlåning av bostadsrätt till närstående.
    Jag bor för tillfället inte i min lägenhet och har hyrt ut i nästan 2 år nu (med styrelsens godkännande såklart). Min uthyrningsperiod är t o m siste mars, men hyresgästerna har redan flyttat ut så den står tom. Min mamma skulle däremot vilja bo där i en vecka i mitten av mars, skulle detta vara okej eller behöver jag styrelsens godkännande för detta?

    Med vänliga hälsningar,
    Josefin

    • Detta är absolut inger problem, och behöver inget nytt godkännande. Du har ju redan en godkänd andrahandsuthyrning. Dessutom är det ju din mamma, och man kan se det som att hon bara ”tittar till” lägenheten.

      Jag skulle faktiskt vilja påstå, att en utlåning (eller uthyrning) av en lägenhet upp till en månad i praktiken aldrig behöver något godkännande. Det är helt enkelt alltför kort tid. Ingen hinner reagera, eller agera, på en sådan utlåning eller uthyrning, förrän månaden har gått, och uthyrningen upphört.

  5. Katarina skriver:

    Äger en bostadsrätt sen 3 år. Min son 18 är bor där med mig halvtid. Jag planerar att flytta in hos min pojkvän i hans villa. Däremot vill jag ha kvar min lght då jag inte kommer äga huset och min son fortfarande går gymnasiet och behöver bo kvar. Jag kommer ha kvar mitt eget sovrum och de flesta möbler Sonen kommer få disponera lght i övrigt Jag betalar avgiften. Min önskan är att han kan bo där medan han går gymnasiet 3 år. Huset ligger nämligen utanför stan och det finns inget eget rum till min son där. 1. Måste vi ha ett andrahandsavtal? 2. om vi inget säger, kan det få konsekvenser vid ev. upptäckt? 3. Kan jag skrivs mig på min pojkväns adress utan konsekvenser?

    • Denna situation är en gråzon, det finns inte något enkelt svar. Min uppfattning är dock att det inte alls kan betraktas som någon andrahanduthyrning så länge som du: har kvar ett eget rum, har kvar en egen nyckel, det bara är din son som bor kvar. Då kan det anses som att ni som familj bor kvar, även om du (tillfälligt) inte vistas där.

      Däremot: Om du inte har något rum kvar, och din son bor där tillsammans med t ex en sambo, och du är skriven på annan adress. Då är situationen annorlunda, och kan kanske betraktas som att lägenheten är uthyrd.
      Mellan dessa två situationer kan det naturligtvis finnas en mängd övergångsvarianter.

      Viktigt att förstå är att det är upp till styrelsen att påtala, om de anser att det föreligger en uthyrning i andra hand. Bollen ligger så att säga hos styrelsen. Så länge styrelsen inte stöter på så behöver du inte säga något, eller anmäla något. Mitt förslag är alltså att ni gör som ni planerat, men att du för säkerhets skull står kvar skriven på lägenhetens adress.

  6. Fredrik skriver:

    Hej

    Jag hyr ut min bostadsrätt i andrahand med Brf-styrelsens tillåtelse. Nu ska föreningen renovera yttersidan av fönstrena i fasaden mot gatan. I samband med det behöver hantverkarna komma åt kring fönstret (cirka 6kvm, eller 10% av lägenhetens yta) samt sätta upp ett plastskydd för fönstret som till viss del hindrar utsikten.

    Mina hyresgäster vägrar att släppa in föreningens hantverkare med två argument i) de ska flytta ut i början av maj och menar att inget underhåll får göras sista månaden enligt jordabalken; och ii) jag informerade dem först i början av mars om renoveringsplanen och enligt jordabalken har de rätt att få minst en månads varsel innan renovering.

    Hyresgästernas enda kompromissförslag är att de ger hantverkarna tillträde mot en hyresnedsättning om 67% av månadshyran för en hel månad. Det vill jag inte acceptera, då förlorar jag alltför mycket till följd av avgift och räntekostnad. Brf-styrelsen säger sig ha rätt att komma in i lägenheten och har gett mig ett rakt besked – ”se till att vi kommer in”.

    Hur föreslår ni att jag fortskrider med detta? Gäller verkligen jordabalkens (hårda) krav på hyresvärdar även för brf-andrahandsuthyrning?

    Tack på förhand för hjälpen!

    • Du verkar ha hamnat i ett knivigt läge. Du har enligt Bostadsrättslagen skyldighet att släppa in föreningen för dessa underhållsarbeten. Samtidigt verkar det stämma att paragrafen i Jordabalken (12:26) kan tillämpas även här. Otur kan man tycka att du har en hyresgäst som lusläst lagen och inte kan kompromissa, vilket skulle behövas i detta fall.

      Lösningen? Börja med att själv lusläsa Jordabalkens paragraf, om din hyresgästs påstående om tider etc verkligen stämmer i ditt fall. Räkna dagarna exakt. Prata också med styrelsen, kanske kan du få arbetet uppskjutet till efter din hyresgäst flyttat ut. Det brukar inte vara omöjligt att tidsmässigt planera om t ex i vilken ordning olika fönster ska göras vid. Som sagt, när lagar krockar som i detta fall, måste man försöka kompromissa.

    • Fredrik skriver:

      Tack Lennart. Jag tvingades såsom du förutspådde att gå på hyresgästens linje.

  7. Ewa Carlsson skriver:

    En styrelse har olika uppfattning om 2:a handsuthyrning. Majoritetsbeslut finns, men ordförande har avvikande mening och protokollering aviserad att reservation kommer att skrivas i protokollet.
    I och med reservationen – kan ordförande helt delegera detta ärende till annan ledamot ?

    • Förstår inte riktigt frågan. Styrelsens beslut angående 2:ahandsuthyrningen gäller ju, oavsett ordförandens egen mening och ev reservation. Så vad du menar med delegering förstår jag inte.

  8. Mari skriver:

    Hej,

    Jag bor i en liten förening om 27 lägenheter. Det är svårt att få villiga styrelsemedlemmar då många är äldre pensionärer. Hur många lägenheter ska då få hyras ut i andra hand alternativt stå tomma för att ägarna har andra bostäder och inte är valbara styrelsemedlemmar?
    Det är en stabil förening men många bor inte där särskilt länge.

    Med vänlig hälsning
    Mari

    • Jag uppfattar frågan som att ni inte vill godkänna fler uthyrningar pga svårighet att få till en styrelse. Detta kan vara ett skäl till att neka andrahanduthyrning, men om det är så i just ert fall vet jag inte. Det finns ingen klar praxis vad jag vet i hyresnämnden, utan bedöms från fall till fall.

  9. Pontus skriver:

    Hej
    Kan en bostadsrättsförening ta ut en avgift för andrahandsuthyrning trots att kontraktet för denna är skrivet innan föreningen bildades?
    Hyrde ut min 1:a i andrahand för att prova på samboskapet. Fick tillstånd av hyresvärden att hyra ut den i andrahand först 6 månader och sen ytterligare 6 månader.
    Under den andra 6-månadersperioden så har föreningen bildats och jag har sålt lägenheten (tillträde när andrahandsuthyrningen upphör). Och nu när det är det är 1 månad kvar så får jag en extra avgift för andrahandsuthyrning på 1550kr.
    Tacksam för svar

    • Om det står i stadgarna så får föreningen ta ut avgift för andrahandsuthyrning. Jag uppfattar det som att du köpte loss din lägenhet under tiden uthyrningen pågick, och då gäller alltså föreningens stadgar, där denna avgift finns angiven. Oavsett när uthyrningen påbörjades. Avgiften är 10% prisbasbelopp på helårsbasit, vilket ger ca 387kr/månad. 1550kr motsvarar 4 månaders uthyrning, vilket kanske stämmer i ditt fall.

  10. Gun skriver:

    Vår bostadsrättsförening har en gästlägenhet som medlemmar får hyra. Den består av ett rum med tre bäddar och en toalett med dusch. Då det har varit lite si och så med städningen funderar styrelsen att ta ut en avgift av medlem som inte har städat efter sig. Är det ok att göra det? Eller är det lika regel att man inte får ta ut andra extra avgifter som vid städdagar?

    • Det är helt ok att ta ut vilka avgifter man vill för gästrum, eller städning av gästrum. Att hyra gästrummet är en helt frivillig handling, och inte förknippat med det ordinarie boendet. Förbudet att ta ut extra avgifter gäller enbart själva bostadsrätten.

  11. Dani skriver:

    Hej,

    Tusen tack för en bra sida! Jag tänkte höra med dig om vad som kan räknas som giltig anledning för uthyrning. Om jag till exempel skulle bli arbetslös i framtiden och därför inte ha lika god ekonomi, skulle jag då tekniskt sett kunna få hyra ut min lägenhet under den perioden?

    • De giltiga anledningar som brukar godtas är uppräknade under lektionsavsnittet. Att hyra ut enbart pga bristande betalförmåga kommer troligen inte att godkännas. Men det hindrar ju inte att man försöker, man kan ju bara få ett nej i värsta fall.

  12. Patrik skriver:

    Hej,

    Har tänkt köpa en lägenhet till min son som är 15 år men det innebär att inflyttning för hans räkning är först om 2-3 år. Är det en giltig anledning/orsak för ett andrahandsuthyrning?

    mvh
    //Patrik

    • Beslutet ligger ju hos föreningsstyrelsen, men jag har svårt att tro att en styrelse skulle godkänna ett sådant köp, alltså själva köpet/medlemsansökan. Det är heller inget skäl för en andrahandsuthyrning hos hyresnämnderna.

  13. Shiro skriver:

    Hej
    Jag hyr ut i andra hand (bostadsrätt) min lgh. Enligt styrelsen så stör hyresgästerna, jag har pratat med dem och de har lugnat ner sig och lovat att inte störa. Men styrelsen säger nu att de har tre dagar på sig att flytta annars ringer de polisen. jag sa det till hyresgästen och han säger att enligt vår kontrakt och enligt hans advokat så får styrelsen eller jag inte göra så.
    Vad gäller här om de fortsätter att störa och förstöra min lgh?

    • Jag vet ju inget om bakgrunden eller hur mycket störningar som förekommit, men uppenbarligen har styrelen tröttnat både på dig och din hyresgäst. Du ansvarar för din hyresgäst, och om denne stör tillräckligt mycket, och tillräckligt länge, så är det du som kan bli uppsagd och bli av med din bostadsrätt. Men att styrelsen hotar med polisen, och att hyresgästen måste flytta inom tre dagar, det är inte så det fungerar. Det måste skickas skriftliga tillsägelser (till dig), och det måste ske skriftliga uppsägningar (från dig till hyresgästen, och från styrelsen till dig). Min rekommendation är att du säger upp din störiga hyresgäst så fort som möjligt, för detta kommer annars drabba dig.

  14. Rolf skriver:

    Hej,

    Jag har precis köpt en lägenhet som jag tänkt börja utnyttja när jag går i förtidspension vid 50 års ålder och det är om ca fyra år. Är det ett giltigt skäl för att hyra ut i andra hand? Då tänkte jag sälja nuvarande villa och köpa en lägenhet utomlands där jag ska bo på vinterhalvåret.

    mvh
    //Rolf

    • Jag vet ju inte huruvida du varit ärlig i samband med köpet, att du inte tänker flytta in förrän om (tidigast) fyra år. För då skulle du ha fått svar direkt från styrelsen. Om du nu ansöker om andrahandsuthyrning är det osäkert om du får det beviljat. Kanske, kanske inte. Men det är bara att försöka, skulle du få avslag får du vända dig till hyresnämnden. Men utgången är oviss. Det som talar mot dig är att du planerar pensionen så tidigt, frågan är om hur pass troligt det är.

  15. Susanne Ericson skriver:

    Hej
    Vi har hyrt ut vår Bostadsrätt 1 år 7 månader pga spanskstudier i Spanien. Efter detta blev jag erbjuden arbete och blev beviljad 1 års uthyrning till. Nu vill samma skötsamma hyresgäst som bott det senaste året förlänga avtalet och jag har kvar mitt arbete i Spanien. BRF nekar. De har som anledning att inte bevilja tillfälliga hyresgäster. Detta är nu inte fallet då det är samma person som ska hyra.
    Har de rätt att neka?
    MVH Susanne Ericson

  16. Rebecca Asplund skriver:

    Hej
    Har en Br som blev omvandlad från hyresrätt strax efter att jag och min tonårige son flyttat in för över 10 år sedan. Vi har bott där tillsammans men jag valde att flytta ut till mitt lantställe för några år sedan och låta honom bo kvar . Han skaffade flickvän och är en ung vuxen osv. Styrelsen har i alla år vetat att min skötsamme son bor där. För ett år sedan hade man tydligen tagit upp på stämman att de som har köpt lägenhet till sina barn ska betrakta barnen som andrahandshyresgäster och betala extra till föreningen. Detta står dock inte i stadgarna. För ett par månader sedan fick jag en faktura på ett retroaktivt belopp utan att jag ansökt om andrahandsuthyrning och har inget avtal på det. Är det tillåtet att göra så.? Jag har betalat men det känns inte rätt eftersom styrelsen i många år känt till förhållanden. Tacksam för svar. Mvh Rebecca

    • Frågan är vem som står som ägare till bostadsrätten. Jag antar att det är du står som ensam innehavare. Då har ni bott där som familj, men nu bor enbart din son där, och det kan betraktas som andrahandsuthyrning. Och den kan rent formellt inte pågå hur länge som helst. Diskutera detta med styrelsen. Avgift får bara tas ut om det står så i stadgarna.
      Förr eller senare måste ni göra upp om ägarskapet, t ex att din sin övertar bostadsrätten.

  17. Daniel skriver:

    Hej,
    jag kommer söka om andrahandsuthyrning och anledning är att jag ska provbo med min partner. Mer än att nämna det i titeln och förklara mig, har styrelsen på något vis rätt att neka, eller kräva något mer som styrker detta? Hur ser det ur i andra fall med liknande situationer?

  18. Oskar skriver:

    Hej,
    Efter ett år av andrahandsuthyrning motiverat av arbete på annan ort så har vi fått avslag med en förlängning under ytterligare ett år med motiveringen ”Beslutet att inte bevilja för ytterligare ett år är motiverat utifrån att andrahandsuthyrning redan har beviljats för ett år utifrån skälet arbete på annan ort samt att det finns skäl att neka utifrån stora problem med en stor mängd andrahandsuthyrningar inom föreningen. Vi behöver öka både ansvar och engagemang från medlemmarna för föreningens bästa.” Vi är inte nöjda med detta eftersom vår avsikt är att bosätta oss i lägenheten längre fram. Vår hyresgäst har skött sig klanderfritt. Stadgarna medger andrahandsuthyrning ”tillstånd för andrahandsuthyrning ska lämnas av styrelsen om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen och styrelsen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke”. Vad tror du om utsikterna i hyresnämnden?

    • Hyresnämnden godkänner alltid arbete på annan ort som skäl, och det för flera år i rad. Det enda som i undantagsfall kan spela in är det som styrelsen anför, nämligen att det är för många uthyrningar som gör att det inte går att få fram en styrelse. Gäller i praktiken bara små föreningar med stor andel andrahanduthyrningar. Och rimligen borde då en pågående uthyrning (som er) ha företräde framför en nyuthyrning.
      Jag tror ni har goda chanser om ni överklagar till hyresnämnden.

  19. David skriver:

    Hej!

    Kommer att inom kort flytta till ett annat land för att arbeta och har ett anställningsavtal att visa upp.

    Har sedan årsskiftet 2018 haft en inneboende men min Brf ser det som en andrahandsupplåtelse trots att jag kan komma och gå som jag vill. Förklarat hur det ligger till i ett brev till styrelsen men ännu inte fått något svar.

    Jag är dock skriven på en annan adress p.g.a. att jag vill ha min post dit.

    Har erhållit ett avslag där med motiveringen att jag tidigare hyrt ut min lägenhet utan tillstånd (inneboendesituationen) samt att jag de senaste 24-36 månader inte varit skriven på adressen.

    De uppmanar mig att samtidigt överklaga till Hyresnämnden trots att de vet att min anställning börjar inom kort. Vad bör jag göra?

    Hur ser du på mitt fall, vem har rätt eller fel?

    • Det är lätt att hålla med styrelse: ditt fall verkar uppenbarligen vara en typ av andrahandsuthyrning, de yttre omständigheterna pekar på det. Din utlandsvistelse borde dock kunna godkännas som själ, men nu har du redan fått styrelsen emot dig. Så din enda möjlighet är att gå till Hyresnämnden. Hur det kommer gå där? det går inte att förutsäga.

  20. Emma skriver:

    Hej! Jag är gravid med mitt andra barn, jag har dock bestämt mig för att separera. Jag har lånelöfte och skulle helst vilja köpa innan jag får barn 2 eftersom jag då kommer få ett lägre lånelöfte och därmed begränsas utbudet ytterligare. Jag har inga problem att klara årsavgiften och lånekostnaden när jag jobbar, men under föräldraledigheten skulle jag helst vilja ha lägre kostnader och funderar därför på att bo i mitt fritidshus under det året jag kommer vara hemma med barn 2. Hur tror du mina möjligheter till att få beviljad andrahandsuthyrning Ser ut? Mitt fritidshus ligger på annan ort. Jag behöver bo på denna orten efter föräldraledigheten eftersom jag har mitt jobb här.

Leave a Reply