38. Hur mycket får man bygga om i en bostadsrätt?

Bostadsrätt – bygga om och renovera

Ja, vad får du göra i en bostadsrätt, hur mycket får du ändra om? Svaret finns i föreningens stadgar. Grundprincipen är att du får ändra på allt som är ditt ansvar (se lektion 8).

 

Det här brukar du få göra:

Väggar och golv: Att måla om, tapetsera och lägga nya golv är väl en självklarhet. Viktigt att nya golv läggs rätt, med ljuddämning under.

Lägenhetsinredning: Garderober, hyllor och liknande får flyttas, tas bort eller monteras in, helt fritt.

Dörrar: innerdörrar och dörrkarmar kan tas bort eller bytas ut, liksom glaspartier och liknande. Ytterdörren får också bytas, men standard och utseendet måste stämma med föreningens. (I vissa föreningar är dock ytterdörren föreningens ansvar.)

Badrum: Du får renovera badrummet, och göra om det helt och hållet om du vill, bara det görs korrekt och fackmannamässigt. Men vattenanslutningar och avlopp får inte ändras hur som helst. Golvbrunn-byte brukar bekostas av föreningen, och den brukar inte kunna flyttas, i alla fall inte utan styrelsens godkännande. Även byte av radiator till handdukstork brukar kräva ett godkännande.

Köket: det är fritt fram att byta all köksinredning. Men samma restriktioner gäller som i badrummet: Ändrade vatten- och avlopps-anslutningar kräver samråd med styrelsen. Köksfläkt får i regel inte anslutas till centralventilationen, enbart kolfilterfläkt. Undantaget är där fläkten ingår i ventilationssystemet, där får du inte byta den ytan föreningens godkännande.

Väggar: Icke bärande väggar brukar få rivas eller flyttas, men kontrollera alltid med styrelsen först. Bärande väggar får dock aldrig röras! Här krävs noggrann utredning av byggnadsingenjör, bygglov, och styrelsens skriftliga godkännande, och beviljas sällan.

Balkong / terass: Större arrangemang som balkonginglasning, vindskydd och markis brukar alltid kräva tillstånd av föreningen. Du får heller inte måla om, inte på ett utåt sett avvikande sätt. Uppsättning av parabol hanteras väldigt olika, men brukar få sättas upp om det görs inne på balkongen.

Fönster: Fönstrena är föreningens ansvar, dom får inte bytas eller ändras, bara målas om på insidan. Persiennerna är dina.

Element / radiatorer: Om det är vattenburen värme är det föreningens ansvar, radiatorer får alltså inte monteras bort eller flyttas, inte utan styrelsen medgivande.

Elinstallationer: All el, kontakter och lamparmaturer är ditt ansvar, även elcentralen, och du får dra nytt och lägga till, bara det görs av behörig elektriker.

Ventilationsanordningar: Ventilationen kan fungera lite olika i olika typer av fastigheter. Du får i regel inte sätta igen eller ta bort befintliga ventiler, dom finns ju där för din hälsas skull. Rådgör alltid med styrelsen om du behöver ändra på något.

 

Obs 1 De flesta föreningar har regler och restriktioner för när du får utföra s.k. störande arbeten, det brukar t ex inte vara tillåtet på kvällstid och vissa tider på helgerna, för grannsämjans skull.

Obs 2 Det finns en del kulturminnesskyddade byggnader, och där kan det finnas speciella regler för vad som inte får ändras.

Läs också: Vad kostar det att underhålla en bostadsrätt?  Lektion 28

 

© Borättupplysning Skåne

429 Responses to “38. Hur mycket får man bygga om i en bostadsrätt?”

  1. Massoud skriver:

    Hej!

    Jag har idag i en bostadsrätt där det för något år sedan uppdagades att det läcker in vatten när det regnar (huset är byggt under 1940-talet och har aldrig gjort något byte av fönster). Jag har flertalet gånger tagit upp detta med bostadsrättsföreningen och även skickat in bild samt videobevis på detta men får alltid höra att det är mitt ansvar att ombesörja de fönster jag har problem med.

    Har pratat med mitt försäkringsbolag om detta och de tycker att det är föreningens ansvar att se till att detta åtgärdas.

    Jag har gång på gång påtalat detta men får alltid svaret att fönstrena är mitt ansvar samt att föreningen skrivit detta i deras stadgar.

    Läser här ovan och citerar ”Fönster: Fönstrena är föreningens ansvar, dom får inte bytas eller ändras, bara målas om på insidan. Persiennerna är dina.”

    Jag tolkar detta som att jag inte kan renovera mina fönster, dvs, lämna in dessa till en auktoriserad verkstad som kan fixa fönstrena utan det är föreningen som måste göra det. Det enda jag kan och får göra själv är att måla insidan av fönstrena. Tolkar jag det fel?

    Då jag skall sälja lägenheten inom en snar framtid så önskar jag nu gå till botten med detta för att få en lösning.

    Vad är nästa steg för mig? Vad kan jag göra för att få föreningen att förstå att fönstrena är deras ansvar och inte mitt vad gäller problem med att regn tränger in i lägenheten?

    Tacksam för en vägledning i mitt problem som inte tycks kunna avhjälpas med enbart samtal med föreningen.

    • Här finns inget enkelt svar som gäller generellt. Utan det beror på tre saker: Vad för typ av fönster det är, exakt var läcker det in, och vad står i era stadgar.

      Typ av fönster: tydligen gammeldags fönster.
      Läckaget: läcker det in vid fönsterrutorna, eller läcker det in mellan karm och båge, eller läcker det in utanför fönsterkarmen? Om det läcker utanför karmen, dvs i montaget, då är det alltid föreningens ansvar.
      Stadgarna: i stadgarna kan specificeras var ansvarsgränsen går, t ex kan det i vissa stadgar stå att medlemmen ansvarar för hela fönstret (vilket då kan tolkas på olika sätt), eller ansvarar för bara glas och båge (något enklare att tolka), eller någon annan typ av formulering, eller står det inget alls (också svårtolkat naturligtvis).

      Det vi ger uttryck för på Borättköparskolan är den normala standardtolkningen, men den gäller inte i alla bostadsrättsföreningar.

      Tyvärr kan jag inte ge något mer bestämt svar, då svaret kan bli olika beroende på ovanstående omständigheter.

      Men om det är så att styrelsen hävdar att detta läckage är ditt problem att lösa, då bör du kunna göra det, dvs se till att fönstret blir lagat. Men om detta är den rätta tolkningen av era stadgar, det kan jag inte svara på.

  2. Lars erik Wiklund skriver:

    Hej. Jag bor i en fritidsbrf och vi har en del medlemmar som vill byta fönster i sina lägenheter, då dessa är sedan 1975, men i god kondition, Föreningen anser inte att ekonomi finns för föreningen att byta i hela huset, just nu .
    Medlemmarna som vill byta vill betala bytena själva.
    Man kan ju byta ut fönster med samma färg på utsidan och samma design som de gamla enl. stadsbyggnadskontoret . Vad sägs om detta ??
    Kan föreningen ge dessa som byter, en friställelse, att inte behöva byta, när föreningen bestämt om ca 10 år kanske att byta i resten av huset??
    Är det godkänt att ta en sådan lösning på detta ?

    • Som jag ser det måste det vara fullt möjligt att göra som ni har tänkt. Medlemmarna får byta sina fönster, på egen bekostnad, och helt frivilligt, och i enlighet med era anvisningar. Ni har dock farande kvar underhållsansvaret, och i framtiden, när ni kanske anser att även övriga fönster måste bytas, får ni ta ställning till hur att göra med redan bytta fönster. Det blir ett ställningstagande då, och inte nu.

  3. Åsa skriver:

    Hej
    Om ägaren av en bostadsrättslägenhet drar om sin el är det då ägaren som ska se till att det besiktas eller är brf:en.
    Samma fråga har jag när det gäller omdragning av vatten.

    • Vad gäller elen är det innehavarens eget ansvar, och ingen besiktning behöver göras av föreningen. Det förutsätts att en behörig elektriker gjort jobbet, enligt svensk lag.
      Vad gäller omdragning av vattenledningar ska detta ha skett med styrelsens tillåtelse. Någon besiktning behöver styrelsen dock inte göra, eftersom innehavaren ska ansvara för att det är gjort enligt branschens regler.

  4. Sara skriver:

    Hej!
    Sitter i styrelsen i en brf där en lägenhetsinnehavare nu har byggt ett nytt badrum utan styrelsens tillåtelse. Nybyggnationen har inneburit att nya rör dragits och ventilationen ändrats. Styrelsen diskuterar nu om arbetet skall besiktigas och vem som ska bekosta detta. Vi undrar även om det behövs göras nya ritningar och vem som ska bekosta detta? Tacksam för svar!

    • Detta är tyvärr en ganska vanlig situation, att styrelsen ställs inför fullbordat faktum. Detta gäller: Ni måste göra en ”syn” av ombyggnaden för att fastställa om det gjorts förändringar som är till skada för föreningen eller någon granne, och att alla installationer som gjorts på vatten, avlopp, värme och ventilation är korrekt utförda. Alla kostnader för denna besiktning ska läggas på innehavaren.
      Om ni hittar något att anmärka på, måste detta åtgärdas av innehavaren. Men när detta är gjort måste ombyggnaden godkännas. Men skulle det upptäckas mycket allvarliga fel, eller stor risk för föreningens egendom, kan innehavaren åläggas att återställa (ta bort) ombyggnaden.
      Nya ritningar anser jag bara behövs om det gjorts väsentliga förändringar i de gemensamma systemen. Även detta ska i så fall bekostas av innehavaren.

  5. Micke skriver:

    Hej!
    Jag flyttade in i en BRF häromåret och en av sakerna jag tänkte göra var att montera av elementen för att komma åt med målning bakom, samt att fixa till elementen som var i fruktansvärt skick – dom var rostiga och buckliga som bara den. Vaktmästaren kunde dock efter flera försök inte stänga av cirkulationen, inte heller VVS firman kunde hitta rätt ventil nere i källaren. Jag beslutade då att helt plocka bort dom och sätta dit en plugg. Jag förstår att elementen är BRF’ens egendom och att man inte kan ta bort dom utan att fråga styrelsen, men borde inte föreningen ha koll på sina ledningar så att man kan ta av och på elementet för att renovera? Jag vill ju nu sätta dit nya element eftersom dom gamla var i så dåligt skick, men det kan jag ju inte för dom hittar inte rätt ventil.

    • Jag håller med om att det verkar finnas ett uh-problem i föreningen. Här måste styrelsen se till att det går att stänga av stamledningarna, och om radiatorerna är i så dåligt skick som du anser, borde de bytas ut. Just för din del, om du inte kan vänta, kan du be att på egen bekostnad få sätt dit nya radiatorer. Men ventilerna, det måste styrelsen fixa! Ta upp problemet på nästa föreningsstämma.

  6. Jenny G skriver:

    Hej!
    Jag har påbörjat en renovering av min nya lgh i en brf förvaltad av Riksbyggen. Styrelsen stoppade mig och sa att jag måste be om lov först, så jag lämnade in ritningar. Vardagsrummet är väldigt stort och ligger vägg i vägg med köket så planen är att göra ett sovrum av köket och kök i vardagsrum. Väggen flyttas 1 meter in i köket så att befintligt avlopp och vattenledningar kan nyttjas. Ventilationen går i ett schakt på sidan samt kommer ut från ett hål i taket. Det är trästomme i huset så det finns ett utrymme ovanför innertaket där ventilationen och andra ledningar går. Problemet är att ventilationsrören måste flyttas lite, det i schaktet 25 cm och det i taket förlängas 1m. Jag har fått ett rungande nej från styrelsen att det absolut inte får flyttas, eller förlängas. Frågan är, om jag kan utföra flytten och förlängningen utan att föreningen eller grannar påverkas negativt samt göra injusteringen i centralutsuget (om det behövs) med hjälp av behörig fackman, kan de säga nej?
    Bygget är avstannat och vi kommer vilja flytta in snart då vår andra lgh är såld. Väldigt tacksam för svar!
    Med vänlig hälsning,
    Jenny

    • Det är mycket svårt för mig att avgöra denna typ av frågor, då det hänger på hur huset ser ut och hur ventilation och rör är förlagda, etc. Men på din beskrivning (trästomme med fritt utrymme) låter det som att dessa förändringar borde gå att göra, utan några större konsekvenser för övriga lägenheter eller för systemens funktion. Detta är min preliminära bedömning, mer kan jag tyvärr inte säga.

  7. Ted skriver:

    Hej!

    Jag har nyligen köpt en bostadsrätt på 40 kvm som jag vill ändra om planlösningen på och ta bort ett par innerväggar. Jag har fått fram ritningar på fastigheten och gjort skisser som jag ska skicka till föreningen och låta styrelsen ta ställning till. Jag förväntar mig dock att dem kommer kräva någon form av intyg för att dessa innerväggar ej är bärande. Vem kan jag isåfall vända mig till för att få fram den informationen? Räcker det att kolla på ritningen eller behöver man gå in i lägenheten och undersöka väggarna på plats?

    Tack på förhand!

  8. Simon skriver:

    Hej

    Jag bor i bostadsrätt och har en fråga angående spisfläkten. Det är så att för tillfället använder huset såkallad centralventilation. Detta upplever dock jag som mindre effektivt då det ibland blir stekos i köket vid matlagning. Jag skulle vilja byta till en kolfilterfläkt och istället bara ha en ventil i taket där själva röret går ut idag. Styrelsen är dock ganska hårda med att det enbart är köksfläktar med centralventilation som ska användas. Vill bara kolla om det är ett rimligt krav från deras sida att ställa då jag själv inte kan se någon större skillnad.

    Tack på förhand.

    • Jag tycker frågan är lite konstig, då min erfarenhet är att spisfläkt ansluten till centralventilation alltid är mycket effektivare än en frikopplad kolfilterfläkt. Jag föreslår att du istället ”klagar” till styrelsen att din ventilation inte fungerar, den kanske helt enkelt inte är injusterad rätt. Hur som helst måsta du ha styrelsens tillstånd för att göra en förändring.

  9. Tony Garcia skriver:

    Hej

    Det står ”Fönster: Fönstrena är föreningens ansvar, dom får inte bytas eller ändras, bara målas om på insidan. Persiennerna är dina.”

    Min dotter som bor i samma förening som jag fick sitt köksfönster undersökt av en fönster specialist som konstaterade att låsning anordning på fönstret var sönder och gick inte att öppna och var tvungen att bytta hela fönstret med karmen.
    Men ordförande i föreningen säger att det är ägarens ansvar och inte föreningen.

    Vad gäller det?

    Tack för svar

    • Nu vet jag inte hur detta är formulerat i era stadgar. Men en rimlig tolkning av denna typ av problem är att det är föreningens ansvar om fönstret är så obrukbart som du beskriver. I vilket fall så är det föreningens ansvar om fönstret är av en sådan typ att hela karmen måste bytas. Jag anser alltså att er ordförande har fel i denna fråga.

  10. Eva skriver:

    Jag har för avsikt att ”hänga om” en innerdörr så att man öppnar den spegelvänt samt göra om en innerdörr till skjutdörr. Jag spar befintliga dörrar i mitt vindsförråd. Anses detta som ett större ingrepp och behövs i så fall styrelsens godkännande först?

  11. Hanna skriver:

    Hej! Jag har en tvåa med ett väldigt litet kök från 50-talet som är i stort behov av renovering. Kylen/frysen fungerar dåligt, arbetsbänkar är för höga, etc. Har pratat med styrelsen och bett om lov att renovera. Två personer var här och tittade och jag har följt deras anvisningar till punkt och pricka. Vill dock lägga in ett golv med klinkers och golvvärme. Självklart kommer en hantverkare med erfarenhet att göra detta och även med extra isolering så att grannarna under inte störs. Ordföranden i föreningen påpekade vid besöket att styrelsen inte ”tyckte om” klinkers. Nu har jag fått mejl om att jag måste göra en ljudmätning efter golvet lagts och återigen att de inte tycker om klinkers. Det är ett väldigt litet kök, högst 3 kvm, och har styrelsen verkligen rätt att säga nej om jag ser till att grannarna inte kommer störas?

    • Jag anser att du kan göra som du tänkt, lägga klinker och golvvärme. Jag kan visserligen förstå om styrelsen är lite orolig för ökade stegljud, men om det görs på rätt sätt ska det inte bli några problem med det. Någon ljudmätning tycker jag inte ska behövas. Men samtidigt måste du vara införstådd med att OM det mot förmodan skulle uppstå ljudproblem, då blir det du som måste åtgärda.

  12. Fredrik skriver:

    Hej min sambo fick renoverat år2000 (innan min tid) samtidigt med Stambyte.
    Jag har märkt att golvet är felgjutet i badrummet så vattnet landar vi toaletten i stället för golvbrunnen. Hur lång tid har man att reklamera ett sådant problem. Det borde ju va i föreningens intresse ochså att vatten inte ger potentiella skador på andra lägenheter.

    • Det låter som att det gått alldeles för lång tid. Felet borde ha påtalats i samband med besiktning eller garantibesiktningen. Jag tror att detta problem är något ni själva får hantera, dvs antingen låta det vara som det är, eller göra om på egen bekostnad.

  13. Nicklas skriver:

    Hej!

    Min Brf-styrlese godkänner inte min badrumsrenovering då de säger att min byggare inte följt bestämda processer. De processer de nämner är något som styrelsen och min byggare kom överens om då det uppstod en skada hos grannen i samband med min renovering. Styrelsen uppförde inte något protokoll under uppstartsmötet med min byggare och det faller nu på mig då grannens skada uppkom under min renovering. Min byggare har följt de protokoll som skriftligen finns. Min fråga: Kan Brf-föreningen ha rätt att icke godkänna en renovering utan bevis på felaktigheter?

    • Jag kan tyvärr inte ge något svar, det är omöjligt utifrån denna korta beskrivning. I sådana här fall måste man ha ingående kunskap om alla turer, överenskommelser och detaljer för att kunna ge något svar.

  14. Sandra o John skriver:

    Hej.

    Vi har köpt ett radhus med 2 våningar. Trappan i huset känns så ”billig”, ful, skrymmande och knarrar o knakar när man går i den. Vi vill byta ut den mot en massiv ek trappa som även tar mindre utrymme. Behöver vi fråga föreningen om tillstånd först eller är det fritt fram för oss att byta med hjälp av hantverkare?

    Varje lägenhet har även en privat ca 20-25 kvm stor uteplats/trädgård. Där vill vi ställa upp en jaccuzi/bubbelbad för utomhusbruk. Dessa fylls på med vattenslang och töms via vattenslang (i vårt fall tänkte vi vattnet rinna ut i rabatten eller stupröret för regnvatten). En behörig elektriker kommer behöva dra ut el inifrån vårt proppskåp till badet men vi står själva för elförbrukning. Ingår inte i avgiften.

    Är detta något föreningen kan neka oss till eller får vi ”möblera” vår egna uteplats hur vi vill?

    Tack för alla nyttiga svar vi läst ovan!

    • Trappan ska ingå i det inre underhållet, och den kan ni alltså byta ut hur ni vill.
      Att ställa upp ett bubbelbad på den egna marken ska väl också gå bra, förutsatt att marken är upplåten med bostadsrätt.

  15. Kjersti skriver:

    Äger en bostadsrätt och ville sätta upp en Pergola/tak över altanen. Detta blev godkänd av dåvarande styrelse . Vi satte upp den i juni 2015. Nu visar det sig att nya styreslen säger att det borde vara ett beslut gjord av föreningen/årstämma. Vilket också stämmer, så fel agerat av tidigare styrelse. Nu har vi fått dagordning för året stämma 2016.
    Där skall de nu ta upp om vi får ha kvar Taket, sedan är också en punkt där det står att förslag om att det skall tas bort/rivas vid försäljning .
    Det har aldrig varit på tal att det skall tas ned vid försäljning(hade då inte satt upp det)
    Kan en styrelse agera på detta sättet är min fråga? Det är ju de som gjort fel i handlingen och inte vi. Vad gäller?

    • Ja, det här är en typisk konflikt, som kunde ha undvikits om det funnits klara regler från början. Det första styrelsegodkännandet, finns det skriftligt på det? Det borde finnas. Skrevs det något avtal? Det borde ha gjorts.
      Angående att ta ner taket: Eftersom det är på utsidan av bostadsrätten, blir frågan vem som har underhållsansvaret. Med ett avtal är detta lätt reglerat. Men vad händer efter en försäljning? Nye innehavaren kan då med rätta hävda att tillbyggnaden är föreningens ansvar. Därför behövs ett avtal, som säger att innehavaren har det fulla ansvaret, och om inte nye innehavaren vill överta ansvaret, måste tillbyggnaden tas bort.
      Alltså: se till att denna typ av tillbyggnader regleras i ett avtal, eller, i stadgarna.

  16. Jessica skriver:

    Hej,
    Jag har nu uppfört ett skärmtak 2*3 meter på baksidan av mitt radhus ovanför uteplatsen, samt tagit bort en icke bärande vägg mellan köket och vardagsrummet. Allt detta utan föreningens tillstånd. När styrelsen fick reda på detta krävde de att skärmtaket skulle tas bort och att jag skulle återställa lägenheten genom att sätta tillbaka väggen, annars skulle ”rättsliga åtgärder” vidtas. Vem har rätt i detta fall??

    • Angående innerväggen behöver du inget tillstånd, om det var en enkel icke-bärande vägg. Angående skärmtaket däremot, så måste man ha tillständ för att uppföra sådana, eftersom de är på utsidan av huset, och ibland kan bygglov krävas. Ofta brukar man träffa skriftliga avtal om sådana tillbyggnader, där man reglerar t ex vem som står för underhållet, och vad som ska hända den dag man flyttar. Du bör alltså få lov att ha ditt skärmtak, men behöver ett skriftligt avtal med föreningen.

  17. Johan skriver:

    Hej, jag har problem med min förening. Jag köpte lägenheten bredvid min med plan att öppna en dörr mellan lägenheterna.

    Ansökte hos styrelsen och fick svaret:

    Hej

    Styrelsen har haft ytterligare ett möte där vi diskuterade denna fråga igen.
    Vi kom fram till att inget av de två juridiska möjligheterna som juristen tog upp är acceptabla för föreningen, dvs varken att slå ihop lägenheterna till en juridisk enhet eller att låta de vara två separata enheter med en dörr emellan. Att ta upp en dörr mellan lägenheterna skulle innebära en alltför stor förändring av hur byggnaden är tänkt att användas och fungera.

    Styrelsen går inte med på att ni tar upp en dörr mellan lägenheterna. Anledningen är framför allt att det finns för många osäkerhetsfaktorer:
    Eftersom väggen är bärande skulle ett ingrepp riskera att påverka de 6 angränsande lägenheterna i framtiden.
    Ventilationen i lägenheterna är inte anpassad för att man tar upp en dörr mellan två lägenheter, och det är osäkert om en dörr skulle klara av myndigheternas krav.
    En dörr mellan lägenheterna skulle påverka brandsäkerheten. Även om ni skulle installera en brandsäker dörr så skulle ni behöva ha den stängd, och då skulle det vara enklare att använda de befintliga lägenhetsdörrarna för att ta sig mellan lägenheterna.

    Styrelsen går inte heller med på att ni tar ner skiljeväggen mellan balkongerna. Eftersom fasaden är konstruerad så att det ligger en tilläggsisolering ovanpå en äldre fasad med puts på isoleringen, skulle hålen från skruvarna som använts för att sätta fast skiljeväggen riskera att fukt tränger in i den äldre fasaden. Hålen skulle även kunna påverka brandsäkerheten.
    Att ta bort skiljeväggen skulle också påverka balkongernas utseende på ett sätt som skulle påverka det befintliga bygglovet.

    Med vänliga hälsningar

    Styrelsen

    Vad kan jag göra åt det här, finns det något sätt att bestrida det här?

    Mvh

    Johan

    • Det verkar faktiskt som om styrelsen har gjort ett allvarligt försök att bedöma ditt förslag, och kommit fram till att det finns ett antal problem som inte kan negligeras. Den bärande väggen och brandcellsindelningen måste man ta på allvar. Angående balkongen och fasadkonstruktionen kan jag inte uttala mig.
      Din enda möjlighet att komma vidare är om du själv med hjälp av relevant expertis kan motbevisa styrelsens påståenden. Bevisbördan ligger alltså på dig. Kan du överbevisa styrelsen borde saken vara klar, annars får du begära medling hos hyresnämnden.

  18. Tobias skriver:

    Hej,
    Jag har en fråga angående inglasning av vår balkong. Fasaden på huset är orange liggande brädor. Om vi glasar in vår balkong, blir detta då den nya utsidan av vår lägenhet och får vi då måla om väggarna tex vita innanför inglasningen? Om nu detta är fallet, var kan man hitta denna info ifall man skulle vilja visa detta för styrelsen?

    • Detta finns inte reglerat i lagen, eller i normala föreningsstadgar. Den praxis som dock finnas, är att man innanför en inglasning kan inreda ganska fritt, och bl a själv måla eller klä väggarna, och föreningen slipper därmed kostnader för detta. Balkongväggarna är dock fortfarande rent juridiskt ett föreningsansvar, så man bör vara överens med sin styrelse.

  19. Peter skriver:

    Hej. Jag upptäckte att det var ett hål i min badrumsmatta, rakt nedanför badkarskranen. det har droppat vatten ner i hålet i ca åtta år och det var fullt av svartmögel. jag tog själv bort mattan och upptäckte då att ”fallet” i duschen var felgjort och brunnen var felplacerad. Jag tog hjälp av min bror som är gammal gjutare och hans kompis som är plattsättare för att rätta till felet. en styrelseledamot sa åt mig att jag måste byta till plastbrunn och gick och hämtade nycklarna till krypgrunden och släppte ner oss. Nu när allting är färdigt så godkänner inte styrelsen mitt badrum, Dom vill att jag ska skriva på ett livslångt kontrakt på att jag tar på mig allt ansvar för badrummet för all framtid, om jag inte skriver på så kommer Styrelsen inte godkänna köparen om/när jag tänker sälja!

    Jag har talat om för dem att jag inte tänker skriva under något livslångt kontrakt.
    Nu efter ett par veckor kom följande mail till mig;

    Du har uppgett att du inte kommer att fullfölja tidigare rättelseanmaning vad berör badrummet.
    Styrelsen uppmanar dig därför att antingen skriva under överenskommelsen om ansvarsfördelning eller återställa badrummet och inkomma med fackmannamässiga dokument innan den 7 December.
    Om detta inte inte sker kommer styrelsen i bostadsrättsföreningen Björkriket att anlita en firma för att göra arbetet åt dig och du kommer att faktureras för arbetet.
    Du ska innan den 13 Oktober 2017 ha svarat på denna e-post till styrelsen@bjorkriket.se att du tagit del av informationen.

    Får dom göra så här? Vad kan jag göra?

    • Jag förstår inte varför ditt badrum inte godkänns. Det är bara du själv som ansvarar för badrummet, och att det är fackmannamässigt utfört. Ansvarsfördelningen finns i era stadgar, och jag har aldrig hört talas om att man måste skriva på särskilda ”kontrakt” vad gäller badrum.
      Men vad är det styrelsen är missnöjd med? Det verkar ju vara väldigt allvarligt, eftersom styrelsen går ut med ett sådant hot, att ”återställa badrummet”. Har något blivit helt fel?

  20. Peter skriver:

    Hej Lennart och tack för svar. Inget hart blivit fel i badrummet allt fungerar som det ska. Styrelsen säger att jag inte haft tillstånd att bila bort brunnen och flytta på den, men det var ju en styrelseledamot som sa åt mig att jag måste byta brunn och släppte ner oss i krypgrunden, Det måste väl ändå tolkas som att jag hade tillstånd? jag har ju inte brutit mig in. Jag gjorde som dom sa. Efter badrumsrenoveringen var klar tog det inte länge förrens första hotet om avhysning kom, dom skulle se papper på att badrummet var fuktrumstätt, Jag tog hit Aquademica som kostade 3000 kr som mätte och konstaterade att badrumsarbetet var korrekt utfört och att det var våtrumstätt. min kompis som är behörig våtrumskille intygade också att han har övervakat hela arbetet och intygar att det är fackmannamässigt utfört. Dom godkänner inte iallafall, Dom kräver fackmannamässiga dokument, det vet jag inte ens vad det är.? Är det lagligt att dom skickar en firma mot min vilja och river hela mitt badrum och gör om och skickar mig fakturan? Vad skulle du gjort i mitt ställe? mvh Peter

Leave a Reply